بین الملل تابناک: حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق، عصبانیت نتانیاهو درباره ایران در گفتگو با پوتین، سقوط اف-۱۶ آمریکا در دریای زرد، گسترش یگان نظامی چند ملیتی آمریکا در دریای سرخ و تنش بین چین و فیلیپین درباره یک سانحه دریایی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق
رسانه های سوریه از حملات هوایی به اطراف دمشق خبر دادند.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) یکشنبه شب در خبری فوری، از حمله هوایی به اطراف دمشق خبر داد و افزود: سامانه پدافند هوایی این کشور با اهداف دشمن در اطراف دمشق مقابله کرد؛ رسانه های سوریه تا زمان مخابره این خبر جزئیات بیشتری از این حمله هوایی منتشر نکرده اند.
پیش از این، دمشق بارها مورد حملات موشکی و جنگنده های رژیم صهیونیستی قرار گرفته و دولت سوریه بارها با ارسال نامه به سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل، این حملات را محکوم کرده و خواستار توقف آن شده است.
رژیم صهیونیستی در سال های اخیر، بارها به دمشق و مناطق مختلف سوریه حمله هوایی کرده که با رهگیری بموقع پدافند هوایی دمشق در بیشتر مواقع، این حملات دفع شده است.
عصبانیت نتانیاهو درباره ایران در گفتوگو با پوتین
منابع رسانهای روز یکشنبه از گفتوگوی تلفنی نخستوزیر رژیم صهیونیستی و رئیس جمهوری روسیه درباره جنگ غزه خبر دادند.
خبرگزاری «معا» در این باره به نقل از رسانههای عبری اعلام کرد: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل امروز نشست کابینه را ترک کرد تا با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تلفنی گفتوگو کند.
طبق گزارش این رسانهها، این گفتوگوی تلفنی ۵۰ دقیقه طول کشیده است.
دفتر نتانیاهو نیز در بیانیهای کوتاه در این باره اعلام کرد که وی به پوتین اعلام نموده تا زمان از بین نرفتن قدرت نظامی جنبش حماس، جنگ را متوقف نخواهد کرد.
نتانیاهو همچنین از پوتین خواست که روسیه صلیب سرخ را برای تسهیل بازدید از اسرای صهیونیست در غزه تحت فشار قرار دهد.
در این بیانیه همچنین آمده است، نتانیاهو در گفتوگو با پوتین مخالفت شدید خود را با همکاری روسیه و ایران اعلام کرد؛ جزئیات بیشتری از این رایزنی تلفنی مخابره نشده است.
سقوط اف-۱۶ آمریکا در دریای زرد
نیروی هوایی آمریکا اعلام کرد، یک فروند جنگنده اف-۱۶ این کشور روز دوشنبه در جریان تمرینات معمول به دریای زرد سقوط کرد؛ اما خلبان توسط مقامات کرهجنوبی نجات یافت.
طبق آنچه ایالات متحده گزارش میدهد، جت مذکور تقریبا در ساعت ۸:۴۳ صبح به وقت محلی پس از بلند شدن از پایگاه هوایی گونسان در شهر گونسان، در ۱۷۸ کیلومتری جنوب سئول در آب سقوط کرد.
طبق گزارش خبرگزاری یونهاپ، نیروی هوایی آمریکا در بیانیهای عنوان کرد: خلبان جنگنده اف-۱۶ آمریکا توسط نیروهای دریایی کرهجنوبی نجات یافت و در وضعیت پایداری قرار دارد. او قرار است به همان پایگاه هوایی گونسان بازگردد.
به گفته یک مقام ارتش آمریکا، گارد ساحلی و نیروی دریایی کرهجنوبی در عملیات نجات شرکت داشتند.
نیروی هوایی آمریکا جزئیات بیشتری در مورد وضعیت خلبان ارائه نکرد و گفت که علت این سانحه مشخص نیست اما تحقیقات خود را انجام خواهد داد.
گسترش یگان نظامی چند ملیتی آمریکا در دریای سرخ
واشنگتن پست گزارش داد که آمریکا برای جلوگیری از گسترش جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه در منطقه، قصد دارد «یگان عملیات مشترک ۱۵۳» در دریای سرخ و خلیج عدن را گسترش دهد.
این روزنامه آمریکایی یکشنبه شب نوشت که هدف از این اقدام، جلوگیری از حملات به کشتیهای تجاری است که از نزدیکی یمن عبور میکنند.
این یگان یک واحد نظامی چندملیتی و بخشی از «نیروهای مشترک دریایی» با حضور ۳۹ کشور است که در مقر آن در بحرین قرار دارد.
ریاست این یگان در حال حاضر دست آمریکاست و گزارشهای اقدامات خود را به «برد کوپر» فرمانده ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین ارائه میکند.
