بین الملل تابناک: ششصد و شصت و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
کاخ سفید روز گذشته (چهارشنبه) جدیدترین بسته کمک خود به اوکراین را در شرایطی تأیید کرد که مشخص نیست بتواند در ماههای آینده کماکان اصلیترین حامی مالی کییف باقی بماند.
بستهای که روز چهارشنبه کاخ سفید با ارسال آن به اوکراین موافقت کرد 250 میلیون دلار ارزش داشت و سلاحهای ضدهوایی، گلولههای توپخانه و مهمات سبک را شامل میشود.
«مرکز کییل برای اقتصاد جهان» که یک اندیشکده اقتصادی در آلمان است و تحولات مربوط به جنگ اوکراین را دنبال میکند گفته که با این بسته کمک، رقم کل کمکهای نظامی، مالی و انسانی آمریکا به اوکراین از زمان آغاز جنگ به ۷۹ میلیارد دلار رسیده است.
این اندیشکده گفته در این رقم همه مخارج آمریکا در ارتباط با جنگ اوکراین را شامل نمیشود و به عنوان مثال در آن کمکهای آمریکا به متحدان لحاظ نشده است. اکثر کمکهایی که آمریکا به اوکراین کرده نظامی بوده اما بخشی از آن هم برای کمک به نهادهای اوکراین مصرف شده است.
در ۲۲ ماهی که از جنگ اوکراین میگذرد جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا بارها از موافقت با ارسال بستههای کمک جدید به کییف خبر داد. او مارس ۲۰۲۲ به فاصله کوتاهی بعد از آنکه ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از کنگره درخواست کمک کرد با ارسال یک بسته کمک ۸۰۰ میلیون دلاری به کییف موافقت کرد.
بایدن در اوت ۲۰۲۲ هم نزدیک به ۳ میلیارد دلار کمک برای اوکراین ارسال کرد. در سپتامبر ۲۰۲۳ باید در خلال دیداری با زلنسکی در کاخ سفید گفت که آمریکا قصد دارد یک بسته کمک ۳۲۵ میلیون دلاری به اوکراین بفرستد.
با این حال، در ماههای گذشته مخالفتها با کمکهای نظامی به اوکراین افزایش یافته است. نشریه نیوزویک نوشته با آنکه اعضای کنگره کماکان خواستار تداوم حمایت از اوکراین هستند اما آنها توافق بر سر ارسال تسلیحات بیشتر را متوقف کردهاند.
ناکامی ارتش اوکراین در کسب دستاوردهای نظامی در جریان ضدحمله اخیر این کشور از جمله دلایل افزایش مخالفتها با ارسال کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین قلمداد میشود.
پایگاه پولیتیکو امروز پنجشنبه گزارش داد دولت بایدن و کشورهای غربی به صورت بی سر و صدا راهبرد خود در اوکراین را تغییر دادهاند و اکنون به جای پیروزی بر روسیه خواستار پایان جنگ از طریق مذاکرات هستند.
پایگاه پولیتیکو نوشت چنین مذاکرهای احتمالا به معنای واگذاری بخشهایی از خاک اوکراین به روسیه محسوب میشود. کاخ سفید و پنتاگون در محافل علنی ادعا میکنند که هیچ تغییر رسمی در سیاست دولت صورت نگرفته است و آنها همچنان از هدف اوکراین برای خروج کامل ارتش روسیه از این کشور حمایت میکنند. با وجود این، در محافل خصوصی اوضاع به گونهای دیگر است.
پولیتیکو علاوه بر این گزارش داده بایدن پیش از این گفته بود که حمایت از اوکراین را «تا هر چقدر که جنگ طول بکشد» ادامه خواهد داد. او اکنون نظرش را تغییر داده و معتقد است که آمریکا باید حمایت از اوکراین را «تا هر آنجا که میتواند» ادامه دهد.
به گفته یک مقام دولت بایدن و یک دیپلمات اروپایی مستقر در واشنگتن، در شرایطی که کمکهای آمریکا و اروپا به اوکراین اکنون در خطر جدی قرار دارد، دولت بایدن و مقامات اروپایی بیسر و صدا تمرکز خود را از حمایت از هدف اوکراین برای پیروزی کامل بر روسیه به بهبود موقعیت این کشور در مذاکرات نهایی برای پایان دادن به جنگ تغییر میدهند.
به گزارش «پولیتیکو» چنین مذاکرهای احتمالا به معنای واگذاری بخشهایی از خاک اوکراین به روسیه محسوب میشود. کاخ سفید و پنتاگون علنا اصرار دارند که هیچ تغییر رسمی در سیاست دولت صورت نگرفته است و آنها همچنان از هدف اوکراین برای خروج کامل ارتش روسیه از این کشور حمایت میکنند.
