تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون ضرر سنگین شرکتهای بیمه به خاطر بسته شدن کانال سوئز، عقب نشینی اسکناس آمریکایی در بازار جهانی، جهش قیمت نفت پس از تصمیم اوپک پلاس، سهام ژاپن و چین رشد کرد و امارات دومین شریک تجاری ایران در سال ۹۹ را در بر دارد.
رویترز: مدیر عامل بازار بیمهای لویدز لندن اعلام کرد: در حالی که شیوع ویروس کرونا برای این بازار ۱.۲ میلیارد دلار ضرر به بار آورد، مسدود شدن کانال سوئز هم ضرر سنگینی برای شرکتهای بیمه ایجاد خواهم کرد.
کانال سوئز چند روز پیش به دلیل انحراف یک کشتی تجاری ۴۰۰ متری و به گل نشستن آن در حاشیه کانال مسدود شد و حدود ۶ روز هیچ کشتی نتوانست از این کانال عبور کند. البته دو سه روز پیش بود که کانال سوئز باز شد، اما هنوز کشتیهایی که در طول مدت مسدود بودن آن در دو طرف کانال صف کشیده بودند، در حال عبور نوبتی از آن هستند. مسدود شدن این کانال باعث شد تا چرخه تأمین کالا در حوزه بینالملل مختل شود. بروس کارنگی برون، مدیر بازار لویدز، میگوید: نه تنها شرکتهای بیمهای به خاطر به گل نشستن کشتی تجاری در کانال سوئز متضرر خواهند شد، بلکه به خاطر کشتیهایی که طی چند روز انسداد سوئز در دو طرف این گذرگاه معطل شدند، ضرر خواهند داد. وی ادامه داد که این ضرر معادل ۱۰۰ میلیون دلار یا حتی بیشتر خواهد بود.
مدیر پروژه کارت های اعتباری شرکت سپرده گذاری مرکزی شرایط دریافت کارت اعتباری سهام عدالت را تشریح کرد. سمیه محمدی با بیان اینکه رونمایی از کارت اعتباری سهام عدالت توسط مراجع بالادستی صورت گرفته است، اظهار کرد: برخی بانکها زیرساختها راپیاده سازی و برخی پیاده سازی نکردند. تا قبل از ایام نوروز دو بانک ملی و تجارت زیرساختهای لازم را پیاده سازی و تا دو هفته مانده به سال نو بیش از ۳۰۰۰ درخواست از سوی مشمولان سهام عدالت که روش مستقیم یا روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده بودند، به سمت شرکت سپرده گذاری ارسال و توثیق آن انجام شد. در اعطای کارت اعتباری سهام عدالت نکاتی وجود دارد که سهامداران باید دقت کنند؛ نخست اینکه، سهام دارانی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند، حتی اگر یک سهم هم از پرتفوی سهام عدالت خود فروخته باشند، نمیتوانند کارت اعتباری دریافت کنند. نکته دیگر آنکه اگر یک مرجع قانونی به شرکت سپرده گذاری نامه داده باشد که بر اساس آن سهام فرد توقیف شده باشد، آن فرد نمیتواند کارت اعتباری دریافت کند.
مدیر پروژه کارت های اعتباری شرکت سپرده گذاری مرکزی، با تاکید بر اینکه فرایند تسهیلات کمی زمانبر است، گفت: این فرایند در بانک های ملی و تجارت الکترونیکی انجام میشود و نیاز نیست سهامدار مراجعه حضوری داشته باشد. البته سهامدار حتما باید در سامانه سجام ثبت نام کرده باشد. کارت اعتباری هم فیزیکی نیست بلکه نشان بانک و نوعی دسترسی است. برای مثال فردی که از بانک ملی کارت اعتباری سهام عدالت دریافت کرده است، میتواند به فروشگاه طرف قرارداد بانک ملی مراجعه و خرید کند. فردی که بانک تجارت را انتخاب کرده است، هم میتواند به هر فروشگاهی مراجعه کند.
وی با این که آیا فقط دو بانک مذکور کارت اعتباری سهام عدالت را صادر میکنند، پاسخ داد: با مابقی بانکها هم تفاهم نامه منعقد شده است. کار حساس و زمانبر است و بانکها باید جوانب و ریسکها را بسنجند که همین موضوع سرعت کار را کند میکند. حدود ده بانک کار را موازی پیش میبرند و مشمولان هم بین بانکها حق انتخاب دارند. البته افرادی که روش مستقیم را برگزیدهاند، باید گزینه تغییر کارگزار ناظر را فعال کنند. به نقل از ایسنا، به گفته مدیر پروژه کارت های اعتباری شرکت سپرده گذاری مرکزی، به طور کلی ۶۰ درصد دارایی سهامداران قابل معامله است و بانک بر مبنای همین ۶۰ درصد کارت اعتباری صادر میکند. محمدی تاکید کرد که شماره موبایل فرد خواهان کارت اعتباری باید با نام خود فرد مطابقت داشته باشد و اطلاعاتی که در بانک ثبت کرده است باید کامل و جامع باشد. شماره تلفن ۱۵۶۹ نیز شبانه روزی پاسخگوی سوالات مشمولان است.
