مدیر ارشد اسبق آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفتگو با تابناک:

همکاری جدید ایران با آژانس برای جلب نظر ترامپ است/ چیز جدیدی علیه ایران در گزارش جدید آژانس وجود ندارد

«طارق رئوف» رئیس سابق بخش شفاف سازی آژانس بین المللی انرژی اتمی معتقد است هیچ چیز جدیدی در گزارش جدید اژانس در مورد افزایش اندک در ۶۰% وجود ندارد و نرخ تولید ماهانه ایران در این زمینه تقریباً ثابت است و افزایش قابل توجهی وجود ندارد.
کد خبر: ۱۲۷۲۹۳۴
|
۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۴ 20 November 2024
|
15190 بازدید
|
۷

دیپلمات‌های غربی خبر دادند که سه کشور اروپایی عضو توافق هسته‌ای و آمریکا، رسما قطعنامه ضدایرانی جدیدی را به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کردند.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، منابع دیپلماتیک گفتند کشور‌های غربی، امروز (چهارشنبه) به طور رسمی، قطعنامه ضدایرانی جدیدی را به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کرده‌اند که امروز آغاز به کار می‌کند.

خبرگزاری فرانسه با انتشار این مطلب گزارش داد که یک منبع دیپلماتیک به شرط فاش نشدن هویتش به این خبرگزاری گفت: متن قطعنامه، رسما، ارائه کردند. یک دیپلمات دیگر نیز ارائه پیش‌نویس این قطعنامه را تایید کرد.

روز گذشته، خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات‌های غربی مدعی شد که سه کشور اروپایی عضو برجام با حمایت آمریکا برنامه دارند با ادعای همکاری ضعیف ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در نشست فصلی شورای حکام آژانس که قرار است از امروز ۲۰ نوامبر (۳۰ آذر) تا ۲۲ نوامبر (۲ آذر) برگزار شود، اقدامی تنبیهی انجام دهند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که انگلیس، فرانسه و آلمان (تروئیکای اروپا) با حمایت آمریکا قرار است در میانه نگرانی‌ها از آنچه توسعه سریع برنامه هسته‌ای ایران خوانده شده، قطعنامه جدیدی به شورای حکام معرفی کنند.

دیپلمات‌ها به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند که این قطعنامه تنبیهی با هدف افزایش فشار‌های دیپلماتیک بر ایران برای بازگشت به پایبندی به تعهدات هسته‌ای خود و رسیدگی به نگرانی‌های دیرینه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه می‌شود.

خبرگزاری فرانسه با ادعای این که رونوشتی از پیش‌نویس این قطعنامه را رویت کرده، نوشت: قدرت‌های غربی، این بار، خواستار «گزارشی جامع» از سوی «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند.

این گزارش در پی شفاف‌تر شدن فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از جمله «گزارش کاملی» از همکاری تهران با آژانس درباره ذرات اورانیوم یافت‌شده در محل‌های اعلام نشده خواهد بود.

سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان از ماه‌های گذشته فشار به ایران را در دستور کار قرار داده‌اند و با تفسیری منحصر به خود درخواست همکاری‌های فراپادمانی و برجامی از ایران دارند که طبعا از سوی ایران پذیرفته نیست. از سویی روابط ایران و آژانس درباره ۲ مکان، بازرسان آژانس و درخواست‌های آژانس برای اعمال اقدامات نظارتی بیشتر، در ماه‌های اخیر کمتر پیشرفت داشته است.

این در حالی است که برجام در سال هشتم یعنی ۲۰۲۵، سال سرنوشت‌سازی برای ایران است؛ چرا که ۶ قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ لغو خواهد شد. مقامات ایران تلاش دارند تا فضای همکاری و تعامل به لحاظ فنی و سیاسی با آژانس و اعضای برجام حفظ شود هر چند که توافق هسته‌ای عملا از سوی ۲ طرف اجرا نمی‌شود.

در همین راستا، «محمد اسلامی» رییس سازمان انرژی اتمی ایران، اخیرا درباره چگونگی واکنش ایران به هرگونه صدور قطعنامه علیه ایران در نشست تازه شورای حکام تاکید کرد: دنبال این نباشند با فشار و زور ما از برنامه خود روی برگردان شویم ما برنامه‌ای شفاف داریم و عمده فعالیت ما برای تولید برق و توسعه رادیودارو و توسعه پرتوهاست.

اسلامی گفت: صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ می‌دهیم یعنی تا رأی‌شان به قطعنامه خشک نشده ما اقدام‌مان را انجام می‌دهیم.

«سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران نیز در تماس تلفنی با وزیر خارجه فرانسه، تصمیم سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس برای ارائه قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به شدت تقبیح کرد و تصریح نمود این حرکت سه کشور اروپایی در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجاد شده در تعاملات ایران و آژانس تلقی می‌شود و صرفا به پیچیده‌تر شدن موضوع خواهد انجامید.

در خصوص این موضوع خبرنگار تابناک گفتگویی با «طارق رئوف» رئیس سابق بخش امنیت سیاسی و شفاف سازی آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام داده که در ادامه می‌آید.

«رئوف» مشاور پیشین هسته‌ای هیات کانادا و در حال حاضر رئیس برنامه خلع سلاح، کنترل سلاح و عدم اشاعه موسسه صلح استکهلم (سیپری) است.

*گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که ذخایر اورانیوم ایران از آخرین گزارش سه ماهه این آژانس افزایش یافته است. ارزیابی شما از این گزارش چیست؟

هیچ چیز جدیدی در مورد افزایش اندک در ۶۰% وجود ندارد. نرخ تولید ماهانه تقریباً ثابت است. افزایش قابل توجهی وجود ندارد.

*این گزارش همچنین نشان می‌دهد که ایران با انتصاب چهار بازرس با تجربه بیشتر آژانس موافقت کرده است. ارزیابی آژانس از این تعهد چیست؟ تعهد ایجاد اعتماد یا پادمان؟ گزارش آژانس حاکی از آن است که در سفر رافائل گروسی به تهران، در مورد امکان عدم افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به ۶۰ درصد بحث شد. ظاهرا این اقدام برای جلوگیری از صدور قطعنامه از سوی آژانس بوده است. ارزیابی شما چیست؟

تحت ریاست جمهوری جدید، ایران در تلاش برای برقراری ارتباط با ایالات متحده آمریکا است؛ بنابراین موافقت کرد که تولید HEU ۶۰ درصد را در حال حاضر محدود کند و ۴ بازرس جدید را برای برای انجام بازرسی در تاسیسات غنی سازی در نظر بپذیرد

تحت ریاست جمهوری جدید، ایران در تلاش برای برقراری ارتباط با ایالات متحده آمریکا است؛ بنابراین موافقت کرد که تولید HEU ۶۰ درصد را در حال حاضر محدود کند و ۴ بازرس جدید را برای برای انجام بازرسی در تاسیسات غنی سازی در نظر بپذیرد. 

این نکته کلیدی است. همچنین گروسی از کارخانه‌های غنی سازی بازدید کرد و در نهایت اظهاراتی مبنی بر عدم حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران صادر کرد.

*آیا روند فعلی همکاری با آژانس مانع از فعال شدن سازوکار ترویکای اروپایی می‌شود؟

اتحادیه اروپا به جای آمریکا قهرمان اصلی تلاش برای دستیابی به یک قطعنامه است. اتحادیه اروپا در نسل کشی غزه در کنار نتانیاهو قرار می‌گیرد، تظاهرات طرفداران فلسطینی را سرکوب می‌کند. مخالفت با آرای دیوان کیفری بین المللی/ دیوان بین المللی دادگستری سازمان ملل در صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و ... از جمله حمایت‌های اتحادیه اروپا از اسرائیل است. 

بروکسل به طور کامل از نتانیاهو حمایت می‌کند و تصورات او درباره تهدید ایران به ویژه پس از حملات موشکی ایران به اسرائیل را می‌پذیرد. برخی در تیم بایدن می‌خواهند اوضاع را برای ترامپ پیچیده کنند. البته و از سویی ترامپ بسیار طرفدار اسرائیل نیز هست.

*در فضای کنونی احتمال رأی آوردن پیش نویس قطعنامه پیشنهادی آلمان، انگلیس، فرانسه و آمریکا علیه ایران وجود دارد؟

آنها می‌توانند پیروز شوند. آنها ۲۰ رای از ۳۵ رأی کلی آژانس را دارند و می‌توانند قطعنامه را تصویب کنند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
ترامپ هم که چقدر این همکاری براش مهمه!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
، ابرق هسته‌ای تولید میکنیم اینه وضعمون
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
سریعا آزمایش اتمی رو انجام بدین
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
خوبه، یا زنگی زنگ یا رومی روم! خسته شدیم!
ارش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
ما که باید فشار حد ااکثری رو تحمل کنیم حداقل با ساخت بمب اتم وخروج از ان پی تی خیال مردم رو راحت کنیم
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
دولت سوم روحانی فریدون اماده پذیرش ذلت وخواری جدید برجامهای ذلت باروخسارت محض ۲و۳ و..میباشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۱
بنظرم آنها دنبال فعال کردن مکانیسم ماشه هستند . و بعد از فعال کردن مکانیسم ماشه و زیر ضرب بردن همه فعالیت های هسته ای ایران با او مذاکره خواهند کرد .
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