نبرد کریدور‌ها اوج می‌گیرد؟ / انتقاد شدید ترکیه از «کریدور هند-اروپا» و ارائه پروژه «جاده توسعه» / پروژه‌ای که عراق را به اروپا متصل می‌کند!

پس از آنکه در نشست گروه ۲۰ از کریدور اقتصادی بین هند، خاورمیانه و اروپا با نام «کریدور هند» رونمایی شد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه از این پروژه ترانزیتی بین المللی انتقاد کرد و مدعی شد، «کریدوری که ترکیه در آن نباشد قابل اجرا نیست. برای تردد از شرق به غرب مناسب‌ترین مسیر ترکیه است.» به نظر می‌رسد، ترکیه که روی کریدور‌های ترانزیتی بین المللی برای ارتقای جایگاه بین المللی خود حساب ویژه‌ای باز کرده، کریدور هند را تهدیدی مهم برای خود در نظر گرفته است.  
کد خبر: ۱۱۹۳۰۳۵
|
۲۴ شهريور ۱۴۰۲ - ۰۷:۰۵ 15 September 2023
|
13121 بازدید
|

نبرد کریدورها اوج می گیرد؟/ انتقاد شدید ترکیه از «کریدور هند-اروپا» و ارائه پروژه «جاده توسعه» / پروژه ای که عراق را اروپا متصل می کند!

بین الملل تابناک: پس از آنکه در نشست گروه ۲۰ از کریدور اقتصادی بین هند، خاورمیانه و اروپا با نام «کریدور هند» رونمایی شد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه از این پروژه ترانزیتی بین المللی انتقاد کرد و مدعی شد، «کریدوری که ترکیه در آن نباشد قابل اجرا نیست. برای تردد از شرق به غرب مناسب‌ترین مسیر ترکیه است.» به نظر می‌رسد، ترکیه که روی کریدور‌های ترانزیتی بین المللی برای ارتقای جایگاه بین المللی خود حساب ویژه‌ای باز کرده، کریدور هند را تهدیدی مهم برای خود در نظر گرفته است.  

انتقاد وزیر خارجه ترکیه از کریدور هند-خاورمیانه- اروپا

پس از انتقاد صریح اردوغان، روز گذشته نیز وزیر خارجه ترکیه ضمن انتقاد از این پروژه، از مذاکرات جدی پیرامون پروژه «جاده توسعه» سخن گفت.

«هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه شب گذشته (چهارشنبه) در جریان کنفرانس خبری مشترک «با جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس در آنکارا در بخشی از سخنان خود به پروژه «جاده توسعه» اشاره کرد و گفت، این طرح پس از تحولات ژئوپلتیک سال‌های اخیر، اهمیت زیادی یافته است.

به نوشته خبرگزاری آناتولی، او از شیوع کرونا، جنگ روسیه و اوکراین و رقابت میان آمریکا و چین و غرب با چین به عنوان سرفصل‌های اصلی این تغییرات ژئوپلتیکی یاد کرد و گفت که این تحولات موجب مطرح شدن پروژه‌های راه های تجارت مختلف شده که پیش از این از لحاظ نظری مورد بحث قرار گرفته است.

هاکان فیدان افزود: «مسیر تجاری تنها به معنای تجارت نیست، بلکه در عین حال بازتابی از رقابت ژئواستراتژیک است».

وی با انتقاد از یادداشت تفاهم امضا شده در اجلاس سران G۲۰ در خصوص پروژه کریدور اقتصادی بین هند، غرب آسیا و اروپا، گفت: «وقتی به پروژه‌ای که از هند آغاز می شود نگاه می‌کنیم، می بینیم در میان کارشناسان در مورد هدف اساسی، عقلانیت و کارایی این طرح تردیدهایی وجود دارد.»

بیشتر بخوانید:

کریدور جدید هند ـ خاورمیانه ـ اروپا چه بازیگران و اهدافی دارد؟ / ایران دور زده می‌شود؟

وزیر امور خارجه ترکیه تأکید کرد که این تردیدها بیشتر به نگرانی های ژئواستراتژیک مربوط می‌شود.

