در مجلس چه خبر است؟

«متن توافق احتمالی» به تصویب مجلس خواهد رسید؟

اما آنچه در این میان رخ داد، وحدت مواضع اعلامی از سوی بیشتر نمایندگان و مسئولان در مورد موضوعات بیان شده در این جلسه غیرعلنی بود؛ البته به جز یک مورد که تا حدی به محل سوال و حتی حاشیه سازی تبدیل گردید. نکته جالب توجه این که در هنگام تصویب «برجام» در مجلس «نهم» در مهرماه ۱۳۹۴ هم برخی از حاشیه‌ها برای تصویب این توافق به وجود آمد.
کد خبر: ۱۱۳۵۶۳۸
|
۲۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۴ 17 August 2022
|
27069 بازدید
|

تابناک: ماراتن مذاکرات رفع تحریم‌های ظالمانه علیه ایران و احیای برجام در مرحله‌ای قرار گرفته که به اذعان مقامات مسئول در کشور ممکن است «توافق احتمالی» دور از دسترش نباشد. مبنای این امر را می‌توان در سخنان مقامات ارشد اتحادیه اروپا و روسیه و همچنین مسئولان داخلی جستجو کرد، زیرا بر اساس این سخنان، آنچه باید از سوی ایران پاسخ داده و یا پیشنهاد می‌شده، بیان گردیده و همچنین «تصمیمات سیاسی» ایران در نامه ارسالی برای اتحادیه اروپا بیان شده است.

بر اساس اخبار منتشره پیش از ارسال نامه به مسئول ارشد مذاکراتی اتحادیه اروپا، جلسه مفصل و کارشناسی با حضور شخص رییس جمهور محترم به عنوان رییس شورای عالی امنیت ملی کشور و اعضای این شورا برگزار و تمامی نظریات کارشناسی اخذ شده از مراجع ذیصلاح مورد بحث و بررسی قرار گرفته و بر اساس همین نظریات، تصمیم سیاسی و نهایی ایران در مورد «توافق احتمالی» برای طرف اروپایی ارسال شد.

پس از این جلسه هم بر اساس هماهنگی‌های بین دولت و مجلس، بر این امر توافق می‌شود که مسئولان ارشد مرتبط با پرونده مذاکرات وین از جمله علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه، علی باقری رئیس تیم مذاکره کننده هسته‌ای، اسلامی و بهروز کمالوندی، رئیس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در جلسه غیر علنی امروز مجلس حاضر شده و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی را در مورد آخرین تصمیمات، در جریان امور قرار دهند.

 

 

به سبب همین امر، امروز جلسه‌ غیرعلنی با حضور همه نمایندگان مجلس و مسئولان پیش گفته برگزار شد و بر اساس آنچه از سخنان بیشتر نمایندگان شنیده می‌شود، در این جلسه دغدغه‌ها و تذکرات نمایندگان شنیده و پاسخ داده شده است. همچنین درمورد حساسیت‌هایی که در مورد حفظ منافع ملی وجود دارد، بحث و سخن جدی میان نمایندگان و مسئولان به عمل آمده که نتایج آن را در لابلای صحبت‌های پس از جلسه نمایندگان می‌توان دید.

اما آنچه در این میان رخ داد، وحدت مواضع اعلامی از سوی بیشتر نمایندگان و مسئولان در مورد موضوعات بیان شده در این جلسه غیرعلنی بود؛ البته به جز یک مورد که تا حدی به محل سوال و حتی حاشیه سازی تبدیل گردید. نکته جالب توجه این که در هنگام تصویب «برجام» در مجلس «نهم» در مهرماه ۱۳۹۴ هم برخی از حاشیه‌ها برای تصویب این توافق به وجود آمد.

 

باید «متن توافق» تصویب شود یا «اجرای توافق»؟

این پرسش موضوعی بود که بر اساس سخنان چند تن از نمایندگان مجلس پس از جلسه غیر علنی مجلس به محل شبهه و اختلاف تبدیل گردید، زیرا در این رابطه، ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اینکه آیا باید متن توافق احتمالی به تصویب مجلس برسد، به خبرنگاران گفت: طبق ماده ۷ قانون اقدام راهبردی مجلس از دولت گزارش رفع تحریم‌ها را دریافت می کند و این ملاک ما برای تصمیم‌گیری است؛ یعنی وقتی توافق شود، متن آن منتشر شده و در اختیار همه قرار می‌گیرد و ما هم مسیر عادی نظارت مجلس بر دولت را دنبال می‌کنیم. درباره این مورد خاص، گزارش رفع تحریم‌هاست که در مجلس بررسی می‌شود.

