تابناک گزارش می‌دهد

تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس؛ ایران با راه‌اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته واکنش نشان داد

در واکنش به تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، تهران دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.
کد خبر: ۱۲۷۳۱۷۵
|
۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۱:۱۵ 22 November 2024
|
22611 بازدید
|

شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی شامل آلمان، فرانسه، و انگلیس به همراه آمریکا را به تصویب رساند.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، پیش نویس قطعنامه پس از توزیع در میان اعضای شورای حکام، در نهایت به رأی گذاشته شد که طی آن با ۱۹ رأی موافق، ۳ رأی مخالف، و ۱۲ را ممتنع به تصویب رسید. این پیش نویس ناظر به تعهدات ایران ذیل توافقنامه پادمان NPT با جمهوری اسلامی ایران است.

براساس این پیش نویس که نسخه‌ای از آن در اختیار خبرنگار تابناک قرار گرفته بود تا بهار ۱۴۰۴ (مارس ۲۰۲۵) به ایران مهلت همکاری با آژانس در مورد موارد خواسته شده داده شده است.

در بند c این پیش نویس بر اهمیت پایبندی ایران به تعهدات پادمانی خود و نیاز به همکاری کامل و به موقع با آژانس به منظور شفاف سازی و حل و فصل موضوعات پادمانی باقی مانده که در گزارش GOV/۲۰۲۴/۶۲ مدیرکل و در چندین گزارش قبلی اشاره شده، تأکید کرده است.

در این پیش نویس آمده است با اشاره به نگرانی عمیق مدیرکل مبنی بر اینکه مواد هسته‌ای اعلام نشده در چندین مکان اعلام نشده در ایران وجود داشته است و مکان (های) فعلی آن برای آژانس شناخته شده نیست، و ارزیابی وی مبنی بر اینکه مواد هسته‌ای مورد استفاده در ایران طبق مقررات توافقنامه پادمان NPT ایران اعلام نشده است. 

در بند (h) پیش نویس آمده است: با یادآوری آخرین قطعنامه شورای حکام در تاریخ ۵ ژوئن ۲۰۲۴ مندرج در GOV/۲۰۲۴/۳۹ که در آن قصور مستمر ایران در ارائه همکاری لازم، کامل و بدون ابهام با آژانس برای حل و فصل همه مسائل پادمان باقی مانده، ممکن است ایجاد یک ارزیابی جامع و به روز شده در مورد احتمال حضور یا استفاده از مواد هسته‌ای اعلام نشده در ارتباط با گذشته و حال مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران، توسط مدیرکل ضروری است.

همچنین آمده است: با تأسف عمیق از اینکه علیرغم قطعنامه‌های فوق توسط شورای حکام و فرصت‌های فراوان ارائه شده توسط مدیرکل در طول پنج سال، ایران نه توضیحات فنی معتبری در مورد حضور ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در چندین مکان اعلام نشده ارائه کرده است و نه به آژانس اطلاع رسانی کرده است؛ و در عوض (ایران) اعلام کرده که تمام مواد و فعالیت‌های هسته‌ای مورد نیاز بر اساس موافقتنامه پادمان خود را اعلام کرده است که با یافته‌های آژانس مغایرت دارد؛ و در ادامه آمده است: علی‌رغم اظهارات ایران، آژانس ارزیابی خود را از فعالیت‌های مرتبط هسته‌ای اعلام‌نشده که در چهار مکان اعلام‌نشده در ایران رخ داده است، و همچنین در مورد منشأ ذرات اورانیوم با منشأ انسانی تغییری نداده است.

با تاکید بر این نتیجه گیری مدیرکل که تا زمانی که ایران از لحاظ فنی توضیحات معتبری برای حضور ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در مکان‌های اعلام نشده ارائه نکند و آژانس را از مکان (های) فعلی مواد هسته‌ای و/یا تجهیزات آلوده مطلع نکند، آژانس نمی‌تواند صحت و کامل بودن اعلامیه‌های ایران تحت توافقنامه پادمان NPT را تایید کند.

همچنین در این پیش نویس به توافق مارس ۲۰۲۳ و توافقات سفر اخیر «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس به ایران اشاره شده و آمده است: حمایت از تلاش‌های جاری مدیرکل، از جمله از طریق نشست‌های سطح بالا بین آژانس و ایران در تهران در ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴، برای به دست آوردن پیشرفت از سوی ایران در حل و فصل مسائل پادمانی باقی مانده و بهبود همکاری با آژانس، از جمله از طریق اجرای کامل توافق مشترک در بیانیه آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران در ۴ مارس ۲۰۲۳، با یادآوری اینکه هر دو طرف دریافته اند که چنین تعاملاتی می‌تواند راه را برای توافقات گسترده‌تر بین طرفین هموار کند.