هاکان فیدان همچنین گفت که پروژه «جاده توسعه» در دیدارهای رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با رهبران شرکت کننده در اجلاس سران گروه ۲۰ در دهلی نو مطرح شده است.

او درباره این طرح توضیح داد: «ترکیه در حال حاضر مشغول پروژه جاده توسعه است که از استان بصره در جنوب عراق آغاز و تا شمال این کشور و سپس ترکیه امتداد دارد و آسیا را به اروپا متصل می‌کند.»

هاکان فیدان تاکید کرد که عراق، امارات متحده عربی، ترکیه و قطر در حال انجام مذاکرات فشرده در این زمینه هستند. اردوغان با محمد بن زاید آل نهیان، همتای اماراتی خود توافق کرد که مراحل رسمی نهایی این پروژه را در چند ماه آینده، حداقل از نظر تدوین روی کاغذ و اجرایی کردن آن، تکمیل کنند.

وزیر خارجه ترکیه توضیح داد که ترکیه این دیدار اولیه را به طرف عراقی اطلاع داده است.

پروژه «جاده توسعه» چیست؟

خبر ایجاد این مسیر در نشست خبری رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری و محمد الشیاع السودانی، نخست وزیر عراق در کاخ ریاست جمهوری در بش تپه آنکارا مطرح شد.

اردوغان، این مسیر را جاده ابریشم جدید و آن را "مسیر توسعه" نامید. به گفته اردوغان، مسیر جدید شامل جاده و خط آهن خواهد بود. با راه اندازی این مسیر، مسیر حمل و نقل کالا میان ترکیه و خلیج فارس کوتاه‌تر خواهد شد.

این پروژه یک جاده زمینی به طول ۱۱۹۰ کیلومتر و راه‌آهن به طول ۱۱۷۵ کیلومتر را شامل می‌شود که قبل از حرکت به سمت بغداد از استان‌های بصره، ذی قار و قادسیه عبور کرده، سپس از طریق صلاح‌الدین، کرکوک و نینوا ادامه می‌یابد و در نهایت به مثلث عراق، ترکیه و سوریه در فیشخابور می‌رسد.

نبرد کریدورها اوج می گیرد؟/ انتقاد شدید ترکیه از «کریدور هند-اروپا» و ارائه پروژه «جاده توسعه» / پروژه ای که عراق را اروپا متصل می کند!

در واقع این مسیر از ترکیه تا خلیج‌فارس کشیده شده و ترکیه و اروپا را به همسایگان جنوبی عراق متصل می‌کند. این پروژه در سه‌فاز تعریف شده که بر اساس پیش‌بینی‌ها، فاز اول آن تا سال ۱۴۰۷، فاز دوم تا سال ۱۴۱۷ و فاز سوم تا سال ۱۴۲۹ به بهره‌برداری خواهد رسید.

طبق بررسی‌های اولیه، پروژه جاده توسعه عراق ۱۷ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد؛ با این‌ حال کارشناسان ۴.۸۵۰ میلیارد دلار سود سالانه از این پروژه پس از بهره‌برداری را برآورد کرده‌اند که ۴ میلیارد دلار آن از انتقال کالا و ۸۵۰ میلیون دلار از محل مسافران خارجی حاصل خواهد شد.

این مسیر امکان انتقال کالا از اروپا به ترکیه و سپس همسایگان جنوبی عراق و نیز از حوزه خلیج‌فارس به اروپا را فراهم می‌کند. بدین‌ طریق جریان‌های تجاری بین آسیا و اروپا تسهیل شده و شرق و غرب متصل خواهند شد. همچنین زمان حمل‌ونقل تجاری بین آسیا و اروپا تا ۵۰ درصد کاهش خواهد یافت.

این طرح برای عراق نیز مزایای بی‌شماری دارد؛ عراق پس از تجربه نزاع دائمی، ناامنی و فقر می‌تواند به یک مرکز تجاری و حمل‌ونقل محوری پایدار تبدیل شده و جایگاه خودش را در نقشه تجارت و حمل‌ونقل جهانی تغییر دهد.

