بین الملل تابناک: سیصد و هشتاد و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی به قانونگذاران این کشور گفت، در صورت سفر ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه به کشورهای اروپایی, اروپا باید وی را بازداشت کند و پوتین را به دادگاه کیفری بین المللی تحویل دهد.
سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهام از کارولینای جنوبی در نشست استماع بودجه از بلینکن پرسید: آیا متحدان اروپایی ما را تشویق میکنید که پوتین را به دیوان بین المللی کیفری تحویل دهند؟
بلینکن در پاسخ گفت: هر کشوری که عضو دادگاه است و تعهداتی دارد باید به تعهدات خود عمل کند.
در این جلسه، بلینکن از پیشنهاد بودجه ۶.۸ تریلیون دلاری دولت بایدن به کنگره دفاع کرد و گفت که این بودجه برای مقابله آمریکا با "تهدید حاد" روسیه و "چالش بلندمدت" چین و همچنین رسیدگی به بحران اقلیمی و مهاجرت ضروری است.
وزیر خارجه دولت بایدن در خصوص این بودجه گفت: دنیای پس از جنگ سرد به پایان رسیده و رقابت شدیدی برای تعیین آینده در جریان است. این بودجه به ما کمک میکند تا برای این چشمانداز آماده باشیم و به مسائلی که برای مردم آمریکا مهمتر است، بپردازیم.
بلینکن ادامه داد: درخواست بودجه ۶۳.۱ میلیارد دلاری برای وزارت امور خارجه و آژانس توسعه بینالمللی آمریکا، بودجه منطقه آسیا و اقیانوسیه را تا ۱۸ درصد افزایش میدهد و به آمریکا کمک میکند تا در رقابت با چین " پیروز شود."
دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) ۲۶ اسفند ماه ۱۴۰۱ حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را به اتهام جنایات جنگی در اوکراین صادر کرد اما مسکو صدور چنین حکمی را بی ارزش خواند.
معاون وزیر خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) گفت، آمریکا قصد دارد به پرواز پهپادهایش بر فراز دریای سیاه ادامه دهد و این اقدام او باعث میشود تا روسیه دست به یک اقدام تلافیجویانه بزند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در جمع خبرنگاران گفت: آمریکاییها با بیاعتنایی، بدبینی، با صراحت و علنا نشان میدهند که قصد دارند به فعالیتهای پهپادهای خود بر فراز دریای سیاه ادامه دهند. در چنین موقعیتی، آنها با اقدامات متقابل ما مواجه خواهند شد. ما به آنها هشدار میدهیم که با اعصاب ما بازی نکنند و صبر و حوصله ما را مورد آزمون قرار ندهند.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه امروز چهارشنبه در سخنانی اعلام کرد: ایالات متحده برای بازدارندگی روسیه و چین به میزان قابل توجهی در حال افزایش حضور نظامی خود در منطقه آسیا- اقیانوسیه است.
بر اساس اعلام این خبرگزاری، وزیر دفاع روسیه از تلاش ناموفق برای حمله پهپادی به تاسیسات نظامی روسیه در کریمه و سواستوپول و سرنگونی پهپادها توسط نیروهای کشورش خبر داد.
«سرگئی شویگو» در این باره ادامه داد: مدرن سازی سامانه دفاع موشکی شهر مسکو در سال جاری تکمیل می شود. وضعیت نظامی- سیاسی در محدوده مسئولیت منطقه نظامی شرق همچنان دشوار است؛ نیروهای این منطقه نقش مهمی در حفظ ثبات منطقه ایفا می کنند. ما همه تحولات در این منطقه را زیر نظر داریم.
چهار تن از اعضای جمهوریخواه کنگره آمریکا از جو بایدن خواستند تا بمبهای خوشهای به اوکراین ارسال کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این چهار عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا در نامهای به کاخ سفید نوشتند که ترس دولت آمریکا نسبت به ارسال این تسلیحات به اوکراین موجب ایجاد "تنشهای بیشتر" توسط روسیه خواهد شد.
اوایل ماه جاری میلادی گزارش شده بود که اوکراین به دنبال بمبهای خوشهای امکی-۲۰ و گلولههای توپخانهای ۱۵۵ میلیمتری است. کییف پیشتر از اعضای کنگره خواسته بود تا کاخ سفید را جهت تایید ارسال این تسلیحات تحت فشار بگذارند.
این جمهوریخواهان نسبت به عدم تمایل جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا برای ارسال تسلیحات مناسب به اوکراین انتقاد کردند.
این نامه توسط «جیم ریش» جمهوریخواه ارشد در کمیته روابط خارجی سنا، «راجر ویکر» سناتور جمهوریخواه ارشد کمیته نیروهای مسلح سنا، «مایک مککال» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و «مایک راجرز» نماینده جمهوریخواه عضو کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا امضا شد.
بمبهای خوشهای که توسط بیش از ۱۲۰ کشور ممنوع اعلام شده، به طور عادی بمبهای کوچکتری را آزاد و در عین حال جان افراد زیادی را تهدید میکنند.
