چند هزار میلیارد تومان اسکناس و سکه دست مردم است؟

بازار هیجانی با سکه ۱۹ میلیونی و دلار ۳۸ هزار تومانی/ بانک مرکزی سکه‌های جدید را رونمایی می‌کند؟

آبان ماه بانک مرکزی از بسته ۱۰۰ هزار سکه‌ای به صورت عرضه اوراق در بورس کالا خبر داد تا بتواند مانع از روند صعودی قیمت ها در بازار طلا و سکه شود. این در حالی بود که پیش تر رئیس کل بانک مرکزی نیز از «ضرب سکه ۱۴۰۱» با طلای آب شده خبر داده بود تا حداقل انتظارات کاهشی در این بازار شکل بگیرد؛ اما تا به امروز این اهداف محقق نشده است.
کد خبر: ۱۱۵۴۶۹۹
|
۲۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۵ 13 December 2022
|
46066 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ این روز‌ها مردم شاهد رکوردشکنی‌های بی سابقه در بازار ارز و طلا و سکه هستند. از جهش نرخ دلار به کانال ۳۸ هزار تومان تا خیز سکه برای فتح کانال تاریخی ۱۹ میلیون تومان؛ مسیری که باعث شده تا فضای هیجانی بیش از هر زمان دیگری در این بازار‌ها شکل بگیرد.

این مسیر صعودی ارز و سکه در حالی شکل گرفته است که از ماه‌ها پیش شاهد آغاز به کار بازار توافقی ارز با اهدافی همچون پاسخ به نیاز ارزی متقاضیان و ایجاد شفافیت در دادوستد‌های ارزی بودیم. اتفاقی که در شروع کار، بسیاری از به شکل گیری ارز تک نرخی بعد از سال‌ها امیدوار  کرده بود؛ اما آنچه در ادامه محقق شد فاصله بسیاری تا دلار تک نرخی داشت. زیرا از یک سو، خروجی صرافی‌ها تنها در سهمیه دو هزار دلاری با کارت ملی خلاصه شده بود و از سوی دیگر، به مرور شاهد نوعی نرخ گذاری دستوری با ابزار بازار متشکل در معاملات توافقی بودیم.

در نتیجه‌ی این دو عامل تاثیرگذار، از یک طرف متقاضی ارزی که بیش از دو هزار دلار نیاز داشت را به بازار غیررسمی سوق داد تا در این بازار تقاضای جدید شکل بگیرد و از طرف دیگر، رسالت تعیین نرخ ارز بر مبنای عرضه و تقاضا را کم رنگ کرد؛ بنابراین به مرور شاهد افزایش قیمت ارز به ویژه دلار و یورو در بازار غیررسمی‌ای بودیم که قرار بود با شروع به کار بازار توافقی، محدودتر از گذشته شود.

این تغییرات افزایشی شاخص ارزی باعث شد تا نرخ دلار که حالا با نام‌های مختلفی همچون دلار نیمایی، دلار مسافرتی، دلار توافقی و دلار آزاد شناخته می‌شود، به کانال‌های جدید راه یابد و به بیان دیگر رکوردشکنی کند. به گونه‌ای که در لحظه انتشار این گزارش، قیمت دلار توافقی به ۳۶۳۰۰ تومان و قیمت دلار بازار آزاد نیز به محدوده ۳۸۳۰۰ تومان رسیده است. اختلاف حدود دو هزار تومانی که باعث شده تا از یک سو فضای دلالی ارز با کارت ملی دوباره رونق بگیرد و از سوی دیگر شاهد کاهش ارزش ریال نسبت به گذشته باشیم.

