سر کلاف جان باختن کوهنوردان را باید در وزارت کشور جست!

«عجیب، اما واقعی»؛ یعنی اینکه در عصر ارتباطات، هنوز مشخص نباشد چند نفر در سقوط بهمن در روز جمعه در کوه‌های تهران جان باخته اند؛ ۱۱ تن به روایت هلال احمر یا ۱۲ تن به روایت پلیس کوهستان یا تعدادی متفاوت به روایت نهاد‌های دیگر؟!
کد خبر: ۱۰۲۴۲۰۷
|
۰۸ دی ۱۳۹۹ - ۰۱:۰۱ 28 December 2020
|
22597 بازدید
|
تابناک اجتماعی«عجیب، اما واقعی»؛ یعنی اینکه در عصر ارتباطات، هنوز مشخص نباشد چند نفر در سقوط بهمن در روز جمعه در کوه‌های تهران جان باخته اند؛ ۱۱ تن به روایت هلال احمر یا ۱۲ تن به روایت پلیس کوهستان یا تعدادی متفاوت به روایت نهاد‌های دیگر؟!

به گزارش «تابناک»؛ در پی بارش برف در ارتفاعات تهران در روز‌های گذشته، شمار زیادی از کوهنوردان فرصت را برای فتح برف نو مناسب دانسته و پا در مسیری گذاشتند که هواشناسی در خصوص آن هشدار داده بود؛ هشداری بسیاری جدی که خیلی زود خود را نشان داد و به سقوط بهمن در برخی ارتفاعات و البته توقف تله کابین توچال منجر شد. بحرانی تمام عیار که برای رفعش عده‌ای دیگر مجبور به حضور در کوهستان شدند.

البته تله کابین بعد از مدتی توقف فعالیتش را از سر گرفت و خوشبختانه جمعیت حدود صد نفره‌ای که در ایستگاه هفت گیر افتاده بودند، ختم به خیر شد؛ هرچند در این مسیر عده‌ای کوهنورد مفقود شده بودند که می‌بایست برای نجاتشان اقدام می‌شد. کوهنوردانی که عمرشان به دنیا بود و در نهایت در وضع عجیبی یافت شده و به پایین منتقل شدند. فرجامی متفاوت با گروه دیگری از کوهنوردان که بهمن بر سرشان آوار شده بود.

در بهمنی که در منطقه کلکچال به وقوع پیوسته بود، ۴ کوهنورد مفقود شدند و با حضور امدادگران، دو تن از ایشان به رغم صدمات وارده، جان به در بردند و متاسفانه دو تن دیگر چشم از جهان فروبستند. اما این پایان کار نبود،چون خبر می‌رسید در مناطق دیگری هم بهمن سقوط کرده و عده‌ای مفقود شده اند. افرادی که به تاکید بسیاری از نزدیکانشان، در کوهنوردی پرسابقه و حتی حرفه‌ای بودند، اما ساعت به ساعت بر نگرانی خانواده هایشان افزوده می‌شد و احتمال مرگشان پررنگ‌تر جلوه می‌کرد.

یکی از نکات بسیار مهم در آن ساعات، افزایش ساعت به ساعت لیست افرادی بود که به کوه زده بودند و خبری از ایشان در دست نبود. افرادی که به واسطه خانواده شان، نام و مشخصات شان به امدادگران اطلاع داده می‌شد تا بلکه خبری از سلامت ایشان واصل شود و نگرانی‌ها در خصوص شان پایان بیابد. دنیایی از التهاب و اضطراب، آن هم در ساعاتی که کار جست و جو به کندی پیش می‌رفت و شرایط جوی و بوران و کولاک، مانع از سرعت دادن به تفحص‌ها می‌گشت.

این روند تقریبا تا ظهر دیروز ادامه داشت. تا زمانی که خبر رسید چند جسم بی جان دیگر نیز یافت شده و مجموع جان باختگان حوادث کوهستان به ۸ تن رسیده است. عددی که بعد با انتشار خبر مرگ یکی از مصدومان در بیمارستان، به روز شد و تاکید گردید که کماکان از سرنوشت دو تن اطلاعی در دست نیست. آمار و ارقامی که به ساعت نکشیده تکذیب شد و در کمال تعجب، تکذیب کننده کسی نبود، جز رئیس سازمان مدیریت بحران کشور.
 

