بین الملل تابناک: اعلام جزئیاتی از روند آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران، آزاد شدن ترامپ از زندان پس از بازداشت موقت، هشدار انصارالله درباره نابودی آتش بس در یمن، کشته شدن عضو ارشد پ. ک. ک در شمال عراق و واکنش تند چین به فروش تجهیزات F-۱۶ آمریکا به تایوان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام جزئیاتی از روند آزادسازی پول های بلوکه شده ایران
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، پنجشنبه، دوم شهریور ماه در گفتوگویی تلویزیونی درباره پذیرش عضویت ایران در گروه بریکس گفت: پیوستن ایران به بریکس همچون پیوستن ایران به شانگهای در بعد بینالمللی سیاست خارجی دولت سیزدهم است.
باقری همچنین عنوان کرد: جنبه بینالمللی سیاست خارجی دولت سیزدهم مبتنی بر این است که ایران بتواند جایگاه شایسته خودش در مناسبات بینالمللی را یافته و بتواند نقش موثر در ساختارها و سازوکارهای بینالمللی ایفا کند؛ برای اینکه هم منافع جمهوری اسلامی و ملت ایران تامین شود و هم اینکه بتواند ایدههای خودش را در عرصه مناسبات منطقهای و بینالمللی عرضه کند و به ثمر بنشاند.
وی همچنین در این گفتوگو درباره مذاکرات رفع تحریم اعلام کرد: بعد از اغتشاشات از حدود اسفندماه سال گذشته مذاکرات مختلفی با طرفهای درگیر به اصطلاح مذاکرات رفع تحریمها داشتهایم. در کشورهای اروپایی، در کشورهای منطقه با کشورهای اروپایی و با کشورهای دیگر مذاکراتی داشتهایم. با خود روسیه و چین، دوجانبه رفت و آمدهای قابل توجهی داشتهایم.
باقری گفت: حدود ده روز پیش معاون وزیر خارجه روسیه به تهران سفری داشت که مذاکرات خیلی خوبی با آقای سرگئی ریابکوف داشتم. هفته جاری هم من در همین چارچوب سفری را به پکن خواهم داشت. در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل هم از هم اکنون تاریخهایی را تعیین کردهایم برای مذاکره با طرفهای مختلف، که دست اندرکار مذاکرات هستند.
این دیپلمات ارشد ایرانی اضافه کرد: روند سیاسی و فنی گفتوگوها ادامه دارد و در حال پیگیری است. ما در داخل کشور با دستگاههای مختلفی که درگیر این موضوع هستند، جلسات مستمری را داریم و چارچوبها تعیین میشود و آنها را در مذاکرات پیگیری میکنیم و امیدوارم این روندی که الان به ویژه با آزادسازی داراییهای جمهوری اسلامی ایران از کره جنوبی شتاب قابل توجهی پیدا کرد، با روند جدیتر و به هم پیوسته گفتوگوها امتداد پیدا کند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا در جای دیگری پول بلوکه شده داریم، گفت: خیر، پول بلوکه شده نداریم. بخشی از پولهای بلوکه شده ما در کره جنوبی بود. البته پولهایی در جاهای دیگر دنیا داریم؛ به جهت مبادلاتی که با آنها کشورها از قبل داشته و الان هم داریم. آنها توسط خودمان بوده به جهات مختلف، یا اینکه از سودش استفاده میکنیم و یا میخواهیم در خریدهایمان از آن کشورها از آن پولها استفاده کنیم و یا اینکه آنها را برای خریدهایمان به جاهای دیگر منتقل کنیم.
باقری ادامه داد: غیر از کره جنوبی، بخشی از پولهایمان در عراق است که دچار مشکل است و در تفاهمی که با طرف آمریکایی برای آزادسازی پولهای ایران در کره شد، پولهای ایران در عراق هم مطرح گشت که روند آزادسازی آن نیز آغاز شده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی یادآور شد: در سه هفته گذشته، نزدیک هفت برابر کل پولی که در سال گذشته توانستیم از منابعمان در عراق استفاده کنیم، آزاد کردیم و توانستیم آن را وارد عرصه تبادلات تجاری کنیم. مسیر همواری است؛ هرچند انتطار داریم روند آزادسازی سرعت بیشتری یابد، ولی تلاش میکنیم موانع بوروکراتیک و موانع دیگر رفع و روند تسریع شود که پولهایمان در عراق هر چه زودتر در اختیارمان قرار بگیرد.
