به گزارش تابناک اقتصادی؛ منابع انرژی میتوانند یک مزیت قابل ملاحظه برای بازیگری در جهان به حساب بیاید. ایران با محوریت قراردادن سیاستهای جدید نفتی خود و تسویه مبتنی بر اخذ فرآوردههای نفتی خروجی پالایشگاههای بازسازی شده و مینیریفاینریها، به شریک بزرگی برای کشورها و اقتصادهای نوظهور دنیا تبدیل خواهد شد.
تحول در تجارت نفت خام ایران، در سالهای اخیر با وجود تشدید تحریم ها، به مرحله جدیدی رسیده است و توانسته است که با رویکرد جدیدی که در پیش گرفته است، بازارسازی جدیدی را در پیش گیرد. ایران با تکیه بر رویکرد جدید پالایشگاهداری فراسرزمینی و همچنین رویکرد تازه اتخاذ شده پتروشیمیهای فراسرزمینی، نفت و گاز طبیعی خود را به بازارهای جهانی صادر کرده است و به خصوص در رویکرد جدید حوزه صادرات نفت با تکیه بر پالایشگاهداری فراسرزمینی، در کشورهای آسیای میانه، غرب آسیا، قاره آفریقا و آمریکای جنوبی به توسعه بازار انرژی خود پرداخته است.
اولین پالایشگاه فعال شده و بازسازی کامل شده در ونزوئلا قرار دارد که هدف صادرات حدود ۱۵۰ هزار بشکهای نفت خام ایران قرار گرفته است و با توجه به وجود میادین گازی در این کشور، رویکرد توسعهای بعدی ایران در جهت نقشپذیری در بازارهای جهانی، همکاری با این کشور در حوزه پتروشیمی بوده است.
رویکرد بازارسازی تضمینی نفت خام مبتنی بر پالایشگاهداری فراسرزمینی بسیار مهم و کلیدی است و زمینه ساز توسعه و تحول تجارت ایران خواهد شد و در مسیر خنثی سازی تحریمها و نقش پذیری جدید ایران در بازار جهانی نفت است و جایگاه مهمی را برای ایران رقم خواهد زد.
حمید بهزادی بخش، کارشناس سیاستگذاری اقتصادی در گفتگو با تابناک اقتصادی در رابطه با رویکرد در پیش گرفته شده اظهار داشت: ایران برنامه بلندپروازانهای را برای نوسازی هشت پروژه پالایشی واقع در سه قاره و شش کشور خارجی آغاز کرده است. این ابتکار نشان دهنده ظرفیت مستعد ایران در ارتقای قابلیتهای پالایشی و ارتقای پیشرفتهای فناوری در این بخش است.
وی افزود: هدف ایران با نوسازی زیرساختهای پالایشی، بهبود کارایی، افزایش ظرفیت صادرات نفت خام خود، خنثی کردن تحریمها و توسعه تجارت ایران با کشورهای همسو با خود است و موقعیت خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار جهانی نفت تقویت میکند. ایده پالایشگاههای فراسرزمینی به عنوان پاسخی به چالشهای پیش روی ایران به دلیل تحریمهای بین المللی مطرح شد. ایران با ایجاد پالایشگاههایی در کشورهای خارجی به دنبال حفظ فروش نفت خام و تضمین عرضه ثابت فرآوردههای نفتی پالایششده برای بازار داخلی خود بود. این رویکرد راهی را برای دور زدن محدودیتهای اعمال شده توسط تحریمها و تنوع بخشیدن به مشارکتهای تجاری ایران ارائه کرد.
وی ادامه داد: پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا به اولین پالایشگاه فراسرزمینی تبدیل شد که ایران در آن فعالیت خود را آغاز کرد. این پالایشگاه با ظرفیت ۱۴۰ هزار بشکه فرصت قابل توجهی را برای صادرات نفت خام ایران فراهم کرد. ایران صادرات ۲ میلیون بشکه نفت در ماه به ال پالیتو را آغاز کرد که به تثبیت تجارت نفت این کشور کمک کرد. طبق اعلام وزارت نفت بیش از ۹۰ درصد کالاهای مورد نیاز خود را با موفقیت تامین و صادر کرده است.