بیشتر بخوانید

در این باره کمال سیدعلی معاون اسبق ارزی بانک مرکزی در یادداشتی تاکید داشته است: «می‌توان به برخی از تصمیم‌های بانک مرکزی برای مهار نرخ دلار ایراداتی را وارد دانست. فروش ارز با کارت ملی، دخالت مستقیم در بازار ارز است. هرچند با دخالت مستقیم بانک مرکزی در شرایطی مشخص مخالف نیستم، اما این روش تنها دلالی و واسطه‌گری را تشدید می‌کند

 

سکه همچنان قد می‌کشد

اما در شرایطی که نرخ ارز مدتی است که دوباره بر مدار افزایشی قرار گرفته است، قیمت‌ها در بازار طلا و سکه نیز از این قافله عقب نمانده است و با حمایت دو عامل خارجی (اونس جهانی طلا) و داخلی (نرخ دلار) قله‌های جدید قیمتی را فتح کرده است. به گونه‌ای که قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید که در پایان روز‌های گرم تابستان به محدوده ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده بود، حالا در روز‌های پایانی پاییز در مرز ۱۹ میلیون تومان دادوستد شود. بازدهی حدود ۳۵ درصدی در کمتر از سه ماه؛ رکوردی بیش از سایر بازار‌ها که باعث شده مردمی که پول نقد در اختیار دارند، به فکر ورود به این بازار هیجانی بیفتند. اما غافل از اینکه در این فضای ملتهب و هیجانی، فعالان با تجربه بازار طلا و سکه از حباب سکه در حدود سه میلیون تومان هشدار می‌دهند و معتقدند هر زمان ممکن است تا این حباب کم سابقه، تخلیه شود و زیان روی دست افرادی بگذارد که در این شرایط اقدام به خرید کرده اند.

دو وعده سکه‌ای بانک مرکزی به کجا رسید؟

بازار هیجانی با سکه ۱۹ میلیونی و دلار ۳۸ هزار تومانی/ بانک مرکزی سکه‌های جدید را رونمایی می‌کند؟

۱۲ آبان امسال، صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی در جمع خبرنگاران اعلام کرد: «با توجه به حباب موجود در سکه و تقاضای فعالان بخش خصوصی از بانک مرکزی، مقرر شد طلای آب شده ارائه و سپس به سکه تبدیل و در بازار عرضه شود؛ لذا با توجه به تقاضای فعالان بخش خصوصی در این زمینه در حال حاضر کارگروه ویژه‌ای در این باره در بانک مرکزی تشکیل شده است و این امر تحت نظارت بانک مرکزی خواهد بود و البته توسط بخش خصوصی این کار انجام می‌شود. چارچوب این طرح، در بانک مرکزی در حال تدوین و نهایی سازی است.» وی همچنین از عرضه گواهی سکه بانک مرکزی خبر داد و گفت: "این اوراق معاف از مالیات بوده و با سررسید شش ماهه، در بورس منتشر خواهد شد. قیمت تسویه اوراق سکه بهار آزادی، قیمت روز سکه و معاملات ثانویه آن در بورس امکان پذیر است؛ بنابراین، این اوراق ابزار جدیدی است که می‌تواند به اشخاص حقوقی به فروش برسد و به تعادل بازار کمک کند. ".

باید منتظر ماند و دید بانک مرکزی در ادامه این مسیر، چه برنامه و راهکاری برای کنترل بازار ارز و سکه خواهد داشت تا بیش از این شاهد کاهش ارزش ریال و تاثیر منفی آن در معیشت مردم نباشیم.



