بین الملل تابناک: آغاز رزمایش بزرگ چین در مرز میانمار، تایید ۷۳ حمله به مواضع نیروهای آمریکا در سوریه و عراق، واکنش آمریکا، کره جنوبی و ژاپن به پرتاب ماهواره کره شمالی، واکنش وزارت خارجه به قطعنامه ضد ایرانی پارلمان اروپا و اعلام آمادگی ارمنستان برای تبادل اسرا با باکو، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آغاز رزمایش بزرگ چین در مرز میانمار
چین همزمان با تشدید درگیریهای داخلی در میانمار اعلام کرد که از روز شنبه در مرز با این کشور رزمایش نظامی برگزار کرده است.
تیان جونلی، سخنگوی فرماندهی جنوبی ارتش آزادیبخش چین گفت که این رزمایش طبق برنامه آموزشی سالانه برگزار شده و واحدهای نظامی برای انجام آن در مرز میانمار مستقر و سازماندهی شدهاند.
وی افزود که هدف از این رزمایش بررسی جابجایی سریع نیروها، کنترل مرزی و قابلیتهای نظامی واحدهای ارتش است.
تیان تاکید کرد که فرماندهی جنوبی ارتش چین همواره برای پاسخگویی به هر نوع وضعیت اضطراری، حفاظت قاطعانه از حاکمیت ملی، ثبات مرزی و حفاظت از جان و مال مردم آماده است.
این رزمایش در حالی برگزار میشود که روابط چین و میانمار در اتفاقی نادر تیره شده و سفیر چین در میانمار برای بررسی تحولات و ثبات مرزی با مقامهای ارشد این کشور دیدار کرد.
مناطق شمال شرق و نقاط دیگر میانمار در هفتههای اخیر، شاهد درگیری شدید ارتش این کشور با شبهنظامیان مسلح بوده و تاکنون بیش از دو میلیون تن بر اثر این درگیریها آواره شدهاند.
در چند روز اخیر، گروههای مخالف دولت نظامیان برخی شهرها و پستهای نظامی، از جمله در مرز با چین را تصرف و حکومت را با بزرگترین تنش از زمان به قدرت رسیدن ارتش در ۲۰۲۱ و سرنگونی دولت به رهبری آنگ سان سوچی، مواجه کردهاند.
رئیسجمهور منصوب ارتش میانمار هفته گذشته گفت، این کشور به دلیل واکنش ناکارآمد به شورش شبهنظامیان که شورای نظامی حاکم آنها را «تروریست» میخواند، در معرض خطر تجزیه قرار گرفته است.
تایید ۷۳ حمله به مواضع نیروهای آمریکا در سوریه و عراق
یک مقام وزارت دفاع آمریکا به فاکسنیوز گفت، نیروهای آمریکا در عراق و سوریه از ۱۷ اکتبر تا امروز ۷۳ بار مورد حمله قرار گرفتهاند.
این مقام پنتاگون که اشارهای به نام او نشده، گفته که سه مورد از این حملات روز گذشته اتفاق افتادهاند.
پیش از این، «سابرینا سینگ» معاون سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، آخرین آمار حملات به پایگاههای این کشور در عراق و سوریه را ۶۶ بار اعلام کرده بود.
سینگ شامگاه سهشنبه طی نشست خبری در پنتاگون تایید کرد که بر اثر حملات گروههای مقاومت به پایگاههای آمریکا در عراق و سوریه، ۶۲ نظامی این کشور مجروح شدهاند.
واکنش آمریکا، کره جنوبی و ژاپن به پرتاب ماهواره کره شمالی
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، دیپلماتهای ارشد ایالات متحده، کره جنوبی و ژاپن روز جمعه در تماسی تلفنی درباره پرتاب اخیر یک ماهواره جاسوسی توسط کره شمالی رایزنی و آن را محکوم کردند.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: آنتونی بلینکن، پارک جین و کامیکاوا یوکو وزیران خارجه آمریکا، کره جنوبی و ژاپن در این تماس تلفنی، پرتاب (۲۱ نوامبر) را به دلیل تأثیر بیثباتکننده آن در منطقه به شدت محکوم کردند.
این بیانیه افزود، این دیپلماتهای ارشد تاکید کردند که جامعه جهانی باید برای جلوگیری از برنامههای غیرقانونی تسلیحات کشتار جمعی و موشکهای بالستیک کره شمالی و قطع جریان مالی آن متحد شود.
کره شمالی روز سه شنبه یک ماهواره شناسایی نظامی را با موفقیت پرتاب و اعلام کرد که قصد دارد چندین ماهواره دیگر را در فاصله زمانی کوتاه به فضا پرتاب کند.
پس از این اقدام پیونگ یانگ، کره جنوبی توافقنامه نظامی بین دو کره را که در سال ۲۰۱۸ و با هدف کاهش تنش در شبه جزیره کره به امضا رسیده بود، به حالت تعلیق درآورد. به دنبال آن، خبرگزاری کره شمالی به نقل از وزارت دفاع این کشور اعلام کرد که پیونگ یانگ همه اقدامات نظامی را که طبق توافقنامه نظامی ۲۰۱۸ متوقف کرده بود، از سر خواهد گرفت.