دست کم ۱۰۰ هزار موقعیت شغلی جدید ایجاد می‌شود و از این طریق مشکل جدی دولت عراق برای معضل بیکاری رفع خواهد شد. کانتینر‌های حمل کالا از بیش از ۲۵ کشور از این مسیر عبور می‌کنند و شهرک‌های صنعتی و مسکونی در اطراف آن ساخته خواهد شد.

در مجموع، چنین طرحی به‌ منزلة فرصتی است که عراق را در جایگاهی بسیار متفاوت با اکنون قرار داده و دستیابی به توسعه را برای این کشور هموار خواهد کرد.

این پروژه چه چالش‌هایی دارد؟

مهم‌ترین چالش این ابتکار، تأمین هزینه گزاف آن است؛ نخست‌وزیر عراق اعلام کرده پروژه جاده توسعه یک طرح ملی است و مالکیت هیچ بخشی از آن به دولت‌ها یا شرکت‌های خارجی واگذار نخواهد شد، به نظر می‌رسد، این امر در جذب سرمایه‌های خارجی تأثیری منفی داشته باشد.

مسالة دیگر مربوط به زیرساخت‌های ناکافی عراق است؛ باید به این مساله توجه داشت که چنین پروژه عظیمی با وجود آنکه توسعه‌یافتگی به همراه خواهد داشت؛ اما برای رسیدن به مرحله بهره‌برداری، حداقلی از توسعه را نیز نیاز دارد. مسیر جاده توسعه از ده استان عراق عبور می‌کند که در هیچ یک از این استان‌ها زیرساخت‌های مطلوب وجود ندارد.

چالش مهم دیگر اختلاف‌نظر میان گروه‌های مختلف سیاسی حاکم است؛ اختلافی که به عقیده بسیاری از کارشناسان دلیل اصلی عدم توانایی دولت عراق در مهار تروریسم بود. تروریسم و فساد سازمان‌یافته همچنان مشکلاتی هستند که در آستانه چنین پروژه عظیمی باید اطمینان حاصل شود که دولت عراق توانایی کنترل آن‌ها را داشته و امنیت سرمایه‌گذاران را تضمین می‌کند.

اختلافات احزاب سیاسی در عراق طی سال‌های اخیر سبب نوسان مواضع دولت در رابطه با همسایگان این کشور نیز شده است. برخی از گروه‌های فعال سیاسی و نظامی در این کشور از جانب کشور‌های خارجی حمایت می‌شوند و همین مساله بر اتخاذ رویکرد توسط دولت نسبت به کشور‌های مذکور تأثیرگذار است.

سرمایه‌گذاران خارجی ممکن است در این رابطه نگرانی‌هایی داشته باشند و این دولت عراق است که موظف به ارائة ضمانتی است که نشان‌دهندة توافق جامع احزاب برای اجرای این پروژه باشد.

علاوه بر اختلافات داخلی، مواضع اقلیم کردستان نیز چندان همسو با مقامات عراقی نیست، چندی پیش اقلیم با گسترش راه‌آهن به طول ۴ کیلومتر از دهوک تا گذرگاه ابراهیم الخلیل در مرز ترکیه مخالفت کرد و در طرح کنونی نیز به نظر نمی‌رسد، بدون تأمین منافع اقتصادی خود موضع موافقی داشته باشد. عراق همچنین باید تنش‌های احتمالی با همسایگان خود را در نظر بگیرد.

نبرد کریدورها اوج می گیرد؟

پس از نشست اخیر گروه ۲۰ و اعلام راه‌اندازی کریدور هند-خاورمیانه- اروپا، نبرد کریدورها برای کسب بیشترین سهم از تجارت جهانی افزایش یافته است که در اظهارات مقامات ترکیه شاهد آن بوده ایم. نقشه زیر مسیرهای سه کریدور اصلی را به نمایش می گذارد؛

مسیر آبی رنگ نشان دهنده کریدور عرب- مد است که هند را به اروپا وصل می‌کند.

نبرد کریدورها اوج می گیرد؟/ انتقاد شدید ترکیه از «کریدور هند-اروپا» و ارائه پروژه «جاده توسعه» / پروژه ای که عراق را اروپا متصل می کند!

مسیر زردرنگ کریدور شمال-جنوب است که برای اتصال روسیه به هند از طریق ایران برنامه‌ریزی شده است.

