بین الملل تابناک: پیشی گرفتن ترامپ از بایدن در انتخابات آمریکا، حمله هوایی ترکیه به استان دهوک عراق، شکست موشک دارای کلاهک هستهای انگلیس، اعلام نگرانی آمریکا از برنامه هستهای و اینترنت در ایران و حمله پهپادی به پایگاه آمریکا در دیرالزور سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پیشی گرفتن ترامپ از بایدن در انتخابات آمریکا
هفتهنامه آمریکایی نیوزویک گزارش داد: بر اساس نتایج آخرین نظرسنجیهای انجام شده در ایالات تاثیرگذار در تعیین نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا از جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده پیشی گرفته است.
به گزارش هفته نامه آمریکایی نیوزویک، تعدادی از نظرسنجیهای انجام شده در ایالاتی که نقش زیادی در نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا دارند، نشان داده که محبوبیت ترامپ در این ایالات با وجود درگیر بودن وی در چند پرونده قضایی از بایدن بیشتر است.
بر اساس نتایج یک نظرسنجی که توسط شرکت افکارسنجی اشلون اینسایتس با شرکت بیش از یک هزار رأیدهنده احتمالی از ۱۲ تا ۱۴ فوریه (۲۳ تا ۲۴ بهمن) انجام شده است، ۴۴ درصد از شرکتکنندگان گفتند، به ترامپ رأی خواهند داد، در حالی که تنها ۳۹ درصد از آنها بایدن را به رئیس جمهور سابق آمریکا ترجیح دادند.
نتایج نظرسنجی دیگری که توسط شرکت افکارسنجی مورنینگ کانسالت در بازه زمانی ۱۷ تا ۱۹ فوریه (۲۹ تا ۳۰ بهمن) انجام شده است نیز نشان از آن دارد که ترامپ با کسب ۴۵ درصد آرا از بایدن که فقط ۴۱ درصد به وی رأی داده بودند، پیش افتاده است. در این نظرسنجی ۶ هزار و ۳۲۱ تن شرکت کرده بودند.
در سایر نظرسنجیهای انجام شده در ایالات با اهمیت بالا در تعیین برنده نهایی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا نیز ترامپ گوی سبقت را از بایدن ربود؛ به این ترتیب که رئیس جمهور سابق آمریکا در ایالت میشیگان با ۴۵ درصد به ۴۱ درصد رئیس جمهور کنونی ایالات متحده را شکست داد و در ایالت مهم جورجیا نیز ترامپ با نتیجه ۴۸ درصد به ۴۲ درصد از بایدن پیشی گرفت.
لازم به ذکر است در یکی از این نظرسنجیها که از سوی اکونومیست انجام شده است، بایدن توانست تنها با یک درصد اختلاف، ترامپ را شکست دهد.
حمله هوایی ترکیه به استان دهوک عراق
هواپیماهای ترکیه روز چهارشنبه، ارتفاعات «متینا» در منطقه «العمادیه» استان «دهوک» واقع در شمال عراق را بمباران کردند.
هواپیماهای ترکیه شامگاه سه شنبه نیز روستای «کافیا» از توابع شهر «آکری» در شرق استان دهوک را بمباران کردند که بر اثر آن، یک تن کشته شد.
پایگاه عراقی «شفق نیوز» در این باره به نقل از شاهدان عینی نوشت: بر اثر این حمله دستکم یک تن کشته شد اما به دلیل صعب العبور و خطرناک بودن دسترسی به منطقه، هنوز امکان انتقال پیکر فرد کشته شده ممکن نشده است.
روز دوشنبه نیز هواپیماهای ترکیه مواضع حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) را در منطقه العمادیه در شمال دهوک بمباران کردند.
ترکیه مدتهاست به بهانه مقابله با عناصر گروه مسلح موسوم به کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک) که در فهرست تروریستی کشورهای ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپاست، تمامیت ارضی عراق را نقض میکند.
بغداد بارها حملات ترکیه به شمال عراق را مصداق اشغالگری خوانده و بسیاری از مناطق شمال سوریه و عراق به دنبال حملات مداوم ارتش ترکیه خالی از سکنه شده است.
شکست موشک دارای کلاهک هستهای انگلیس
رسانههای انگلیسی گزارش دادند یکی از موشکهای دارای قابلیت حمل کلاهکهای هستهای این کشور در هنگام پرتابی آزمایشی در ماه گذشته میلادی بعد از شلیک، نقص فنی پیدا کرده و در اقیانوس در نزدیکی زیردریایی که آن را شلیک کرد، افتاد.
بر اساس گزارش روزنامه انگلیسی «سان»، بوسترهای مرحله اول موشک مذکور بعد از آن که در سی ام ژانویه از سوی زیردریایی اچ.ام.اس ونگارد آزمایشی پرتاب شد، روشن نشده و در نتیجه این نقص فنی در اقیانوس سقوط کرده و غرق شد.
روزنامه تلگراف انگلیس گزارش داد که در ژوئن ۲۰۱۶ نیز پرتاب آزمایشی یک موشک هستهای توسط نیروی دریایی سلطنتی انگلیس در سواحل ایالات متحده آمریکا به شکست منجر شد.
