بین الملل تابناک: ششصد و سی روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، گفت: کییف برای حفاظت از مسیرهای صادرات غلات خود و همچنین مناطق هم مرز با روسیه به دفاع هوایی بیشتری نیاز دارد.
زلنسکی در نشستی بینالمللی در مورد امنیت غذایی که با حضور مقامات ارشد کشورهای اروپایی در کییف برگزار شد، تصریح کرد: کمبود پدافند هوایی وجود دارد و این بر کسی پوشیده نیست.
وی افزود: شرکای خارجی ما کشتیهایی را برای همراهی و تضمین امنیت کاروان کشتیهای باری از بنادر اوکراین ارائه میکنند.
زلنسکی همچنین گفت که کییف امیدوار است کمبود دفاع هوایی خود را به واسطهی عرضههای جدید از سوی شرکا و افزایش ظرفیت تولید خود برطرف کند که به ادعای او پیشرفتهایی در این زمینه حاصل شده است.
رئیسجمهور اوکراین افزود: سامانههای پدافند هوایی خاصی وجود دارد که ما برای آنها درخواست کردهایم و دلیلش این است که آنجا هم کریدور [غلات] و هم مردم مهم هستند.
بر اساس این گزارش، مبداء کریدورهای فعلی صادرات غلات دریای سیاه اوکراین همگی از بنادر در منطقه جنوبی اودسا اوکراین است.
طبق بیانیه منتشر شده در وبسایت دولت سوئیس، آلن برست، رئیس جمهور سوئیس که امروز (شنبه) به کییف سفر کرده است، در دیدار با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین تعهد کشورش برای حمایت از اوکراین در بلندمدت را اعلام کرد.
برست که برای شرکت در یک نشست بین المللی در مورد امنیت غذایی به میزبانی اوکراین به کییف سفر کرده است، تاکید کرد که کشورش حاضر است در بحرانهای متعدد و طولانی مدت از اوکراین حمایت کند.
بعد از این نشست زلنسکی پیامی در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد و نوشت: در گفتوگو با رئیس جهور سوئیس موضوعاتی از جمله پاکسازی مین، پیشنهادهای صلح و استفاده از سود حاصل از دارایی های مسدود شده روسیه نیز مورد بحث قرار گرفت.
سوئیس قبلاً گفته بود که حدود ۷.۵ میلیارد فرانک از دارایی های روسیه را مسدود کرده است.
برست در سفرش به اوکراین از یادبود کشته شدگان دوران جنگ جهانی دوم هم بازدید کرد.
وی همچنین گفت که سوئیس کمکهای بیشتری به اوکراین ارسال خواهد کرد که از جمله آنها میتوان به ۱۰ دستگاه آمبولانس و ۶ ماشین آتشنشانی اشاره کرد.
سوئیس بر خلاف قانون اساسی خود مبنی بیطرفی در تمام جنگهای دنیا، از تحریمهای اروپایی ضدروسی حمایت کرده و بارها کمکهای غیرنظامی به اوکراین ارسال کرده است. مقامات دولتی این کشور میگویند کمکهای این کشور به اوکراین تنها شامل ابزارهای غیرنظامی میشود.
دبیر شورای امنیت و دفاع ملی اوکراین درباره وابستگی دائمی به کمکهای مالی غرب برای پیشبرد امور این کشور جنگزده هشدار داد.
«الکسی دانیلوف» دبیر شورای امنیت و دفاعی اوکراین به هممیهنان خود هشدار داد که غرب نمیتواند تا مدتی نامعلوم، اوکراینیها را «تغذیه کند» و هشدار داد که دوران سختتری پیش روی این کشور است.
شبکه راشاتودی در این باره گزارش داد که دانلیوف هشدار داد اوکراینیها نباید با تصور این که غرب با کمال میل، هزینههای آنها را در دراز مدت پرداخت خواهد کرد، خود را فریب بدهد.
او پیشبینی کرد که هرچه جنگ روسیه با اوکراین طولانیتر شود، هزینههای کییف سنگینتر خواهد شد.
