تکلیف محدودیتهای دو هفتهای کرونایی در کشور چه خواهد شد؟ این سوالی است که اگرچه هنوز پاسخ صریحی به آن داده نشده، اما از تامل در سخنان امروز وزیر بهداشت میشود پاسخش را یافت.
به گزارش «تابناک»، به فاصله دو روز تا پایان مدت محدودیتهای شدید کرونایی در کشورمان و در شرایطی که ستاد ملی مبارزه با کرونا تشکیل جلسه نداده و درباره تمدید یا تغییر و حتی لغو این محدودیتها تصمیمی اتخاذ نکرده، وزیر بهداشت کشورمان در سخنانی تلویحا از کاهش این محدودیتها خبر داد.
سعید نمکی در حاشیه جلسه کمیته ملی واکسن سخن میگفت، ضمن تشکر از مردم به دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی و محدودیت ها، اظهار داشت: «خوشبختانه با مراعات گسترده مردم و با تلاشی که همه دست اندکاران انجام دادند و با تلاش شبانه روزی کادر بهداشتی و درمانی، توانستیم پنجمین روز کاهش مرگهای ناشی از کرونا را به زیر ۴۰۰ تجربه کنیم.»
وی در ادامه به روال گذشته از مردم خواست که «شرایط را مانند اردیبهشت ماه به سمت عادی انگاری و ساده انگاری نبرند» و افزود: «از ۱۶۰ شهر قرمز، بیش از ۱۳۰ شهر به سمت نارنجی رفت. گرچه ۳۴ شهر جدید از شهرهای زرد به دلیل عدم رعایت پروتکلها به سمت قرمز رفتند، اما امروز نسبت به دو هفته قبل وضعیت بسیار مطلوب تری داریم و امیدوارم در روزهای آینده باز هم با همدلی و همگامی مردم و رعایت همه اقشار، کسبه و تمام دستگاهها و ارگان ها، بتوانیم روزهای بهتری را در کنار هم تجربه کنیم.»
اشاره وزیر به کاهش شهرهای قرمز کرونایی در کشورمان از ۱۶۰ شهر به ۶۴ شهر در حالی است که
سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته در اعلام وضعیت استانهای کشورمان گفته بود: «استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند.»
اکنون کافی است این دو اظهار نظر را با یکدیگر مقایسه کنیم تا به دو نکته کلیدی برسیم؛ نخست آنکه وزارت بهداشت ترجیح داده به جای اعلام وضعیت استانی کرونا در کشورمان، وضعیت شیوع ویروس کرونا و بیماری ناشی از آن یعنی کووید ۱۹ در ایران را به صورت شهر به شهر اعلام کند و این تغییر را از امروز در دستور کار قرار داده است. تغییری که بر اساس آن، سخنگوی وزارت بهداشت از بیان وضعیت استانها صرف نظر کرد و
تاکید نمود که «در حال حاضر ۶۴ شهرستان در وضعیت قرمز، ۲۷۸ شهرستان نارنجی و ۱۰۶ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند.»
دومین نکته را هم باید در همین تغییر جست و جو کرد، آن جایی که از ۲۷ استان قرمز در روز گذشته به ۶۴ شهرستان قرمز در روز جاری رسیدیم. تغییری که معنای آن پایان دادن محدودیتهای کرونایی در آن ۲۷ استان قرمز و اعمال محدودیتهای کمتر (متناسب با رنگ نارنجی و زرد) در شهرستانهای پرشمار در زیرمجموعه این استان هاست. به این صورت که دیگر استان تهران در وضعیت قرمز قرار ندارد و مثلا شهرستان شهریار در وضعیت زرد قرار دارد و یک شهرستان دیگر ممکن است حتی در این وضعیت هم قرار نداشته باشد و هیچ محدودیتی در آن اعمال نشود.
البته این نخستین بار نیست که مسئولان چنین تصمیمی اتخاذ میکنند و از ماههای ابتدایی امسال که تاکید میکردند شیوع ویروس در مرحله «مدیریت شده» قرار دارد هم قرار بود وضعیت شهرها به طور مستقل ارزیابی شود و به تناسب آن، فعالیتها در شهرهای مختلف در سطوح مختلفی از سر گرفته شده یا متوقف شوند. تدبیری که بی هیچ شرح و توضیحی از دستور کار خارج شد تا حالا امثال وزیر بهداشت به سادگی گسترش دوباره بیماری و شدت گرفتن شیوع کووید ۱۹ در کشور را نتیجه عای انگاری و ساده انگاری شرایط توسط مردم توصیف کنند!
اتفاقی که قرار است بار دیگر تکرار شود و مبارزه با کرونا به صورت منطقهای پی گرفته شود. تدبیری که معلوم نیست پشتوانه اش چیست، به ویژه زمانی که بدانیم مبنی تعیین رنگ برای هر شهر، میزان بیماران بستری در مراکز درمانی آن شهر است و بر اساس آمارهای هفتههای اخیر، تقریبا نه شمار بیمارانی که هر روز بستری میشوند کاهش چشمگیری یافته و نه از شمار بیماران بدحال کرونایی کاسته شده است و تنها مرگ و میر این بیماری از روزی ۵۰۰ تن به کمتر از ۴۰۰ تن کاهش یافته است.
آمارهایی به شدت نگران کننده که ظاهرا قرار است با ترفندی ویژه و اعلام تعداد شهرهای قرمز، نارنجی و زرد به جای نام بردن از استانهای قرمز، نارنجی و زرد، به نوعی نادیده گرفته شوند، هرچند هنوز چنین تغییری رسما در ستاد ملی مبارزه با کرونا به شور و مشورت گذاشته نشده و به تصویب نرسیده است. اتفاقی که احتمالا در جلسه صبح شنبه این ستاد در دستور کار قرار خواهد گرفت، اما وزارت بهداشت و شخص وزیر از هم اکنون به پیشوازش رفته اند.