بین الملل تابناک: بی حال شدن اردوغان در یک برنامه تلویزیونی، موضع گیری جدید روسیه درباره برجام، نشست چهارجانبه برای خروج نیروی ترکیه از سوریه، درخواست سناتور آمریکایی برای قطع کمک امنیتی به باکو و حمایت «باراک اوباما» از نامزدی «جو بایدن»، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بی حال شدن اردوغان در یک برنامه تلویزیونی
پخش زنده تلویزیونی «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه برای دقایقی قطع شد و او بعد از چند دقیقه به روی صحنه برگشت و با عذرخواهی از مخاطبان گفت که به بیماری التهاب معدهای-رودهای (یا آنفولانزای معده) مبتلا شده است.
وب سایت انگلیسیزبان سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه (TRT) نوشته، اردوغان در آستانه انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری ترکیه روز سهشنبه در سه سخنرانی تبلیغاتی حضور پیدا کرد.
طبق توضیحات TRT اردوغان قرار بوده در برنامهای زنده برای مصاحبه تلویزیونی مشترک با شبکههای Ulke و کانال ۷ حضور پیدا کند، اما به دلیل برنامه شلوغ او، این مصاحبه ۹۰ دقیقه دیرتر آغاز و پس از گذشت ده دقیقه قطع شده است.
در تصاویری که در فضای مجازی پخش شده، خبرنگار در حال پرسیدن سوال از اردوغان است؛ اما ناگهان از روی صندلیش بلند شده و پخش تصویر قطع میشود.
به نوشته TRT این برنامه ده دقیقه بعد شروع شده و اردوغان بابت بیماری عذرخواهی کرد. او گفت: «دیروز و امروز کارهای سختی داشتیم. به همین خاطر آنفاوآنزای معده گرفتم.»
وی اضافه کرد: «در مقطعی برایم سوال شد که آیا اگر برنامه را لغو کنم، باعث سوءتفاهم خواهد شد؟ ولی ما قول دادیم. من از شما و مخاطبانتان تقاضای بخشش دارم.»
اردوغان سپس به چند سوال پاسخ داد و برنامه به پایان رسید.
انتخابات ریاستجمهوری و پارلمان ترکیه قرار است اواسط ماه می برگزار شود. در این انتخابات، اردوغان ۶۹ ساله رو در روی نامزد ائتلاف مخالفان، کمال قلیچدار اوغلو قرار خواهد گرفت.
اردوغان از زمان انتخاب به عنوان شهردار استانبول در سال ۱۹۹۴ در هیچ انتخاباتی برابر مخالفانش نباخته است. او در انتخابات ۱۴ ماه می امیدوار است همانند انتخابات سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ پیروز شده و یک دوره دیگر رئیسجمهور ترکیه بماند.
موضع گیری جدید روسیه درباره برجام
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز سهشنبه گفت، تلاش برای اضافه کردن «الزامات جدید» به برجام، احیای این توافق هستهای را دشوار میکند.
وزیر خارجه روسیه همچنین گفت، هم اکنون مسئولیت احیای برجام با ایران، روسیه و چین نیست و طرفهایی که این روند را متوقف کردهاند، باید آن را احیا کنند.
ماه گذشته پایگاه آکسیوس به نقل از منابع آگاه مدعی شده بود، «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در هفتههای قبلتر با شرکای اروپایی و اسرائیلی درباره نوعی «توافق موقت» با ایران رایزنی کرده است.
مقامهای اسرائیلی، دیپلماتهای غربی و کارشناسان آمریکایی که از جزئیات طرح آمریکا آگاهند، گفتهاند که طرح مد نظر کاخ سفید شامل رفع برخی تحریمها در ازای توقف بخشهایی از برنامه هستهای ایران خواهد بود.
این در حالی است که مقامهای دولت آمریکا در چند ماه گذشته بارها مدعی شدهاند که توافق با ایران بر سر برجام «فعلاً» در دستور کار کاخ سفید نیست.
نشست چهارجانبه برای خروج نیروی ترکیه از سوریه
وزارت دفاع سوریه اعلام کرد، در نشست وزرای سوریه، روسیه، ترکیه و ایران، موضوع خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
روز سه شنبه، وزارت دفاع سوریه در بیانیهای اعلام کرد، امروز در نشست چهارجانبه وزرای دفاع سوریه، روسیه، ایران و ترکیه، موضوع خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه و همچنین اجرای توافق ویژه جاده بینالمللی M۴ بررسی شد.
از سوی دیگر، مسئولان وزارت دفاع ترکیه گفتند، در نشست چهارجانبه درباره تسریع روند بازگشت آوارگان سوری به کشورشان و گامهایی که میتواند در عادیسازی روابط با سوریه برداشته شود، رایزنی شد.
نشست چهارجانبه مسکو با حضور خلوصی آکار، وزیر دفاع و هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع ایران و علی محمود عباس، وزیر دفاع سوریه و روسای سازمان اطلاعات امروز (۲۵ آوریل ۲۰۲۳) در مسکو برگزار شد.
خبرگزاری سانا گزارش داد، در نشست مذکور که در فضایی سازنده برگزار شد، بر اهمیت تداوم جلسات چهارجانبه به منظور تضمین و حفظ ثبات در سوریه و منطقه تأکید شده است.
درخواست سناتور آمریکایی برای قطع کمک امنیتی به باکو
ریس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا، خواستار توقف کمکهای امنیتی به جمهوری آذربایجان شد.
به گزارش خبرگزاری ارمنستان، باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا به مناسبت روز یادبود واقعه نسل کشی ارامنه توسط امپراتوری عثمانی که مصادف با ۲۴ آوریل است، توئیتی را منتشر کرده و نوشت: ما در روز یادبود نسل کشی ارامنه، خاطره ۱.۵ میلیون ارمنی که به شکلی سیستماتیک از سوی امپراتوری عثمانی قتل عام شدند، گرامی میداریم.