با پایان فعالیت بازار ارز در ایام نوروز، بهای دلار آمریکا از کانال ۲۳ هزار تومانی در پایان سال، به کانال ۲۵ هزار تومانی در پایان یازدهمین روز از نوروز رسید؛ بنابراین، قیمت فروش هر اسکناس دلار آمریکا در آخرین روز کاری این هفته (۱۱ فروردین ۱۴۰۰) به رقم ۲۵۲۰۵ تومان رسید که نسبت به نرخ بیست و هشتم اسفندماه ۱۳۹۹، ۱۲۴۵ تومان گرانتر شده است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: "نرخ ارز بهدلیل دو موضوع مهم دچار نوسان شد. موضوع اوّل، انتظاراتی بود که بانک مرکزی در سه سال گذشته درگیر کنترل کردنش بود. تحریمها و انتظارات منفی که در جامعه توسط دشمنان ایجاد شد، عملاً نوساناتی را در بازار ارز ایجاد کرد. ما تمام تلاشمان را کردیم تا بتوانیم هم نوسانات را کنترل کنیم، هم بتوانیم کالاهای اساسی و داروی مورد نیاز مردم را بهموقع تأمین کنیم که الحمدللّه انجام شد.
موضوع دوم که در نرخ ارز تأثیرگذار بود، تداوم رشدهای بالای نقدینگی است. ما باید هرچه زودتر برای ناتَرازیهای سیستم بانکی، کسری بودجه و رشد ساختاری نقدینگی در کشور فکری کنیم تا بتوانیم جلوی انتظارات منفی و التهاب در بخشهایی از دارایی را بگیریم. خوشبختانه ما در حد توانمان توانستیم فشار حداکثری را خنثی کنیم و از پیچ اصلی رد شویم. البته من به امسال بسیار امیدوارم.
لازم است در اینجا نکتهی مهمی را هم بگویم. ثبات اقتصادی عمدتاً با سرکوب نرخ ارز شکل نمیگیرد؛ یعنی نرخ ارز را باید پیشبینیپذیر کنیم. کار بانک مرکزی کنترل نوسانات است. هدف ما از کنترل نوسانات، ایجاد ثبات اقتصادی در کشور است. اگر امکانش باشد که نرخ ارز را تعدیل کنیم، به تدریج، این کار را حتماً خواهیم کرد. اگر ما بتوانیم انضباط بیشتری را در سیاستهای مالیمان داشته باشیم با ابزاری که بانک مرکزی تحت عنوان "عملیات بازار باز" در چهارچوب سیاستگذاری نوین پولی دارد، انشاءاللّه امسال ثبات نسبی اقتصادی را خواهیم داشت.
مرکز آمار: نگاهی بر جزئیات تغییرات تورمی در دهک های هزینه ای، بیانگر نوسان تورم در بازه ۳۴.۶ تا ۴۳.۵ درصد است. در این میان، دهک اول جامعه با نرخ تورم سالانه ۳۴.۶ درصد در کمترین سطح قرار دارد و دهک دهم هزینه ای در جامعه با نرخ تورم سالانه ۴۳.۵ درصد، در صدر شاخص قیمت مصرف کننده در این مدت است. همچنین تورم سالانه منتهی به اسفندماه سال گذشته، در بخش خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات، در کل کشور ۳۹ درصد اعلام شده است. در این بخش هزینه ای، دهک دوم با ۴۱.۲ درصد بیشترین نرخ تورم و دهک دهم با ۳۶.۵ درصد کمترین نرخ تورم سالانه را در بر دارند. در اسفندماه ۱۳۹۹، نرخ تورم سالانه کالاهای غیر خوراکی و خدمات ۳۵.۲ درصد در کل کشور اعلام شده است. به گونه ای که کمترین نرخ تورم سالانه کالاهای غیرخوراکی برای دهک دوم با ۳۰ درصد و بیشترین نرخ تورم نیز برای دهک دهم ۴۵.۳ درصد برآورد شده است.