در بخش مربوط به بند‌های اجرایی، پیش نویس قطعنامه گفته است: نگرانی عمیق خود را از اینکه ایران هنوز همکاری لازم، کامل و بدون ابهام را با آژانس ارائه نکرده است و اقدامات ضروری و فوری همانطور که در قطعنامه ژوئن ۲۰۲۴ توسط شورای حکام گرفته شده است را انجام نداده است و نتیجه آن این است که موضوعات پادمان با وجود تعاملات (interactions) متعدد با آژانس از سال ۲۰۱۹، همچنان باقی مانده است، مورد تأکید قرار می‌دهد. 

پیش نویس قطعنامه در پایان از مدیرکل درخواست می‌کند تا ارزیابی جامع و به روز شده‌ای در مورد وجود یا استفاده احتمالی از مواد هسته‌ای اعلام نشده در ارتباط با مسائل باقی مانده گذشته و حال در مورد برنامه هسته‌ای ایران، از جمله گزارش کامل همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی در این موضوعات، ارائه کند، به گونه‌ای که آژانس قادر به راستی‌آزمایی اجرای تعهدات پادمانی ایران از جمله عدم انحراف مواد هسته‌ای، بر اساس تمام اطلاعات موجود، برای بررسی توسط شورای حکام مارس ۲۰۲۵ یا حداکثر تا بهار ۲۰۲۵. باشد

به ادعای این پیش نویس این موضوع منجر به «پیامد‌های جدی برای توانایی آژانس برای اطمینان از راستی‌آزمایی عدم انحراف مواد هسته‌ای که باید تحت توافقنامه پادمان NPT ایران برای سلاح‌های هسته‌ای یا سایر وسایل انفجاری هسته‌ای محافظت شود» شده است.

پیش نویس قطعنامه در پایان از مدیرکل درخواست می‌کند تا ارزیابی جامع و به روز شده‌ای در مورد وجود یا استفاده احتمالی از مواد هسته‌ای اعلام نشده در ارتباط با مسائل باقی مانده گذشته و حال در مورد برنامه هسته‌ای ایران، از جمله گزارش کامل همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی در این موضوعات، ارائه کند، به گونه‌ای که آژانس قادر به راستی‌آزمایی اجرای تعهدات پادمانی ایران از جمله عدم انحراف مواد هسته‌ای، بر اساس تمام اطلاعات موجود، برای بررسی توسط شورای حکام مارس ۲۰۲۵ یا حداکثر تا بهار ۲۰۲۵. باشد.

پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا در گفتگو با خبرنگار تابناک در خصوص این قطعنامه می گوید: دولت‌های اروپایی درگیر باید به دقت در مورد اقدام بعدی خود و چگونگی واکنش ایران به آن فکر کنند. سابقه رویارویی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان نمی‌دهد که ایران احتمالاً تحت هیچ فشاری در قالب قطعنامه شورای حکام عقب‌نشینی کند.

وی معتقد است: برعکس، این الگو شامل پاسخ‌هایی است که شامل گسترش بیشتر برنامه هسته‌ای ایران می‌شود. یک احتمال برای گام بعدی این است که اروپایی‌ها تصمیم بگیرند فعلاً قطعنامه محکوم‌کننده‌ای که موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع می‌دهد، اتخاذ نکنند و در عوض نوعی بیانیه ارائه دهند که اصرار دارد ایران به طور کامل توافق خود در مورد بازرسان اضافی و فریز کردن ذخائر غنی سازی ۶۰ درصد را اجرا کند؛ صحبت‌هایی که تاکنون یک تعهد نیست، بلکه فقط یک پیشنهاد مشروط است.

واکنش ایران

وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران در مورد قطعنامه ناموجه صادره در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رابطه با برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران بیانیه‌ای صادر کردند.در این بیانیه آمده است: در آخرین ساعات جلسه مورخ ۱ آذر ۱۴۰۳ شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با فشار و اصرار سه کشور اروپایی و آمریکا، و علیرغم عدم حمایت حدود نیمی از دولت‌های عضو، قطعنامه‌ای غیر اجماعی در مورد برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران تصویب شد.
 