خطوط قرمز رنگ نیز نشان‌دهنده شاخه‌های ابتکار «کمریند و جاده» BRI چین است.

به باور کارشناسان، مهمترین هدف کریدور هند-اروپا رقابت با قدرت فزاینده چین در منطقه و کاهش اهمیت ژئواکونومیکی ایران و ترکیه است.

حالا باید منتظر واکنش کشورهای رقیب بود؛ آیا مسیر چین- پاکستان- ایران- ترکیه راه‌اندازی می‌شود؟ جاده توسعه نیز به سرانجامی خواهد رسید؟

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۵۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
می توان بدون برجام نیز ایران را به کریدور تجاری تبدیل نمود . کالاهای هندی در بندر مکران تخلیه شود سپس از ظرفیت کوله برها استفاده نمود و بار تا استان‌های غربی حمل شود در آنجا عزیزانی حاظر و آماده هستند تا محموله های ترانزیتی را به دوش گرفته و وارد ترکیه نمایند و بازارهای اروپا را به تسخیر درآوریم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
آفرین نابغه فقط تویی و بس
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
به امید بازگشایی سفارت ایالات متحده در تهران
زنده باد صلح و برادری
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
مسخره کردن مردم فقیر کشورت هزینه زیادی خواهد داشت.مسخره گر سخت کیفر میشود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
قصد تمسخر نبود انتقاد به مدیریت بود
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
احسنت ! دراین وانفسای قحط الرجال درمملکت امیدوارم کردی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
ساخت ایران قوی با اقتصاد قوی میسر است ایران هاب انرژی و مرکز ترانزیت جهان (کریدورهای ریلی دریایی جاده ای) علی‌رغم موقعیت ویژه ژئوپولیتیک، ایران نتوانسته‌است از جایگاه ویژه خود برای اتصال مسیرهای ترانزیتی شرق و غرب(جاده ابریشم اهنی) و شمال و جنوب استفاده کند و رقبای منطقه‌ای ایران، به سرعت در حال طراحی مسیر‌هایی هستند که ایران را دور می‌زند جهان منتظر ما نخواهدماند تاکی کم کاری .دورزدن تحریم ها_ رونق اقتصادی _ رونق گردشگری _ جلوگیری از خام فروشی _ فسادزدایی گمرک _ اشتغال زایی و ...
داریوش
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
درسته انتقاد داری به تصمیمات سیاستمداران کشور اما مسخره کردن کولبر ها که از مظلوم ترین اقشار جامعه هستن جالب نیست.ما با تصمیم های اشتباه تصمیم گیرندگان مان و همچنین دشمنی روشن و واضح غرب وشرق که در یک قرن گذشته همیشه مانع رشد کشور شده داریم فرصت های زیادی را از دست میدهیم .غرور کاذب داریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
ایران هم کشک . خسته نباشید نا مسولین .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
کریدورهای ایران سر جاشه . این گزارش به سایر کریدورها پرداخته . اگر ایران حذف شدنی بود تا حالا شده بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
در حالیکه ترکیه و بسیاری دیگر در حال رایزنی برای نقش آفرینی و سهم خواهی در معادلات منطقه ای و جهانی هستند ما هم برای نحوه خرج کرده6 میلیارد دلارمون در قطر در حال رایزنی هستیمو انشالله بزودی برایش یک جشن بزرگ در میدان آزادی خواهیم گرفت.
درود بر دیپلماسی عزتمندانه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۵
شما از دیپلماسی ایران درمورد منطقه زنگزور و سایر پروژه های کریدوری این منطقه خبر داری؟ یا فقط طبق چیزی که این روزا مد شده می خوای فقط یه نقعی زده باشی
ناشناس
|
Germany
|
۰۹:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
تکلیف مرز دریایی عراق در خلیج فارس چه میشود؟
ایران از حق خود خواهد گذشت؟
این چیزی هست که باید دلسوزان بدان توجه کنن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
عراق به خلیج فارس مستقیم راه دارد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
کجاش عراق مستقیم به خلیج فارس راه دارد. پس 8 سال جنگ برای چی بود.
ناشناس
| Germany |
۱۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
ای کیو عراق به خلیج فارس راه دارد. اینقدر کینه از همسایگان دارید که بدیهات را فراموش میکنید.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
