کیوسک بین الملل تابناک: درخواست سناتورهای آمریکایی برای تحریم تسلیحاتی ایران، گفتوگوی بایدن و رئیس کمیسیون اروپا درباره چین و روسیه، تعلیق چهار مجوز صادرات تسلیحات به عربستان سعودی، گفتوگوی وزیر خارجه آمریکا با نخست وزیر ارمنستان و مخالفت آمریکا با تحقیقات دیوان لاهه درباره جرایم جنگی اسرائیل، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
درخواست سناتورهای آمریکایی برای تحریم تسلیحاتی ایران
در ادامه تلاشهای ناکام دولت جمهوریخواه «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده برای تمدید محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران، دو سناتور جمهوریخواه با ارسال نامهای به «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا، خواستار اقدام واشنگتن برای جلوگیری از فروش تسلیحات ایران به کشورهای دیگر شدند.
وبگاه انگلیسی «میدل ایست آی» در این خصوص گزارش کرد، سناتور «جونی ارنست» و «بیل هیگیرتی» چهارشنبه هفته گذشته، با ارسال نامهای به بلینکن، از او درخواست کردند تا تحریمهای تسلیحاتی را علیه جمهوری اسلامی علیرغم منقضی شدن محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه تهران در اکتبر ۲۰۲۰ تحمیل کنند.
این دو سناتور جمهوری خواه در نامه خود با تأکید بر لزوم جلوگیری از ورود ایران به بازار خرید و فروش تسلیحات این طور نوشتند: «ما باید تحریمهای تسلیحاتی جدی و مؤثری وضع کنیم که همراه با تحریمهای ثانویه است تا کشورها و شرکتها را از فروش تسلیحات و مهمات به ایران منع کند و همچنین از فروش تسلیحات ایران به کشورهای دیگر جلوگیری کند.»
این سناتورهای جمهوریخواه با تکرار اتهامات خود، جمهوری اسلامی ایران را تهدیدی برای ایالات متحده و هم پیمانان و شرکای این کشور دانستند.
در بخشی از این نامه، این دو سناتور جمهوریخواه مدعی شدند: «ایران نه تنها تهدیدی برای امنیت ایالات متحده است، بلکه تهدیدی برای هم پیمانان و شرکای ماست. تا زمانیکه اقدامی نکنیم، ایران همچنان به تقویت گروه های افراطی و شبهنظامی در سراسر خاورمیانه (غرب آسیا) ادامه میدهد.»
بر اساس قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد که در ماه مارس سال ۲۰۰۷ تصویب شد، تحریمهایی علیه برنامه توسعه موشکهای بالستیک ایران، تصویب و هرگونه صادرات و واردات سلاحهای سنگین هم از سوی ایران ممنوع شد. پس از آن قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل متحد در نهم ژوئن ۲۰۱۰ به تصویب این شورا رسید و بر اساس آن تمامی کشورها باید از انتقال هر گونه تانک، خودروهای زرهی، هواپیماهای جنگی، هلیکوپترهای تهاجمی، توپخانه کالیبر بالا، کشتیهای نظامی، موشک و سیستمها و قطعات مرتبط با آنها به ایران خودداری میکردند و از دولتها میخواست تا تمام محمولههای هوایی و دریایی که به ایران فرستاده یا از آن خارج میشود، در فرودگاهها، بنادر و آبهای قلمروی خود در صورتی که بر این باور باشند که آن محمولهها حاوی مواد اتمی، موشکی یا نظامی ممنوع اعلام شده است، بازرسی کنند.
به رغم تمامی تلاشهای مکرر ترامپ و مقامهای دولت وی برای تمدید محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی، روز ۲۷ مهر، محدودیتهای تسلیحاتی ایران در پنجمین سالگرد حصول برجام به صورت خودکار پایان یافت.
نامه این سناتورهای آمریکایی برای تداوم فشار تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، در شرایطی مطرح شده است که «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا برای بازگشت به برجام ابراز تمایل کرده است.