با این همه، مقامهای آمریکایی و اروپایی به دنبال تقویت مواضع دفاعی اوکراین هستند تا شاید از این طریق بتوانند موضع مذاکراتی این کشور در بحبوحه جنگ با روسیه با هدف برقراری آتشبس دائم را تقویت کنند.
مقامات مذکور اروپایی و آمریکایی از تقویت سیستمهای دفاع هوایی و ساخت موانع ضد تانک و خط خندق در امتداد مرز شمالی اوکراین با بلاروس هم خبر دادهاند. علاوه بر این، دولت بایدن بر احیای سریع صنعت دفاعی اوکراین برای تامین تسلیحات مورد نیازی که کنگره آمریکا از جایگزینی آن خودداری میکند، متمرکز است.
یک مقام دولتی به مجله پولتیکو گفته است، بیشتر این تغییرات استراتژیک با هدف تقویت موقعیت اوکراین در مذاکرات صلح آتی انجام میشود. یک مقام کاخ سفید عنوان کرده است: تنها راهکاری که در نهایت این جنگ را به پایان میرساند، مذاکره است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در نشستی در ماه مارس به همتای چینی خود شی جینپینگ گفت که کشورش آماده است در صورت نیاز به مدت پنج سال با اوکراین بجنگد.
به گزارش نیکی آسیا، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به شی جینپینگ، همتای چینی خود هشدار داد که جنگ روسیه علیه اوکراین ممکن است پنج سال طول بکشد.
رئیس جمهور روسیه اظهار داشت که روسیه «حداقل پنج سال خواهد جنگید» اما به رهبر چین اطمینان داد که در نهایت روسیه پیروز خواهد شد.
پوتین اخیراً به جامعه جهانی هشدار داد که مناقشه در اوکراین را می توان با «گفتگو یا با استفاده از زور» حل کرد و افزود که روسیه تا رسیدن به اهدافش تسلیم نخواهد شد.
یولیا تیموشنکو، نخستوزیر سابق اوکراین معتقد است وضعیت فعلی کشورش «تراژیک» است و منجر به شکست خواهد شد.
تیموشنکو در سال ۲۰۰۵، پس از «انقلاب نارنجی»، اولین نخست وزیر زن اوکراین شد و در سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ دوباره دولت را رهبری کرد. او در حال حاضر ریاست حزب اپوزیسیون پدر وطن (باتکیوشچینا) را بر عهده دارد که ۲۴ کرسی در پارلمان دارد.
او در یک سخنرانی ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، گفت: «بله، امروز همه ما طرفدار پیروزی، برای اوکراین و تمامیت ارضی هستیم». اما جنگهای طولانی مدت برای اوکراین بسیار دشوار خواهد بود. بنابراین من از رئیس جمهور میخواهم: برای پیروزی پلن B را به کشور ارائه دهید.
تیموشنکو نگفت که دیدگاهش از سیاست جایگزین چیست. او وضعیت کنونی را به دلیل کاهش کمکهای نظامی غرب که «فقط به اندازه کافی برای از دست ندادن است» «دشوار [و] نسبتاً غم انگیز» توصیف کرد.
نخست وزیر سابق همچنین به پیشنهاد زلنسکی برای بسیج تا ۵۰۰۰۰۰ سرباز دیگر پرداخت که بسیج را برای افراد بسیار جوان، سالمندان و همچنین افراد دارای معلولیت گسترش می دهد. تیموشنکو با اشاره به اینکه حزبش علیه آن رای خواهد داد، گفت: «این مشکل را حل نمیکند، بیاثر است و خلاف قانون اساسی است».
او گفت که به جای گسترش بسیج به افراد ۲۵ ساله، کییف باید پلیس را به جبهه بفرستد. او استدلال کرد: «عقب نگاه داشتن صدها هزار نفر در نیروهای امنیتی که میدانند چگونه بجنگند، اما نمیجنگند، موضع اشتباهی است.
افسر اطلاعاتی سابق آمریکا با اشاره به سقوط مارینکا با اقدامات نیروهای مسلح روسیه گفت: سقوط مارینکا، سرآغاز فروپاشی مواضع دفاعی نیروهای مسلح اوکراین خواهد بود.
روزنامه راسیسکاگازتا چاپ مسکو روز پنجشنبه به نقل از اسکات ریتر نوشت: در این بخش از جبهه در مواضع دفاعی نیروهای مسلح اوکراین شکست جدی رخ داده است.