خبرگزاری تاس گزارش داد : کمیته تحقیقات روسیه در حال بررسی حمله پهپادهای اوکراینی به ایستگاه پمپاژ نفت در منطقه بریانسک (Bryansk) در غرب روسیه است.
تاس به نقل از دفتر خدمات مطبوعاتی کمیته تحقیقات روسیه ضمن اعلام این خبر افزود: به گفته مقامات محلی، پهپادهای اوکراینی به ایستگاه پمپاژ نفت نووزیبکوف (Novozybkov) در منطقه بریانسک حمله کردند. در این حمله تلفات جانی گزارش نشده است.
سرویس مطبوعاتی کمیته تحقیقات روسیه در بیانیه ای اعلام کرد: بازرسان کمیته تمام جزئیات حادثه را مشخص خواهند کرد و ارزیابی قانونی از اقدامات همه افراد درگیر در این حمله ارائه خواهد شد.
تاس نوشت: در تحولی جداگانه، کمیته تحقیقات روسیه، همچنین تحقیقات درباره حمله پهپادی اخیر به شهر جانکوی (Dzhankoi) در شبه جزیره کریمه را که سامانه دفاع موفق به دفع آن شد، آغاز کرده است.
مسکو تایمز در همین زمینه گزارش داد یک پهپاد نظامی ایستگاه پمپاژ نفت برای خط لوله دروژبا (Druzhba) در نزدیکی مرز اوکراین را هدف قرار داد.
فرماندار منطقه بریانسک روز سه شنبه ضمن اعلام این خبر، کی یف را مسئول این حمله دانست.
خط لوله دروژبا یکی از بزرگترین خطوط لوله نفتی در جهان است که از منطقه بریانسک در روسیه و چند کیلومتری مرز اوکراین عبور می کند.
خط لوله دروژبا که ساخت دوران شوروی سابق است، به عنوان یکی از خطوط لوله اصلی صادرات روسیه، نفت آلمان، لهستان، مجارستان، اسلواکی و جمهوری چک را تامین می کند.
همزمان با پایان سفر دو روزه شی جینپینگ رئیس جمهوری چین به مسکو، وزارت خارجه این کشور اعلام کرد که روسای جمهور دو کشور در پایان دیدارهای خود بیانیه مشترکی را درباره مساله اوکراین امضا کردند.
وزارت خارجه چین همچنین گفته، طرف روسی تعهد خود را برای از سرگیری مذاکرات صلح در اسرع وقت دوباره تجدید کرده که پکن از آن قدردانی میکند.
پیش از این منابع روسی و چینی گزارش داده بودند که یکی از محورهای عمده سفر رئیس جمهور چین به روسیه بحران اوکراین و تلاش پکن برای میانجیگری بین مسکو و کییف برای بازگشت به میز مذاکره است.
وزیر خارجه چین درباره سفر شی به مسکو نیز گفت: روسای جمهور چین و روسیه در مذاکرات خود به اجماع زیادی دست یافتهاند و همکاریهای دو طرف راهبردی و قابل اعتماد است.
وی درباره تلاشهای آمریکا برای تنش زایی در منطقه گفت: کشورهای منطقه باید هوشیار باشند و از اجبار و استثمار ایالات متحده بپرهیزند.
وزیر خارجه چین در ادامه افزود: واشنگتن برخی از کشورها را مجبور میکند حتی به بهای منافع متحدانش چین را محاصره و مهار کنند.
رئیسجمهور چین دیروز در مسکو با همتای روس خود به طور رسمی دیدار و گفتوگو کرد که دو طرف گفتوگوهایشان را صمیمی وسازنده توصیف کردهاند. ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه سهشنبه گفت در صورت آمادگی غرب و اوکراین طرح ارائهشده از سوی چین میتواند به عنوان مبنایی برای سازش در اوکراین قرار بگیرد.
این در حالی است که آمریکا که از زمان آغاز جنگ اوکراین یکی از اصلیترین تأمینکنندگان سلاح برای کییف بوده، طرح صلح چین برای پایان دادن به درگیریها را رد کرده و گفته پکن برای میانجیگری بیطرف نیست.
جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در نشست خبری روزانه گفت چین چنانچه میخواهد نقش سازندهای در اوکراین ایفا کند باید روسیه را به اتمام حمله به آن کشور ترغیب کند.
هشدار شدید روسیه به انگلیس درباره سلاح های حاوی اورانیوم
پس از آنکه آنابل گلدی وزیر دفاع انگلیس، اعلام کرد که تانکهای چلنچر ۲ را به اوکراین تحویل خواهد داد و با توجه به آنکه مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده از قدرت نفوذ و تخریب بالایی برخوردار است، همراه با این تانکها، مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده نیز خواهد فرستاد؛ روس ها به این تصمیم به شدت واکنش نشان دادند.
در این راستا، ویاچسلاو ولودین، رئیس مجلس دومای روسیه گفت: تصمیم انگلیس برای تجهیز اوکراین به مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده به فاجعه جهانی منجر خواهد شد و پس از اورانیوم ضعیف شده، شاهد تسلیحات هسته ای در اوکراین خواهیم بود.
