تابناک گزارش می دهد؛

«رئیس جمهور سابق» چه جایگاهی در قوانین ایران دارد؟/روسای جمهور آمریکا بعد از پایان دوره چه امکاناتی دریافت می کنند؟

مدتی است تصویب و ابلاغ اساسنامه بنیاد شهید رئیسی خبرساز شده است؛ فارغ از نکات مربوط به این بنیاد که بحث مربوط به خود را می‌طلبد، سوال اصلی این است اساساً جایگاه «رئیس جمهور سابق» در ایران چگونه تعریف شده است و تجربه دیگر کشورها در این زمینه چیست؟
کد خبر: ۱۲۸۱۵۳۱
|
۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۴ 04 January 2025
|
15587 بازدید
|

«رئیس جمهور سابق» چه جایگاهی در قوانین ایران دارد؟/روسای جمهور آمریکا بعد از پایان دوره چه امکاناتی دریافت می کنند؟

به گزارش سرویس سیاسی تابناک، روسای جمهورسابق و اسبق دقیقا چه وظیفه و نفشی در سازمان اداری و سیاسی کشور دارند؟ آیا فعال سیاسی خواهند بود؟ واقعیت این است که جایگاه رئیس جمهور سابق اساساً تا قبل از دوره سید محمد خاتمی چندان معنای خاصی نداشت و اولین باری که به این مبحث پرداخته شد در واپسین روزهای عمر دولت دوم وی بود البته پس از آن نیز مسیر نسبتاً پر افت و خیزی را طی کرده است.

چند ماه مانده به پایان دوره دوم اکبر هاشمی رفسنجانی، خود او از توافق با رهبرانقلاب برای به دست گرفتن مسئولیت مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و کاخ مرمر را به عنوان دفتر کار خود برگزید، این منصبی بود که هاشمی تا پایان عمر حفظ کرد.

بحث تشکیل دفتر رئیس جمهور سابق نخستین بار در تیر ماه ۸۴ با ابلاغ مصوبه‌ای از سوی عارف -معاون وقت رئیس جمهور- در دستور کار نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت تا امکانات لازم برای تخصیص دفتر به روسای جمهور و معاونین اول‌شان و همچنین نخست وزیران دوران انقلاب اسلامی فراهم شود؛

سید محمد خاتمی بعد از پایان دوره اش با مشکل دفتر مواجه بود و با اختلافاتی که بین نهاد ریاست جمهوری و نزدیکان وی صورت گرفت، خاتمی مجبور شد دفترش را تخلیه کند و در ساختمانی که سیدحسن خمینی در اختیار او قرار داده بود، سکنی گزیند.

اما محمود احمدی نژاد بعد از پایان دوره ریاست جمهوری خود تا مدتی در یکی از ساختمان های ریاست جمهوری در خیابان جردن تهران سکونت داشت که او هم مجبور به تخلیه آن شد ولی در منزل مسکونی خود در نارمک، سازوکارهایی برای دیدار با حامیان و مراجعان خود تهیه کرد.

حسن روحانی هم بعد از پایان دوره خود، در ساختمانی که گفته می شود دفتر اوست، مشغول امور سیاسی و اداری خویش است و تنها رئیس جمهوری است که ماچرای دفتر و تخلیه دفتر برای او اتفاق نیافتاد.

درباره سید ابراهیم رئیسی اتفاق دیگری روی داد و خانواده وی تصمیم گرفتند بعد از عروج شهادت گونه اش، بنیادی برای رئیس جمهور فقید تاسیس کنند، بنیادی که ردیف بودجه دائمی از بیت المال خواهد داشت.

اما بحث تشکیل دفتر رئیس جمهور سابق نخستین بار در تیر ماه ۸۴ با ابلاغ مصوبه‌ای از سوی عارف -معاون وقت رئیس جمهور- در دستور کار نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت تا امکانات لازم برای تخصیص دفتر به روسای جمهور و معاونین اول‌شان و همچنین نخست وزیران دوران انقلاب اسلامی فراهم شود؛ بنا بود این دفاتر با همین عنوان و با ۸ پست سازمانی، در ذیل نهاد ریاست جمهوری تعریف شود برای این ساختار حقوق و مزایایی نیز در نظر گرفته شده بود. اما پس از تغییر دولت و در کمتر از ۶ ماه مجلس اعلام کرد ایرادات کلی‌ای من جمله اختلال در اختیارات رئیس جمهور بعدی، به این مصوبه وارد است که پس از رفت و آمدها معاون وقت حقوقی و امور مجلس رئیس جمهور به معاون اول درخواست لغو این مصوبه را داد و در نهایت آذر ماه همان سال به طور کلی ملغی اعلام شد.