در گزارش روزنامه «سان» یک منبع که نامش را فاش نساخت، گفت: «این موشک زیردریایی را ترک کرد؛ اما در فاصله کمی از آن به داخل آب افتاد.»
وزارت دفاع انگلیس تایید کرد آنچه این وزارتخانه یک «نابهنجاری مختص به رویداد» توصیف کرد در جریان آزمایش موشک هستهای از سواحل فلوریدا رخ داده اما به بهانه مسائل مربوط به امنیت ملی از ارائه اطلاعات بیشتر خودداری کرد.
طبق گزارش روزنامه سان، گرانت شاپس، وزیر دفاع و دریادار بن کی، فرمانده نیروی دریایی انگلیس در جریان اجرای این آزمایش تسلیحاتی در داخل این زیردریایی بودند.
طبق این گزارش، تحقیقات انگلیس برای پی بردن به اینکه نقص فنی کجا رخ داده و جستجو برای بازیابی فنآوری پیشرفته موشک از بستر دریا، در دست انجام است.
به نوشته تلگراف برای این آزمایش موشکی از یک کلاهک غیرواقعی استفاده شد و زیردریایی چهار میلیارد پوندی انگلیس که در این آزمایش شرکت داشت، پس از یک نوسازی هفت ساله به تازگی و دوباره به خدمت گرفته شد.
وزارت دفاع انگلیس ادعا کرد، همه آزمایش ها موفق بودند و تاکید کرد به تسلیحات بازدارنده هستهای انگلیس «اطمینان مطلق» دارد. قرار است وزارت دفاع انگلیس یک بیانیه کتبی درباره وضعیت تسلیحات هستهای این کشور را در مجلس عوام پارلمان ارائه کند.
جان هیلی، وزیر دفاع دولت در سایه انگلیس گفت: «گزارش ها درباره شکست پرتاب موشک هستهای نگران کننده هستند. وزیر دفاع باید به پارلمان اطمینان دهد که این آزمایش به تاثیرگذاری عملیات تسلیحات بازدارنده هستهای انگلیس آسیب نزده است.»
اعلام نگرانی آمریکا از برنامه هسته ای و اینترنت در ایران
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پی دیدار معاون نماینده ویژه این کشور در امور ایران با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین اعلام کرد که واشنگتن نگران گسترش برنامه هسته ای ایران و غنی سازی اورانیوم است.
روز چهارشنبه به وقت محلی، متیو (مت) میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره دیدار ابرام پیلی معاون نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین گفت: ابرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با گروسی در وین دیدار و تقدیر واشنگتن از تلاش های آژانس بینالمللی اتمی برای ارتباط با ایران در مورد تعهدات پادمانی این کشور را به وی اعلام کرد.
سخنگوی وزارت خارجه امریکا ادعا کرد: ایران همچنان همکاری بسیار کمی با آژانس دارد و ما همچنان به شدت نگران ادامه گسترش برنامه هسته ای ایران به شکلی که هیچ هدف غیرنظامی ندارد، هستیم.
میلر مدعی شد: ما همچنین نگران ادامه غنی سازی اورانیوم در ایران در سطوح بالا هستیم و این موضوعات در مرکز گفتوگوی پالی و گروسی بود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره غیرقانونی شدن وی پی ان در ایران و واکنش و اقدام احتمالی آمریکا در این زمینه ادعا کرد: این آخرین اقدامی است که نشان می دهد، حکومت ایران چقدر از مردم ایران و توانایی آنها در دسترسی به اینترنت آزاد و اطلاعات ترس دارد.
میلر افزود: اختلالات در اینترنت که حکومت ایران در گذشته ایجاد کرده، برای اقتصاد این کشور میلیاردها دلار ضرر داشته و دسترسی مردم به اطلاعات را محدود کرده است.
او گفت: حمایت از اینترنت آزاد در ایران همچنان ستون اصلی تلاش های ما در حمایت از حقوق بشر مردم این کشور خواهد بود. در اعتراضات ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ از هر سه ایرانی یکی از از ابزار امنیتی دیجیتال و ضد سانسور آمریکایی مانند وی پی ان ارائه شده توسط آمریکا استفاده کرد و این استفاده ادامه یافته است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال درباره اقدامات احتمالی آتی واشنگتن در این زمینه توضیحی نداد.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان گفت که تمایل دارد برای پایان دادن به مسائل پادمانی، ماه آینده میلادی به ایران سفر کند.
حمله پهپادی به پایگاه آمریکا در دیرالزور سوریه
منابع خبری گزارش کردند، یک پهپاد انتحاری پایگاه آمریکایی در میدان گازی «کونیکو» در حومه دیرالزور را هدف قرار داد.
خبرنگار المیادین گزارش کرد، این پهپاد به هدف مورد نظر اصابت کرد و صدای یک انفجار قوی در منطقه اطراف پایگاه آمریکا در استان دیرالزور سوریه شنیده شد.
روز دوشنبه پایگاه آمریکا در میدان گازی کونیکو هم هدف حملات موشکی قرار گرفت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.