اما راهکار اوراق سکه که از همان ابتدا با حواشی از سوی رییس کمیته فقهی بانک مرکزی مبنی بر اینکه اگر امکان تحویل فیزیکی سکه وجود ندارد، مورد تایید کمیته فقهی بانک مرکزی نیست؛ در نهایت در تاریخ هفدهم آبان ماه با عرضه در بورس کالا، به نرخ ۱۵ میلیون و ۸۷۵ هزار تومان کشف قیمت شد. نکته مهم در آن مقطع، قیمت سکه در در کانال ۱۶ میلیون تومان بود که یک رکورد تاریخی محسوب می‌شد و انتظار می‌رفت تا با عرضه اوراق سکه، شاهد پایین کشیدن سکه بازار از کانال ۱۶ میلیون تومان باشیم. اما با گذشت زمان، نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه در کنار رشد قیمت اوراق سکه بانک مرکزی در بورس کالا، شاهد افزایش‌های بی سابقه سکه به کانال‌های ۱۷، ۱۸ و حالا رسیدن به نزدیکی مرز ۱۹ میلیون تومان هستیم؛ بنابراین این سیاست بانک مرکزی یعنی عرضه اوراق سکه تا به امروز اثرگذاری قابل قبولی نداشته است. از سوی دیگر، راهکار ضرب سکه ۱۴۰۱ با طلای آب شده نیز همچنان در حد وعده روی کاغذ است و انتظار می‌رود تا هرچه سریع‌تر نسبت به عملیاتی کردن این راهکار اقدام شود. این در شرایطی است که در صورت ضرب سکه‌های جدید پس از سال ها، می‌توانیم انتظار تعدیل قیمت سکه را داشته باشیم. حال باید منتظر ماند و دید که سیاست گذار در ادامه این مسیر، چه برنامه و راهکاری برای کنترل بازار ارز و سکه خواهد داشت تا بیش از این شاهد کاهش ارزش ریال و تاثیر منفی آن در معیشت مردم نباشیم.

بازار هیجانی با سکه ۱۹ میلیونی و دلار ۳۸ هزار تومانی/ بانک مرکزی سکه‌های جدید را رونمایی می‌کند؟

مردم چقدر پول در جیب دارند؟

برای پاسخ به این سوال بایستی به آمار‌های بانک مرکزی مراجعه کنیم؛

امروز این بانک جدیدترین گزارش از متغیر‌های پولی را منتشر کرد که در بخشی از این اطلاعات منتشر شده، ملاحظه می‌شود که حجم نقدینگی در یک سال منتهی به پایان مهرماه ۱۴۰۱ به بیش از ۵ هزار و ۶۷۶ هزار میلیارد تومان رسیده است که رشد ۳۴.۳ درصدی را نشان می‌دهد. اما از این میزان نقدینگی، بیش از یک هزار و ۲۷۹ هزار میلیارد تومان پول می‌باشد. پولی که شامل «اسکناس و مسکوک در دست اشخص» و «سپرده‌های دیداری» است. از این رقم، ۹۵ هزار و ۶۲۰ میلیارد تومان به عنوان اسکناس و مسکوک در دست مردم است. این رقم نسبت به مهرماه سال قبل، ۳۰.۱ درصد بیشتر شد.

به بیان دیگر نقدینگی حدود ۹۶ هزار میلیارد تومانی، در هر زمان، قدرت ورود به هر بازاری از جمله بازار ارز و سکه و خودرو را دارد که این رقم قابل توجه بایستی مدنظر سیاست گذار پولی قرار بگیرد و برای کنترل و مدیریت آن از طریق کاهش انتظارات تورمی اقدامات موثر صورت دهد. هرچند سپرده‌های دیداری نیز به عنوان سپرده‌هایی شناحته می‌شود که در کمترین زمان ممکن در اختیار اشخاص قرار می‌گیرد و در حال حاضر حجم ریالی ان سپرده‌ها نیز به یک هزار و ۱۸۴ هزار میلیارد تومان رسیده است.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵۵
در انتظار بررسی: ۲۰
انتشار یافته: ۱۵۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
کدام شفافیت؟
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
بانک مرکزی وظیفه اش و ناموس اش باید ارزش پول ملی باشد وگرنه باید تعطیل شود و همه ما از واحد پولی دیگری که ثبات دارد استفاده کنیم ....
دولت ترکیه به شهرواندانش تضمین حفظ ارزش پولشان را برای 1 سال در مقابل دلار داد و گرنه آنها هم هجوم به سایر ارزها برای نگه داشت دارایی های خود می بردند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
شفافیتش اونجاست که اینقدر پول ملی ناسور شده که میتونی از اینور اسکناس اون طرف رو ببینی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
سکه حباب دارد؟؟ حقوق ما حباب دارد که ترکیده
ناشناس
| Canada |
۱۵:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
چرا سیگنال غلط میدهید؟؟؟
کدام بازار هیجانی؟؟؟؟
قیمت ارز رفته بالا میخواهید طلا و سکه درجا بزند؟؟؟؟
اشتباه اول صالح آبادی ثبت نام گواهی های سکه روی ۱۴ میلیون بود که حالا باید با قیمتهای بسیار بالا به ثبت نام کنندگان سکه تحویل دهند
اشتباه بعدی آقایون ایجاد سکه جدید است با عیار پایین که سبب با ارزش تر شدن سکه های فعلی
چه امامی و چه بهار ازادی خواهد شد
اینکه آقایون بخواهند تک خوری کنند و بازارهای موازی را دستوری نگه دارند یعنی چی؟؟؟؟؟؟؟؟؟
اینکه قیمت سکه در سایتها دستوری پایین اعلام شود یعنی واقعیت تغییر میکند؟؟؟؟؟؟؟؟
بورس امروز ۴۵هزار واحد رشد کرده دلیلش چیست؟؟؟؟