تا نزدیکی به پایان عمر دولت دهم دیگر صدایی پیرامون چنین مصوبه‌ها و تصمیماتی شنیده نمی‌شد تا اینکه تیر ماه ۹۲ فرا رسید و اخباری مبنی بر تعریف تشکیلات و چارت سازمانی دفتر رئیس‌جمهور سابق در نهاد ریاست‌جمهوری، منتشر شد که این موضوع هم به سرانجام نرسید و با اظهاراتی نظیر ایجاد اخلال در روند کار دولت جدید، عملاً در پیدا کردن جایگاه قانونی-مشورتی راه به جایی نبرد. تا مدت‌ها پس از پایان دولت روحانی هم با وجود قانون مربوطه، گفته می‌شد دولت سیزدهم برای تخصیص دفتر همکاری لازم را نداشته و البته هنوز هم در دولت جدید این ادعاها وجود دارند.

سوال اصلی اینجاست آیا واقعا تخصیص یک دفتر و یا حتی وجود یک ساختار سازمانی مشخص با تعریف حقوق و مزایا برای رسمیت بخشیدن به جایگاه رئیس جمهور سابق کفایت می‌کند؟

اساسا از منظر دیگر، رئیس جمهور سابق نمی تواند از منزل و امکاتات فردی خود و نه بیت المال برای رسیدگی به امور مورد علاقه، دیدار با دوستان و وزیران سابق و ..استفاده کند؟ الزام به استفاده از بیت المال برای این موارد چه ضرورتی دارد؟

پاسخ روشن است! قطع به یقین مسئله با یک دفتر و چندین مدیر و معاونت قابل حل نیست چرا که از اساس نگاه روشنی به بخش سیاسی ماجرا نشده است؛ درواقع اینکه ما دقیقاً برای چه می‌خواهیم این جایگاه تعریف شود و انتظار می‌رود این اشخاص در سپهر سیاسی کشور چه نقشی ایفا کنند؟ البته این موضوع تنها به ایران باز نمی‌گردد حتی در آمریکا و آلمان هم نگاه موجود صرفاً خدماتی و در راستای رتق و فتق مسائل رفاهی این اشخاص است.

اساسا از منظر دیگر، رئیس جمهور سابق نمی تواند از منزل و امکاتات فردی خود و نه بیت المال برای رسیدگی به امور مورد علاقه، دیدار با دوستان و وزیران سابق و ..استفاده کند؟ الزام به استفاده از بیت المال برای این موارد چه ضرورتی دارد؟

البته در این میان باید توجه داشت فعالیت فردی افراد از نگاه قانونی به ایفای نقش سیاسی متفاوت و مجزاست کما اینکه در ایران هم از خاتمی و روحانی تا احمدی نژاد کنشگری فردی خود را نسبت به مسائل دارند اما آن‌ها در حال حاضر جایگاه قانونی‌ای در این راستا ندارند و شاید به جز خاتمی بتوان گفت تا حدی در حاشیه متن سیاست هستند در حالیکه مطلوب نقش‌آفرینی آن‌ها در پس زمینه است.

چرا جایگاه رسمی داشتن حائز اهمیت است؟
به زعم نگارنده نقش مشاوره‌ای رسمی‌ای که برای رؤسای جمهور پیشین تعریف می‌شود می‌تواند متفاوت از سایر مشاورها باشد که این تفاوت مسئله کلیدی ماجراست؛ رئیس جمهور سابق یک کشور، واقع‌بینانه‌ترین نگاه را نسبت به بایدها و نبایدها دارد چرا که در اغلب موارد با همین مسائل دست و پنجه نرم کرده و این مسیر را یک بار طی کرده است و به نظر می‌رسد با چند جلسه بعضاً نمادین نمی‌توان به مقصود رسید. ضمن استفاده از تجربیات، نکته مهم دیگر حفظ شخصیت‌های سیاسی و سرمایه‌ها در درون حاکمیت است که به نظر می‌رسد انتصاب به مجمع تشخیص مصلحت کافی نخواهد بود.

تجربه دیگر کشورها، در آمریکا چه امکاناتی به روسای جمهور سابق می دهند؟

روسای جمهور سابق ایالات متحده آمریکا پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود، مجموعه‌ای از امکانات و مزایا را دریافت می‌کنند که شامل موارد زیر می‌شود:

حقوق مادام العمر: روسای جمهور سابق یک حقوق مادام العمر دریافت می‌کنند. بر اساس اطلاعات موجود، این حقوق سالانه حدود ۲۰۰ هزار دلار است. 

سرویس مخفی ایالات متحده به مدت ۱۰ سال پس از ترک دفتر ریاست جمهوری به روسای جمهور سابق حفاظت امنیتی ارائه می‌دهد

حفاظت امنیتی: سرویس مخفی ایالات متحده به مدت ۱۰ سال پس از ترک دفتر ریاست جمهوری به روسای جمهور سابق حفاظت امنیتی ارائه می‌دهد، اگرچه این مدت برای کسانی که پیش از ژانویه ۲۰۱۳ ریاست جمهوری را ترک کرده‌اند، مادام العمر است.

خدمات اداری: هزینه دفتر ریاست جمهوری سابق بر عهده دولت فدرال است. این شامل امکانات اداری، کارکنان و تجهیزات است.