او در ادامه توئیتش خاطرنشان کرد: شدیداً مفتخرم به اینکه روند به رسمیت شناختن این نسل کشی را در سنای آمریکا رهبری کردم و رئیس جمهور آمریکا در تایید حقایق این شرارت اساسی به ما پیوست.
این سناتور دموکرات آمریکایی بیان داشت: همچنان که ما با جامعه ارمنی های سراسر جهان همبستگی داریم، توجه خود را به منطقه ناگورنو-قره باغ معطوف میکنیم. من ایست بازرسی که جمهوری آذربایجان در کریدور لاچین ایجاد و تهدید به بدتر کردن بحران انسانی شدید ارمنیهای ناگورنو-قره باغ کرده، محکوم میکنم. زمان آن رسیده که کمک های امنیتی به باکو را متوقف کنیم.
پس از آنکه جمهوری آذربایجان یک ایست بازرسی را در گذرگاه مسدود شده لاچین ایجاد کرد، مقامات در ایروان این اقدام باکو را به دلیل "نقض آشکار توافقنامه ۹ نوامبر ۲۰۲۰" محکوم کردند و از روسیه خواستند تا وظایف خود را نسبت به پایاندهی انسداد قرهباغ انجام دهد.
هباغ گذرگاه لاچین تنها راه ارتباطی ارمنستان با منطقه است. در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ گروهی از مردم جمهوری آذربایجان که خود را "کارشناس محیط زیست" نامیدند، این گذرگاه را مسدود کردند؛ جایی که گروهی از صلحبانان روس در آن مستقر هستند. باکو مدعی شد، قصد ندارد هیچ راهی را مسدود کند و خودروها میتوانند به آزادی در هر دو سوی این گذرگاه حرکت کنند.
این گذرگاه تنها مسیری است که ارمنستان از طریق آن میتواند غذا، سوخت و ملزومات دارویی را به ساکنان ارمنی قرهباغ برساند؛ منطقهای که حدود ۱۲۰ هزار قوم ارمنی ساکن آن هستند.
همچنین ارمنستان روز دوشنبه ۲۴ آوریل رسما "روز یادبود نسلکشی" ارامنه که برابر با آغاز کشتارها در سال ۱۹۱۵ میلادی است را گرامی داشت.
مورخان برآورد میکنند، در روزهای پایانی امپراتوری عثمانی بالغ بر ۱.۵ میلیون تن از ارامنه توسط ترکهای عثمانی کشته شدند که غالبا از آن به عنوان نخستین نسلکشی قرن بیستم یاد میشود.
حمایت «باراک اوباما» از نامزدی «جو بایدن»
«باراک اوباما» رئیس جمهور پیشین آمریکا غروب سه شنبه به وقت تهران از اعلام نامزدی «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و هم حزبی دموکرات خود برای نامزد شدن در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کرد.
به نوشته وبگاه «هیل» اوباما درباره تلاش بایدن برای انتخاب مجدد گفت: «بیایید برای انتخاب مجدد بایدن دست به کار شویم.»
اوباما با بازنشر بیانیه ویدیویی بایدن در زمینه شرکت در انتخابات گفت: «به تمام کارهایی که جو بایدن و دولت او در این چند سال اخیر انجام دادهاند، افتخار میکنم. او برای موفقیت مردم آمریکا آمده است و پس از انتخاب دوباره این کار را ادامه خواهد داد.»
بایدن روز سه شنبه پس از ماهها رسما نامزدی خود را برای انتخاب مجدد اعلام کرد. او در حالی بهعنوان مسنترین نامزد ریاست جمهوری وارد این کارزار میشود که برخی رایدهندگان درباره توانایی بایدن برای ریاست جمهوری برای چهار سال دیگر ابراز نگرانی کردهاند. اگر بایدن دوباره انتخاب شود، در پایان دوره دوم ریاست جمهوری خود ۸۶ ساله خواهد شد.
به نوشته هیل، نظرسنجیها نشان داده که بایدن با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق که در حال حاضر در نظرسنجیهای جمهوری خواهان پیشتاز است، رقابت دارد.
این گزارش حاکی است، نقش اوباما در انتخابات ۲۰۲۴ میتواند برای جلب مشارکت مردم برای حمایت از بایدن مهم باشد. اعلام بایدن برای شرکت در انتخابات آتی آمریکا در حالی است که بر اساس برخی نظرسنجیها، اغلب رایدهندگان آمریکایی خواستار گذار از او و دونالد ترامپ هستند و تمایلی به رقابت دوباره این دو نفر در انتخابات پیش روی ندارند.
بر اساس جدیدترین نظرسنجی «یاهونیوز-یوگاو» رایدهندگان آمریکایی بهشدت به رقابت احتمالی دوباره بین جو بایدن رئیسجمهور فعلی و «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق در انتخابات ۲۰۲۴ بیعلاقه هستند. در این نظرسنجی ۳۸ درصد پاسخدهندگان گفتند، از ایده رقابت دوباره احساس فرسودگی میکنند؛ ۲۹ درصد گفتند از چنین چشماندازی میترسند؛ در حالی که ۲۳ درصد گفتند احساس اندوه دارند.
بر اساس این نظرسنجی، تنها ۲۷ درصد رایدهندگان آمریکایی از نامزدی دوباره جو بایدن حمایت کردند. با این حال، این نظرسنجی نشان داد بایدن ۴۶ درصد در مقابل ۴۲ درصد از ترامپ و همچنین در مقابل «ران دیسانتیس» فرماندار فلوریدا با حمایت ۴۵ درصدی در برابر ۴۱ درصد پیشی میگیرد.