این بیانیه می‌افزاید: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر تعامل سازنده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب حقوق و تکالیف مصرح ذیل معاهده عدم اشاعه و موافقت‌نامه جامع پادمان بوده است.
 
در این بیانیه عنوان شده است: دولت چهاردهم بر مبنای همین سیاست از ابتدای تشکیل، ادامه و ارتقای همکاری‌ها با آژانس را با هدف حل و فصل موضوعات فی مابین در دستور کار خود قرار داده است.
 
در بیانیه فوق آمده است: در چارچوب همین رویکرد اصولی، ایران از سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران استقبال کرد و برنامه‌ریزی لازم برای فراهم نمودن زمینه تعاملات بیشتر و موفقیت سفر را انجام داد.
 
سفر مدیرکل آژانس به ایران، دیدارهای وی با مقام‌های عالی جمهوری اسلامی ایران و بازدید از مجتمع‌های غنی‌سازی شهید مسعود علی‌محمدی و شهید مصطفی احمدی روشن و مذاکرات صورت گرفته زمینه مناسبی برای تقویت تعاملات ایران و آژانس ایجاد کرد.
 
در بیانیه مذکور آمده است: در چنین شرایطی سه دولت اروپایی و آمریکا - که سابقه طولانی در بدعهدی و عدم پایبندی آشکار به تعهدات خود از جمله در قالب برجام و توسل به تحریم‌های ظالمانه و فشارهای غیرقانونی علیه ملت ایران دارند - به جای کمک به تداوم فضای سازنده ایجاد شده بین ایران و آژانس، حتی منتظر نتایج سفر مدیرکل آژانس هم نمانده و در یک اقدام تقابلی و ناموجه، قطعنامه‌ای علیه ایران در شورای حکام ارائه نمودند. البته این قطعنامه از حمایت نیمی از اعضای شورای حکام برخوردار نشد که خود مبین مخالفت آنها با رویکرد سیاسی و مخرب بانیان قطعنامه است.
 
این بیانیه می‌افزاید: این رویکرد سیاست زده، غیر واقع‌بینانه و مخرب فضای مثبت ایجاد شده و تفاهم‌های حاصل از آن را مخدوش می‌کند. چنین اقدامی، آن هم در زمانی که ایران و آژانس در مسیر تعامل سازنده قرار داشتند، بار دیگر ثابت کرد که سه دولت اروپایی و آمریکا در ادعای خود مبنی بر حفظ اعتبار آژانس به هیچ وجه صداقت ندارند و موضوع هسته‌ای ایران صرفا بهانه و دستاویزی برای پیشبرد اهداف نامشروع آنها است.
 
در بیانیه فوق عنوان شده است: مراجع صلاحیت‌دار جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف پیش‌تر اعلام کرده بودند که اتخاذ هرگونه اقدام تقابلی و سوء استفاده از شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای پیشبرد اهداف نامشروع و سیاسی، با پاسخ متقابل ایران مواجه خواهد شد. مختصات پاسخ احتمالی ایران از قبل نیز به مدیرکل آژانس اطلاع‌رسانی شده است.
رئیس سازمان انرژی ایران دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد
 
بر همین اساس، رئیس سازمان انرژی ایران دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.
 
بدیهی است این اقدامات در راستای صیانت از منافع کشور و‌ توسعه هرچه بیشتر صنعت هسته‌ای صلح‌آمیز، متناسب با نیازهای روز‌ افزون ملی و در چارجوب حقوق و تعهدات ایران وفق موافقتنامه پادمان جامع انجام می‌شود. در عین حال، همکاری‌های فنی و پادمانی با آژانس، مثل گذشته و در چارچوب موافقت نامه پادمان ادامه خواهد یافت.
 