اظهارت این مقام ارشد امنیتی اوکراین به دنبال اظهارات مشابهی از سوی همکاران او، از جمله «ولودیمیر زلنسکی» رییس جمهور اوکراین مطرح میشود که اخیرا گفته بود که ضدحملات نهچندان درخور اوکراین در تابستان گذشته ممکن است تمایل غرب برای حمایت بیشتر از کییف را کاهش دهد.
دانیلوف، اخیرا در گفتوگویی تلویزیونی گفته بود در آغاز جنگ اوکراین، تعداد کمی در غرب باور داشتند که کییف بتواند در برابر حمله روسیه دوام بیاورد. او افزود که بیشتر دولتهای غربی انتظار نداشتند جنگ بیش از یک سال طول بکشد که این به معنای سختتر شدن کار کییف در دریافت کمکهای مالی از متحدان خود است.
دانیلوف بیان کرد: «هرچه پیش برویم، کارمان سختتر خواهد شد. ما باید به این موضوع واقف باشیم.»
این مقام امنیتی اوکراین با اشاره به هممیهنان خود تاکید کرد: «ما باید بزرگ شویم و تصمیم بگیریم که چطور میخواهیم کشورمان را بسازیم.»
در این میان، «جنت یلن» وزیر خزانهداری آمریکا، روز دوشنبه، در گفتوگویی با شبکه سیانبیسی اوکراین را «تماما متکی» به کمکهای مالی غرب تلقی کرد.
با این وجود، دولت بایدن نتوانست تاییدیه بسته کمکی ۱۰۵ میلیارد دلاری را از کنگره بگیرد که بخش قابل توجهی از آن قرار بود به کییف برسد.
بیشترین توجه و تمرکز به جنگ اوکراین بر روی سختافزارهایی نظیر تانکها، جنگندهها، موشکها، سیستمهای دفاع هوایی و مهمات بوده است اما ظاهرا ضعف اوکراین به دلیل «جنگ الکترونیکی» است؛ مسئلهای که حامیان غربی اوکراین تاکنون علاقه و اشتیاق کمتری نسبت به آن نشان دادهاند.
«ست جونز» تحلیلگری از مرکز استراتژیک و مطالعات بینالملل، اندیشکدهای در واشنگتن میگوید: روسیه سالهاست تمرکز بسیاری را بر استفاده از قابلیتهای جنگ الکترونیکی گذاشته است. اما اوکراین به گفته فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور خود را در شروع این جنگ با سیستمهای جنگ الکترونیکی دوران شوروی میبینید.
نشریه اکونومیست میگوید: اوکراین در ماه مارس متوجه شد گلولههای هدایتشونده Excalibur ناگهان از اهداف خارج میشوند و مورد مشابهی برای بمبهای هدایتشونده JDAM-ER نیز پیش آمد که آمریکا به نیروی هوایی اوکراین داده بود. اما نگرانکنندهتر از این توانایی فزاینده روسیه در حوزه جنگ الکترونیکی برای مقابله با پهپادهایی است که اوکراین از آنها استفاده میکند.
اوکراین ارتشی از ۱۰ هزار خلبان پهپاد را آموزش داده است؛ خلبانانی که اکنون درگیر بازی با اپراتورهای جنگ الکترونیکی روسیه شدهاند. پهپادهای اوکراینی ارزان هستند و قیمت هر یک از آنها به بیش از یک هزار دلار نمیرسد. این درحالیست که روسیه با سرمایهگذاری چند ساله خود، موفقیت روزافزونی را در جنگ پهپادها کسب کرده است و سیستمهای جنگ الکترونیکی این کشور قادر خواهند بود تا پهپادهای اوکراینی بیشتری را منهدم کنند.
این نشریه در پایان میگوید: علاوه بر این، روسیه مزایای دیگری دارد. آسمانها بر فراز میدان نبرد پر از پهپادهای روسی است. سربازان اوکراینی تخمین میزنند که در حوالی باخموت، روسیه دو برابر توانایی اوکراین قادر است پهپادهایی را مستقر کند.
