در روزی که مدارس ابتدایی برخی شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان به دلیل شدن گرفتن توفان و افت شدید کیفیت هوا تعطیل است، متفاوتترین نشست «ستاد ملی مقابله با گرد و غبار» برگزار شد.
به گزارش «تابناک»، در پی گزارشهای رسیده در خصوص شروع توفان در جنوب شرقی کشورمان و مختل شدن زندگی مردم در پی خاک گرفتگی شدید هوا، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور، تصمیمی جالب توجه اتخاذ کرد و عازم سیستان و بلوچستان شد تا برای نخستین بار، نشست ستاد ملی مقابله با گرد و غبار را جایی بسیار دورتر از پایتخت و در کانون بحران برگزار کند.
نشستی متفاوت که برای نخستین بار در خارج از تهران، در مجاورت مرزهای شرقی کشورمان، در زابل برگزار شد تا نمایندگان دستگاههای مسئول پیش از حضور در آن، با همه وجود شدت گرد و غبار در منطقه و عواقب آن برای مردم را شاهد باشند و احساس کنند تا بدانند چه تکالیفی بر عهده شان قرار گرفته و چگونه میتوانند به این وضعیت بغرنج و آسیب زا پایان دهند.
وضعیتی که سالهای طولانی است گریبانگیر مناطق وسیعی از کشورمان شده، اما به طور مشخص در استان سیستان و بلوچستان به حدی پیش رفته که منطقه سیستان، بحرانیترین کانون گرد و غبار در کشور محسوب میشود و لذا رسیدگی به آن، در اولویت بسیار بالایی قرار دارد؛ مسالهای که البته حل آن نیازمند اقداماتی بسیار فراتر از کشورمان است.
کافی است به بحران در این منطقه اشاره شود تا مسائلی زنجیره وار به ذهن مخاطب خطور کند؛ از خشکسالی شدید و از بین رفتن ذخیرههای آبی مانند دریاچه هامون تا حقابه هیرمند که بی ثباتی کشور همسایه، افغانستان در طول تاریح، همواره آن را به چالشی بزرگ بین دو کشور تبدیل کرده و هنوز هم حل نشده است؛ چالشی که دست بر قضا با بر سر کار آمدن دوباره طالبان در آن کشور، وسعت و عمق زیادتری هم یافته است!
مسائلی که طبعا بخش مهمی از مذاکرات هر نشستی برای بررسی این بحران و تلاش برای یافتن راه حل آن است؛ درست مثل این نشست متفاوت و خاص که یکی از مباحث مهم مطرح در آن حقابه هامون بود و علی سلاجقه، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره آن گفت: ما باید در ابتدا بحث مرطوب کردن هامون را دنبال کنیم چون اگر کف تالاب مرطوب شود، میزان گرد و غبار نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
وی در ادامه تاکید کرد: حتی اگر شرایط آبی مناسب نباشد و دولت همسایه نیز بارها این موضوع را تکرار کند، باز هم باید آب برای مرطوب کردن هامون رهاسازی شود؛ این خواسته اصلی ماست و بجد پیگیر تحقق آن هستیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: نشستهای کارشناسی میان دو کشور انجام میشود و آخرین نشست هم ۲۹ مرداد برگزار شد. این موضوع در قالب یک تقویم زمانی ادامه خواهد داشت. در بحث مذاکرات حضور جوامع محلی بسیار کارساز است. طرف مقابل با رویکرد مناسبی به جلسات میآید و به این نتیجه رسیده که اگر آبی باشد باید رهاسازی کند و در این مورد شبههای وجود ندارد.
او در ادامه گفت: زمانی که بارشها اتفاق بیفتد و حوضه آبریز بالادست ذخیره مناسبی داشته باشد، انشاءالله رهاسازی کامل حقابه نیز انجام خواهد شد.
معاون رییس جمهور با اشاره به وضعیت چاه نیمهها گفت: چاه نیمههای سیستان شرایط مناسبی ندارد و حتی چیزی که مشاهده کردیم این بود که از حجم مرده چاه نیمهها بهرهبرداری میشود. با وجود این، خوشبختانه دولت تمهیدات عالی را در نظر گرفته و جایگزینهایی که برای شرایط اضطرار تعریف کرده، بسیار مناسب است.
سلاجقه افزود: مردم خیالشان راحت باشد، زیرا دولت به هیچ وجه اجازه نمیدهد مردم سیستان تشنه بمانند و امنیت آب خصوصا امنیت آب شرب کاملا برقرار است و تامین آب به نحو احسن انجام میشود. حتی اگر شرایط خشکتر از این هم باشد، باز هم نمیگذاریم مردم بدون آب بمانند. در این راستا بحث انتقال آب پایدار نیز انجام و زیرساختها فراهم شده است.
ابراز امیدواری برای تحقق برنامههایی که در دستور کار قرار دارند و رئیس سازمان در بازدیدی میدانی از هامون و با حضور در جمع مردم هم بر آنها تاکید و ابراز امیدواری کرد که تدابیر اتخاذ شده با سرعت بیشتری پی گرفته شوند تا مشکلات سریعتر رفع گردند. مشکلاتی که رفع آنها تنها منحصر به پیگیری و مذاکره محیط زیستی با طرف افغانستانی نیست و به وادی امور دیگر نیز راه یافته است.
موضوعی که نماینده وزارت امور خارجه در این نشست بیان کرده و تاکید داشته، «یکی از مشکلاتی که در مسیر تخصیص حقابه ایران از هیرمند وجود دارد، عدم استقرار دولت رسمی در افغانستان است، به طوری که در مجامع بینالمللی حاکم نیز هیات حاکمه فعلی را به عنوان دولت رسمی نمیشناسند. با توجه به این شرایط، تحقق حقابه هیرمند، شرط پذیرش طالبان به عنوان دولت رسمی افغانستان است.»