وی افزود: متن برجام هم در دوره قبل به رأی گذاشته نشد. در واقع در مجلس نهم اجازه داده شد­ که برجام مورد اجرا قرار گیرد. عمویی با بیان اینکه در قانون اقدام راهبردی اشاره‌ای نشده است که باید متن توافق مورد تصویب قرار گیرد، گفت: دولت باید­ گزارشی از رفع تحریم‌ها ارایه کند و پس از آن در صورت تایید­ گزارش لغو تحریم‌ها، مجلس اجازه اقدامات متقابل توسط دولت را می‌دهد.

به سخن دیگر، آنچه از حرف های عمویی می توان برداشت کرد این است که آنچه باید در مجلس تصویب شود، گزارش رفع تحریم ها و به عبارت بهتر «اجرای توافق» است، نه «متن توافق»؛ اما در مورد همین موضوع، یکی دیگر از نمایندگان مجلس نظر دیگری دارد و معتقد است «متن توافق» باید به تصویب مجلس برسد. حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگویی با اشاره به نشست غیرعلنی امروز مجلس گفت: «هر گونه توافق» با طرف مذاکره‌کننده باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.

شاید بهتر باشد برای واکاوی و رفع شبهه در این مورد به سخنان علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی هم مراجعه کرد زیرا وی در این مورد توضیحاتی بیان کرده است. علی شمخانی در خصوص نشست مشترک امروز مجلس با مقامات و مسئولان دخیل در موضوع مذاکرات هسته‌ای، گفت: مجلس قانون و مصوبه‌ای تحت «قانون اقدام راهبردی» دارد که خیلی در تقویت توان مذاکراتی جمهوری اسلامی ایران با توجه به پشتوانه فنی که فراهم کرد، داشته است. در این قانون وظیفه‌ای برای دو کمیسیون تخصصی خود یعنی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و انرژی ترسیم کرده است که در صورت توافق، گزارش اقدامات انجام گرفته به مجلس داده می‌شود.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه اظهار کرد: در طول مذاکرات، رایزنی‌ها و تبادل اطلاعات به شکل برگزاری جلسات، شفاهی یا حتی مکتوب با کمیسیون‌ها و صحن مجلس صورت گرفته است. امروز هم برای اولین بار نشستی غیرعلنی برگزار شد که به نظر جلسه خیلی خوبی بود. وی در پایان خاطرنشان کرد: شورای عالی امنیت ملی قرار نیست مصوبه‌ای در این زمینه داشته باشد، شورای عالی امنیت ملی باید توافق را بررسی و آن را به تصویب خود برساند؛ سپس گزارش به مجلس می‌آید.

در مورد تصویب برجام چه اتفاقاتی رخ داد؟

قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام، یک قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۴ بود که به موجب آن، برنامه جامع اقدام مشترک یعنی برجام مورد تصویب نمایندگان مجلس قرار گرفته و در مقابل، انجام اقداماتی توسط دولت جمهوری اسلامی ایران الزام‌آور شد.

طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجرای برجام در ۱۲ مهر ۱۳۹۴ به صحن علنی مجلس رفت. پس از دفاعیات رئیس مجلس نهم، علی لاریجانی از لزوم بررسی فوری این طرح و همچنین بندهای طرح، رأی‌گیری شد که در نتیجهٔ آن، نمایندگان با دو فوریت طرح مخالفت کردند. تصویب دو فوریت نیازمند رأی موافق دوسوم نمایندگان حاضر در مجلس بود. در ادامه برای یک فوریت این طرح رأی‌گیری شد که نمایندگان با بررسی یک فوریتی طرح فوق موافقت کردند، بنابراین این طرح به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ارجاع شد تا پس از بررسی، هرچه سریع‌تر به صحن علنی مجلس ارائه شود.

براساس آیین‌نامه داخلی مجلس، طرح‌های فوریتی، بدون نوبت در کمیسیون مربوطه بررسی شده و پس از ارائه به صحن نیز بدون نوبت در دستور کار مجلس قرار خواهند گرفت. این طرح پس از یک هفته به صحن علنی ارائه شد. در ابتدای جلسه علنی روز ۱۹ مهر، بیش از ۵۰ نفر از نمایندگان مجلس، تغییر دستور کار صحن علنی مجلس را درخواست کردند تا این طرح با اولویت در صحن علنی بررسی شود که این پیشنهاد به تصویب رسید. سرانجام پس از بحث‌های طولانی و پرحاشیه، کلیات طرح به تصویب رسید.

