بین الملل تابناک: آغاز تنشهای مرزی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، خروج دیپلماتها و اتباع کشورهای خارجی از سودان، حمله اسرائیل به قنیطره سوریه، حرکت بزرگترین کشتی جنگی ترکیه به سوی دریای سیاه و بروز تنش در روابط میان اسرائیل و اردن، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آغاز تنشهای مرزی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان
یکشنبه شب، وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد، یکی از سربازان این کشور در نزدیکی مرز توسط یک تک تیرانداز جمهوری آذربایجان کشته شده است.
به گزارش پایگاه خبری دویچه وله، جمهوری آذربایجان با رد این ادعای وزارت دفاع ارمنستان، مدعی شده است که سربازان این کشور در بخشی دیگر از منطقه مرزی از سوی ارمنستان مورد تیراندازی قرار گرفتهاند.
به گزارش خبرگزاریها، تنشها بین این دو کشور همسایه، روز یکشنبه افزایش یافت. جمهوری آذربایجان اعلام کرد که یک ایست بازرسی را در ابتدای جادهای که از ارمنستان به منطقه ارمنی قره باغ کوهستانی در جمهوری آذربایجان منتهی میشود، ایجاد کرده است، ارمنستان هم مدعی شد که چنین ایست بازرسی ناقض پیمانی است که به جنگ بین کشورها در سال ۲۰۲۰ پایان داد.
قره باغ کوهستانی در سال ۱۹۹۴ تحت حمایت ارتش ارمنستان قرار گرفت.
جمهوری آذربایجان بارها مدعی شده است که ارامنه از کریدور لاچین برای آوردن سلاح و مهمات به قره باغ کوهستانی استفاده کردهاند.
پس از یک جنگ شش هفتهای در سال ۲۰۲۰ و بر اساس یک آتش بس با میانجیگری روسیه، مقرر شد، ترانزیت در امتداد جاده کریدور لاچین ـ که قره باغ کوهستانی را به ارمنستان متصل میکند ـ تحت تضمین نیروهای حافظ صلح روسی ادامه یابد.
طی روزهای اخیر، جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان خبر از نقض آشکار آتش بس توسط طرف مقابل میدهند و درگیریهای پراکنده میان نیروهای دو کشور آغاز شده است.
خروج دیپلماتها و اتباع کشورهای خارجی از سودان
منابع خبری یکشنبه شب گزارش دادند، شماری از کشورهای جهان از جمله انگلیس، آلمان، ژاپن، ایتالیا و مصر دیپلماتها و اتباع خود را از خاک سودان خارج کردند.
«ریشی سوناک»، نخست وزیر انگلیس در توییتی اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور، تخلیه سریع و پیچیده دیپلماتهای انگلیسی و خانوادههایشان از سودان را در بحبوحه تشدید خشونتها و تهدیدها علیه کارکنان سفارت به پایان رساندند.
وزارت دفاع آلمان هم اعلام کرد، هواپیمای نظامی این کشور در خارطوم به زمین نشست و روند خروج اتباع و شهروندان آلمانی و چند کشور دیگر آغاز شده است.
دولت کانادا نیز روز یکشنبه از تعلیق موقت فعالیت دیپلماتیک در سودان خبر داد و تاکید کرد که نمایندگی این کشور از مکانی امن در خارج از سودان کار خواهد کرد.
ایتالیا هم روند تخلیه اتباع خود از سودان و اتباع سوئیس را آغاز کرده است. آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا در بیانیهای گفت: ما با ۱۴۰ ایتالیایی در سودان ارتباط برقرار کردیم و هر کاری که ممکن است برای اطمینان از امنیت آنها انجام میدهیم.
وزارت خارجه نروژ هم اعلام کرد، خروج دیپلماتهای این کشور در سودان آغاز شده و سفارت نروژ موقت در سودان تعطیل میشود.
ژاپن نیز اعلام کرد که سه هواپیمای این کشور به جیبوتی رسیدند و تخلیه اتباع ژاپنی از سودان زمینی انجام خواهد شد.
وزارت خارجه هلند نیز اعلام کرد که سفارت این کشور در خارطوم بسته شده و خروج ۱۵۰ تبعه این کشور به همراه خانوادههایشان از سودان در جریان است.
موریتانی هم روز یکشنبه با همکاری مقامات سعودی تخلیه اتباع خود از سودان را از طریق دریا آغاز کرد.
مصر نیز عصر یکشنبه از آغاز مراحل خروج شهروندان از مناطق امن سودان خبر داد. وزارت امور خارجه مصر در بیانیهای اعلام کرد که با هماهنگی مقامات سودانی بدون ذکر تعداد، مراحل تخلیه تعدادی از شهروندان مصری از مناطق امن سودان را آغاز کرده است.
پیشتر احمد ابوزید، سخنگوی وزارت خارجه مصر، روز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرده بود که شمار اتباع این کشور در سودان بیش از ۱۰ هزار نفر است.
تونس نیز روز یکشنبه اعلام کرد به دلیل ادامه درگیریهای مسلحانه در خارطوم، فردا دوشنبه، روند خروج اتباع خود از سودان را آغاز میکند.
پیش از این فرانسه و آمریکا نیز اعلام کرده بودند که عملیات خروج اتباع خود از سودان را آغاز کردند.
درگیریهای مسلحانه در سودان از صبح روز شنبه ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین ماه) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سرقدرت آغاز شده و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفت وگوها تاکنون ثمری نداشته است.