یک مقام دفاعی آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، اظهار کرد که گفتوگوها درباره گسترش این یگان جریان دارد؛ اما با توجه به اینکه این مذاکرات فعلا در مورد نحوه مشارکت کشورها در این یگان است، جدول زمانی روشنی درباره گسترش آن وجود ندارد.
به نوشته واشنگتن پست، کاخ سفید میگوید که پس از حملات موشکی و پهپادی یمنیها به چند کشتی در هفتههای اخیر، گسترش این یگان یک «پاسخ طبیعی» است.
این روزنامه افزود: اقداماتی مانند حمله نظامی یا گنجاندن حوثیهای یمن در فهرست تروریستی میتواند تلاشهای سازمان ملل، آمریکا و دیگران برای پایان دادن به مناقشه داخلی فاجعهبار در یمن را پیچیدهتر کند.
ستاد نیروهای مسلح یمن پیشتر اعلام کرده بود در پاسخ به اقدام نظامی رژیم اشغالگر قدس در نوار غزه، هر کشتی اسرائیلی را که در دسترس باشد، هدف قرار خواهد داد.
تنش بین چین و فیلیپین درباره یک سانحه دریایی
فیلیپین و چین روز یکشنبه درباره درگیری کشتیهای خود در نزدیکی صخره مرجانی مورد مناقشه در دریای چین جنوبی یکدیگر را متهم کردند.
به گزارش روزنامه استرینت تایمز، گارد ساحلی چین در بیانیهای اعلام کرد: دو ناو فیلیپینی به هشدارهای مکرر آنها توجهی نکرده و غیرقانونی و بدون اجازه دولت چین، وارد آبهای مجاور صخره مرجانی رینای در جزیره نانشا شدند.
در این بیانیه آمده است، ناو UM۱ غیرحرفهای و خطرناک، ناگهان دور زد و عمدا با ناو ۲۱۵۵۶ CCG گارد ساحلی چین برخورد کرد. چین میگوید مسئولیت کامل این سانحه بر عهده فیلیپین است.
گان یو سخنگوی گارد ساحلی چین از فیلیپین خواسته است تا اقدامات تحریک آمیز خود را متوقف کند و افزود: چین به «فعالیتهای قانونی» خود در دریای جنوبی چین ادامه میدهد.
گارد ساحلی فیلیپین، پکن را به شلیک توپ دریایی و برخورد با ناوهای تدارکاتی متهم و اعلام کرده یکی از این کشتیها به طور جدی آسیب دیده است، در حالی که گارد ساحلی چین میگوید این ناو فیلیپینی به طور عمدی به کشتی آنها برخورد کرده است.
مانیل همچنین چین را به انجام اقداماتی غیرقانونی و خشونت آمیز با شلیک توپهای دریایی متهم کرد اما چین این اقدامات را «تدابیر کنترلی» و قانونی خوانده است.
سخنگوی گارد ساحلی فیلیپین ادعا کرده است که موتور ناو این کشور بسیار آسیب دیده و این کشتی چینی CCG بوده که با آن برخورد کرده است.
نیروی ضربت ملی دریای غربی فیلیپین مدعی شده است: پس از اینکه ناو BRP Cabra آماج شلیکهای دریایی ناو چینی CCG قرار گرفت، کشتی گارد ساحلی در حال یدک کشی آن به استان پالاوان بوده است.
پکن و مانیل در اطراف صخره مرجانی توماس شوال دوم در منطقه اقتصادی انحصاری فیلیپین درگیریهایی داشته اند. فیلیپین ناوهای تدارکاتی را برای سربازان فیلیپینی یک کشتی جنگی قدیمی که در سال ۱۹۹۹ به گل نشسته، اعزام میکند تا ادعاهای حاکمیت دریایی مانیل را حفظ کند.
صخره مرجانی توماس شوال دوم، بخشی از جزایر اسپراتلی است؛ چین آن را رینای مینامد.
برخورد با کشتی به طور کلی اقدامی خشونت آمیز به شمار میرود و میتواند به ناوها یا خدمه کشتی آسیب برساند. اما تاکنون هیچ دولتی رسما وقوع این سانحه در دریای چین جنوبی را محکوم نکرده است.
مانیل ۲۲ اکتبر(۳۰ مهر) نیز ناوهای چینی را به برخورد با کشتیهای خود در صخره توماس شوال دوم متهم کرد.
چین میگوید بیش از ۹۰ درصد دریای چین جنوبی تحت حاکمیت آن قرار دارد. یک دادگاه بین المللی در سال ۲۰۱۶ این حاکمیت چین را بی اعتبار شمرد، اما پکن این حکم را به رسمیت نمی شناسد. چین در سالهای اخیر جزایری را در آبهای مورد مناقشه ساخته و بر روی بعضی از آنها فرودگاه ایجاد کرده است. تایوان، مالزی، ویتنام و برونئی، همگی ادعای حاکمیت بر بخش هایی از این دریا را دارند.