سريال دنبالهدار و پايانناپذير گردوغبار حاصل از كشورهاي همسايه عرب زبان ما، گويا دست از سر استانهاي غربي كشورمان برنميدارد و اين مهمان ناخوانده به اين زوديها قصد ندارد ميزبان ناراضي خود را ترك كند.
به گزارش «جام جم آنلاين»، استان كرمانشاه يكي از استانهاي غربي كشور به دليل داشتن چند صد كيلومتر مرز مشترك با كشور عراق ظرف چند روز گذشته، شاهد ورود تودههاي گردوغبار شديد و غليظ بوده است به طوري كه در برخي از شهرستانهاي اين استان از جمله قصرشيرين ديد افقي به كمتر از يكصد متر رسيده است. اين معضل كه از چند سال پيش آغاز شده عليرغم قولهاي مسوولان كشور مبني بر طرح ضربتي براي مهار گردوغبار هنوز لاينحل باقي مانده است.
مديركل دفتر امور بيابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور سال گذشته از اجراي طرح ضربتي دولت براي مهار گرد و غبار در 6 استان كشور خبر داد، اما به نظر ميرسد تاكنون هيچ اقدام عملي در اين راه انجام نگرفته است.غلامعباس عبدينژاد، ضمن اشاره به تهيه طرح جامع مديريت مراتع و مقابله با فرسايش بادي استانهاي جنوب و غرب كشور به منظور مقابله با پديده گردوغبار افزود: در سال جاري توسط وزارت جهاد كشاورزي طرحهاي ضربتي جامع مقابله با پديده گردوغبار در استانهاي كرمانشاه، ايلام، خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سيستان و بلوچستان تهيه شده است.
مشكل همچنان پابرجاستدر حالي كه عبدينژاد در گفت و گو با مهر به نهالكاري، بذركاري، ايجاد بادشكنهاي زنده و غيرزنده و مالچپاشي به عنوان بخشي از اقدامات و برنامهها براي كاهش يا كنترل اين معضل اشاره كرده بود، اما شاهديم كه پس از گذشت قريب يك سال مشكل همچنان پابرجاست و مردم اين استانها همچنان بايد هواي آلوده تنفس كنند.در همين حال، فرشاد فتاحي سرپرست اداره كل حفاظت محيط زيست استان كرمانشاه با اشاره به اينكه سال گذشته 120 روز هواي اين استان در حالت بحراني، اضطرار يا هشدار قرار داشته است، گفت: در 9 ماهه نخست سال جاري نيز 64 روز با اين معضل دست و پنجه نرم كردهايم . وي افزود: با توجه به اينكه گردوغبار موجود در استان كرمانشاه از نوع رسيسيلتي بوده و از نظر وزن كاملا سبك است، مدت زمان بيشتري در فضا باقي ميماند كه اين مساله باعث بروز مشكلات حادتري براي شهروندان ميشود. وي تصريح كرد: سال گذشته پس از آن كه هياتي متشكل از نمايندگان وزرات كشور، وزارت امور خارجه، سازمان حفاظت محيط زيست و استانداري كرمانشاه به عراق سفر كردند، مقرر شد كه طرف عراقي و كشورهايي كه كانونهاي گردوغبار در آنها مستقر ميباشند اقدام عملي در اين زمينه صورت دهند، اما تاكنون توافقنامههاي منعقده را به رسميت نشناخته و از اجراي آن سر باز ميزنند.
كانون هاي ديگر آلودگيفتاحي با اشاره به اينكه گردوغبار استان كرمانشاه فقط از كانونهاي كشور عراق نيست، افزود: در حال حاضر 5 كانون بزرگ در عراق فعال هستند كه مهار حتي يكي از آنها مستلزم صرف 5 سال كار است، از طرفي با استناد به اينكه كانونهاي ديگري در كشورهاي اردن، سوريه و عربستان وجود دارند كار كنترل و ساماندهي اين معضل سالها به طول خواهد انجاميد. وي از ايجاد مالچهاي گياهي و نفتي به عنوان چارهاي موقتي در كنترل اين پديده ياد كرد و افزود: زمينه علمي مهار اين كانونها در كشور فراهم شده و اگر طرفهاي عرب موافقت كنند، ميتوان گامهايي به منظور كنترل گردوغبار برداشت.
فتاحي از كاهش 35 درصدي متوسط بارندگي امسال استان كرمانشاه نسبت به مدت مشابه سال گذشته، كاهش ميزان آب دجله و فرات و خشكساليهاي مكرر در كشورهاي عربي به عنوان مهمترين پارامترهاي پيدايش گردوغبار استان اشاره كرد و گفت: ظرف 10 روز گذشته ميزان آلودگي شهرستانهاي قصرشيرين و سرپلذهاب به 500 ميكروگرم بر مترمكعب رسيده است كه با توجه به استاندارد 150 ميكروگرم بر مترمكعب آن، عمق آلودگي كاملا مشهود است؛ موضوعي كه حسين پروين فرماندار قصرشيرين نيز به آن اشاره كرد و از تاثير منفي اين ذرات گرد و غبار بر شهروندان و عدم انجام اقدام عملي گلايهمند بود.
وي به جام جم گفت: حل اين معضل نياز به پيگيري در سطح ملي و كلان دارد و ما اين موضوع را در سفر سوم هيات دولت به استان كرمانشاه مطرح خواهيم كرد.