بیمه درمانی: روسای جمهور سابق تا آخر عمر از بیمه درمانی کامل بهره‌مند می‌شوند.

سفر‌های رایگان: آنها می‌توانند سفر‌های خود را بدون پرداخت هزینه انجام دهند و هزینه‌های این سفر‌ها بر عهده دولت فدرال است.

این مزایا به منظور حفظ شأن و جایگاه روسای جمهور سابق و تسهیل انتقال آنها از مسئولیت‌های ریاست جمهوری به زندگی عادی ارائه می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۸
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
در متن نوشته شده خانواده شهید رییسی میخواهند بنیاد تاسیس کنند و بودجه را بیت المال بدهد؟
رضا اهوازی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
ای کاش یه روزی این ردیف بودجه ها علنی بشه تا ببینید چه ظلم بزرگی درحق ملت روا شده
جالبه همونایی که مردم رو دعوت به خویشتن داری در هزینه میکنن سال به سال با تورم و گرانی دلار بودجه چن برابری نسبت به سال قبل دریافت میکنن
و از اون عجیب تر بودجه های دلاری برای امور فرهنگیه!! اولا این همه بودجه کلان گرفتین چرا وضع فرهنگ این مملکت اینه؟ دوما بودجه فرهنگ چرا دلاریه؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
چرا دلاریه؟ چون بعضی ها برای کار فرهنگی میرن تایلند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۶
باید ببینیم مرجع تاسیس و انتصاب این مراکز چیست یا کیست و او را پاسخگو کرد.
عبدالله اکبری
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۷
بیخود شایعه درست نکنیم. اساسنامه این بنیاد منتشر شده . بخوانید و مشخص است که بودجه دولتی یا از بیت المال اصلا ندارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
بسیاری از خدمات رییس جمهور آمریکا موقت است نه دایمی و عموما 7 ماه !
بعد همه چی با آمریکا مقایسه می شود خوب چرا حقوق مردم را با آمریکا مقایسه نمی کنید ؟!
در ضمن بله رییس جمهور آمریکا دفتر دارد چون ارشد ترین مقام آمریکا است ولی معاون اول دفتر ندارد
جایگاه رییس جمهور ایالات متحده که ابر قدرت جهان بوده و کوچکترین تصمیم بر دنیا اثر دارد چرا با رییس جمهور ایران مقایسه می شود که کوچکترین اثری حتی بر مردم کشورش ندارد
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۱۹:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
حقوق رییس جمهور به خانواده ایشان تعلق می گیرد. کافی نیست؟ چرا همسر ایشان که معتقدند وظیفه اصلی زن در خانه و خانه داری است اصرار دارند دیده شوند؟ کشور ما مشکلات مالی عمیقی دارد پول نداریم بنابراین بهتر است جلوی هزینه های اضافی گرفته شود. کلاً مؤسساتی که جنبه تزیینی دارند و خروجی مهمی ندارند باید تعطیل شوند.
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
واقعا باید قانونی تهیه کنند که هرمقامی دوره اش تمام سد برود مثل یک شخص عادی زندگی کنند ودست بردارند از این نظام مظلوم ضمنا بنظرم ازبین المال باید مثل حضرت علی ع استفاده کرد البته خود نظام منظم برای یادبود وخاطره خوب وخوش خدمتی شخصی مثل شهید رئیسی خط وحشی وراهسان تبلیغ شود .روحشان شاد.
ناشناس
|
Denmark
|
۲۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
تو همین ستونها امتیازات رییس جمهورهای آمریکا نوشته شده تو ایران بالای ۸۰ درصد رییس جمهور ها امکانات ممنوع تصویری و ممنوعیت حرف زدن و و و فرق اینجاست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
یعنی چی بنیاد ریسی؟؟؟؟؟؟ از مال کی؟
محمدباقر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
لزومی ندارد، برای رئیس جمهوری ،که دوره اش تمام شده، از بیت‌المال برای فعالیت‌های اوهزینه شود، چه فعالیتی دارد، او هرچه توان داشت، در دوران خدمت، انجام‌ داده، اگر، وضع معیشت مردم وضع فرهنگ کشور خوب شد، اجر اخروی دارد اگر وضع معیشت مردم بد شد، پس، دیگر نمیتواند وکاری از او ساخته نیست،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
ببخشید ما چه چیزیمون مثل آمریکاس که قانون آمریکا رو برای اینجا نسخه می گیرید؟
اینجا به جای تصویب قانون تعارض منافع به دنبال استفاده حداکثری و مادام العمر از بیت المال هستند. تمام این بنیادهای موجود هم باید بودجه از بیت المال قطع بشه.برای چی مردم باید هزینه اینا را بدن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۵
در ایران هر رئیس جمهور پس از پایان دوره ریاست جمهوری به اوپوزیسیون تبدیل می شود . اگر رئیسی زنده بود و دوره ریاست جمهوریش به پایان می رسید قطعأ تبدیل به اپوزیسیون می شد
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