اشتباهات دوره بهمنی را تکرار نکنید و قیمت ها را دستکاری
نکنید

بانک مرکزی اگر طلا دارد بیاید ثبت نام ربع سکه و نیم سکه انجام دهد تا حباب بالای آن سکه ها اندکی تعدیل شود
ناشناس
| Canada |
۱۶:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
باید حتما دلار بشه ۵۰ هزار تومان تا وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی رو برکنارکنید؟!!!
نماینده های مجلس کجاهستند؟ نکنه در تعطیلات بسرمیبرند؟!!!!
ناشناس
| Canada |
۱۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
دلار دراستانه ورود به کانال ۴۰ هزار تومان
سکه در استانه ورود به کانال ۲۰ میلیونی
رییسی متشکریم !!!
ناشناس
| Canada |
۲۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
همه جای دنیا بورس با شکوفایی اقتصادی رشد میکنه بورس ما اما کاری به شکوفایی و این حرفها نداره فقط تابع نرخ دلاره در بدترین وضع اقتصادی هم که باشیم چون دلار رفته بالا اونم رشد میکنه !!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۳
آقایون فعلا نگران هستند هوا گرمتر شود حجاب خانمها چطور می شود ( نقل قول از مسئول یکی از روزنامه ها)
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
داریم می میریم ...
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۵:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
فنر دلار دستوری وحشتناک آماده جهش شده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
باید میفهمیدی آشوب هزینه داره واسه کشور
علي
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
مختصر و مفييييد ..................
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
جناب 15:29 این داستان از قبل از اعتراضات شروع شده بود واسه خودتون توجیه نکن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
اقای عزیز مردم مطالبات دارند اعتراض دارند اعتراضشون هم بجاست اکثریت مردم هم اعتراض دارند اشوبگر هم شما جمعیت اندک 4 درصدی هستید۱۵:۲۹
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
اين نتيجه چرخه آشوب-تحريم-تورم است كه ظاهرا وارد فاز بعدي شده است.
ناشناس
| Canada |
۱۷:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
اتفاقا روش اقای صالح آبادی هزار مرتبه بهتر از بازار نوسانگیری همتی و تیم خبرنگاری اش است
اقای همتی به روش ناجوانمردانه نوسانگیری میکرد و کاسب و مردم را فریب میداد
اقای صالح آبادی اگر فقط یک بار روبه بالا برود و قیمت را کنترل کند بهتر از هزار بار زیگزاگهای نوسانی قیمتی همتی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
سایبری 15:29 فعلا که هزینه رو شما برای این مملکت درست کردید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
خیلی ها دارن سرمایه هاشونو به سکه و طلا تبدیل میکنن که قابل حمل و نقل و در دسترس باشد . این موضوع هم باعث افزایش تقاضا و افزایش قیمت شده است .
reza1
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
دکتر محسن دقیقا کجایی ، کجای دلم بزارم ترو ، الان که دیگه کل سیستم بانکی و وزارت خانه ها و مجمع و همه یکدست شده دیگه بهانه شما چیه ؟
آقای طائب که بعد از 43 سال گفته برای گرانیها باید زیرساخنها درست شود . اصطلاح جدید در آوردید از خودتان .
پاسخ ها
رضا اهوازی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
مقصر روحانیه خخخخخ
یه همسایه داشتیم سال تا سال آزمون یخورده نمی‌گرفت تا رئیسی کاندید میشد میومد میگفت به رئیسی رای بدین همه چی درست میشه الان رفته تو افق محو شده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