افسر اطلاعاتی سابق آمریکا اظهار داشت: نظامیان اوکراینی بعد از عقب نشینی ناگزیر خواهند بود که در جستجوی منابعی برای اقدامات بعدی باشند اما آنها چنین منابعی را در دسترس ندارند؛ از این رو، این شکست ها بیشتر خواهد شد.
این روزنامه روس پیش از این در مطلبی به نقل از آزانوف کارشناس نظامی روس نوشت: کنترل کامل بر مارینکا، موفقیت بزرگی است، از این نظر که مارینکا و آودییوکا، دو منطقهای هستند که نظامیان اوکراین از سال ۲۰۱۴ میلادی، زیرساختهای دفاعی را در این مناطق ایجاد کرده بودند.
آزانوف تصریح کرد: مارینکا حومه دونتسک است و از این منطقه تا مرکز دونتسک تنها چند کیلومتر فاصله است.
این کارشناس نظامی روس اظهار داشت: این اقدام، موفقیت بزرگی است چرا که اولا نظامیان اکراینی ناگزیر خواهند شد که از دونتسک فاصله بگیرند و این بدین معناست که این شهر که ۱۰ سال است به آن شلیک می شود، کمی نفس می کشد. دوما، این پیشروی به جلو است و پیشروی، همیشه خوب است.
آزانوف از تصرف اسلاویانسک به عنوان هدف بعدی نیروهای مسلح روسیه یاد کرد.
پیشنهاد آمریکا برای مصادره ۳۰۰ میلیارد دلار از دارایی های روسیه برای اوکراین
روزنامه «فایننشال تایمز» امروز (پنجشنبه) گزارش داد که ایالات متحده پیشنهاد کرده است، گروه هفت (G۷) راههایی برای مصادره ۳۰۰ میلیارد دلار از داراییهای روسیه بررسی کند.
فایننشال تایمز نوشت: از آنجایی که متحدان کییف عجله دارند بموقع درباره برنامهای برای دومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین توافق کنند، آمریکا پیشنهاد کرده است، کارگروههایی از کشورهای عضو گروه هفت، راههای مصادره ۳۰۰ میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده مسکو را بررسی کنند.
بر اساس این گزارش، ایالات متحده با حمایت انگلیس، ژاپن و کانادا پیشبرد اقدامات مقدماتی را مطرح کرده است تا گزینههایی برای رهبران گروه هفت آماده شود که در نشست احتمالی در ۲۴ فوریه (۵ اسفند) بررسی شوند.
در حالی که هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده و این موضوع به شدت در پایتختهای اروپایی مورد بحث است، تسریع در پرداختن به مصادره داراییهای مسکو برای اوکراین، اهمیت فزاینده آن برای غرب را آشکار میکند.
گزینههای مختلفی در پایتختهای غربی در حال بررسی است؛ از مصادره مستقیم و خرج کردن داراییهای بانک مرکزی روسیه تا بهرهبرداری از درآمدهای حاصل از داراییهای مسدود شده یا استفاده از آنها به عنوان وثیقه برای وامها.
از سوی دیگر، نشریه پولیتیکو پیشتر نوشته بود: مقامات اتحادیه اروپا ماههاست، در حال بررسی راه هایی برای استفاده از درآمد ناشی از دارایی های روسیه به ارزش تقریبی ۳۰۰ میلیارد دلار هستند که بعد از آغاز جنگ جمعآوری شده است. اما این طرح با انتقادهایی از سوی برخی دولتهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان مواجه شده، زیرا آنها نگران آن هستند که این اقدام باعث بیثباتی در ارز یورو شود.
در حالی که کشورهای غربی به حمایتهای مالی و نظامی از اوکراین ادامه میدهند، روسیه با تحریمهای اقتصادی گسترده غرب و کنترل صادرات توسط ایالات متحده، اتحادیه اروپا و دیگر متحدانش مواجه بوده است.
لاوروف: رژیم کییف فاقد هرگونه اراده برای صلح است
وزیر امور خارجه روسیه گفت: رژیم ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در چهارچوب لفاظیهای جنگی عمل میکند و فاقد هرگونه اراده برای صلح است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری تاس روسیه اظهار داشت: نمایندگان زلنسکی نیز در چهارچوب اصطلاحات جنگی میاندیشند و به لفاظیهای تهاجمی متوسل میشوند. هر گونه توقف جنگ از طرف آنها منتفی است.
دیپلمات ارشد روسیه در جمع بندی اتفاقات سال ۲۰۲۳ اظهار داشت: ممنوعیتی که زلنسکی در ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۲ برای مذاکره با رهبری روسیه وضع کرد، همچنان به قوت خود باقی است؛ نتیجه گیری از این موضع اوکراین با خود شماست.