«برابر آمار‌های رسمی تاکنون چهار نفر نیز جان خود را از دست داده اند»؛ این خبری است که اسماعیل نجار در شرایطی بیانش می‌کرد که رسانه ملی آمار جان باختگان این حوادث را ۱۰ تن ذکر می‌کرد و هلال احمر تاکید داشت که ۸ تن در کوهستان و یک تن دیگر در بیمارستان جان باخته اند و مجموع جان باختگان ۹ تن است. آماری که نجار تاکید داشت، «این آمار به هیچ وجه مورد تأیید نیست و متأسفانه یکی از معضلات ما در مدیریت بحران این است که افراد و نهاد‌های غیرمرتبط در مورد موضوعات این چنینی اظهار نظر می‌کنند.»

اما واقعیت چیست؟
 
کریم همتی، رئیس جمعیت هلال احمر کشورمان امروز در این باره گفت: «آماری که ما اعلام کردیم، آماری نیست که از جایی گرفته باشیم، بلکه گزارش عملیات‌ خودمان است که در قالب ۲۰ تیم عملیاتی و مجموعا با حضور یکصد امدادگر (بدون در نظر گرفتن تیم‌های پشتیبانی) در کوهستان فعالیت کرده اند و شمار اجساد را انجام داده اند. نمی‌شود گفت که در شمارش اشتباه کرده ایم و هشت جان باخته در کوه نبوده و عدد دیگری بوده است!»

البته این عدد ساعاتی پیش بار دیر به روز رسانی شد چراکه با از سر گرفتن جست و جو‌ها که به علت بدی آب و هوا متوقف شده بود، پیکر بی جان دو کوهنورد مفقود در منطقه دارآباد هم یافت و به پایین منتقل شد تا مجموع جان باختگان حوادث کوهستان در تهران به عدد یازده برسد. عددی که این بار هم مورد ابهام قرار گرفته چراکه فرمانده یگان کوهستان پلیس پیشگیری پایتخت در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرده: «عملیات جست و جو در ارتفاعات پایان یافته و در مجموع پیکر ۱۲ کوهنورد پیدا شد که هویت همگی آن‌ها هم مشخص است.»

وضعیتی سرگیجه آور و عجیب که البته تنها بخشی از ماجراست؛ آن بخشی از ماجرا که قرار است به روایت رویداد بپردازد، نه تحلیل آن و چرایی جان باختن شماری از هموطنان مان در آن، که در این بخش دوم هم ماجرا دست کمی از بخش اول ندارد؛ این را می‌شود از مرور اظهار نظر مسئولان در خصوص این حوادث دریافت که بخش عمده آن، شماتت افرادی است که بی توجه به هشدار‌ها به کوهستان رفته بودند. همان فرمول همیشگی که در بسیاری از حوادث مورد استفاده قرار می‌گیرد!

شماتت کوهنوردان در حالی به نقطه اشتراک سخنان مسئولان تبدیل شده که می‌بینیم مجموعه عوامل دست اندرکار در مدیریت بحران تا این اندازه با یکدیگر ناهماهنگ هستند که حتی در آمار فوتی هم اختلافشان هویداست. مجموعه‌هایی که تاکید دارند کوهنوردی در شرایطی که وضعیت آب و هوا مساعد نبوده و اعلام وضعیت هشدار شده، اقدام نادرستی بوده، اما توضیح نمی‌دهند که آیا فعالیت تله کابین در این شرایط هشدار بی اشکال بوده است؟ مسدود نکردن مسیر‌های منتهی به کوهستان در شرایط هشدار چه؟

آیا قابل پذیرش است که امدادگران را به دل خطری بفرستیم که می‌شد از وقوعش پیشگیری کررد؟ آیا مدیریت بحران نمی‌توانست پیش از وقوع بحران تدابیر پیشگیرانه را در دستور کار قرار دهد و مانع از وقوع فاجعه و ضرورت بسیج همه قوا برای رفع و رجوع غائله شود؟ مثل تدابیری که در زمان بارش برف شدید در جاده‌های کوهستانی اتخاذ و مسیر‌ها مسدود می‌شوند یا حتی مثل ممانعت از برگزاری «سیزده به در» در ایامی که بیم گسترش شیوع ویروس کرونا می‌رفت؟