«نیکو لانگ» کارشناس اوکراین در کنفرانس امنیتی مونیخ نیز معتقد است: تواناییهای ائتلاف نظامی ناتو شاید به اندازه تواناییهای روسیه خوب نباشد. در ضمن، هنگامی که صحبت از سیستمهای مدل جدید میشود، فکر میکنم که روسیه عملکرد و اطلاعات بهتری نسبت به آمریکاییها دارد.
روزنامه بیلد نوشت: صدراعظم آلمان و رئیسجمهور آمریکا میخواهند جنگ روسیه و اوکراین را به زودی به پایان برسانند.
رسانههای آلمانی روز جمعه گزارش دادند که آلمان و آمریکا با کاهش تحویل تسلیحات بر اوکراین برای مذاکره با روسیه فشار خواهند آورد که ضربه بزرگی به امیدهای کییف برای «پیروزی» خواهد بود.
بیلد به نقل از منابعی در دولت آلمان، از یک طرح آلمانی-آمریکایی «محرمانه» برای وادار کردن اوکراین به آغاز مذاکرات صلح گزارش داد.
بر اساس این طرح، واشنگتن و برلین تسلیحات کافی برای حفظ خط مقدم فعلی را به اوکراین ارائه خواهند کرد، اما برای بازپس گیری سرزمینهای اشغال شده کافی نیست. آنها امیدوارند ولودیمر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین را به سمت میز مذاکره با ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه سوق دهند.
یک منبع دولتی آلمان با اشاره به توقف حمله متقابل اوکراین علیه روسیه در شرق، به بیلد گفت: «زلنسکی باید متوجه شود که نمیتواند به این شکل ادامه دهد. او باید به ملت خود توضیح دهد که نیاز به مذاکره وجود دارد.»
منابع دولتی آلمان همچنین به بیلد گفتند که کاخ سفید با آلمان در مورد نیاز به تغییر تمرکز از تحویل تسلیحات به مذاکرات موافق است.
تا جمعه شب هیچ پاسخی از سوی کاخ سفید به این گزارش داده نشد. واشنگتن بارها قول داده است که از تلاشهای اوکراین برای اخراج نیروهای روسیه حمایت کند. بیلد خاطرنشان کرد که به عنوان بزرگترین تامین کننده تسلیحات و تدارکات دفاعی برای نیروهای اوکراینی، درخواست آلمان و ایالات متحده باید توسط زلنسکی جدی گرفته شود.
دولت آلمان فوراً به گزارش بیلد واکنش نشان نداد، زیرا مقامات در کییف همچنان به تلاش برای پیروزی کامل نظامی بر روسیه، امید دارند.
بیلد همچنین گزارش داد که در دولت آلمان شکافی بین اولاف شولتس، صدراعظم و بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع او وجود دارد. از زمان روی کار آمدن شولتس، وزارت دفاع تحت نظارت دفتر صدراعظم فدرال بوده است. تصمیمهای زیادی در آنجا گرفته میشود. یک مقام دفاعی ناشناس به بیلد گفت که به نظر میرسد تلاشی برای دور کردن وزیر از طرح ادعایی آلمانی-آمریکایی باشد.
فراتر از آلمان، در کشورهای ناتو نگرانیهایی وجود دارد که ضدحمله اوکراین «بیش از حد تبلیغاتی» شده است و تمایل به مدیریت آینده در مورد مرحله بعدی جنگ وجود دارد.
در حالی که جنگ اوکراین در بیست و یکمین ماه خود قرار دارد و چشمانداز پایان زودهنگامی هم ندارد، مذاکرهکننده ارشد کییف در مذاکرات صلح استانبول دیوید آراخامیا افشا کرده که مسکو به کییف توافق صلحی را در مارس ۲۰۲۲ پیشنهاد داده و حاضر بود به جنگ تحت شروطی پایان دهد.