در پایان این بیانیه تصریح شده است که جمهوری اسلامی ایران همچنان آماده تعامل سازنده با جهات ذیربط بر مبنای اصول و موازین حقوقی بین‌المللی است و سیاست اصولی صیانت از حقوق و منافع ملت بزرگ ایران و توسعه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز و بومی با جدیت ادامه خواهد یافت.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۷
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۲۶
ناشناس
|
United States of America
|
۰۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
از npt بلافاصله باید خارج بشیم
پاسخ ها
اسدالله شیواری
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
از فرمایشات دکتر جلیلی و احمدی نژاد و تندروهای جبهه

پایداری که باعث صدور تحریم های جهانی کمر شکن شدند

و در کمال خونسردی گفتند : اینها کاغذ پاره های بی ارزش
و نعمت هستند
و آنقدر صادر کنند تا قطعنامه دانشان پاره پاره شود !!!؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
چشم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۳
خوب این نوسانات سیاسی پدر ملتو در میاره واقعا چه کسی پاسخگوست

دولت مگر مسوول حفظ منافع و زندگی ملت نیست
اخه چقدر ضرر
ناشناس
| Canada |
۱۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۳
دلار: 70،450 تومان
ARB
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
هم عضو NPT باشیم هم علیه‌مون قطعنامه صادر کنند؟!!!
اگه رفتار آژانس،اروپا و آمریکا بخواد اینطور باشه، پس دلیلی نداره ما عضو NPT بمونیم..عضویت در NPT و مخلفاتش چه فایده‌ای برای ما داشته؟!
همه می دونن که سلاح هسته‌ای، فقط بهونه‌س برای جلوگیری از توسعه‌ی هسته‌ای ایران و در ادامه تشدید فشارهای اقتصادی بر مردمه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
وقتی عضو ان پی تی هستی باید مقرراتشو رعایت بکنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۳
کدوم قوانینشونو نقض کردیم که علیهمون قطعنامه دادن
ناشناس
|
Germany
|
۰۳:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
چه خردمندانه گفت رودکی هزار سال پیش:
آنکه ناموخت از گذشت روزگار
نیز ناموزد زهیچ آموزگار
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
به فرمایش فردوسی بزرگ:

به یزدان که گر ما خرد داشتیم
کجا این سر انجام بد داشتیم
ناشناس
|
United States of America
|
۰۳:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
پیر شدیم، مردیم، به جایی نرسیدیم
ممنون
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۳
به کجا می خواستید برسید. خوب که فکر می کنید آنجایی که شما هستید آرزوی خیلی هاست. آنجا که آرزوی شماست، الان خیلی هاست. این قصه دنیاست. از لحظاتت لذت ببر و شکر گذار باش
سوری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
مثل روز روشن است آژانس وسیله ای برای پیشبرد اهداف غربی ها در پوسته فریبنده مقررات بین المللی است مقرراتی که در برای نسل کشی غربی ها در فلسطین فقط سکوت کرده و رژیم های حامی جنایت را فقط در برابر دولت های مستقل مانند ایران همراهی میکند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
غربی ها اگر احساس کنن دولت از سر ضعف به دنبال گفتگو برای رفع تحریمها است ما را بیچاره میکنن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
ضعف چیه همون اقتصاد ضعیفه و بدبختی مردم و برگداندن موضوع ماشه است که ما مردم ضعیف له میشیم شما که از لیخیالی پیام میدی پشتت به جایی گرمه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
شورای حکام یک سازمان بین الملل است
ممکن است اشتباه داشته و راه غلط داشته باشد اما باید قانع سازی کرد
لجبازی با آنها درست نیست
من نمی گویم راه هسته ای رایگان را به خاطر قطعنامه آنها مسدود کنید
اتفاقا بر عکس اگر فکر می کنید با پیشرفته کردن سانتریفیوژ باعث پیشرفت کشور می شود اشکالی ندارد انجام دهید اما این کار را از روی لجبازی نکنید چرا باید به خاطر آن سر و صدا راه بیندازید؟

باید با پنبه سر ببرید سکوت کنید اما کار خودتان که بنفع کشور است انجام دهید و با لبخند به آنها بگویید که دارند اشتباه می کنند و دنبال اقناع سازی آنها باشید
پاسخگو باشید اما پاسخگویان مثل پاسخگویی مقابل مردم نباشد که قول می دهید ولی به هیچکدام عمل نمی کنید
می گویید تورم دو درصد اما ۷۰ درصد است
می گویید خودرو وارد می شود ولی چنان تعرفه می بندید که وارد نشود
می گویید مسکن اما هیچ خبری نیست ..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
بهترین روش میانه روی است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
چی کار می کنن با ما؟؟؟؟
تحریم پشت تحریم‌
فقر و گرونی
عجب مملکتی داریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
تویوتا ون هایس صفر تو افغانستان ۴ هزار دلار . به کی بگیم این درد هارو ؟
پاسخ ها
شایان
| Canada |
۰۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۳
افغانستان بخر تو ژاپن بفروش، کجای دنیا تویوتای هایس ۴ هزار دلاره!!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