بین الملل تابناک: توافق طرفهای سودانی با آتشبس ۳ روزه، تایید حمله سایبری و هک موساد، تلاش ترکیه برای دیدار اردوغان با بشار اسد، توافق هند و چین برای حفظ امنیت و ثبات در مرزها و برگزاری رزمایش دریایی میان چین و سنگاپور از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
توافق طرفهای سودانی با آتشبس ۳ روزه
وزیر خارجه آمریکا از توافق ارتش و نیروهای واکنش سریع سودان با برقراری آتشبس سه روزه در این کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری معا، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که نیروهای مسلح سودان و نیروهای واکنش سریع بر سر اجرای آتش بس سراسری از نیمه شب ۲۴ آوریل و به مدت ۷۲ ساعت توافق کردهاند.
بلینکن افزود: در این مدت، آمریکا از هر دو طرف میخواهد که فورا و به طور کامل آتش بس را اجرا کنند.
در همین حال، دفتر سخنگوی رسمی نیروهای مسلح سودان در بیانیهای اعلام کرد: درپی میانجیگری سعودی - آمریکایی برای توقف درگیری در سودان و آسودگی خاطر شهروندانمان، نیروهای مسلح با آتشبس ۷۲ ساعته، موافقت کردند.
در این بیانیه آمده است: این موافقت مشروط بر آن است که شورشیان متعهد به توقف همه اقدامات تجاوزکارانه و پایبندی به الزامات تداوم آتشبس باشند.
در مقابل، نیروهای واکنش سریع نیز موافقت خود را با آتشبس ۷۲ ساعته اعلام کردند.
نیروهای واکنش سریع اعلام کردند که به آتشبس اعلامی پایبند خواهند بود.
این نیروها همچنین ارتش سودان را به نقض آتشبسهای اعلام شده طی روزهای گذشته متهم کردند.
نیروهای واکنش سریع در ادامه اعلام کردند که علیرغم اعلام آتشبس اما جنگندههای ارتش همچنان درحال پرواز در آسمان خارطوم هستند.
از سوی دیگر، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که این سازمان به کار خود در داخل و خارج سودان ادامه خواهد داد.
وی همچنین بر تعهد سازمان ملل برای حمایت از ایجاد آینده سرشار از صلح برای ملت سودان تاکید کرد.
گوترش در توییتی نوشت: من با اسکان موقت برخی از کارکنان سازمان ملل در سودان موافقت کردم. اما اجازه دهید واضح بگویم؛ سازمان ملل سودان را ترک نمیکند و ما به کار خود در داخل و خارج از این کشور ادامه خواهیم داد.
از بامداد ۱۵ آوریل جاری در خارطوم پایتخت سودان و شهرهای مختلف این کشور، بین ارتش و نیروهای واکنش سریع درگیریهای مسلحانه رخ داده و تاکنون ادامه دارد.
روز شنبه گذشته تخلیه شهروندان کشورهای خارجی از سودان که صحنه درگیری ارتش و شبهنظامیان موسوم به نیروهای واکنش سریع این کشور است، آغاز شد.
طبق آخرین آمار اعلامی از سوی سازمان ملل، شمار کشتههای درگیریها در سودان به ۴۲۷ نفر و شمار زخمیها به ۳۷۰۰ تن رسیده است.
از سوی دیگر، «هانی صلاح»، سفیر مصر در خارطوم اعلام خبر کشته شدن «محمد الحسین محمد الراوی» دستیار وابسته نظامی کشورش در خارطوم توسط ارتش سودان را تکذیب کرد.
هانی صلاح در این باره گفت که همه اعضای هیئت دیپلماتیک مصر از جمله اعضای دفتر دفاع در سلامتی و صحت کامل هستند.
پس از تکذیب کشته شدن دستیار وابسته نظامی مصر در خارطوم توسط هانی صلاح، ارتش سودان با صدور بیانیهای جدید نسبت به بیانیه قبلی خود که در آن خبر کشته شدن الراوی را اعلام کرده بود، عذرخواهی کرد.
در بیانیه جدید ارتش سودان آمده است که فرد مقتول، دستیار وابسته اداری سفارت مصر در خارطوم است نه دستیار وابسته نظامی مصر.
تایید حمله سایبری و هک موساد
سایت سازمان اطلاعات و عملیات ویژه رژیم صهیونیستی موسوم به موساد دوشنبه شب هدف حمله سایبری قرار گرفت.
