بین الملل تابناک: هشدار اندیشمند آمریکایی درباره توافق ایران و عربستان، سفر بشار اسد به روسیه، عبور بمب افکن بی ۵۲ آمریکا از آسمان عربستان، انتقاد ۱۷ کشور اروپایی از شهرکسازیهای اسرائیل و شلیک دو موشک بالستیک توسط کره شمالی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار اندیشمند آمریکایی درباره توافق ایران و عربستان
استفان والت، دانشمند و نظریهپرداز مطرح روابط بینالملل در دانشگاه هاروارد در یادداشتی در نشریه «فارنپالیسی» از آشتی میان ایران و عربستان سعودی به عنوان «زنگ بیدارباش برای آمریکا» یاد کرده است.
والت در آغاز این یادداشت مینویسد: «آشتی میان عربستان سعودی و ایران- با نقش تسهیلکننده چین- را نمیتوان به اندازه سفر ریچارد نیکسون به چین در سال ۱۹۷۲، سفر انوار سادات به اورشلیم (بیتالمقدس) در سال ۱۹۷۷ یا پیمان مولوتوف–ریبنتروپ در سال ۱۹۳۹ تاریخی قلمداد کرد.»
او با وجود این در ادامه مینویسد: «حتی در این حالت هم این توافق چنانچه پایدار بماند توافق بزرگی است. از همه مهمتر، این توافق یک زنگ بیدارباش برای دولت جو بایدن و بخشهای دیگر سیاست خارجی ایالات متحده است، چون افشاکننده نقایص تحمیلی است که مدتهای مدیدی است سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه را فلج کرده است.»
به باور استفان والت، این توافق علاوه بر این نشان میدهد که چین چگونه در تلاش است خودش را نیروی طرفدار صلح در جهان نشان دهد؛ یعنی همان مسئولیتی که ایالات متحده در سالهای اخیر تا حد زیادی آن را رها کرده است.
بیشتر بخوانید
این نظریهپرداز روابط بینالملل در پاسخ به این که چین چطور در ایفای این نقش موفق شده نوشته است: «چین توانست گام به پیش بگذارد و به دو طرف اجازه بدهد به توافق برسد، زیرا رشد اقتصادی قابل توجه پکن به این کشور نقش روزافزونی در خاورمیانه اعطا کرده است.»
استفان والت از روابط دوستانه چین با بیشتر کشورهای منطقه غرب آسیا به عنوان دلیل دیگری یاد نموده که به این کشور در میانجیگری میان تهران و ریاض کمک کرده است. او مینویسد: «چین با همه طرفها روابط دیپلماتیک دارد و با آنها تجارت میکند: مصر، عربستان سعودی، اسرائیل، کشورهای خلیج و حتی بشار اسد در سوریه.»
نویسنده سپس خاطرنشان میکند: «برعکس، ایالات متحده تنها با برخی کشورها در خاورمیانه روابط خاص دارد و با کشورهای دیگر به خصوص ایران رابطهای ندارد. نتیجه این که دولتهای متکی به آمریکا مانند مصر، اسرائیل یا عربستان سعودی حمایت آمریکا را نادیده میگیرند و نگرانیهای واشنگتن را با بیاحترامی آشکار نادیده میگیرند؛ خواه این نگرانیها به حقوق بشر در مصر مربوط شوند یا به جنگ سعودی در یمن یا کارزار دیرینه و بیرحمانه اسرائیل برای مستعمره کردن کرانه باختری.»
وی اضافه میکند: «همزمان، تلاشهای عموماً بیهوده ما برای منزوی و سرنگون کردن جمهوری اسلامی موجب شدهاند، واشنگتن از هیچ توانایی برای شکل دادن به برداشتها، اقدامات یا مسیر دیپلماتیک ایران برخوردار نباشد.»
مطابق این تحلیل، واشنگتن با ایجاد این برداشت که نمیتواند اقدامات چندانی در جهت ایجاد صلح یا عدالت در منطقه بردارد، فضا را کاملاً برای مانور چین باز گذاشته است.
نویسنده در ادامه از توافق ایران و عربستان سعودی به عنوان یکی از ابعاد مهم رقابت چین و آمریکا یاد کرده و پرسیده است: «دیگران، واشنگتن را بهترین الگو برای نظم جهانی آینده خواهند دید یا پکن را؟»
سفر بشار اسد به روسیه
ریاست جمهوری سوریه خبر داد که «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور عصر سهشنبه وارد مسکو شد.
بر اساس گزارش ریاست جمهوری سوریه، در مسکو با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه گفتوگو خواهد کرد. این سفر در حالی انجام میشود که مسکو در تلاش برای عادی سازی روابط میان آنکارا و دمشق است.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه دسامبر سال گذشته به رسانهها گفت که از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای برگزاری نشستی سهجانبه با بشار اسد دعوت کرده است. قبل از این نشست، باید مذاکرات در سطح نمایندگان سرویسهای ویژه، وزرای دفاع و امور خارجه کشورها برگزار شود.
در تاریخ ۲۸ دسامبر ۲۰۲۲ رایزنی وزرای دفاع روسیه، سوریه و ترکیه در مسکو به عنوان بخشی از روند عادیسازی روابط بین آنکارا و دمشق برگزار شد. در آن نشست با تشکیل کمیسیون مشترک سهجانبه موافقت و پس از آن هم قرار شد، نشست وزرای خارجه برگزار شود. دستورکار آن شامل مذاکرات بین رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه با بشار اسد همتای سوری وی خواهد بود.