ارزش دلار برای دومین روز متوالی کاهش پیدا کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۳۶ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۹۳۶ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۶۱ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)
سیانبیسی: قیمت نفت خام پس از اینکه اعضای اوپک پلاس در انتهای اجلاس خود تصمیم گرفتند کاهش تولید کنونی خود را به تدریج کمتر کنند، بیش از ۳ درصد جهش کرد. تا ساعت ۱۲:۳۳ ظهر جمعه به وقت تهران، قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی نفت، ۳.۰۴ درصد جهش کرد و به ۶۴.۶۵ دلار بازگشت. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین غرب تگزاس آمریکا، دابلیوتیآی، ۳.۵۲ درصد جهش کرد و به ۶۱.۲۴ دلار رسید. اعضای اوپک پلاس در پایان اجلاس دیشب خود که با هدف تعیین سیاستگذاری نفتی آنها در آینده برگزار میشد به این نتیجه رسیدند که از ماه می به تدریج از میزان کاهش تولید خود بکاهند. در حال حاضر اعضای اوپک پلاس روی هم رفته ۷ میلیون بشکه در روز کمتر نفت تولید میکنند و عربستان سعودی هم یک میلیون بشکه در روز دیگر داوطلبانه از تولید خود کاسته است.
سیانبیسی: سهام ژاپن در روز تعطیلی اغلب بازارهای آسیا اقیانوسیه، تحت تأثیر رکوردزنی سهام اساندپی آمریکا جهش کردند. بازارهای مهم آسیا در اغلب کشورها مانند استرالیا، هنگکنگ، هند و سنگاپور به علت عید «جمعه خوب» تعطیل بودند. شاخص نیکی ژاپن ۱.۵۸ درصد جهش کرد و شاخص کامپوزیت شانگهای ۰.۵۲ درصد بالا آمد.
سخنگوی گمرک گفت: به طور کلی امارات دومین شریک تجاری کشورمان در سال ۹۹ بود که در صادرات کالای ایرانی، بعد از چین و عراق سومین مقصد و در واردات کالا با فاصله کمی نسبت به چین، در رتبه دوم قرار دارد. لطیفی افزود: تجارت کشورمان در سال ۹۸ با امارات ۱۵ میلیون و ۸۷۸ هزارتن به ارزش ۱۳ میلیارد و ۳۰۷ میلیون دلار بود که با افزایش چهار میلیون ۴۶۲ هزارتنی و رشد ۹۷۲ میلیون دلاری در سال ۱۳۹۹ به بیش از ۲۰ میلیون و ۳۴۰ هزار تن و ۱۴ میلیارد و ۲۷۹ میلیون دلار رسید که رشد ۲۸ درصدی در وزن و رشد هفت درصدی در ارزش را شاهد بودیم. از این میزان تجارت، صادرات کشورمان در سال ۱۳۹۹ به امارات، ۱۵ میلیون و ۲۷۱ هزارتن به ارزش چهار میلیارد ۶۲۴ میلیون دلار بوده است که نسبت به سال ۹۸، سه میلیون و ۳۳۹ هزار تن و ۲۸۵ میلیون دلار بیشتر کالا به این کشور صادرات صورت گرفته است و رشد ۲۷ درصدی در وزن و ۶.۵ درصدی در ارزش را شاهد بودیم. لطیفی در مورد واردات کشورمان از امارات توضیح داد: در سال ۹۹ با رشد واردات یک میلیون و ۱۲۳ هزار تنی کالا و ۶۸۷ میلیون دلاری نسبت به سال ۹۸، حدود پنج میلیون و ۷۰ هزارتن کالا به ارزش ۹ میلیارد و ۶۵۵ میلیون دلار، از امارات به کشورمان واردات داشتیم و شاهد رشد ۲۸.۴ درصدی در وزن و ۷.۶ درصدی در ارزش واردات از این کشور نسبت به سال ۹۸ بودیم.
قرارگاه ساماندهی مرغ کشور به ریاست وزیر جهاد کشاورزی و با حضور نمایندگانی از ارگانهای مختلف از جمله قوه قضائیه و وزارت صمت در آخرین جلسه خود در راستای ساماندهی تولید گوشت مرغ و بر اساس قیمت مؤلفههای تولید نرخ مصوب مرغ را افزایش داد. بر این اساس قیمت مرغ منجمد درب سرد خانه کیلویی ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان، قیمت مرغ منجمد برای مصرفکننده کیلویی ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان، قیمت مرغ زنده درب کشتارگاه کیلویی ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان، قیمت مرغ آماده طبخ در میدان بهمن کیلویی ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان و قیمت مرغ آماده طبخ برای مصرف کننده کیلویی ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شد. در این جلسه مصوب گردید که سازمان تعزیرات حکومتی با همکاری وزارت صمت، اتاق اصناف کشور و سایر نهادهای مسئول بر رعایت دقیق این مصوبه نظارت و با هر گونه انحراف در این خصوص برخورد قانونی انجام شود.