موسسه بیمه رژیم صهیونیستی و چندین سایت اینترنتی هدف حمله سایبری گسترده قرار گرفتند.
روزنامه «معاریو» چاپ سرزمینهای اشغالی نیز با تأیید این حملات سایبری نوشت که به نظر می رسد که این کار توسط هکرهای سودانی صورت گرفته باشد.
برپایه گزارش این رسانه عبری زبان، گروه هکری «انانیموس سودان" اعلام کرد که سایت موساد وتأمین اجتماعی اسرائیل را هک کرده است.
براساس این گزارش این گروه هکری در حساب انستگرامی خود نوشت که این حمله سایبری مقدمهای برای حملات گستردهتر است.
در چند هفته گذشته چندین بار پایگاههای اینترنتی مراکز مختلف رژیم صهیونیستی هدف حمله سایبری قرار گرفته است.
همچنین منابع خبری ۲۷ فروردین ماه نیز از حملات سایبری به تلویزیون رژیم صهیونیستی خبر دادند.
در همین حال رسانههای صهیونیستی از حملات سایبری به وب سایتهای اپراتورهای تلفن همراه «Cellcom»، «Pelephone»، «Hot» و «۰۱۲ Mobile» رژیم صهیونیستی خبر دادند.
پیش تر کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی گزارش داد، این حمله سایبری بزرگترین حمله در سالهای اخیر است که مجموعه بزرگی از وبسایتهای اسرائیلی (صهیونیستی) را هدف قرار داده است که در نتیجه، ۶۰ سایت در طول ۲ روز (۲۶ و ۲۷ فروردین ماه) آسیب دیدند.
اواسط فرودین ماه نیز نیز حملات سایبری، شبکه کامپیوتری شرکت پُست رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد و در نتیجه آن ارائه خدمات پستی مختل شد. همچنین یک حمله سایبری آبیاری مزارع در مناطق وسیعی را که توسط رژیم اسرائیل اشغال شده بود مختل کرد.
تلاش ترکیه برای دیدار اردوغان با بشار اسد
مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه شامگاه امروز دوشنبه گفت که دیدار بشار اسد رئیس جمهور سوریه و رجب طیب اردوغان همتای ترکیهای وی، نیازمند فراهم کردن مقدمات است.
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از چاووش اوغلو گزارش داد، برگزاری این دیدار، مهم است، ولی «آمادهسازی مقدمات، ضروری است. ضرورت دارد که موضوعاتی که بررسی خواهد شد، درک شود، از جمله موضوع آوارگان، مبارزه با تروریسم و فرآیند سیاسی.
این در حالی است که مسئولان سوری و به ویژه بشار اسد بارها تأکید کردهاند که خروج نظامیان ترکیه از خاک سوریه، پیش شرط انجام چنین دیداری خواهد بود و تا زمانی که این شرط محقق نشود، این دیدار هم برگزار نخواهد شد.
وی با بیان اینکه تاریخهای مختلفی برای این دیدار مطرح شده است، تصریح کرد، ماه می یکی از این تاریخهاست و تاریخ بعدی «نزدیک به انتخابات ماست. ما به روسها گفتیم که اگر تاریخ نزدیکتری به انتخابات باشد، آن را ارزیابی خواهیم کرد».
وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت: یکی از این پشنهادها، اوایل می است، ولی به دلیل اینکه [سید ابراهیم] رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به سوریه خواهد رفت، این تاریخ برای ما مناسب نیست و در حال حاضر، مشغول بررسی تاریخ دیگری هستند».
چاووش اوغلو در پایان تأکید کرد که برگزاری چنین دیدار، بری حصول نتایج ملموس، ضروری است.
پیش از این هم منابع رسانهای خبر دادند که نشست چهارجانبه وزرای دفاع و روسای دستگاههای اطلاعاتی ایران، ترکیه، روسیه و سوریه قرار است فردا به میزبانی مسکو برگزار شود.
اعلام برگزاری نشست مشترک چهارجانبه آنکارا، مسکو، تهران و دمشق در پایتخت روسیه در شرایطی انجام شده که چندی قبل مسکو میزبان نشست معاونان وزرای خارجه این چهار کشور بود.
