بین الملل تابناک: برنامه ریزی چین برای برگزاری نشست میان ایران و اعضای شورای همکاری خلیج فارس، تعلیق یک توافق نظامی با اسرائیل از سوی امارات، اعلام نگرانی شدید رئیس اطلاعات کنگره آمریکا از توافق ایران و عربستان، مخالفت ریاض با ورود هیات اسرائیلی به خاک عربستان و شلیک موشک از زیردریایی توسط کره شمالی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
برنامه ریزی چین برای برگزاری نشست میان ایران و اعضای شورای همکاری خلیج فارس
در نشست پیشین سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین ـ که در ماه دسامبر گذشته در ریاض برگزار شد ـ رئیس جمهور چین پیشنهاد بیسابقهای را مطرح میکند.
به گزارش روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال»، رئیس جمهور چین پیشنهاد داد که نشست سطح بالایی میان سران کشورهای حاشیه خلیح فارس و مقامات ایران طی سال ۲۰۲۳ در پکن برگزار شود.
این موضوع تنها چند روز پس از امضای توافق میان ایران و عربستان سعودی برای از سر گرفتن روابط دیپلماتیک منشر میشود.
روز جمعه، چین میانجیگری توافق احیای روابط میان ایران و عربستان سعودی را که از هفت سال پیش قطع شده بود، انجام داد. افراد آگاه گفتند که برنامه ریزی برای برگزاری نشست گستردهتر میان سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و ایران ـ که تا پیش از این اعلام نشده بود ـ همچنان در حال انجام است.
بر اساس گزارشها، در نشست ماه دسامبر، سران کشورهای ششگانه شورای همکاری خلیج فارس از پیشنهاد رئیس جمهور چین برای برگزاری نشست عالی رتبه با ایران در راستای کاهش تنشها استقبال کردهاند.
تعلیق یک توافق نظامی با اسرائیل از سوی امارات
شامگاه روز یکشنبه، منابع خبری صهیونیستی خبر دادند که امارات خرید سامانههای پدافندی از رژیم موقت صهیونیستی را به حالت تعلیق درآورده است.
شبکه هفت رژیم صهیونیستی خبر داد، امارات پس از اظهارات «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی این رژیم درباره لزوم نابودی شهرک «حواره» و یورش به مسجدالاقصی این تصمیم را گرفته است.
منابع عبری همچنین گزارش دادند که محمد بنزاید، رئیس امارات تأکید کرده است که اگر ابوظبی این اطمینان را پیدا نکند که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی نتواند کنترل کابینه را در دست بگیرد، مساله همکاری مشترک منتفی است.
چندی پیش، اسموتریچ، وزیر افراطی کابینه نتانیاهو در سخنانی گفته بود که الحواره در کرانه باختری باید از روی «نقشه محو شود». این اظهارات با واکنشهای تند بینالمللی مواجه شد و حتی انتقاد آمریکاییها را هم به دنبال داشت.
با افزایش انتقادها از این وزیر صهیونیست، او از مواضع خود عقبنشینی کرده و آن را «یک لغزش زبانی» توصیف کرد. اسموتریچ گفت که در انتخاب کلماتش در حین صحبت درباره الحواره دچار اشتباه شده است.
به تازگی «باربرا لیف»، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاورمیانه گفته بود، دولت واشنگتن اظهارات بعدی اسموتریچ درباره محو الحواره را شنیده و او حالا سخنان قبلی خود را از جمله در متنی طولانی که او در صفحه فیس بوک خود منتشر کرده، پس گرفته است.
با وجود این اما یک مقام ارشد تلآویو در گفتوگوهای مطبوعاتی با رسانههای غربی اذعان کرده بود که مسئولان وزارت خارجه آمریکا در روزهای اخیر برای مقامات صهیونیست این پیام را ارسال کردند که اگر اسموتریچ سفرش به آمریکا را لغو کند، خوشحال خواهند شد.
اظهارات سموتریچ در مورد روستای الحواره باعث واکنشهای منطقه ای هم شد. در پی اظهارات او، برخی اعضای حزبش از جنایات دهها شهرکنشین در روستای فلسطینی حمایت کردند. از سوی دیگر، این اظهارات موجب شد تا کشورها و سازمانهای عربی نیز اظهارات او را محکوم کنند.
