موج جدید کاهش قیمتهای ناشی از کاهش قیمت ارز بار دیگر بازار موبایل را تحتتاثیر قرار داده و طی چند روز اخیر برخی قیمتهای این بازار به پایینترین حد خود از ابتدای امسال تاکنون رسیده و فروشندگان پیشبینی میکنند قیمتها باز هم کاهش بیشتری داشته باشد. بهرغم آنکه عامل اصلی کاهش قیمتها در بازار موبایل افت پیاپی قیمت ارز طی چند هفته اخیر بوده، اما کارشناسان بازار موبایل یک دلیل دیگر را هم عامل این افت قیمت میدانند و آن نیاز واردکنندگان به فروش اجناس فعلی و سفارش اقلام جدید با قیمتهای تازه است تا به این ترتیب جلوی ادامه ضرر آنها گرفته شود. نتیجه این تصمیم، اما منجر به ریزش قیمتها در بازار و افزایش کالا در پشت ویترینها شده است.
به اعتقاد کارشناسان در ماههای گذشته به دلیل مشکلات مربوط به کرونا و تولید و از سوی دیگر، مشکلات واردات و خبر محدودیت واردات موبایل با ارزش بالای ۳۰۰ یورو، قیمت گوشی با افزایش نامتعارف در بخش عرضه به مصرفکننده مواجه بود، اما اکنون و از آنجا که قیمت موبایل بهصورت مستقیم تحتتاثیر نرخ دلار قرار دارد و طبق شواهد در هفتههای گذشته هم نرخ ارز افزایش نداشته و در این مدت واردکنندگان نیز با دلاری ارزانتر از ماههای گذشته، کالا وارد کردهاند، موبایل هم شاهد کاهش قیمت بوده است.
بسیاری از فروشندگان میگویند ریزش سریع قیمتها با چنین سرعتی باعث تعجب بسیاری شده است. بیشترین تاثیر از کاهش قیمتها را گوشیهای پرچمدار و گران قیمت تجربه کردهاند از جمله قیمت آیفون ۱۲ مینی در طول ۱۰ روز گذشته بالغ بر ۷-۶ میلیون تومان کاهش قیمت را تجربه کرده است.
آیفون پرو مکس با ظرفیت ۲۵۶ گیگابایت که تا دو هفته قبل بالای ۵۰ میلیون تومان قیمت خورده بود و هفته قبل به ۴۴ میلیون تومان رسیده بود حالا با قیمت ۳۹ میلیون تومان به فروش میرسد. نوت ۲۰ اولترا سامسونگ هم که تا دو هفته قبل نزدیک به ۵۰ میلیون تومان برچسب قیمت داشت حالا به ۳۰ میلیون تومان رسیده است. سامسونگ اس ۲۰ اولترا هم با سه میلیون کاهش در دو، سه هفته اخیر به ۲۸ میلیون تومان رسیده است. نوت ۹ پرو شیائومی ۱۲۸ گیگابایتی نیز که هفته پیش با قیمت ۸ میلیون تومان عرضه میشد حالا ۶ میلیون و ۳۰ هزارتومان عرضه شده است و هوآوی میت ۳۰ پرو نیز ۱۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خرید و فروش میشود.
رضا خوشخرام از فعالان بازار موبایل درباره این کاهش قیمت در بازار میگوید: با سقوط قیمت دلار که ریزش زیادی را در چند روز اخیر شاهد هستیم تلفن همراه هم تحتتاثیر قرار گرفت. واردکنندگان و فروشندگان عمده این کالا در کشور شرایط بازار و افق پیشرو را کاهشی میبینند و پیشبینی میکنند در ادامه هم شاهد کاهش بیشتر باشیم. با توجه به این روند کاهشی تصمیم میگیرند کالایی را که در انبار دارند تبدیل به ریال کنند و با دلار با نرخ پایینتر مجددا وارد پروسه واردات بشوند که ضرری را که الان متوجهشان هست جبران کنند.
به گفته خوشخرام این نمونه از تصمیم باعث افت شدید قیمتها به خصوص در بین پرچمداران شده است و روند قیمتها بستگی به تقاضای بازار دارد
رئیس اتحادیه صوتی و تصویری و تلفن همراه معتقد است که سود در بازار موبایل عمدتا از آن واردکننده است و حالا زمان آن رسیده که فروشندگان هم سود کنند.