برگزاری این نشستها پس از آن صورت گرفته که مقامهای ترکیه به رغم روابط پر تنش سالهای اخیر با سوریه، طی ماههای گذشته اظهارنظرهای مثبتی درباره برقراری دوباره روابط آنکارا و دمشق مطرح کردهاند.
مقامهای دولت بشار اسد اما با تکرار موضع سوریه درباره حضور غیرقانونی و اشغالگرانه ترکیه در خاک سوریه، خواستار پایان این حضور هستند.
توافق هند و چین برای حفظ امنیت و ثبات در مرزها
هند و چین بعد از مدتها وقفه در هجدهمین دور از نشست در سطح فرماندهان نظامی بر حفظ امنیت و ثبات در بخش غربی مرز بین دو کشور توافق کردند.
به گزارش منابع خبری، دو طرف توافق کردند که در تماس باهم باشند، گفتوگوها را از طریق مجاری نظامی و دیپلماتیک حفظ کنند و در اسرع وقت در مورد مسائل باقیمانده برای حل و فصل قابل قبول دوجانبه کار کنند. این دور از نشست فرماندهان نظامی هند و چین در چین برگزار شد.
بر اساس این گزارش،روابط هند و چین از زمانی که درگیری بین نظامیان آنها در هیمالیا در ژوئن ۲۰۲۰ منجر به کشته شدن حداقل ۲۰ نظامی هندی و چهار نظامی چینی شد، تیره شده است. تنشها اخیرا بر سر ساخت پلی توسط چین بر روی دریاچه «پانگونگ تسو» که در امتداد مرز قرار دارد، افزایش یافته است. دولت هند آن را به عنوان یک اشغال غیرقانونی محکوم کرده است.
یک مقام آگاه هندی گفت: «گفتوگوی صریح و عمیق بین دو طرف در مورد حل و فصل مسائل مربوطه در امتداد مرز بخش غربی به منظور بازگرداندن صلح و آرامش انجام گرفت که باعث پیشرفت در روابط دوجانبه خواهد شد.»
این دیدار پس از پنج ماه وقفه برگزار شد. آخرین دیدار دو طرف در سطح فرماندهی نظامی آذرماه گذشته برگزار شد. این نشست در حالی برگزار شد که دو طرف در حال انجام فعالیتهای ساخت و ساز سریع در امتداد مناطق مرزی برای تقویت مواضع خود هستند.
وزیر دفاع چین قرار است در روزهای آینده برای نشست وزرای دفاع «سازمان همکاری شانگهای» در «دهلی نو» پایتخت هند حضور داشته باشد.
تحلیگران بر این باورند که احتمال کاهش تنش در آینده نزدیک توسط دو طرف چندان روشن به نظر نمیرسد و هند همچنان به استقرار شدید نیرو در منطقه برای محافظت برابرهرگونه تلاش احتمالی چین برای تغییر وضعیت موجود ادامه میدهد.
برگزاری رزمایش دریایی میان چین و سنگاپور
نیروی دریایی سنگاپور و چین قرار است در ۲۸ آوریل (۸ اردیبهشت) تمرینات نظامی مشترک خود از سرخواهند گرفت که پیشتر به دلیل همه گیری کووید-۱۹ به حال تعلیق درآمده بود.
به گزارش «آسیا وان»، این رزمایش که قرار است تا اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت) بطول انجامد دومین تمرین نظامی به شمار می آید که تاکنون میان دو طرف برگزار شده است.
برای نخستین بار، چین و سنگاپور در سال ۲۰۱۵ رزمایشی چهار روزه را با حضور سه کشتی برگزار کردند.
این در حالیست که در این رزمایشی که قرار است به زودی برگزار شود چهار ناو حضور دارد.
همچنین هیاتی از نیروی دریایی چین قرار است در نمایشگاهی که هر دو سال با حضور نیروی دریایی و نظامیان دو کشور در اوایل ماه مه (اردیبهشت-خرداد) در سنگاپور برگزار می شود، شرکت کنند.
براساس این گزارش، برگزاری چنین رزمایشی نشان از روابط دفاعی دوجانبه گرم و دوستانه بین دو کشور است.
همکاری دفاعی بین سنگاپور و چین در سال ۲۰۱۹ بر اساس توافقنامه مبادلات دفاعی و پیمان همکاری امنیتی افزایش یافت.