این قانونگذار اوکراینی که ریاست گروه پارلمانی حزب «خدمتگذار مردم» حزب رئیسجمهور اوکراین ولودیمیر زلنسکی را برعهده دارد، توضیح داد مهمترین شروط روسیه پذیرش بیطرفی از سوی اوکراین، مانند کاری که فنلاند زمانی انجام داد و تعهد به عدم پیوستن به ناتو بود.
او درباره چرایی محقق نشدن چنین توافقی اینطور استدلال کرد که موافقت با بیطرفی و کنار گذاشتن عضویت اوکراین در ناتو مستلزم تغییر قانون اساسی این کشور بود و دیگر این که اعتمادی به روسها وجود نداشت که به تعهدات خود عمل کنند. او اما خودش توضیح میدهد که با دریافت ضمانتهای امنیتی میشد تعهد طرف روس را تضمین کرد.
آراخامیا در ادامه سخنانش همسو با گزارش مه ۲۰۲۲ یک روزنامه اوکراینی درباره نقش انگلیس در به هم زدن مذاکرات صلح در استانبول، افزود در جریان مذاکرات، نخستوزیر وقت انگلیس بوریس جانسون به کییف سفر کرد و به مقامات اوکراینی گفت «به جنگ ادامه دهید و هیچ توافقی را با مسکو امضا نکنید».
گرچه لندن و واشنگتن هرگز رسماً به فشار بر کییف برای عقبنشینی از توافقی که پیشنویس آن را با روسها امضا کرده بودند، اذعان نکردهاند رئیسجمهور روسیه ولادیمیر پوتین ژوئن امسال پیشنویس این توافق را در مقابل دوربینها به نمایش گذاشت که نشان میدهد جنگ در چند هفته اول امکان صلح داشت.
پوتین توضیح داد به محض عقبنشینی نیروهای روسیه از حومه کییف در چند هفته اول جنگ به عنوان حسن نیت، اوکراین از توافق انصراف داد. مقامها و رسانههای غربی این عقبنشینی را پیروزی اوکراین تعبیر کردند و بعد از آن ارسال تسلیحات و تجهیزات برای اوکراین با هدف شکست راهبردی روسیه در زمین اوکراین را آغاز کردند.
حملات کم سابقه پهپادی روسیه به پایتخت اوکراین
مقامات نظامی اوکراین گفتند، روسیه امروز شنبه، بزرگ ترین حمله پهپادی خود را از ابتدای عملیات نظامیاش در فوریه سال ۲۰۲۲ انجام داده است.
«ژنرال میکولا اولشچوک» فرمانده نیروی هوایی اوکراین در پیامرسان تلگرامش نوشت: کییف اصلیترین هدف بوده است.
وی مدعی شد: روسیه در کل ۷۵ پهپاد علیه اوکراین پرتاب کرده است که ۷۴ تا از آنها توسط دفاع هوایی منهدم شدند.
«سرهی پوپکو» رئیس اداره مدنی و نظامی کییف نیز گفت: این حمله شدیدترین حمله هوایی توسط پهپادها به کییف بوده است.
«یوری ایهنات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراین هم تایید کرد که صبح امروز، سیستم دفاع هوایی ۶۶ هدف هوایی را بر فراز کییف، پایتخت اوکراین منهدم کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از شهرداری کییف گزارش داد، دست کم پنج غیرنظامی در جریان این حملات مجروح شده و چندین ساختمان از جمله یک مهدکودک آسیب دیدهاند؛ از جمله این افراد مجروح میتوان به یک کودک ۱۱ ساله اشاره کرد.
سرهی پوپکو افزود، این حمله پهپادی روز شنبه ساعت ۴ صبح به وقت محلی آغاز شد و تقریبا تا شش ساعت ادامه داشت و موجب قطعی برق در ۷۷ ساختمان مسکونی و ۱۲۰ نهاد شد.