در این گزارش آمده است: ما تجهیزات نظامی جدید و نیروهای مسلح قویتری در مرز مستقر خواهیم کرد. اگر میان شمال و جنوب درگیری رخ دهد، کره جنوبی کاملا مسئول آن خواهد بود.
این پیمان که به توافق جامع نظامی معروف است و با هدف کاهش تنش در شبه جزیره کره وضع شده است، در نشست سال ۲۰۱۸ بین مون جائه این، رئیس جمهور سابق کره جنوبی و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، امضا شد.
دو طرف توافق کردند در مناطق حائل مانورهای شلیک مستقیم به حالت تعلیق درآید. مناطق پرواز ممنوع، حذف برخی از پستهای نگهبانی از منطقه غیرنظامی بین کشورها و حفظ خطوط ارتباطی، از جمله بخش های دیگر این توافق است.
واکنش وزارت خارجه به قطعنامه ضد ایرانی پارلمان اروپا
پارلمان اروپا روز پنجشنبه قطعنامهای در ارتباط با وضعیت حقوق بشر در ایران صادر کرد.
این قطعنامه واکنش ایران را به همراه داشت و در همین خصوص ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه، مفاد مندرج در قطعنامه اخیر پارلمان اروپا در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران را برآمده از رویکرد مخرب برخی جریانهای اروپایی نسبت به جمهوری اسلامی ایران خواند و آن را محکوم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: قطعنامه مداخلهجویانه پارلمان اروپا نشان دهنده سردرگمی بعضی طرف های اروپایی در برابر واقعیت اقتدار توأم با استکبارستیزی جمهوری اسلامی ایران است.
کنعانی افزود: همنشینی و همصدا شدن با گروهکهای تروریستی، بخشی از فهرست بلند اقدامات بدخواهانه علیه ملت ایران در بیش از ۴ دهه گذشته بوده و اقدامات نمایشی و شعارهای دروغین بشردوستانه آنان، هرگز پاککننده سابقه سیاه حمایت این طرف ها از جنایتکاران و قاتلان ملت ایران نخواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در حالی که افکار عمومی دنیا از جمله در کشورهای اروپایی از استمرار بیرحمانه ترین جنایات ضدبشری رژیم آپارتاید و کودککش اسرائیل در غزه، غمگین، وحشتزده و خشمگین است و درخواست خود از مقامات کشورهایشان برای توقف نسلکُشی و جنایات جنگی علیه مردم بیدفاع و مظلوم غزه را با صدای بلند در خیابانهای شهرهای مختلف این قاره فریاد میزنند، متأسفانه پارلمان اروپا ـ که مدعی نماد دموکراسی و ارزشهای به اصطلاح حقوق بشری و انسانی است ـ چشم خود را بر بیسابقه ترین و وحشیانهترین مجازات دستهجمعی و کشتار فجیع ده ها هزار شهروند بیگناه فلسطینی که ۷۰ درصد آنان زنان و کودکان هستند، بسته است و البته این رویکرد دوگانه از چشم و قضاوت آزاداندیشان و وجدانهای بیدار جهان پنهان نیست.
کنعانی به بانیان و تنظیم کنندگان اینگونه قطعنامههای بیارزش ضدایرانی توصیه کرد با اصلاح رفتارها و سیاستهای غلط و شکست خورده قبلی در قبال دولت و ملت ایران، سیاست تعامل و همکاری سازنده مبتنی بر احترام و منافع متقابل را در پیش گیرند.
اعلام آمادگی ارمنستان برای تبادل اسرا با باکو
نخستوزیر ارمنستان امروز از آمادگی کشورش برای تبادل اسرا با جمهوری آذربایجان خبر داد.
به گزارش نیوز ام، نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان امروز جمعه در سخنانی اعلام کرد: مشکل زندانیان در کانون توجه همیشگی ما قرار دارد.
نخست وزیر ارمنستان گفت: متأسفم که از این موضوع بشردوستانه برای اهداف سیاسی استفاده میشود؛ این موضوع منطقی نیست. ایروان حاضر به همکاری با جمهوری آذربایجان برای بازگرداندن زندانیان خود است.
نیکول پاشینیان اضافه کرد: مذاکره یکی از راهکارهای حل این مشکل است.
این مقام ارمنستان در ارتباط با بازگرداندن محکومان جمهوری آذربایجان و مبادله آنها با اسرای ارمنی گفت: براساس اصل همه در برابر همه حاضر به انجام این کار هستیم.
وی در ادامه افزود: ایروان به دیوان کیفری بین المللی و سایر ساختارهای حقوقی نیز متوسل شده است؛ اما مادامی که برادران ما در اسارت هستند، نمی توان کار را انجام شده تلقی کرد. به تلاش برای حل این مشکل ادامه میدهیم.این در حالی است که بر اساس گزارش این رسانه، از سال ۲۰۲۰ بیش از ۱۰۰ زندانی ارمنستانی از جمهوری آذربایجان بازگشتهاند.