بین الملل تابناک: اتهام و ادعای جدید آمریکا درباره ایران، کشتهشدن سه نظامی ترکیه در شمال عراق، هشدار نخست وزیر کانادا درباره بازگشت ترامپ به قدرت، امضای بودجه نظامی ۸۸۶ میلیارد دلاری آمریکا توسط بایدن و جزئیات برگزاری کنفرانس بینالمللی تهران در خصوص فلسطین، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اتهام و ادعای جدید آمریکا درباره ایران
شامگاه جمعه، سخنگوی کاخ سفید تلاش کرد حملات نیروهای مسلح یمن به کشتیهای اسرائیلی در دریای سرخ را به ایران نسبت بدهد.
آدرین واتسون، سخنگوی کاخ سفید مدعی شد، حمایتهای ایران همزمان با بحران غزه، حوثیها (انصارالله) را قادر به انجام حملات علیه مواضع اسرائیلی در دریا کرده است.
او همچنین مدعی شد: «ایران میتواند تصمیم بگیرد این حمایت را ادامه دهد یا ندهد. بدون حمایت ایران حوثیها کار سختی برای شناسایی وحمله به کشتیهای تجاری در حال تردد در دریای سرخ و خلیج عدن خواهند داشت.»
نیروهای مسلح یمن در هفتههای گذشته کشتیهای تحت مالکیت یا تحت پرچم یا عازم اسرائیل را به دلیل حملات این رژیم در غزه هدف حمله قرار داده و از عبور آنها از طریق تنگه بابالمندب، واقع در جنوب دریای سرخ جلوگیری کردهاند.
ایران و یمن هر دو تأکید کردهاند که این عملیات بنا بر تصمیم مستقل گروههای مقاومت انجام میشود. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز ۱۴ آذرماه در واکنش به ادعاهای انگلیس مبنی بر ارتباط ایران با حملات انجام شده در دریای سرخ تأکید کرد که گروههای مقاومت از ایران دستور نمیگیرند.
کنعانی گفت: «همانطور که قبلاً به صراحت اعلام کردهایم، گروههای مقاومت در منطقه برای مقابله و پاسخگویی به جنایات جنگی و نسلکشی رژیم کودککش صهیونیستی از جمهوری اسلامی ایران دستور نمیگیرند.»
به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران، این گروهها به تشخیص خود و بر اساس اصول و اولویت ها و منافع کشور و مردمشان تصمیم گرفته و عمل میکنند.
مقامهای ایران همچنین بارها توصیه کردهاند که کشورهای غربی به جای اتهامزنی به ایران اقدامات اسرائیل در غزه را محکوم کرده و تلاش خود را صرف توقف جنایتهای جنگی علیه شهروندان و زنان و کودکان فلسطین کنند.
کشتهشدن سه نظامی ترکیه در شمال عراق
وزارت دفاع ترکیه از کشتهشدن سه نظامی این کشور در حمله «پ.ک.ک» در شمال عراق خبر داد و اعلام کرد، سه نیروی نظامی این کشور در حمله عناصر «پ.ک.ک» در شمال عراق کشته و چهار تن دیگر مجروح شدند.
ترکیه همچنین در پاسخ، از بمباران مواضع پ.ک.ک در شمال عراق خبر داد و اعلام کرد، بر اساس اطلاعات اولیه، چهار تروریست کشته شدند.
آنکارا بارها کشورهای غربی را به حمایت از پ.ک.ک متهم کرده است. «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه اخیرا گفته است: آمریکا کشوری است که از سازمانهای تروریستی تسلیحاتی، مالی و سیاسی حمایت میکند؛ مانند پ.ک.ک.
روابط بغداد-آنکارا نیز به دلیل حضور نیروهای نظامی ترکیه در شمال عراق به بهانه «سرکوب تروریستها» دچار تنشهایی شده است.
در حالی که روز سهشنبه «فواد حسین» وزیر خارجه عراق به ترکیه سفر کرده بود، شبکه «روسیا الیوم» گزارش کرد کنفرانس خبری مشترک او با «هاکان فیدان» لغو شد.
منابع این شبکه گفتهاند، اختلافات عمیقی بین دو طرف در مورد پروندههای مختلف از جمله عملیات و حضور نظامی ترکیه در خاک عراق وجود داد.
هشدار نخست وزیر کانادا درباره بازگشت ترامپ به قدرت
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا زنگ خطر را درباره بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید به صدا درآورد و گفت که سیاستهای رئیس جمهوری سابق آمریکا در حوزه محیط زیست «تهدیدی علیه دنیاست.»
ترودو جمعه گفت: در حالی که ساختن و حفظ اقتصاد با اهمیت است، نگرانی ویژهای در مورد محیط زیست وجود دارد.
نخست وزیر کانادا افزود: ریاست جمهوری ترامپ در حوزه مبارزه با تغییرات جوی عقبگرد خواهد داشت که این مساله پیشرفت دنیا را کاهش میدهد.
وی همچنین رویکرد ترامپ در زمینه تغییرات جوی را «تهدیدی علیه کانادا و دنیا» خواند.
ترودو روابط پرتنشی با ترامپ داشت و از جمله اولین رهبرانی بود که پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ را تبریک گفت.
ترامپ هفته گذشته در سخنانی گفت که اگر به کاخ سفید بازگردد، سه میلیارد دلاری را که آمریکا برای کمک به کاهش آلایندهها در کشورهای در حال توسعه وعده داده است، لغو خواهد کرد.
وی همچنین در کارزارهای انتخاباتی خود حملات گستردهای به سرمایهگذاری دولت بایدن در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر داشته است.
«قانون کاهش تورم» که در دولت بایدن به تصویب رسیده است، افزایش سرمایهگذاری برای تسریع در گذار به انرژی سبز را تشریح کرده است.
این قانون، دولت ترودو را بر آن داشته تا میلیاردها دلار برای جذب خودروسازان که به دنبال تولید خودروهای الکتریکی و قطعات باطری هستند، هزینه کند.
امضای بودجه نظامی ۸۸۶ میلیارد دلاری آمریکا توسط بایدن
بامداد شنبه، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا لایحه بودجه نظامی ۸۸۶ میلیارد دلاری این کشور را امضا و آن را به قانون تبدیل کرد.
«قانون ملی مجوز دفاعی» هفته گذشته به تصویب سنا رسید و سپس برای امضای بایدن به کاخ سفید فرستاده شد.
این قانون که در سه هزار و یکصد صفحه تدوین شده، شامل افزایش ۵.۲ حقوق نظامیان است و نسبت به بودجه سال قبل حدود سه درصد افزایش داشته است.
در بودجه نظامی آمریکا همچنین شماری از شرکتهای باطریسازی چینی معرفی شده که وزارت دفاع آمریکا نمیتواند از آنها خرید کند.
قانون ملی مجوز دفاعی آمریکا برای سال ۲۰۲۴ شامل تمدید چهار ماهه اختیارات جاسوسی داخلی است و به قانونگزاران فرصت میدهد که یا آن را اصلاح یا تمدید کنند.
این قانون همچنین شامل کمک به اوکراین بر اساس برنامه «ابتکار کمک امنیتی به اوکراین» است و مجوز اعطای ۳۰۰ میلیون دلار به این ابتکار را در نظر گرفته است؛ اما این رقم در مقایسه با درخواست ۶۱ میلیارد دلاری جو بایدن برای کمک به اوکراین بسیار کم است.
جمهوری خواهان از تصویب درخواست بایدن خودداری و تایید را به افزایش بودجه مقابله با مهاجران در مرز مکزیک مشروط کردهاند.
جزئیات برگزاری کنفرانس بینالمللی تهران در خصوص فلسطین
سخنگوی وزارت خارجه جزئیات "کنفرانس بینالمللی تهران در خصوص فلسطین" را اعلام کرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در اظهاراتی در ارتباط با برگزاری "کنفرانس بینالمللی تهران در خصوص فلسطین" که امروز برگزار خواهد شد، اعلام کرد: این کنفرانس با هدف تقویت حمایت بینالمللی از ملت مظلوم فلسطین در غزه و کرانه غربی، تقویت فشارها بر رژیم صهیونیستی برای توقف کامل حملات نظامی علیه غزه و رفع کامل محاصره از آن و نیز تحرک بخشیدن به ارسال کمکهای انساندوستانه بینالمللی برای مردم فلسطین برگزار میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: در این نشست یک روزه بینالمللی، مقامات عالی رتبه دولتی، شخصیت های برجسته سیاسی، دینی، اندیشه ورز و رسانهای از بیش از ۵۰ کشور جهان مشارکت دارند.
کنعانی برگزاری این نشست را در چارچوب استمرار تلاشهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مقاومت مردم مظلوم فلسطین و غزه قهرمان ارزیابی کرد و اظهار داشت: توقف فوری جنایات جنگی و نسلکُشی رژیم آپارتاید صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین، مطالبه همه حقطلبان، عدالت خواهان و وجدانهای بیدار بشری در سراسر جهان است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.