تاس نوشت: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بارها تاکید کرده که طرف روسی هرگز مخالفتی با هر گونه مذاکرات صلح با اوکراین ندارد. رئیس جمهوری روسیه خاطرنشان کرد که اوکراین در بهار ۲۰۲۲ آشکارا خروج از روند مذاکرات را اعلام کرد.
پیش از این، لاوروف گفته بود، هر چقدر کی یف مذاکرات را بیشتر به عقب بیندازد، دستیابی به توافق دشوارتر خواهد بود.
به گفته وزیر خارجه روسیه، اولین گام در مذاکرات بین روسیه و اوکراین، لغو ممنوعیت زلنسکی برای مذاکره با مسکو است.
تایید آخرین بسته کمک نظامی آمریکا به اوکراین
کاخ سفید بخش دیگری از کمک نظامی آمریکا به اوکراین، به ارزش حدود ۲۵۰ میلیون دلار را تصویب کرد. مقامات آمریکایی میگویند که آخرین بسته شامل پدافند هوایی، توپخانه و مهمات سلاحهای سبک و سلاحهای ضد تانک است.
اما این آخرین بودجهای است که بدون تایید جدید کنگره آمریکا در دسترس است؛ جایی که مذاکرات مرتبط با کمک به اوکراین متوقف شده است. اوکراین هشدار داده که در صورت عدم دریافت کمکهای بیشتر از سوی غرب، عملیات نظامی و بودجه دولتی آن در خطر است.
در بحبوحه یک ضد حمله متوقفشده در شرق اوکراین و خط کنترلی که چندان تغییر نکرده، مقامات کییف با چشمانداز کاهش سرعت کمکهای متحدانشان در واشنگتن و اروپا روبه رو هستند.
هرچند عملیات جنگی اوکراین از حمایت گستردهای در کنگره آمریکا برخوردار است، توافق بر سر تسلیحات بیشتر توسط جمهوریخواهانی که اصرار دارند تدابیر امنیتی سختتر در مرز ایالات متحده و مکزیک باید بخشی از هرگونه قرارداد کمک نظامی باشد، متوقف شده است.
طرح بودجه اضطراری که میتوانست ۵۰ میلیارد دلار برای اوکراین و ۱۴ میلیارد دلار برای رژیم صهیونیستی فراهم کند، اوایل ماه جاری در سنای آمریکا شکست خورد و تکتک جمهوریخواهان به آن رای منفی دادند. سناتور برنی سندرز مستقل هم که معمولا به نفع دموکراتها رای میدهد، این بار با ابراز نگرانی راجع به جنگ رژیم صهیونیستی علیه حماس، در کنار جمهوریخواهان ایستاد.
سفر اخیر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین هم قانونگذاران آمریکایی را تحت تاثیر قرار نداد.
اطلاعیه روز چهارشنبه، در رابطه با خروج تسلیحات از ذخایر موجود وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) است؛ اقدامی که نیازی به تایید کنگره آمریکا ندارد.
به گزارش بیبیسی، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای با اعلام این کمک نظامی گفت: «ضروری است که کنگره در اسرع وقت برای پیشبرد منافع امنیت ملی ما از طریق کمک به اوکراین برای دفاع از خود و تأمین آیندهاش اقدام کند. کمکهای ما برای حمایت از شرکای اوکراینیمان در دفاع از کشور و آزادی خودشان در برابر حمله روسیه، بسیار مهم بوده است.»
این تحولات در شرایطی رخ میدهد که اوایل این ماه، بسته کمکی ۵۰ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین توسط مجارستان مسدود شد. اوکراین با کسری بودجه ۴۳ میلیارد دلاری مواجه است و مقامات میگویند اگر کمکهای بیشتر از سوی غرب بهزودی ارائه نشود، ممکن است مجبور شوند حقوق و مستمری کارمندان دولت را به تعویق بیندازند.
یولیا سویردنکو، معاون نخستوزیر اوکراین که وزیر اقتصاد این کشور هم هست، روز چهارشنبه در مصاحبه با فایننشالتایمز گفت: «حمایت شرکا بسیار حیاتی است. ما به آن نیاز فوری داریم.» این روزنامه گزارش داد که مذاکرات در مورد بسته کمکی کوچکتر که نیازی به تایید مجارستان ندارد و میتواند در اوایل فوریه انجام شود، در حال پیشرفت است.
با کاهش بودجه از سوی متحدان غربی اوکراین، نیروهای روسیه به جنگ در شرق این کشور ادامه میدهند و روز سهشنبه، یک شهر کلیدی را تصرف کردند. سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه گفت که نیروهایش پس از عقبنشینی نیروهای اوکراینی، «مارینکا» را در شرق اوکراین گرفتند؛ این شهر بیش از یک سال صحنه درگیری بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.