متاسفانه ناشناسان 0922 و 1038 حتی اطلاعی از الفبای جغرافیای منطقه ندارند و احتمالا به این دلیله که در اینستاگرام و توئیتر و ... به دنبال پستهای دیگه ای هستند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
عراق از طریق بندر ام الفصر به خلیج فارس راه داره .مال الانم نیست در زمان قبل از انقلاب و جنگ هم راه داشته
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
در کریدورها علیرغم جایگاه ممتاز ایران بعلت ضعف مسئولین و سیاست‌های نادرست نامی از ایران نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
هست چشم باز می خواهد بدون تعصب و دشمنی
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۰۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
جالبه نه در کریدور هند نه کریدور عراق و نه کریدور زنگزور ایران جایی نداره .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
داره . شما نداشتش رو دوست داری که به آرزوت نمی رسی
ناشناس
| Germany |
۱۲:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
کریدور فقط یک مسیر نیست ولی شماها همش در حال نا امیدی بسر میرید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
جناب 1025 که بالاتر هم متلکهاتو دیدیم و تحمل کردیم خیلی قبلترا یعنی اونزمان که شما به سیب زمینی میگفتی دیب دمینی! این کوریدور وجود داشته قبول ولی از برکت اونهایی که آب و نونت رو واسه کامنت گذاشتن میدن کاملا کنار گذاشته شدیم و مقصرش امثال تو هستن.برو بزرگ شو بچه جون!!!!!این مهمترین مسئولیتته.بزرگ شو و اونوقت میبینی ساندیست مزه خون و کهنگی میده.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
به اشکال مختلف ایران در حال محاصره است حتا عربستان با وجود ارتباط اخیر حاظر به تعطیل اینتر نشنال نشده
عجیب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
و دولت محترم و نویسنده مقاله هم بنشینند و ذوق بکنند که ترکیه و عراق برنده داستان می شوند یا عربستان و اسراییل و هند! اصلا مهم نیست جایی هم از مسیر اصلی و مهم ایران دیگر در میان نیست و اصلا مهم نیست با چه ذوقی از منافع اقتصادی مسیر جدید ترکیه برای عراق بگوییم اصلا ایران مهم نیست!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
حتی پاکستان هم خط ارسال گاز را تکمیل نکرد در صورتیکه هند باید بازار گاز ایران باشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
درباره زیرساخت بندر فاو عراق صحبت نکردید اصلا یکی از دلایل جنگ دسترسی نامتاسب عراق به خلیج فارس بود
پاسخ ها
داود
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
دلیل جنگ واضح بود و ربطی به بندر و زمین و راه دریایی نداشت.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
:)))))))) دسترسی نامناسب دیگه چه صیغه اییه؟!مملکت خودشونه .شما چکاره ای؟!
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۵
عمق دریا در ام القصر بیشتر از سواحل ایرانه کشتی های بزرگ در اونجا پهلوگیری می کنند
تورج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
وقتی که دائما در حال تهدید کشور های جهان هستید و یک ابراه بین‌المللی را مال خودتون میدونید و به خودتون حق میدید که راه تجارت دیگران رو ببندید .معلومه که برای ایجاد راه تجارت جدید شما رو دور بزنن. شما هم بودید از همه مزایا صرفنظر می‌کردید و امنیت رو انتخاب می کردید .
این مسئله برای روسیه و ترکیه هم دیده میشه . مثل وضعیت الان دریای سیاه و حمل و نقل غلات
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
نظر بدون تعصب ....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
حالا حاج حسین می نویسد تنگه را ببندید
مرتضی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
این هایی که میگن ایران در مسیر نیست چشونه؟
متن و تصویر رو نمی بینند؟ نمی‌خوانند؟
پاسخ ها
ناشناس
| United Arab Emirates |
۱۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
در مسیر هست ولی سرمایه گذاری سنگین در بخش بندر راه آهن و اتوبان می خواهد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
اشکال از چشم معوج توست فکر می کنی درست می بینی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
آفرین به طرز فکرت
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات