بین الملل تابناک: ششصد و شصت و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) هشدار داد که اقدام ژاپن برای ارسال سامانههای پدافند هوایی پاتریوت به اوکراین «تبعات شدیدی» برای روابط توکیو و مسکو خواهد داشت.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت که در صورت ارسال سامانه پدافند هوایی آمریکایی پاتریوت از ژاپن به اوکراین، روابط دوجانبه میان مسکو و توکیو شدیداً تحتتأثیر قرار خواهد گرفت.
روابط سرد روسیه و ژاپن با آغاز جنگ اوکراین تیرهتر شد، زیرا توکیو به پیروی از متحدان غربیاش روسیه را هدف تحریمهای اقتصادی شدیدی قرار داده است.
در هفته گذشته ژاپن اعلام کرد که دستورالعملهای صادرات تسلیحاتی خود را بازنویسی کرده و در تدارک ارسال سامانه پدافند هوایی پاتریوت به آمریکاست. این نخستینبار در ۹ سال گذشته است که توکیو چنین اقدامی انجام میدهد.
گرچه هنوز قانون اساسی ژاپن به دولت این کشور اجازه صادرات تسلیحاتی به کشوری که در جنگ است را نمیدهد، اما ژاپن میتواند با ارسال این سامانهها به آمریکا، ظرفیت واشنگتن برای ارسال سلاح به اوکراین را افزایش داده و بهصورت غیرمستقیم در جنگ به اوکراین کمک کند.
زاخارووا گفت: طرف ژاپنی کنترل این سلاحها را از دست میدهد و واشنگتن میتواند با آنها هر کاری که میخواهد بکند. بر اساس طرحهایی که از قبل دیدهایم، نمیتوان این احتمال را رد کرد که این تسلیحات سر از اوکراین در آورند.
او گفت که چنین اتفاقی به معنی یک اقدام خصومتآمیز آشکار علیه روسیه تفسیر شده و تبعات شدیدی بر روابط دوجانبه روسیه و ژاپن خواهد داشت.
زاخارووا همچنین در واکنش به تحریمهای وضعشده از سوی کره جنوبی بر صادرات برخی کالاها به روسیه، گفت که اگر مسکو اقدام تلافیجویانهای انجام داد، سئول نباید متعجب شود.
سئول پیشتر اعلام کرد صادرات بیش از ۶۰۰ کالا را - که ممکن است استفاده نظامی داشته باشند - به روسیه ممنوع کرده است.
این فهرست حاوی تجهیزات ساختوساز سنگین، باتریهای شارژی، تجهیزات هوانوردی و برخی خودروها.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در نشست خبری امروز خود گفت: این اقدامی غیردوستانه است که به دستور واشنگتن انجام شده است. این کار به ضرر اقتصاد و صنایع خود کره جنوبی تمام میشود. ما حق واکنش را برای خود محفوظ میدانیم و واکنش ما لزوماً در همین مقیاس نخواهد بود. وقتی واکنش نشان دادیم، کره جنوبی نباید متعجب شود.
فرمانده کل ارتش اوکراین در کنفرانسی خبری با مطرح کردن موضوعاتی از جمله بسیج نیروهای جدید، آموزش آنها، انفصال از خدمت کهنهسربازان و برنامهها برای آینده جنگ با روسیه وعده داد که سال پیش رو (2024) برای این جنگ «متفاوت» خواهد بود و ارتش «هر کاری برای آن خواهد کرد.»
به گزارش ایسنا، «والری زالوژنی» فرمانده کل ارتش اوکراین در اولین کنفرانس خبری خود از حمله روسیه به اوکراین، درباره بسیج ۵۰۰ هزار نیروی نظامی جدید و رهایی از خدمت کهنهسربازان جنگ فعلی، میزان تسلیحات مورد نیاز برای «پیروزی» و برنامه نظامی برای ۲۰۲۴ خبر داد.
زالوژنی در این باره گفت: «از گفتن این که با جنگی روبهرو هستیم که با قوانین خاص خود پیش میرود، خسته نمیشوم. تمامی چیزهایی که در جنگ اتفاق میافتد، به عملکرد دشمنمان بستگی دارد.»
فرمانده کل ارتش اوکراین افزود: «من به خوبی درک میکنم که نیروهای ما در جبهه در شرایط به شدت سختی انجام وظیفه میکنند. کارشان بسیار دشوار است. مسلما، مایلم که مردم به ارتش ملحق شوند و به ویژه، کسانی که در حال حاضر در ارتش خدمت میکنند، به خوبی درک کنند که تا چه مدت باید بجنگند.»
زالوژنی با اشاره به این که ارتش و وزارت دفاع بر سر تداوم جنگ به مدت ۳۶ ماه دیگر توافق کردهاند، گفت که امیدوار بودهاند در طی این مدت هیچ تنشزایی در جبهه اتفاق نیفتد و افراد در این ۳۶ ماه جایگزین شوند.
فرمانده ارتش اوکراین تاکید کرد: «دولت باید درک کند که اگر درباره رهایی از خدمت صحبت میکنیم، به احتمال زیاد، نیاز خواهد بود که روند سربازگیری و آمادگی را تا سال بعدی آغاز کنیم تا انفصال از خدمت سربازان در ۲۰۲۵ انجام شود.»
زالوژنی مطرح کرد که «به عنوان فرمانده کل، با این تعداد عملیات انجام نمیدهم. ما از آمار بسیج نیروها در روسیه خبر داریم و با این حال، آمار خودمان را اعلام میکنیم. باور کنید که روسیه آمار خود را تغییر خواهد داد. به طور کلی، زیر بار صحبت کردن درباره چنین آماری نمیروم.»
فرمانده کل ارتش اوکراین با تاکید بر این که هیچ گاه نباید افراد را بدون آمادگیهای لازم رزمی به جبههها اعزام کرد، گفت: «موافقم که مردم باید برای انجام دادن وظایف رزمی آمادگی داشته باشند. در این زمینه، با هر گونه ابتکاری که انجام بشود، موافقم.»
او همین راستا گفت: «ما فرصت خوبی برای بهره بردن از هم توانمندیهای خودمان و هم توانمندیهایی داریم که توسط شرکایمان برای ما فراهم شده است. شرکای ما توجه زیادی به این دارند. در واقع، امروز، امکانات ما نامحدودند. ما میتوانیم تا ۱۰ تیپ را با توان رزمی کامل آموزش بدهیم.»
زالوژنی در کنفرانس خبری خود با گفتن این که «این پیشنهاد توسط ستاد کل یا نیروهای مسلح اتخاذ نشده است» افزود که «ما از هرگونه فراخوانی که نیازمان به نیرو را برطرف کند، استقبال میکنیم. اگر در نتیجه فراخوان الکترونیکی باشد هم خوب است.»
فرمانده کل ارتش اوکراین گفت که «چیزهای زیادی در رسانههای غربی مینویسند. گاهی چیزهایی که در آن نوشته میشود را به من نشان میدهند. در نهایت احترام به فضای کارشناسی غرب، چیزهایی هستند که حتی مایل به خواندنشان نیستم. آنها درکی از اتفاقات اینجا ندارند. کارشناسان کمی هستند که بتوان با نظرشان موافقت کرد.»
او در این بخش از کنفرانس خبری خود با گفتن این که از میزان «عرضه تسلیحات در ۲۰۲۳ دلسرد نیست»، گفت: «مسلما، ناقص بود اما حداقل، به ما اجازه دادکه با اعتماد بهنفس عملیاتهایمان را پیش ببریم.»
زالوژنی در این باره گفت تصور این که میزان خسارات وارده به روسیه در سال پیش ممکن بود جنگ را متوقف کند، یکی از «بزرگترین اشتباهات» او بوده است.
به گفته او «این میزان خسارات هر کشوری جز روسیه را متوقف میکرد.»