با وجود موافقت نیروهای پشتیبانی سریع سودان با آتشبس ۷۲ ساعته به مناسبت عید سعید فطر و در پی درخواست آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، ارتش این کشور از ادامه درگیریها خبر داد و سازمان جهانی بهداشت نیز آخرین آمار کشتههای درگیریهای مسلحانه و خشونت آمیز سودان را ۴۱۳ تن اعلام کرد.
حمله اسرائیل به قنیطره سوریه
منابع خبری از حمله تجاوزگرانه ارتش رژیم صهیونیستی به شهرکی در ریف شمالی شهر قنیطره در سوریه خبر دادند.
خبرنگار شبکه تلویزیونی المیادین گفت که ارتش رژیم صهیونیستی با ۱۲ گلوله تانک، منطقه "قرص النفل" در شرق شهرک حضر در ریف شمالی قنیطره را هدف قرار داد؛ این گلوله باران تلفاتی در بر نداشته است.
به گفته المیادین، رسانه های رژیم صهیونیستی مدعی شدند که این رژیم بامداد امروز دوشنبه یک تاسیسات نظامی را در ریف شمالی قنیطره هدف قرار داده است.
حملات تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی به شهرها و روستاهای سوریه از جمله حملات به ریف قنیطره چندین بار تکرار و همواره نیز با پاسخ سامانه های پدافندی سوریه مواجه شده است. آخرین مقابله پدافند هوایی سوریه با تجاوزگری صهیونیست ها در ماه مارس گذشته در جریان حمله به جنوب شهر دمشق بود.
حرکت بزرگترین کشتی جنگی ترکیه به سوی دریای سیاه
«تیسیجی آناتولی» (TCG Anadolu) بزرگترین کشتی جنگی ترکیه از استانبول به سمت دریای سیاه حرکت کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، این کشتی روز یکشنبه از بندر سرایبورنو خارج شد و پس از عبور از کنار کاخ دولما باغچه، با گذشتن از تنگه بسفر راهی دریای سیاه شد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و همسر وی امینه اردوغان به همراه کودکانی از مناطق زلزلهزده جنوب این کشور از بالکن کاخ دولما باغچه نظارهگر عبور این ناو جنگی بودند.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه و فرماندهان ارشد ارتش این کشور نیز بر عرشه این ناو جنگی و در حالی که توسط بالگردهای نیروی هوایی ترکیه اسکورت میشد، از تنگه بسفر گذشتند.
کشتی تیسیجی آناتولی در کارخانه کشتیسازی «سدف» واقع در استانبول ساخته شده و قابلیت حمل بالگرد، پهپادهای جنگی، وسایل نقلیه زمینی و خودروهای سبک رزمی را دارد.
پهپادهای رزمی مانند بیرقدار و هواپیماهای تهاجمی سبک هورجت میتوانند از عرصه این کشتی به پرواز درآمده و بر آن فرود آیند؛ این ناو جنگی دارای ۲۳۱ متر طول و ۳۲ متر عرض و ظرفیت حمل بار نهایی آن حدود ۲۷ هزار تن است.
بروز تنش در روابط میان اسرائیل و اردن
در پی تنش در روابط رژیم صهیونیستی و اردن به علت بازداشت نماینده مجلس اردن به اتهام «قاچاق سلاح و طلا» در اسرائیل، وزیر خارجه اردن به تماس تلفنی وزیر خارجه این رژیم پاسخ نداد.
رسانه رسمی اسرائیل «کان» در انتشار توئیتی نوشت، به دلیل تنش بین اسرائیل و اردن در پی بازداشت «عماد العدوان»، نماینده پارلمان اردن در تلآویو، «ایمن الصفدی»، وزیر خارجه اردن، از پاسخ به تماس تلفنی «الی کوهن»، وزیر امور خارجه اسرائیل خودداری کرده است.
به نقل از میدل ایست نیوز، این رسانه افزود که دستگاه امنیت داخلی اسرائیل در حال تحقیق درباره پرونده عماد العدوان است.
رسانه رسمی اسرائیل اعلام کرد که نماینده اردنی به محض پایان تحقیقات و بازجویی آزاد خواهد شد.
وزارت خارجه اردن یکشنبه ۲۳ آوریل اعلام کرد که اسرائیل یک نماینده مجلس اردن را در پی کشف مقداری سلاح و طلا به همراه وی بازداشت کرده است.
این وزارتخانه تأکید کرده که وضعیت نماینده کشور را پیگیری میکند.
به گفته وزارت خارجه اردن، عماد العدوان، نماینده ۳۵ ساله پارلمان این کشور برای بازجویی درباره قاچاق سلاح و طلا به کرانه باختری بازداشت است. این نماینده پارلمان اردن، عضو کمیته فلسطین در این نهاد قانونگذاری و یک وکیل دادگستری است.
رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که عماد العدوان در گذرگاهی بین اردن و کرانه باختری رود اردن که تحت کنترل اسرائیل است، بازداشت شد.
به نقل از یورونیوز، بنا به همین گزارشها، در داخل خودروی این نماینده پارلمان اردن سلاح و طلا کشف شده است.
مقامهای اسرائیل تاکنون از اطلاعرسانی درباره ادعای وزارت خارجه اردن خودداری کردهاند. اردن و اسرائیل در سال ۱۹۹۴ پیمان صلح امضا کردند.