کارشناس سیاستگذاری اقتصادی با اشاره به مقاصد جدید توسعهای ایران در زمینه بازسازی پالایشگاههای فراسرزمینی گفت: مشارکت ایران در پالایشگاههای فراسرزمینی مورد توجه کشورهای مختلف قرار گرفته است. کشورهای آسیای مرکزی، آفریقای جنوبی و سوریه تمایل خود را برای همکاری با ایران برای بازسازی پالایشگاههای مستهلک شده، اعلام کرده اند. این وضعیت، نشان دهنده پتانسیل رویکرد ایران برای گسترش مشارکتهای تجاری و تنوع بخشیدن به حضور خود در بازار جهانی نفت است.
مذاکرات جاری با پالایشگاه حمص در سوریه نقطه عطف مهمی در تلاشهای پالایشگاهی فراسرزمینی ایران است و موقعیت این کشور را در این حوزه مستحکمتر میکند. مشارکت ایران در پالایشگاههای فراسرزمینی با سیاست بازاریابی نفت این کشور که به سیاست تقاضای خرید معروف است، همسو است.
هدف این سیاست خنثی کردن تاثیر تحریمها از طریق تضمین تقاضای ثابت برای نفت خام ایران است. ایران با بازسازی پالایشگاههای مستهلک شده و سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی در کشورهای خارجی همسو با خود، خروجی قابل اعتمادی را برای صادرات نفت خود تضمین میکند و آسیب پذیری خود را در برابر تحریمها کاهش میدهد.
وی ادامه داد: با رویکرد در پیش گرفته شده، ایران برنامه بلندپروازانهای را برای نوسازی هشت پروژه پالایشی واقع در سه قاره و شش کشور خارجی آغاز کرده است. این ابتکار نشان دهنده ظرفیت مستعد ایران در ارتقای قابلیتهای پالایشی و ارتقای پیشرفتهای فناوری در این بخش است. هدف ایران با نوسازی زیرساختهای پالایشی، بهبود کارایی، افزایش ظرفیت صادرات نفت خام خود، خنثی کردن تحریمها و توسعه تجارت ایران با کشورهای همسو با خود است و موقعیت خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار جهانی نفت تقویت میکند.
نفوذ ایران به پالایشگاههای فراسرزمینی و سیاست گستردهتر بازاریابی نفت این کشور، پتانسیل این را دارد که چشمانداز تجاری این کشور را تغییر دهد و موقعیت خود را در بازار جهانی نفت تقویت کند. ایران با خنثی کردن تاثیر تحریمها میتواند تداوم صادرات نفت خود را تضمین کرده و ثبات را در بازار داخلی خود حفظ کند. ایجاد پالایشگاههای فراسرزمینی ایران را قادر میسازد تا مشارکتهای تجاری خود را متنوع کند، وابستگی خود را به بازارهای سنتی کاهش دهد و به اقتصادهای نوظهور دست یابد. این حرکت استراتژیک به ایران اجازه میدهد تا نفوذ ژئوپلیتیکی خود را افزایش دهد و نقش جدیدی در بازار جهانی نفت ایجاد کند.
بهزادی بخش در پایان گفت: ورود ایران به حوزه پالایشگاههای فراسرزمینی نشان دهنده گامی مهم و راهبردی در جهت خنثی سازی تاثیر تحریمها و گسترش حضور خود در بازار جهانی نفت است. ایران با ایجاد پالایشگاههایی در کشورهای خارجی، مانند پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا و مذاکرات جاری با پالایشگاه حمص در سوریه، تقاضای ثابت برای نفت خام خود را تضمین میکند و خروجی مطمئنی را برای صادرات خود تضمین میکند. این رویکرد، همراه با نوسازی پالایشگاههای موجود، ایران را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار جهانی نفت قرار میدهد و امکان تغییر چشم انداز تجاری آن را فراهم میکند. از آنجایی که ایران با چالشهای ناشی از تحریمها روبرو است، استراتژی پالایشگاههای فراسرزمینی آن نقش مهمی در شکلدهی سیاستهای تجاری آتی و تحکیم موقعیت خود در عرصه بینالمللی ایفا خواهد کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.