نماینده وزیر صمت در اصناف کشور و رئیس اتحادیه صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران معتقد است اگر واردکنندگان، فاکتورهای فروش خود به مغازهداران را بر مبنای نرخ روز دلار اصلاح کنند، مصرفکنندگان کاهش قیمتها را احساس میکنند.
ابراهیم درستی گفت: قیمتها در این بازار وابسته به نرخ ارز است و اگر واردکنندگان با توجه به کاهش نرخ ارز فاکتورهای فروش خود به مغازهداران را اصلاح کنند، کاهش قیمتها در بازار محسوس میشود.
درستی افزود: با روند کاهشی نرخ ارز، قیمت موبایل هم باید کاهش یابد و هر چه قیمت ارز به سمت ثبات و تعادل برود، آثار آن در بازار موبایل بیشتر مشخص میشود.
عضو هیاترئیسه اتاق اصناف ایران تاکید کرد: واحدهای صنفی کالاها را بر مبنای نرخ خرید خود عرضه میکنند؛ اما بسیاری از واردکنندگان، هزینه موبایلها را بهصورت نقدی و پیشپرداخت از مغازهداران دریافت میکنند. اکنون که نرخ دلار کاهش یافته است، آنها باید قیمت محصولات را بر مبنای نرخ جدید و روز تحویل محاسبه کنند، تا مغازهدار بتواند قیمت گوشی را کاهش دهد.
نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران ادامه داد: واردکنندگان زمانی که نرخ دلار درحال افزایش بود، لحظه به لحظه، قیمت کالاهای خود را بالا میبردند؛ اکنون که روند برعکس شده است، آنها باید فاکتورهای خود را تغییر و نرخ را کاهش دهند. درستی اظهار کرد: شرکتهای واردکننده، روزهایی که کالاها را با دلار ۱۰ هزار تومانی وارد میکردند نیز آنها را با قیمت بالاتر میفروختند و همیشه سود بیشتر نصیب شرکتها شده نه فروشندگان؛ بنابراین اکنون باید بهگونهای عمل کنند که مغازهداران و بهدنبال آن مصرفکنندگان متضرر نشوند.
وی در پایان گفت: در بازار تا حدودی رکود حاکم است و بدون تغییر در فاکتورها، کاهش قیمتها احتمالا چندان محسوس نباشد، اما اصلاح و کاهش قیمت توسط واردکنندگان بدون شک به نفع مصرفکنندگان تمام میشود.
به گفته رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی تهران، با توجه به کاهش قیمت ارز و آینده نامعلوم این بازار، این روزها زمان خوبی برای خرید گوشی است.
محبی، رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی تهران در گفتگو با «ایسنا» با بیان اینکه با توجه به اینکه نرخ دلار کاهش یافته و بازار مقداری آرامش داشته، قیمت موبایل هم تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است، افزود: اکنون هم فروشگاهها با توجه به روند کاهشی دلار، قیمتشان را کاهشی کردند و هم شرکتهای واردکننده سود بازرگانیشان را پایین آوردند و، چون دو طرف درحال فروش هستند، قیمتها شدیدا افت کرده، بهطوریکه برای مثال قیمت یک گوشی ۱۱ میلیونی در ۱۰ روز گذشته، حدود سه میلیون تومان کاهش پیدا کرده است.
وی درباره استقبال مردم از خرید گوشی در این روزهای بازار بیان کرد: درحالحاضر با این دید که قیمت دلار رو به کاهش است، خریدار کم شده، البته این احتمال هم وجود دارد که باز هم قیمتها کاهش یابد، اما این کاهش قطعی نیست و اگر دلار ثابت بماند، همین قیمتهای فعلی بازار هم ممکن است افزایش یابد. به همین دلیل درحالحاضر زمان خوبی برای خرید گوشی است. پیش از این نیز انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی عنوان کرده بود طی ۶ماه اخیر هیچ وقت قیمت موبایل تا این اندازه کاهش نداشته و با توجه به پیشی گرفتن عرضه از تقاضای موبایل و رقابت بین شرکتهای واردکننده و البته کاهش نرخ ارز، قیمت موبایل کاهش یافته است، به نحوی که شاهد کاهش ۱۲ تا ۱۵ درصدی قیمت عمده موبایلها و کاهش حتی ۲۰ درصدی قیمت، یعنی کاهش حدود ۱۲ میلیون تومانی موبایلهای گرانتر در بازار بودیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.