این مقام ارشد نظامی اوکراین همچنین گفت «امروز به سختی میتوان پیشبینی کرد که چه میزان تلفات دیگر برای پایان یافتن این وضعیت نیاز است. من باور داریم که باید کارمان را به طور مداوم پیش ببریم تا جنگ به پایان برسد و دشمن از خصومتورزی نسبت به کشور ما دست بکشد.»
زالوژنی درباره این شهر گفت «تا به امروز، نظامیان ما در بخش شمالی مارینکا مستقر هستند. این شهرک دیگر وجود ندارد. این همان متد باخموت است؛ خیابان به خیابان ویران شده است.»
او افزود: «واقعیت این است که ما الان به حوالی مارینکا عقبنشینی کردهایم و در بعضی جاها، موقعیتی را پشت مارینکا تجهیز کردهایم.»
زالوژنی تاکید کرد «۲۰۲۴ باید با ۲۰۲۳ فرق داشته باشد. ما تا کنون ۹۰ درصد از راهکارهای لازم برای عملکرد موثر تا سال بعدی و مهمتر از همه، نجات جان افراد را یافتهایم.»
او همچنین با گفتن این که شرکای اوکراین در زمینه این مسئله با آن موافق بودهاند، بیان کرد: «به شما اطمینان میدهم که سال بعدی متفاوت خواهد بود. هر کاری برای آن خواهیم کرد.»
نیوزویک با استناد بر سایت خبری-تحلیلی "گزارشهای مهم" نوشت: سربازان روسی با وجود تحریمهای بیسابقهای که از آغاز جنگ روسیه و اوکراین از سوی آمریکا و متحدانش علیه مسکو، اعمال شده است، همچنان از تجهیزات نظامی ساخت غرب در میدانهای جنگ استفاده میکنند.
به گزارش این رسانه آمریکایی، در حالی که کشورهای غربی به حمایتهای مالی و نظامی از اوکراین ادامه میدهند، روسیه با تحریمهای اقتصادی گسترده غرب و کنترل صادرات توسط ایالات متحده، اتحادیه اروپا و دیگر متحدانش مواجه بوده است.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، اواخر هفته گذشته تحریمهای جدیدی را برای هدف قرار دادن زنجیره تامین نظامی روسیه با تمرکز بر نهادهایی که فروش نیمه هادی و سایر فناوریها به روسیه را تسهیل میکنند، اعلام کرد.
نیوزویک به نقل از یک مقام دولت بایدن نوشت که آمریکا این را یک گام مهم رو به جلو در محدود کردن توانایی روسیه برای دور زدن تحریمها و کنترل صادرات می داند.
در حالی که آمریکاییها ادعا میکنند روسیه بهطور فزایندهای در تجارت اقتصادی جهانی منزوی شده، سایت خبری تحقیقی روسی بهنام "گزارشهای مهم" (Important Stories) خلاف این ادعا را نشان داده و تاکید کرد برخی از تکتیراندازان ارتش روسیه همچنان از سلاحهای ساخت غرب در جبهه مقدم جنگ در اوکراین استفاده میکنند.
این سایت خبری-تحلیلی با اشاره به چندین ویدیوی یوتیوب که در آن نیروهای روسی را در حال استفاده از تجهیزات غربی نشان میدهد، یک تک تیرانداز روسی را به تصویر میکشد که از اسلحه مجهز به دوربین لئوپولد (Leupold) استفاده میکند. شرکت مشهور لئوپولد تولیدکننده انواع دوربینهای شکاری و تفنگ است که تجهیزات دیده بانی، دوربینهای تکچشمی تفنگهای آمریکایی را در بیورتون، اورگان تولید میکند. در ویدئوهای دیگر این سایت تکتیراندازان روسی با انواع سلاحهای آمریکایی و اروپایی دیده میشوند.
بر اساس سایت خبری تحلیلی "گزارشهای مهم" که به دادههای گمرک روسیه استناد میکند، حدود ۱۶ میلیارد روبل معادل ۱۷۳ میلیون دلار سلاح، بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ به روسیه وارد شده است. در این گزارش به دو فروشگاه آنلاین فروش سلاح، مستقر در روسیه، اشاره شده است که عامل واردات این سلاحها بودهاند.
منابع خبری روز چهارشنبه از حملات پهپادی روسیه به زیر ساختهای برق و حمل و نقل «خرسون» و «کییف» در اوکراین خبر دادند.
به نوشته روزنامه «گلوب اند میل» مقامات اوکراینی روز چهارشنبه گفتند روسیه با ۵۰ پهپاد به سمت اهدافی در اوکراین حمله کرد
به گفته مقامهای اوکراینی، روسیه زیر ساختهای حمل و نقل شهر «کییف» را هدف قرار داد و برق در شهر جنوبی خرسون قطع شد..
«ایهور کلیمنکو» وزیر کشوراوکراین گفت که نیروهای روس در ۲۴ ساعت گذشته منطقه خرسون را با توپخانه و پهپاد بمباران کردند.
«الکساندر پروکودین» فرماندار خرسون گفت که ۷۰ درصد از خانوارهای شهر خرسون در سرمای زمستان بدون برق بودند. او گفت که تخمین اینکه چه زمانی ممکن است تاسیسات برق تعمیر شوند، ممکن نیست.
هدف قرار دادن زیرساختهای انرژی یکی از تاکتیکهای روسیه در زمستان گذشته بود.
از سوی دیگر، نیروی هوایی اوکراین نیز مدعی شد که شماری از پهپادهای روسیه را در ۲۴ ساعت گذشته سرنگون کرده است.
اذعان اوکراین به تسلط روسیه بر «مارئینکا»
حدود دو ماه پس از تاکید فرمانده کل ارتش اوکراین به رسیدن جنگ با روسیه به «بنبست»، کییف تسلط مسکو بر یک شهر راهبردی در دونتسک را تایید کرد.
والری زالوژنی، فرمانده کل ارتش اوکراین در یک نشست خبری تسلط روسیه بر مارئینکا را تایید کرد؛ موضوعی که وزیر دفاع روسیه سرگئی شویگو پیشتر اعلام نموده بود اما اوکراین منکر آن شده بود.
مارئینکا یک شهر تقریبا کوچک در دونتسک است اما رکن اطلاعاتی ارتش انگلیس گزارش داده بود که روسیه در تلاش برای تسلط بر آن است تا ضمن پیشروی به سمت غرب، لایههای حفاظتی از دونتسک را تقویت کند.
فرمانده کل ارتش اوکراین درباره درگیریهای چند ماهه بر سر مارئینکا گفت که «این دقیقا شبیه باخموت است، خیابان به خیابان، کوچه به کوچه... جنگ است و واقعیت آن است که ما به حاشیه شهر عقب نشینی کردیم».
این سخنان در شرایطی مطرح شده که والوژنی در مصاحبه آبان ماه با مجله انگلیسی اکونومیست گفته بود که اوکراین در جنگ با روسیه به «بن بست» رسید؛ اظهارنظری که با واکنش تند زلنسکی مواجه شد.
نیروهای مسلح روسیه در سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۰ میلیون مهمات دریافت کردند
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در نشست توجیهی خود همچنین یادآور شد نیروهای مسلح این کشور در سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۰ میلیون انواع مهمات دریافت کردند. به گفته وی، در سال ۲۵۰ فروند هواپیما و بالگرد در اختیار ارتش روسیه قرار گرفت و توانایی ناوگان دریایی با ۵۷ کشتی سطحی و ۶۱۷ هزار دستگاه انواع مختلف تسلیحات و تجهیزات قابل استقرار دریایی تقویت شد.
علاوه بر این، بیش از ۷.۲ هزار موشک هدایت شونده در سال جاری برای سامانههای پدافند هوایی تحویل داده شد.
پیش از این، میخائیل میشوستین، نخست وزیر روسیه نیز گزارش داد که در سال ۲۰۲۳، تولید انواع هواپیماهای بدون سرنشین در روسیه دو برابر و تسلیحات زرهی سه برابر افزایش یافته است. به گفته وی، طی ۱۱ ماه گذشته، تعداد محصولات تولیدی مجتمع صنایع نظامی روسیه نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
وی همچنین تاکید کرد: تامین انواع لباس صحرایی و تجهیزات نظامی پرسنل نیروهای مسلح بدون مشکل انجام و حجم تولید اقلام حفاظتی زرهی سه برابر شده است.
ژنرال انگلیسی پیروزی روسیه در جنگ اوکراین را پیش بینی کرد
ریچارد بارونز، ژنرال بازنشسته ارتش بریتانیا و کهنه سرباز این کشور در جنگ در عراق و افغانستان در مصاحبه با روزنامه نشنال (The National) ابراز عقیده کرد که روسیه به سمت پیروزی در درگیری نظامی در اوکراین حرکت میکند و ابتکار عمل در جنگ در دست مسکو افتاده است.
وی گفت: من تردیدی ندارم که ابتکار عمل در این جنگ بدون قید و شرط به روسیه رسیده است. این وضعیتی نیست که در ابتدای سال انتظار داشتیم، اما ارزیابی واقع بینانه از وضعیت کنونی در میدان نبرد است.
این نظامی بریتانیایی همچنین یادآور شد، سال ۲۰۲۳ برای ولادیمیر پوتین بدون مشکل نبود، اما رئیس جمهور روسیه اکنون با آرامش و مطمئنتر از هر زمان دیگری بعد از فوریه سال ۲۰۲۲ به نظر میرسد. بارونز اضافه کرد که دلیل اطمینان پوتین این است که او متوجه شده در این جنگ شکست نخواهد خورد.
به گفته وی، این در حالی است که اوکراین حتی در دستیابی به حداقل اهداف ضد حمله برنامه ریزی شده خود شکست خورده و مقامات سیاسی و نظامی آمریکایی و اروپایی به طور فزایندهای در مورد لزوم ادامه کمک بیشتر به کییف تردید دارند.
به گفته این ژنرال، مؤلفه کلیدی پیروزی برای هر طرف، توانایی تولید تعداد کافی مهمات است که برخلاف کشورهای غربی، ظاهراً روسیه مشکلی در این زمینه ندارد. وی توضیح داد: حتی اگر ایالات متحده در سال آینده بتواند حدود ۶۰۰ هزار گلوله ۱۵۵ میلی متری تولید کند، اتحادیه اروپا - ۳۰۰ هزار و طرف انگلیسی ۱۰۰ هزار گلوله دیگر، روسیه باز هم قادر است بیشتر از کشورهای غربی و به نسبت دو به یک گلوله تولید کند.
این مقام نظامی در عین حال ابراز شگفتی کرد که ایالات متحده و اتحادیه اروپا، با اقتصاد بسیار قویتر خود، نمیتوانند موفقیت روسیه در این زمینه را متوقف کنند.
تصمیم اتحادیه اروپا برای کمک به اوکراین با دور زدن مجارستان
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از منابع دیپلماتیک در بروکسل، گزارش داد که اتحادیه اروپا در حال آماده سازی یک طرح حمایتی برای کمک به اوکراین به ارزش ۲۰ میلیارد یوروست که باید از مسدود کردن این اقدام توسط مجارستان جلوگیری کند.
مطابق با این طرح، کشورهای اتحادیه اروپا تضمینهایی را برای بودجه اتحادیه اروپا ارائه میدهند و به کمیسیون اروپا فرصت خواهند داد تا برای کییف از بازارهای سرمایه وام بگیرد. این طرح هنوز در حال بحث است و مبلغ دقیق بسته حمایتی به نیاز کییف تعیین خواهد شد.