وزارت خارجه قطر در بیانیهای ضمن محکوم کردن اظهارات وزیر دارایی رژیم صهیونیستی درباره نابودی روستای حواره، آن را تحریک خطرناک برای ارتکاب جنایت جنگی دانست. وزارت خارجه عربستان سعودی نیز در بیانیهای اظهارات نژادپرستانه و غیرمسئولانه وزیر صهیونیست را که نشان دهنده حجم خشونت و افراطیگری رژیم صهیونیست علیه ملت فلسطین است، محکوم کرد. پیش از این، اردن، امارات عربی متحده و مصر هر یک در بیانیهای جداگانه، اظهارات وزیر دارایی رژیم صهیونیستی را محکوم کرده بودند.
اعلام نگرانی شدید رئیس اطلاعات کنگره آمریکا از توافق ایران و عربستان
مایک ترنر رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا احیای دوباره روابط دو کشور ایران و عربستان با میانجیگری چین را نگران کننده خواند و گفت این توافق نفوذ آمریکا در منطقه را تضعیف خواهد کرد.
ترنر روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه ایبیسی افزود: من فکر میکنم عربستان سعودی در جای دیگری به دنبال حمایت است و این مساله ناامید کننده است که آنها به سمت ایران گرایش پیدا کردهاند.
وی ضمن انتقاد از دولت بایدن در ضعف خود نسبت به حمایت نظامی از عربستان، گفت: توافق میان ایران و عربستان تنشها در منطقه را کاهش خواهد داد و به این معناست که چین پرچم قرمز خود را در غرب به اهتزاز درآورده است.
پیش از این جمهوری خواهان دولت جو بایدن را به خاطر موضع ضعیف نسبت به چین مورد انتقاد قرار داده بودند.
ترنر گفت: به نظر میرسد دولت بایدن در رویکرد خود نسبت به روسیه و چین بسیار ترسو و محتاط عمل میکند.
مخالفت ریاض با ورود هیات اسرائیلی به خاک عربستان
روزنامه عبری زبان «یدیعوت آحارونوت» به نقل از بلومبرگ گزارش داد، مقامهای سعودی برای یک هیات اسرائیلی که قصد حضور در یک رویداد گردشگری سازمان ملل متحد در عربستان را داشتند، ویزا صادر نکرده است.
بر اساس این گزارش، سازمان جهانی گردشگری وابسته به سازمان ملل متحد از مسئولان اسرائیلی و ساکنان روستای «کفر کاما» در منطقه الجلیل که این روستا را به عنوان یکی از ۳۲ منطقه نمونه گردشگری روستایی برای سال جاری میلادی انتخاب کرده، خواسته بود برای مراسم گردشگری به عربستان سفر کنند.
به نوشته یدیعوت آحارونوت، تصمیم برای جلوگیری از صدور روادید ورود، در حالی صورت گرفته که بین ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک توافق شده و با اشاره به اینکه علی رغم صحبت در مورد گفت وگوها برای ایجاد نزدیکی دیپلماتیک عربستان با (رژیم) اسرائیل و تمایل برای عادی سازی روابط بین اسرائیل و عربستان، به نظر می رسد، واقعیت کاملاً متفاوت است.
بنا بر این گزارش، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی به سازمان جهانی گردشگری نامه فرستاد تا شاید بتواند با میانجیگری این نهاد سازمان ملل متحد، ویزا بگیرد. دوشنبه گذشته هم این سازمان از وزارت گردشگری سعودی درخواست صدور ویزا کرده بود.
شلیک موشک از زیردریایی توسط کره شمالی
بامداد دوشنبه، رسانههای شرق آسیا از شلیک آزمایشی یک پرتابه توسط ارتش کره شمالی خبر دادند.
ستاد مشترک نیروهای مسلح کره جنوبی در بیانیهای اعلام کرد، نظامیان پیونگیانگ، یک فروند موشک را از یک زیردریایی شلیک کردهاند.
به نوشته خبرگزاری «یونهاپ»، در این بیانیه همچنین آمده است: «ارتش کره جنوبی ضمن تقویت نظارت و هشیاری خود، با همکاری نزدیک با ایالات متحده، حالت آمادهباش کامل خود را حفظ میکند.»
دقایقی بعد ارتش کره شمالی گفت، دو فروند موشک کروز راهبردی را از یک زیردریایی آزمایشی شلیک کرده است.
این شلیک موشکی در حالی انجام شده که کره جنوبی و آمریکا از بامداد دوشنبه، رزمایش نظامی مشترک بزرگی را با هدف مقابله با پیشرفتهای هستهای و موشکی کره شمالی آغاز میکنند.