عطا خلیقی کارآفرین و بنیانگذار استارتآپهای پرشینبلاگ، ارانیکو، تولگرام و اتاقک در گفتگو با خبرنگار تابناک در خصوص وضعیت فعلی فیلترینگ گفت: یک جنگ فنی در جریان است؛ بین کسانی که در واقع فیلترشکن ایجاد می کنند و کسانی که قصد ایجاد محدودیت را دارند. هر چقدر تکنولوژی فیلترشکنها برای اینکه بتوانند سیستم فیلترینگ را دور بزنند بهتر شد از آن سمت هم برای مبارزه با این فیلترشکنها محدودیتها بیشتر شد تا آنجاییکه که علاوه بر ترافیک خارجی، محدودیتهایی بر روی پهنای باند داخلی هم اعمال شد و باعث افت کیفیت شدید اینترنت شد. بنابراین اگر ما قبلتر یک اینترنت داخلی حداقل مناسبی داشتیم، الان همان را هم نداریم.
وی افزود: در واقع این موضوع یک لج و لج بازی را باعث شده که ادامه دادنش به نظرم درست نیست و یک ضربه بزرگی به اقتصاد دیجیتال ما زده است و در عین حال مردم را ناراضی کرده است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا رئیس جمهور اختیار لازم برای رفع فیلترینگ را دارد یا خیر؟ تصریح کرد: در واقع آن چیزی که بنده فکر میکنم این است که دولت در کمیته تصمیم گیری فیلترینگ شش نماینده دارد که نیمی از اعضای این کمیته است. البته فقط نمیتوانیم فقط عددی به این موضوع نگاه بکنیم به خاطر اینکه فقط عدد نیست قدرت رئیس جمهور دولتش خیلی بیشتر از این صحبتها است بنابراین اگر دولت بخواهد میتواند این موضوع را حل کند.
وی اظهار کرد: دولت قبل هم توان رفع فیلترینگ را داشت و اینکه دولت قبلی ادعا میکرد که ما تصمیم گیر نهایی نیستیم به نظر من بهانهاییست که به آن نمیشود متکی بود و خود آنان مسلما نمیخواستند محدودیتها رفع شود.
این کارآفرین در خصوص حداقل اقدام دولت پزشکیان برای سامان دادن وضعیت اینترنت و حل مشکلات فیلترینگ مثلا رفع فیلتر یوتیوب یا اینستاگرام، عنوان کرد: به نظر من اقدام حداقلی تاثیری ندارد؛ چکار میخواهند کنند؛ فرض کنید چند تا سرویس را باز بکند؛ یک مقداری در واقع از نظر عمومی جو مثبتی در جامعه ایجاد کند ولی در کسب و کارها نه. ولی به هر حال الان سرویسهای خیلی زیادی هستند که مردم استفاده میکنند.
وی اذعان کرد: اگر دولت بخواهد میتواند محدودیتهای ایجاد شده برای پلتفرمهای بزرگی مثل اینستاگرام و تلگرام را از طریق نمایندگان خود در کمیته فیلترینگ که نقشی پر رنگی در آن دارند و همزمان با لابی با سایر اعضا، رفع کند. البته متاسفانه ما تصمیمگیر در کشور زیاد داریم یعنی اینکه دستور فیلترینگ توسط نهادهای مختلف امنیتی صادر میشود که البته ریاست خیلی از آنها با دولت است.
این کارآفرین خاطر نشان کرد: بنابراین بستن و فیلتر کردن خیلی راحت است خیلیها قدرت این کار را دارند؛ قدرت باز کردن و رفع یک مقدار مشکل است ولی باز هم دولت با قدرت نفوذ که میتواند داشته باشد قادر است این مشکل را حل کند و به نظر من هیچ بهانه ای برای اینکه ما نمیتوانیم، دست ما نیست، ما تصمیم گیر نیستیم؛ قابل قبول نیست.