وزیر انرژی اوکراین گفت، در نتیجه این حمله پهپادی، ۱۷ هزار تن در قطعی برق گذراندند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در پیامرسان تلگرام نوشت: متاسفانه سربازان ما نه همه، اما اکثر پهپادها را منهدم کردند. ما به تقویت دفاع هوایی خود ادامه میدهیم و پهپادهای بیشتری را منهدم میکنیم؛ این حمله در صبح روز یادبود «هولودومور» یا قحطی بزرگ اوکراین انجام شد؛ یک قحطی در جمهوری شوروی سوسیالیستی در کشور اوکراین کنونی بود که در سالهای ۱۹۳۲ و ۱۹۳۳ توسط سیاستهای دولت اتحاد جماهیر شوروی در دوران ژوزف استالین ایجاد و منجر به مرگ میلیونها اوکراینی شد.
نشریه اکونومیست اخیرا در گزارشی نوشته است: بیشترین توجه و تمرکز به جنگ اوکراین روی سختافزارهایی نظیر تانکها، جنگندهها، موشکها، سیستمهای دفاع هوایی و مهمات بوده است؛ اما ظاهرا ضعف اوکراین به دلیل «جنگ الکترونیکی» است؛ مسالهای که حامیان غربی اوکراین تاکنون علاقه و اشتیاق کمتری نسبت به آن نشان دادهاند و روسیه در این مساله بر اوکراین برتری دارد.
مخالفت حداکثری مردم آمریکا با تداوم حمایت از اوکراین
در حالی که قانونگذاران آمریکایی همچنان در حال بررسی ارسال میلیاردها دلار در راستای حمایت دولت فدرال از کییف برای مقابله با روسیه هستند، نزدیک به نیمی از مردم این کشور در یک نظرسنجی تاکید کردند که میزان حمایتهای دولت بایدن از اوکراین در برابر روسیه، بیش از حد معمول بوده و بهتر است این هزینه صرف نیازهای داخلی شود.
نظرسنجی آسوشیتدپرس نشان میدهد، اکثریت آمریکاییهای مخالف ارائه کمک نظامی و مالی به اوکراین از حامیان حزب جمهوریخواه بوده و میزان مخالفتها در میان قانونگذاران محافظهکار در کنگره بر سر تلاش های بایدن جهت تصویب بخش جدیدی از کمکها به اوکراین تا چه میزان جدی است؛ به ویژه آنکه اکثریت آنها بر این باورند که بهتر است این کمکها برای اولویتهای داخلی هزینه شوند.
با این حال، میزان مخالفان کمک به اوکراین نسبت به ماه گذشته تا حدی کاهش پیدا کرده است، به گونه ای که درصد میزان مخالفان کمک به اوکراین از ۵۲ درصد در ماه اکتبر به ۴۵ درصد رسیده است. به نظر می رسد، این تغییر هم بیشتر از جانب جمهوری خواهانی باشد که اکنون ۵۹ درصدشان مخالف کمک با اوکراین هستند، در حالی که این رقم در ماه اکتبر ۶۹ درصد بود.
با وجود روند کاهشی این ارقام، میزان مخالفتهای جمهوریخواهان در برابر ادامه کمک آمریکا به اوکراین همچنان زیاد است. برخی از شرکت کنندگان در این نظرسنجی عنوان کردهاند، آمریکا در حالی حمایتهای خود از اوکراین را ادامه میدهد که در داخل کشور مسائل و مشکلات زیادی در زمینه مراقبتهای بهداشتی و رسیدگی به وضعیت بی خانمان وجود دارد.
کاخ سفید تاکنون بارها و بارها قانون گذاران آمریکایی را تحت فشار قرار داده تا بستههای مربوط به هزینههای اضطراری ۱۰۶ میلیارد دلاری را که دولت بایدن در ماه اکتبر پیشنهاد داده بود، تصویب کنند. نزدیک ۶۱ میلیارد دلار از این بسته برای حمایت از اوکراین در نظر گرفته شده و مابقی هم برای حمایت از اسرائیل در جنگ با حماس و مدیریت بحران مهاجرت در مرز جنوبی آمریکا عنوان شده است.