عبور بمب افکن بی ۵۲ آمریکا از آسمان عربستان
بمب افکن استراتژیک آمریکایی "بی ۵۲" سه شنبه در قالب عملیاتی مشترک بین نیروهای هوایی دو کشور از آسمان عربستان عبور کرد.
به گزارش روزنامه رای الیوم، در بیانیه وزارت دفاع عربستان در حساب توییتری آن، هیچ توضیحی درباره ماهیت این عملیات مشترک و اینکه رزمایش بوده یا غیره، داده نشده است.
طبق آنچه وزارت دفاع عربستان منتشر کرده، دو هواپیمای نیروی هوایی عربستان از نوع اف_۱۵ اس آی این بمب افکن را همراهی کردند.
این وزارتخانه تاکید کرد، این پرواز در قالب عملیات مشترک نیروی هوایی دو کشور برای مشارکت در " تقویت امنیت و ثبات منطقه" انجام شد. وزارت دفاع عربستان تصاویری نیز از عبور بمب افکن و اسکورت هواپیماهای عربستان منتشر کرده است.
طرف آمریکایی اما هیچ خبری درباره ماهیت عملیات مشترک با طرف سعودی منتشر نکرده است.
در نوامبر ۲۰۲۰ ارتش آمریکا از اعزام بمب افکن بی ۵۲ از پایگاه هوایی در ایالت نورث داکوتا به خاورمیانه خبر داد.
انتقاد ۱۷ کشور اروپایی از شهرکسازیهای اسرائیل
دولتهای ۱۷ کشور اروپایی که بیشتر آنها عضو اتحادیه اروپا هستند، ضمن انتقاد از سیاستهای رژیم صهیونیستی از این رژیم خواستند به سیاست شهرکسازیها و اخراج خانوادههای فلسطینی از خانههایشان در شرق بیتالمقدس پایان دهد.
طبق گزارش روزنامه هاآرتص، دیپلماتهای ۱۷ کشور اروپایی شامل انگلیس، فرانسه، اسپانیا و هلند «مخالفت شدید خودشان را با سیاست شهرکسازی اسرائیل» اعلام کرده و به ویژه درباره تخلیه اجباری خانوادههای فلسطینی در سیلوان، شیخ جراح و بیتالمقدس هشدار دادند.
در بیانیه نمایندگان این ۱۷ کشور آمده است: «اینکه مسئولان اسرائیلی قصد دارند در ماه رمضان سیاستهای تخریب در شرق بیتالمقدس را ادامه دهند بسیار نگرانکننده است.»
صدها هزار اسرائیلی در شهرکهایی یهودینشین که رژیم صهیونیستی بعد از جنگ ۱۹۶۷ و اشغال سرزمینهای فلسطینی در کرانه باختری و شرق بیتالمقدس ساخته است، سکونت دارند.
سازمان ملل و بیشتر کشورهای جهان شهرکهای رژیم صهیونیستی را غیرقانونی میدانند، زیرا این رژیم در جنگ سال ۱۹۶۷ میلادی این سرزمینها را اشغال کرده و بر مبنای کنوانسیون ژنو، هر گونه ساخت و ساز از سوی اشغالگر در سرزمینهای اشغالی ممنوع است.
فلسطینیان به دنبال تشکیل کشوری مستقل در کرانه باختری و نوار غزه هستند که پایتخت آن بیتالمقدس باشد. آنها همچنین خواستار خروج اسرائیل از سرزمینهای اشغال شده در سال ۱۹۶۷ هستند، ولی اسرائیل از بازگشت به مرزهای پیش از جنگ شش روزه امتناع میکند.
شلیک دو موشک بالستیک توسط کره شمالی
ارتش کره جنوبی اعلام کرد، کره شمالی دو فروند موشک بالستیک کوتاه برد زمین به زمین از استان «هوانگهائه جنوبی» واقع در غرب این کشور به سمت دریا در سواحل شرقی این کشور شلیک کرد.
پیونگ یانگ در بحبوحه رزمایش مشترک آمریکا و سئول بامداد سهشنبه نیز یک موشک بالستیک کوتاه برد شلیک کرده بود. این در حالی است که کره شمالی دو روز پیش نیز دو موشک کروز راهبردی از یک زیردریایی شلیک کرد.
شلیکهای موشکی کره شمالی در حالی است که آمریکا و کره جنوبی از روز دوشنبه، رزمایش مشترک ۱۱ روزه را آغاز کردهاند؛ اقدامی که خشم پیونگ یانگ را برانگیخته است.
کره شمالی در ماههای گذشته، چندین آزمایش موشکی و رزمایش برگزار کرده که هدف از آنها تقویت بازدارندگی هستهای و عملیاتی کردن کامل تسلیحات بیشتر توسط ارتش این کشور عنوان شده است.
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی جمعه گذشته به ارتش این کشور دستور داد تا رزمایشهای بیشتری برای آمادگی در یک «جنگ واقعی» انجام دهد.
حزب حاکم کارگران کره شمالی نیز یکشنبه در پاسخ به اقدامات آمریکا و کره جنوبی، تدابیر عملی و مهمی برای بازدارندگی جنگی اندیشید.
ارتش کره جنوبی اعلام کرد، کره شمالی روز سهشنبه دو موشک بالستیک کوتاه برد را به سمت دریا در سواحل شرقی شلیک کرد که این آخرین آزمایش از چندین آزمایش تسلیحاتی است.
ستاد مشترک ارتش کره جنوبی (JCS) گفت: این موشکها حدود ساعت ۷:۴۰ صبح (۲۲:۴۰ به وقت گرینویچ روز دوشنبه) از استان هوانگهای جنوبی در نزدیکی سواحل غربی کشور شلیک شدند و حدود ۶۲۰ کیلومتر پرواز کردند.