تدابیری پیش گیرانه که هیچ کدام اتخاذ نشدند تا در نهایت همه تقصیر‌ها متوجه مردمی باشد که روانه کوهستان شدند و حتی تله کابین برای انتقال ایشان به ارتفاعات فعال بود. مردمی که برخی شان گرفتار بحرانی شدند که نهاد‌های مسئول برای مقابله با آن، به قدر ارائه یک آمار واحد هم هماهنگ نیستند، اما کسی به آن‌ها خرده نمی‌گیرد و همه قصور‌ها متوجه ایشان می‌شود. بحرانی که ستاد مقابله با آن در زیر مجموعه وزارت کشور فعالیت می‌کند و پتانسیل به کارگیری نیروی انتظامی برای پیشگیری از آن و حتی همراستا کردن نهاد‌های امدادرسانی در مدیریت آن را هم دارد، اما به انتشار یک خبر مبنی بر توضیح خواستن از این نهاد‌ها هم منجر نمی‌شود!
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۲۸
ناشناس
|
United States of America
|
۰۱:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
خدایا کار هیچ بنی بشری را به هیچ کدام از نهادهای ایران، از کلانتری گرفته تا بیمارستان و پزشکی قانونی و دادگستری و غیره ننداز
پاسخ ها
مهدي
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
و همين طور شهرداري و امور مالياتي
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
مگر اکثر این افراد وقتی کاری میکنند جنبه قانونی اجتماعی وملی انرا در نظر میگیرند که با مسولین ذیربط هماهنگ کنند برخی ممکن است کشته شده باشند حتی خانواده هاشون هم اطلاعی نداشته باشند که دنبالشون بگردند
س.ا.ا.س
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
با این وضع پس خیلی منطقیه که هنوز آمار تعداد اصحاف مشخص نشده است.اگر بر پایه فیلمهای پلیسی قضاوت کنیم. یعنی کسانیدر فوتی ها هستند که نباید شناسایی شوند و هویت آنها مشخص شود. .. تحلیل فقط بر اساس فیلمهای هالیودی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
اینجا ایران است ... فهمیدنش خیلی سخته ؟
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
مدیریت بحران، وظیفه اولش جلوگیری از بروز بحران است و وظیفه بعدی اش عبور از بحران. بخشی از جلوگیری از برویز بحران، آموزش و اطلاع رسانی است.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
به داندان پزشک بیش از ۴۰ سال چی باید اموزش داد که در زمان طوفان بدون امکانات کافی هوس کوهنوردی نکن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
جمعیت حدود صد نفره‌ای که در ایستگاه هفت گیر افتاده بودند، ختم به خیر شد!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
بحث تعداد حاشیه سازی است البته یک نفر هم خیلی است . ولی چرا در شرائط خطرناک جوی اجازه کوهنوردی داده می شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
آیا مدیریت بحران نمی‌توانست پیش از وقوع بحران تدابیر پیشگیرانه را در دستور کار قرار دهد و مانع از وقوع فاجعه و ضرورت بسیج همه قوا برای رفع و رجوع غائله شود؟ مثل تدابیری که در زمان بارش برف شدید در جاده‌های کوهستانی اتخاذ می‌شود و مسیر‌ها مسدود می‌شوند یا حتی مثل ممانعت از برگزاری «سیزده به در» در ایامی که بیم گسترش شیوع ویروس کرونا می‌رفت؟
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
خصوصا تدابیر مربوط به مقابله با بد حجابی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
این گزارش رو خیلی بد نوشتین آدم رو خسته می کنه .
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۰۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
یعنی چی؟ یعنی باید چندتا جوک میذاشتن وسط گزارش؟
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
دکتر مصطفی فاطمی دندانپزشک که در این ماجرا فوت کرد دندانپزشک من و همسرم و دوستانم بود
ایشون را من به همه معرفی کرده بودم و همه بسیار راضی بودند
انسان دانشمند و خوش اخلاق و منصف و با تجربه
اتفاقا هفته آینده با ایشان وقت داشتم برای ....
روحشون شاد
امروز صبح از بی بی سی شنیدم واقعا شوکه شدم و اول باور نکردم
ولی متاسفانه واقعیت داره

انسانهای پاک و باسواد و منصف و انسان دوست را به راحتی از دست می دهیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
دل خوشی داریا! مدیریت بحران فقط یک اسمه هیچ برنامه پیشگیرانه ای ندارن و همه فعالیتشون برای بعد از بوقوع پیوستنه بحرانه! اتفاقا خوشحال هم میشن که بحران اتفاق بیوفته چون اگه بحرانی نباشه کاری هم نیست عکس و فیلمو شوآف قهرمان بازیو یادگاری هم نیست ...یپس حقوق و بودجه ای هم نیست!!!
ما مدیریته بحران که نداریم هیچ بحران مدیریت هم داریم!!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