به نوشته این نشریه، این تصمیم مشابه طرح تامین بودجه سال ۲۰۲۰ برای برنامههای حمایت از اشتغال کوتاه مدت در طول همه گیری ویروس کروناست. ضمن اینکه تعدادی از کشورها باید چنین اقداماتی را در سطح پارلمانی تصویب کنند. منابع خبری انتظار دارند این روند تا ماه مارس تکمیل شود.
در جریان رای گیری کشورهای اتحادیه اروپا بر سر موضوع آغاز مذاکرات با اوکراین، ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان به درخواست برخی رهبران اروپایی نشست سران را ترک کرد تا از حق وتوی خود در این باره استفاده نکند. دولت اوربان با این وجود از تصویب برنامه کمک بودجهای جدید برای اوکراین به ارزش ۵۰ میلیارد یورو جلوگیری کرده است.
کولهبا: شکی نیست که اتحادیه اروپا ۵۰ میلیارد یورو به کییف اختصاص خواهد داد
دیمیتری کولهبا، وزیر امور خارجه اوکراین روز گذشته ابراز اطمینان کرد که علیرغم وتوی مجارستان، اتحادیه اروپا موفق خواهد شد تا ۵۰ میلیارد یورو کمک مالی به کییف اختصاص دهد.
وی گفت: کییف ۵۰ میلیارد یورو از اتحادیه اروپا دریافت خواهد کرد، علیرغم وتوی مجارستان، تصمیم در مورد انتقال وجوه نه به دلیل مواضع مجارستان، بلکه به این دلیل به تعویق افتاد که سایر کشورهای اتحادیه به بوداپست زمان میدهند تا در نهایت برای پیوستن به این تصمیم برای اتحاد بلوک موافقت کند.
به گفته کولهبا، اتحادیه اروپا نمیخواهد وضعیت زمانی که تصمیمات مهم دائم در قالب "منهای یک" گرفته میشود، تکرار شود.
چند روز پیش نخست وزیر مجارستان، ویکتور اوربان اعتراف کرد که اتحادیه اروپا میتواند علیرغم وتوی اعمال شده توسط بوداپست، به کییف کمک کند، در صورتی که بقیه کشورها توافق نامهای را منعقد کنند. وی تاکید کرد که مجارستان مخالف تخصیص مقادیر جدید کمک مالی به کییف از سوی اتحاد است. بوداپست پیشنهاد کرد که اتحادیه اروپا از کمک به اوکراین برای پنج سال آینده خودداری کند.
زاخارووا: آمریکا در سال ۲۰۲۴ هم از ادامه درگیری در اوکراین حمایت خواهد کرد
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه معتقد است که ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ هم به هر طریقی از ادامه درگیری نظامی در اوکراین حمایت خواهد کرد.
وی در یک مصاحبه رادیویی و در پاسخ به این که آیا ایالات متحده به تامین مالی اوکراین در سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد داد، گفت: «آنها [ایالات متحده]هر کاری را انجام خواهند داد تا وضعیت کنونی در اوکراین در طول سال ۲۰۲۴ حفظ شود. اگر واشنگتن موفق به استخراج پول از مالیات دهندگان آمریکایی شوند، قطعاً این کار را انجام خواهند داد و اگر نتیجه ندهد، کییف را به انجام کارهای وحشتناک تشویق خواهند کرد؛ اقداماتی از جمله اقدامات تروریستی برای اینکه نشان دهند در این راستا همچنان فعال هستند.»
این دیپلمات افزود: البته یک نمایش بزرگ اطلاعاتی- سیاسی و بی پایان است که باید وجود داشته باشد، زیرا در غیر این صورت آنها باید بپذیرند که طرح آنها برای اوکراین از بین رفته و شکست خورده است. بنابراین، آنها بدون توجه به سرنوشت مردم اوکراین و آینده این کشور، همچنان از این پروژه به هر طریق ممکن بهره برداری خواهند کرد. آنها به این نیاز دارند تا در سال ۲۰۲۴ هم دوام بیاورند.»