آزاد شدن ترامپ از زندان پس از بازداشت موقت
انصارالله جمعه شب هشدار داد که قطع حقوق کارمندان یمنی تهدیدی جدی برای آتشبس شکننده در این کشور است و بدون رفع این مشکل نمی شود به توقف جنگ امیدوار بود.
«عبدالملک العجری» عضو هیأت مذاکره کننده انصارالله یمن در این باره هشدار داد که شرایط منطقه پیچیده است و اگر کشورهای متجاوز، مسأله حقوق کارمندان یمنی را به بنبست بکشانند، شرایط علیه آنها تشدید خواهد شد.
پرداخت حقوق کارکنان یمنی یکی از پیش شرطهای انصارالله برای ازسرگیری آتشبس و توقف درگیریها در یمن و طبق شروط اعلام شده دولت صنعا بوده است. این درحالی است که «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن یک ماه پیش (یکم مردادماه) اعلام کرد که صنعا مخالف پیشنهاد ریاض برای پرداخت حقوق کارکنان دولت یمن در ازای انتقال درآمدهای نفت و گاز یمن به بانک ملی عربستان است.
وی گفت: سعودیها با پیشنهاد پرداخت حقوق کارکنان دولت در ازای انتقال درآمدهای نفت و گاز یمن به بانک ملی عربستان به دنبال این هستند که درآمد نفتی ما را غارت و به بانک خود منتقل کنند و سپس از پول خودمان به کارکنان ما صدقه دهند.
رئیس شورای عالی سیاسی یمن آمریکا را مقصر کارشکنی عربستان در پرداخت حقوق کارکنان دانست و به واشنگتن توصیه کرد در میان یمنیها برای خود دشمن تراشی نکند، چون به گفته وی، با جلوگیری از پرداخت حقوق کارمندان، بیش از ۱۰ میلیون یمنی را به دشمنی با خود سوق میدهد.
المشاط از تلاش دولت یمن برای تامین بودجه حقوق کارمندان خبر داد و گفت ثروت یمن را از دست دشمن درمیآوریم.
کشته شدن عضو ارشد پ.ک.ک در شمال عراق
همزمان با حضور «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه در عراق، منابع امنیتی در اقلیم کردستان از کشته شدن یکی از فرماندهان بارز گروهک «حزب کارگان کردستان» در حمله پهپادی ترکیه خبر دادند.
به نوشته وبگاه خبری العربی الجدید، این حمله در جاده «سنینی» واقع در منطقه «سیدکان» در ۵۰ کیلومتری شمال اربیل رخ داد و خودروی حامل این سه فرد، هدف حمله موشکی از جانب پهپاد قرار گرفت.
احسان چلبی، مدیر بخشداری سیدکان گفت: «یک دستگاه خودروی تویوتا هایلوکس در ساعت ۱۲:۲۰ شب گذشته، دو بار هدف قرار گرفت که منجر به انفجار و سوختن کامل آن شد.»
شاهدان عینی گفتهاند که سه تن داخل خودرو بودند و پس از هدف قرار گرفتن خودرو، تا چند ساعت پهپادها بر فراز آسمان منطقه در حال پرواز بودند. از هویت کشته شدگان خبری منتشر نشده است.
همزمان وزارت دفاع ترکیه امروز اعلام کرد که از آغاز سال جاری میلادی تاکنون ۱۱۰۲ عضو پ.ک.ک در عراق و سوریه کشته شدهاند.
«آق تورک»، مسئول اطلاعرسانی وزارت دفاع ترکیه در یک کنفرانس خبری گفت که فقط در یک هفته گذشته، ۴۰ عضو پ.ک.ک از پا درآمدهاند و عملیات نظامی تا پاکسازی آخرین عضو این گروهک در عراق و سوریه ادامه دارد.
به گفته این مقام ترکیهای، از ۲۴ جولای سال ۲۰۱۵ (آغاز عملیات سپر فرات در سوریه) تاکنون ۳۸۴۴۵ عضو حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) و نیروهای مدافع خلق (پ.ی.د) در عراق و سوریه کشته شدهاند.