اکنون که بسیاری از صاحبان نقدینگی حاضرند دلار را به قیمت 37000 تومان بخرند فرصت خوبی برای دولت برای جمع کردن نقدینگی سرگردان از دست این سوداگران است .
اما این جمع آوری کفایت نمی کند و در صورتی تاثیر بالایی در اقتصاد ایران خواهد داشت که بلکه فقط با نظارت کامل فقط در جهت ساخت مسکن بکار گیری شود چون باعث چرخش مثبت پول می شود و تورم کاهش.پیدا می کند و مشاغل زیادی به کار می افتد .
از طرفی صاحبان سرمایه شاهد حباب دلار خواهند شد و از خود زنی اقتصادی دست برداشته و از طرفی نقدینگی راه اصلی خودش را که افتادن در مسیر مولد و سرمایه گذاری بخصوص در بورس است را انتخاب می کنند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
همش ميگين حباب بعد متوجه ميشيد كه ديوار بوده
پاسخ ها
احد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
آقا درست میگن
الان حباب است اما این حباب قرار نیست بترکد بلکه با کاهش مداوم پول ملی این حباب تثبیت میشه و میره برای حباب بعدی
فرهاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
خدارو شکر در رسانه ها و خصوصا صدا و سیما همه چی آرومه!!!
پاسخ ها
عطا ورز
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
فقط تبلیغ خرید مرغ میکنن
شب و روز میگن مردم مرغ بخرین
انگار نه انگار اقتصاد مردم رو هر روز نابود تر میکنن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
حالا۲۰:۳۰ از بحران اقتصادی در غرب خبر میده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
رئیس بانک مرکزی بهتر تغییر بدین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
مشکل رییس کل بانک مرکزی نیست ، هر چند ایشون هم بی تقصیر نیست.
مشکل اقتصاد مملکت اسن که از بیخ و بن خراب است.
اشکال وعده هایی است که اقای رئیس جمهوری و مجلس میدهند بدون انکهخ منبع تامین ان مشخص گردد
ناشناس
| Canada |
۱۸:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
دلت هوای همتی را کرده ناقلا
با همتی هم مطمئن باش قیمت همین جا میبود با این تفاوت که صد بار قیمت ها را پایین و بالا کرده بود و افراد خاص خودش نوسانگیری های لازم را انجام داده بودند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
رئیس بانک مرکزی و دولت چیکاره هست ؟ تصمیمات کلان اقتصادی کشور در جایی گرفته می شود که حتی الفبای اقتصاد را هم نمی داند . تا دقیقه 90 صبر میکند و در آخر با یک تصمیم غلط کل شالوده اقتصاد را بهم می ریزد .
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
شاخص های کلان همه نشان از شروع فروپاشی اقتصادی است
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۱۶:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
تازه شروع؟؟ کجا سیر میکنی عامو
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
به آقای رئیس جمهور گفته اند که در شهر هیچ سکه‌هایی گران نشده بلکه ارزان هم شده .و مردم صف کشیده اند تا سکه های خود را با التماس به نازلترین قیمت بفروشند و پولش رو در بورس سرمایه گذاری کنن.
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
خدا را شکر که ما رئیس جمهور نشدیم که دلار ۵ هزار تمان بشود ، اما خدا لعنت کنه امریکا را ، حالا که ما رئیس جمهور شدیم دلار را ۳۷ هزار تومان کرد و سکه را ۱۸ هزار تومان ، واقعا که مرگ بر امریکا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
واقعا کسی متولی اقتصاد نیست؟؟ 50 درصد رشد دلار تو 10 ماه؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
ملت شدیدا گاندو لازمه!!!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