علیرغم ابراز تمایل بایدن برای بازگشت به برجام، مقامهای دولت وی در هفتههای اخیر برای این بازگشت تعیین شرط کردهاند و علیرغم آنکه ایالات متحده با خروج یکجانبه از توافق هستهای ایران، ناقض برجام بوده، تأکید دارند که در صورت بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامی، به این توافق بازمیگردند.
گفتوگوی بایدن و رئیس کمیسیون اروپا درباره چین و روسیه
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، جمعه تلفنی با «اورسولا ون در لین» رئیس کمیسیون اروپا صحبت کرد.
بایدن در این تماس تلفنی بر حمایت از اتحادیه اروپا و تعهدش به بازسازی و احیای مشارکت آمریکا و اتحادیه اروپا تاکید کرد.
دو طرف همچنین درباره اهمیت همکاری نزدیک آمریکا و اتحادیه اروپا و مقابله با همهگیری کرونا و امنیت بهداشت جهانی صحبت کردند.
رئیس جمهور آمریکا و رئیس اتحادیه اروپا درباره موضوعاتی با منافع مشترک از جمله درباره چین، روسیه، بلاروس، اوکراین و غرب بالکان صحبت کردند.
تعلیق چهار مجوز صادرات تسلیحات به عربستان سعودی
پایگاه خبری شبکه «الجزیره»، امروز (شنبه)، گزارش داد که شورای کشور بلژیک (دادگاه عالی اداری) چهار مجوز را که به منظور صادرات تسلیحات برای گارد ملی عربستان سعودی صادر شدند، تعلیق کرده است.
بر اساس این گزارش، این تصمیم پس از اعتراض سه شرکت حقوقی بلژیکی به تصمیم رئیس ناحیه «والونی» در ماه نوامبر گذشته، مبنی بر صدور مجدد مجوز صادرات تسلیحات به عربستان سعودی صورت گرفته است.
شورای کشور بلژیک در ماه مارس و آگوست سال ۲۰۲۰ میلادی تصمیماتی مبنی بر تعلیق مجوزهای یادشده اتخاذ کرده بود.
سه سازمان یادشده در بیانیهای مشترک که شبکه الجزیره نسخهای از آن را دریافت کرد، اعلام کردند که ضروری است، ناحیه والونی بداند، تصمیمات این ناحیه درباره دادن مجوز صادرات سلاح به عربستان سعودی مطابق با حقوق بینالملل و قانون استان «غیر قابل توجیه» است.
در ادامه این بیانیه آمده است که علیرغم تصمیمات پارلمان فدرال و پارلمان اروپا درباره کارشکنیهای حقوق بشری در یمن، ناحیه والونی ادامه صادرات تسلیحات به طرفهای درگیر را ادامه داده است.
الجزیره در پایان نوشت، سه سازمان مذکور از «الیو دی روپو» رئیس ناحیه والونی خواستند به تعهدات خود در قبال حقوق بینالملل و قانون ایالتی احترام بگذارد و به انجام اقدام کورکورانه عمدی در قبال اقدامات عربستان سعودی و فاجعههای که در یمن رخ داده، پایان دهد.
ائتلاف سعودی-اماراتی نزدیک به هفت سال است که یمن را زیر بمباران و موشکباران خود گرفته و با محاصره همه جانبه، گرسنگی و کمبود منابع درمانی به مردم یمن تحمیل کرده است و به کشتار زنان و کودکان این کشور ادامه میدهد.
این حملات به نابودی زیرساختهای یمن و گسترش فقر، بیکاری و گسترش بیماریهای واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است.
کارشناسان سازمان ملل، یمن را صحنه بزرگترین بحران بشری در جهان توصیف میکنند. ۲۲ میلیون نفر که ۷۵ درصد جمعیت یمن را تشکیل میدهند، نیازمند نوعی کمکرسانی و حمایت بشردوستانه هستند. از این میان، ۸.۴ میلیون نفر نمیدانند وعده غذایی بعدیشان از کجا تأمین خواهد شد.