وزارت خارجه روسیه هم اعلام کرد: اقدام انگلیس برای تجهیز کی یف به اورانیوم ضعیف شده، اقدامی تحریک آمیز برای سوق دادن درگیری به مرجله جدید است.
«ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه هم در واکنش به اقدام انگلیس در ارتباط با تحویل تسلیحاتی با اورانیوم ضعیف شده به کی یف اعلام کرد: غرب تصمیم گرفته است با فدراسیون روسیه تا آخرین اوکراینی بجنگد، نه در کلام، بلکه در واقعیت.
رییس جمهور روسیه در این باره تصریح کرد: اگر انگلیس مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده را به اوکراین برساند، روسیه مجبور به واکنش خواهد شد.
از سوی دیگر، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز در این خصوص این گونه واکنش نشان داد: برنامه های بریتانیا برای تامین مهمات اورانیوم ضعیف شده به کی یف نشان می دهد، لندن آماده است نه تنها خطرات، بلکه جنایات جنگی را نیز بپذیرد.
وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با «پاول زاروبین» گفت: بدون شک این کار برای لندن تبعات بدی خواهد داشت.
سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه هم در این خصوص تأکید کرد: یک مرحله دیگر طی شده است، اما آنها کمتر و کمتر می شوند. مسکو شرایط در این خصوص را با دقت رصد می کند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه هم در واکنش به «آنابل گلدی» معاون وزیر دفاع آمریکا که گفته بود بریتانیا مهمات اورانیوم ضعیف شده را به اوکراین منتقل خواهد کرد، گفت: سناریوی یوگسلاوی. این گلوله ها نه تنها می کشند، بلکه محیط را آلوده میکنند و باعث سرطان در افراد ساکن در این زمینها می شوند.
دفع حمله پهپادی به سواستوپل
فرماندار «سواستوپل» شهر بندری پایگاه اصلی ناوگان دریای سیاه روسیه در کریمه از دفع حمله پهپادی به این منطقه خبر داد و اعلام کرد که ناوگان دریای سیاه، حمله پهپادها را دفع کرده و خسارات و تلفاتی به بار نیامده است.
همزمان انترفاکس گزارش داد: خلیج سواستوپل به دنبال حمله پهپادی به این منطقه بسته شده است.
هشدار ناتو به چین درباره ارسال سلاح به روسیه
همزمان با رایزنی سران چین و روسیه در شهر «مسکو» پایتخت روسیه، «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ائتلاف ناتو به چین نسبت به ارسال تسلیحات مرگبار به روسیه هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» استولتنبرگ روز سه شنبه گفت: «ما هیچ مدرکی مبنی بر اینکه چین تسلیحات مرگبار به روسیه تحویل میدهد ندیده ایم، اما نشانههایی داریم که نشان میدهد، این درخواست روسیه بوده و این موضوعی است که توسط مقامات چینی در نظر گرفته شده است.»
دبیر کل ناتو ادامه داد، چین نباید به روسیه کمکهای تسلیحاتی مرگبار ارائه کند، این به معنای حمایت از جنگ غیرقانونی است.
این گزارش حاکی است، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه به همتای چینی خود گفت، مسکو طرح ۱۲ مادهای پکن برای «پایان دادن به بحران حاد در اوکراین» را بررسی خواهد کرد ما همیشه از روند مذاکرات استقبال میکنیم.»
چین ماه گذشته میلادی یک طرح ۱۲ مادهای برای صلح در اوکراین پیشنهاد داد. «ترک خصومتها» و ازسرگیری مذاکرات صلح از جمله مفاد این طرح است. در طرح چین اشارهای به ضرورت عقبنشینی نیروهای روسیه از اوکراین که کییف آن را پیششرط هر مذاکره اعلام کرده، شده است.
مسکو: غرب به دنبال نابودی کامل اوکراین است
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت برنامههای دولت انگلیس برای ارسال گلولههای اورانیوم ضعیف شده به کییف به منظور استفاده در درگیری با مسکو نشان میدهد، ادعاهای غرب مبنی بر اهمیت دادن به صلح و آینده اوکراین دروغ است.
این مقام روس چهارشنبه (۲۲ مارس) در مصاحبهای زنده گفت: «بیانیه لندن نشانه بیپروایی، بیمسئولیتی و مصونیت مطلق است. مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده، نه تنها قویتر است و قابلیت نفوذپذیری بیشتر دارد، بلکه خاک را با تشعشعات آلوده و آسیب پایدار به محیط زیست وارد میکند و بر نسلهای زیادی از مردم منطقه اثر میگذارد.
به گزارش راشا تودی، زاخارووا در ادامه گفت: هر چه از آن کشورها (آمریکا و انگلیس) درباره صلح، حل و فصل مناقشه، آینده اوکراین و رفاه مردم آن میشنویم، همه دروغ، کذب و سردرگم کردن مطلق جامعه بینالمللی است. در واقعیت، هدف کاملاً متفاوت است.