برخی نمایندگان پیشنهاد رأی‌گیری با ورقه را داشتند که با این پیشنهاد مخالفت شده بود. هرگاه طبق آیین‌نامه حداقل ۱۰ تن از نمایندگان تقاضا داشته باشند، به جای استفاده از دستگاه، رأی‌گیری علنی و با ورقه باشد، این تقاضا به رأی گذاشته خواهد شد. فرق این نوع رأی‌گیری، با رأی‌گیری توسط دستگاه در این است که نام افراد در روزنامه‌ها درج و دو روز بعد جزئیات طرح اجرای برجام بررسی می‌شود و چهار پیشنهاد نیز در جزئیات طرح اعمال شده و سپس به تصویب نهایی می رسد. عدم مشارکت برخی نمایندگان در رأی‌گیری‌های مجلس، مورد انتقاد جدی رسانه‌ها قرار گرفت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۵
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۵۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۶
اولا مجلس در دور لاریجانی برجام را تایید کرده

دوما ، این مجلس از وزن و اعتبار حداقلی هم برخوردار نیست

سوما تصمیمات اصلی در جایی ، خارج از دولت و مجلس وو

گرفته شده و میشود

و با این شروط نشدنی که گذاشتیم ، اصلا خبری از توافق برجام، نخواهد بود ، تمام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
همین که گفتی حداقلی نشان از مغرض بودنت هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۶
مجلسی که از هیچی خبر نداره چی را میخواد تصویب یا رد کنه؟!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
اصلا فرقی ندارد چون برحام نفرین آیندگان هست هیچ دبه هم می شود حال چه بررسی شود چه نشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
مجلس فقط در مقابل اصلاح طلبان زبان داشت. الان همه نمایندگان مطیع دولت محترم و خدمتگذار می باشند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
اقدام راهبردی هیچ تاثیری در انجام توافق جدید نداشت . اقدام راهبردی تنها بهانه ای بود برای جلوگیری از حصول توافق در دولت روحانی و فقط زمان آن را به تعویق انداخت !ا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
مردم حق دارند نسخه فارسی توافق جدید را ببینند وخود با قبلی مقایسه کنند .
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
مردم چه حقی دارند؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۸
به چه زبانی باید بگویند که همه چیز همان توافق برجام 2015 است و چیزی به آن اضافه نشده است. فقط یک بحث تضمین آمریکا است که همه دنیا می داند که فقط یک حرف روی هواست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
جلسه برای حفظ منافع مردم تشکیل شده یا خودشون؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
واقعا خنده داره...مجلس... مگه مجلس کاره ای هست تو اینجور موضوعات.خخخخخخخ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
دست از این سیاه بازی ها بردارید جلسه دیروز برای این بود که این نماینده های توجه شوند که در مسالی مربوط به برجام دیگه حرف نزنن

اقا دنا پلاس و خونه مجانی و حقوق 40 و 50 میلیونی ات رو بچسب
ناشناس
|
United States of America
|
۰۸:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
آخه مجلس چیکار هست ،هر چی از بالا بگن همان کار می کنند،در اصل کارهای تشریفاتی
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
به نوعی مجلس فرمایشی است
کامروا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
نباید با جز و کل این توافق موافقت شود مطمئنم دوستان عزیز و متبهری که در مجلس انقلابی مان داریم اجازه نخواهند داد عزت مان منقوص شود و آسیب ببیند این توافق نامه در اینده جز خواری و عصیان برای ملت قهرمان و شهید پرورمان چیزی در بر نخواهد داشت . پس عزیزان مجلسی به هوش باشید .
همچنین از دولت حضرت آقای دکتر رییسی و تیم تخصصی مذاکره کننده ایشان هم انتظار بیش از این بود یا علی
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
منظورتون ار عصیان احتمال خسران بوده
حضرت آقای دکتر رییسی؟ تیم تخصصی؟
ارزو
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
مدرسه نمره املاء ات چند بود؟
اویسی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
چرا شش کلاسی را دکتر حطاب می کنی؟؟
اقای رئیسی اگر صداقت دارد یکبار برای همیشه تصویر مدارک شش ابتدائی، دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس و دکترایش را در اینترنت به نمایش بگذارد و قال قضیه را بکند.
در غیر اینصورت هر وقت بهش بگین دکنر، یاد مدرک شش ابتدائی با معدل یازده ایشان می افتیم
ل
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