گفتوگوی وزیر خارجه آمریکا با نخست وزیر ارمنستان
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، وزیر خارجه آمریکا در گفتوگویی با نخست وزیر ارمنستان درباره اهمیت اجرای قانون با وی صحبت و از سازش قره باغ استقبال کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه گفت: آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا بر اهمیت رعایت اجرای قانون و روابط دموکراتیک تاکید و به مساله حمایت مداوم آمریکا از تحولات روند دموکراتیک در ارمنستان اشاره کرد. وزیر خارجه آمریکا همچنین از اقدامات در راستای کسب سازش سیاسی با ثبات در قره باغ نیز استقبال کرد.
بحران سیاس در ایروان پس از آن ایجاد شد که معاون رئیس ستاد مشترک ارتش ارمنستان اظهارات مناقشه برانگیز نیکول پاشینیان، نخست وزیر این کشور را درباره ناکامی سامانههای موشکی دفاع هوایی روسی در جریان درگیریهای قره باغ مورد تمسخر قرار داد.
این مساله باعث شد تا یکسری از مقامها از ارتش ارمنستان اخراج شوند. نیروهای مسلح ارمنستان نیز در بیانیهای خواستار استعفای پاشینیان شدند.
نخست وزیر ارمنستان نیز این اقدام را تلاش برای کودتا عنوان کرد و از حامیانش خواست به خیابانها بیایند. اپوزیسیون نیز موانع و چادرهایی را در نزدیکی پارلمان ارمنستان برپا کرده و خواستار استعفای پاشینیان شدند.
الهام علیاف، رئیس جمهوری ارمنستان نیز با اشاره به این تحولات در ارمنستان گفت: استفاده از موشکهای اسکندر روسی در جریان درگیریهای قره باغ ثبت نشده و اظهارات پاشینیان را درباره ناکارآمدی این سامانههای دفاع موشکی شبیه به یک "قصه" دانست.
روز دوشنبه نیز شبکه خبری آرمنپرس از قول یکی از سخنگوهای پاشینیان گزارش کرد، نخست وزیر پس از گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به این نتیجه رسید که درباره این موشکها، گزارشهای غلطی دریافت کرده است.
مخالفت آمریکا با تحقیقات دیوان لاهه درباره جرایم جنگی اسرائیل
کاخ سفید طی بیانیهای با اشاره به گفتوگوی تلفنی «کامالا هریس» معاون رئیس جمهور آمریکا و «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی بر مخالفت واشنگتن با تحقیقات دیوان کیفری بین المللی (ICC) در زمینه جرایم جنگی صهیونیست ها علیه مردم فلسطین تاکید کرد.
تماس تلفنی هریس و نتانیاهو که از زمان تغییر دولت در آمریکا برای اولین بار صورت میگیرد یک روز پس از آن انجام شد که دادستان ارشد دیوان کیفری بینالمللی از آغاز تحقیقات در این زمینه خبر داده بود.
تحقیقات دیوان لاهه درباره جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در حالی از روز گذشته آغاز شد که «بنی گانتز» وزیر جنگ تلآویو با ابراز نگرانی از اقدام احتمالی دیوان لاهه علیه مقامهای این رژیم در پرونده جنایات جنگی علیه فلسطین، گفت خودش و صدها صهیونیست دیگر احتمالا هدف این دادگاه هستند.
بر اساس گزارش یدیعوت آحارانوت، کاخ سفید در بیانیه خود تاکید کرد، هریس و نتانیاهو در این گفتوگو بر عدم صلاحیت دیوان کیفری بینالمللی برای بررسی جرایم جنگی مقامات اسرائیلی علیه فلسطینیان تاکید کردند.
هریس درباره محور گفتوگوی تلفنی خود با نخستوزیر رژیم صهیونیستی ضمن تاکید بر حمایت همه جانبه واشنگتن از تل آویو در حساب توئیتری خود نوشته، «ما در خصوص کووید-۱۹، همکاری در زمینه ایران، روابط گرم اسرائیل با کشورهای عرب (حاشیه خلیج فارس) و پیشبرد و توسعه صلح و رفاه برای اسرائیلیها و فلسطینیان گفتوگو کردیم.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.