دو هفته پس از پایان گفتوگوهای ایران و ۱+۵ در مسکو و در زمانی که دولتهای غربی با استناد به نتیجهبخش نبودن این مذاکرات، بار دیگر مباحثی را درباره احتمال حمله به ایران مطرح میکنند، برخی مقامات و نیز تحلیلگران آمریکایی، به مخالف جدی با چنین حملهای برخاستهاند.
به گزارش «تابناک»، مجله معتبر «فارن پالیسی»، وابسته به شورای روابط خارجی آمریکا به تازگی مقالهای را به قلم «کالین کال»، معاون سابق وزارت دفاع ایالات متحده منتشر کرده که در آن، نسبت به حمله احتمالی آمریکا به ایران هشدار داده است.
کال در این مقاله مینویسد، هر گونه حمله یکجانبه به ایران، از سوی بسیاری از کشورها به عنوان نقض حقوق بینالملل در نظر گرفته خواهد شد؛ بنابراین، وی میگوید با توجه به هزینههای بالا و عدم اطمینانهای ذاتی حمله، ایالات متحده تا هنگامی که بقیه گزینهها مورد استفاده قرار نگرفته و تهدید ایران به موضوعی فوری تبدیل نشده، نباید از گزینه نظامی بهره گیرد.
بنا بر این گزارش، او که در فاصله سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ معاونت وزارت دفاع آمریکا را بر عهده داشته، اشاره میکند که ایران تاکنون هیچ گامی برنداشته که نشان دهد این کشور در پی دستیابی به بمب هستهای است.
وی همچنین مینویسد مقامات عالیرتبه ایران نیز تصمیمی برای به دست آوردن سلاح هستهای نگرفتهاند.
وی در این باره به نظر «دیوید آلبرایت»، رئیس مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی آمریکا نیز اشاره میکند که گفته، احتمال اندکی هست که ایران، حتی در صورت داشتن توانایی ساخت بمب، تا یک سال آینده چنین کاری کند.
کال به تواناییهای نظامی آمریکا و حضور این کشور در مناطق پیرامونی ایران اشاره میکند، اما بر این باور است که حمله آمریکا به ایران، میتواند احساسات مردم منطقه را به نفع تهران برگرداند و وضعیت این کشور را به عنوان رهبر مقاومت ضدغربی در منطقه، احیا کند.
افزون بر این، وی به شکنندگی وضعیت موجود، به ویژه با توجه به نبود کانالهای مستقیم و قابل اتکای دیپلماتیک میان ایران و آمریکا میپردازد و میگوید: این عوامل، میتواند فهم نشانهها و پیامهای هر یک از دو طرف از سوی طرف دیگر را دشوار کرده و احتمال محاسبه اشتباه را افزایش دهد.
به این ترتیب، وی نتیجه میگیرد آمریکا نباید با کار غیرمنطقی، ضمن دست زدن به گزینه نظامی، موقعیت را برای خود و دیگر کشورهای دخیل در محاسبات منطقهای دشوار کند و استفاده از گزینه حمله نظامی علیه ایران، کار عاقلانهای نیست.