از سوی دیگر، حمله پهپادی امروز در حالی انجام شد که «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه در کنفرانس خبری مشترک با «مسرور بارزانی» نخستوزیر اقلیم کردستان عراق گفت که ترکیه، عزم خود را برای پاکسازی خاک عراق از عناصر گروهک «حزب کارگران کردستان» (پ.ک.ک) جزم کرده است.
او بدون اشاره به اعتراض چندین باره دولت عراق به عملیاتهای نظامی ترکیه، گفت: «فرصتهای همکاری زیادی برای خلاصی از آفت تروریسم داریم.»
ترکیه از میانه سال ۲۰۲۱ رسما عملیات پاکسازی کوه های شمال عراق از عناصر پ.ک.ک را آغاز کرده و وزارت دفاع ترکیه نیز میگوید که در این سالها، صدها تن از اعضای پ.ک.ک را کشته و مقرهای آنها را نابود کرده است.
روز چهارشنبه نیز ارتش ترکیه از کشته شدن یکی از اعضای ارشد پ.ک.ک به نام «بکر کینا» در شهر سلیمانیه عراق خبر داد و گفت که او برای حمله به ارتش و نیروهای امنیتی ترکیه برنامه ریزی میکرد و برای این کار از سال ۲۰۱۹ تحت آموزش بود.
در این راستا، «سلام الجاف» کارشناس سیاسی ساکن در اقلیم کردستان عراق به العربی الجدید گفت که حملات اخیر ترکیه به عراق، همزمان با سفر هاکان فیدان، این پیام را برای بغداد دارد که ترکیه بدون توجه به درخواستهای مکرر دولتمردان عراق به حملات خود ادامه خواهد داد و آنها نباید روی خواسته خود پافشاری کنند.
او افزود: «طبق اطلاعاتی که از رایزنیهای میان وزیر خارجه ترکیه با مقامات و شخصیتهای عراقی درز کرده، او از بغداد خواسته است تا حضور نظامی خود را در مناطق مرزی در مرز ترکیه برای جلوگیری از فعالیت و عبور و مرور تروریستهای حزب کارگران افزایش و توسعه دهد؛ در غیر این صورت، ترکیه به حملات نظامی خود در این منطقه ادامه خواهد داد.»
سلام الجاف همچنین گفت که پیشبینی میشود، همزمان با توسعه فعالیت حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در عراق و سوریه ـ که تحت حمایت و پشتیبانی کردهای سوریه صورت میگیرد ـ عملیات ترکیه نیز در آینده گسترش یابد.
واکنش تند چین به فروش تجهیزات F-۱۶ آمریکا به تایوان
سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: چین به شدت با فروش احتمالی تجهیزات جنگنده اف-۱۶ به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از سوی آمریکا به تایوان مخالف است.
به گزارش اسپوتنیک، روز چهارشنبه پنتاگون اعلام کرد که وزارت امور خارجه آمریکا، فروش تجهیزات حسگر پیشرفته برای جت های جنگنده F-۱۶ این کشور به تایوان را تایید کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای افزود: این فروش توانایی تایوان را برای مقابله با تهدیدهای فعلی و آینده بهبود میبخشد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: این فروش سیاست چین واحد و مفاد سه بیانیه مشترک چین و ایالات متحده را تضعیف و همچنین "قوانین بینالمللی و هنجارهای اساسی روابط بینالملل را نقض می کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: فروش، حاکمیت چین و منافع امنیتی آن را تضعیف می کند، صلح و ثبات در تنگه تایوان را به خطر میاندازد و سیگنالهای نادرستی به نیروهای جداییطلب تایوان میفرستد. چین به شدت نارضایتی خود را ابراز می کند و به شدت با فروش مخالفت می کند. تایوان بخشی جدایی ناپذیر از چین است و این کشور هیچ گونه مداخله خارجی در موضوع تایوان را تحمل نخواهد کرد.
وی همچنین گفت که چین آماده است تا اقدامات "قاطع و موثر" را برای حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی خود انجام دهد.
تایوان از سال ۱۹۴۹ مستقل از سرزمین اصلی چین اداره میشود. پکن این جزیره را استان خود میداند، در حالی که تایوان معتقد است، یک نهاد خودمختار است اما از اعلام استقلال خودداری میکند. پکن با هرگونه تماس رسمی خارجی با تایپه مخالف است و حاکمیت چین بر این جزیره را انکارناشدنی می داند.