ما خود تنگه هرمز را بسته‌ایم!

پرسش اصلی اینجاست؛ چرا باید با سخنانی که عملاً جمع‌بندی ملی و کلان برای اقدام احتمالی در پشت آن‌ها نیست، این چنین فرصت سوزی کرد؟ چرا باید برگ‌های برنده کشور در منطقه به این ترتیب به فرصتی برای کشور‌های دیگر تبدیل و برای خود ما تهدید شود؟
کد خبر: ۲۵۸۵۹۰
|
۲۷ تير ۱۳۹۱ - ۱۳:۴۱ 17 July 2012
|
57450 بازدید
|
خط لوله امارات، تنگه هرمز را دور زد و در نخستین گام، میزان پانصد هزار بشکه نفت را به پالایشگاهی در پاکستان انتقال داد. این خبر به‌‌ همان اندازه که برای غرب و حاشیه‌نشینان خلیج فارس خوشایند است، واقعیاتی برای ایران در بر دارد که بی‌توجهی به آن‌ها زیان بسیاری برای کشور به دنبال دارد.

به گزارش «تابناک»، از سال ۲۰۰۸ که عملیات ساخت خط لوله حبشان ـ فجیره آغاز شد، امارات شاید آن چیزی را می‌دید که امروز رخ داده است؛ بالا گرفتن تنش سیاسی میان ایران و غرب، آغاز تحریم‌های نفتی و مالی علیه ایران و احتمال بسته شدن تنگه هرمز. این موضوعات از‌‌ همان زمان، شاید ذهن مقامات اماراتی را به خود مشغول کرده بود و سرانجام در سال ۲۰۱۲ دوراندیشی آنها نتیجه‌اش را نشان داد.

بنا بر این گزارش، همزمان با گشایش این خط لوله، وزیر انرژی امارات از صدور نخستین محموله نفت خام خط لوله ابوظبی از پایانه نفتی فجیره به پالایشگاه پاک عرب در پاکستان خبر داد. این خط لوله به وسیله شرکت مهندسی و عمران نفت چین، یکی از زیرمجموعه‌های شرکت ملی نفت چین (سینوپک) ساخته شده است.

وزیر انرژی امارات در این باره گفته است: با راه‌اندازی خط لوله نفت ابوظبی، مشتریان ما می‌توانند محموله‌های بزرگتری دریافت کنند. این امر در کنار این واقعیت اهمیت پیدا می‌کند که بیشتر مشتریان نفت امارات نیز مانند ایران، آسیایی هستند.

گفتنی است، این خبر، یعنی افتتاح این خط لوله، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت که بخش اعظمی از این بازتاب درباره تهدید ایران برای بسته شدن تنگه هرمز بود؛ تهدیدی که با تحریم نفتی غرب علیه کشور شدت گرفت.

این گزارش ادامه داده است که مسلماً اهمیت استراتژیک تنگه هرمز با این کار امارات کاسته نخواهد شد و این آبراه همچنان به عنوان یکی از مهمترین و حساسترین آبراه‌های جهانی باقی خواهد ماند؛ اما در اوضاع کنونی، افتتاح خط لوله نفت امارات متحده و به عبارتی دور زدن تنگه هرمز، از اهمیتی به مراتب استراتژیک‌تر برخوردار شده است.

چند نکته در این میان شایان توجه است:

نخست اینکه از آنجایی که نفت امارات بیشترین مشتری را در غرب آسیا دارد و همچنین نفت ایران نیز بیشتر به مقصد آسیا صادر می‌شود، افتتاح این خط لوله می‌تواند تهدیدی برای ایران در از دست دادن مشتریان نفتی در آسیا باشد.

نگاهی به گزارش ماه آوریل ادناک (شرکت ملی نفت ابوظبی) این نکته را بازگو می‌کند.
در بخشی از این گزارش آمده است: شرکت ملی نفت ابوظبی در ماه مارس، صادرات نفت خود را در راستای اقدام به انجام تعهدات در قبال مشتریان آسیایی افزایش خواهد داد و این کار موجب خواهد شد، مشتریان آسیایی که بیش از صادرات 2.6 میلیون بشکه‌ای ایران در روز مصرف دارند، آسانتر اقدام به کاهش واردات از ایران کنند؛ کاهش واردات نفت ایران از چندی پیش در این کشور‌ها آغاز شده است.

همین چند جمله برای درک نیت درونی مقامات اماراتی کفایت می‌کند.

در واقع این کشور، شاید از مدت‌ها پیش در انتظار تحریم نفتی ایران بوده تا بتواند با خیالی آسوده، مشتریان نفتی ایران را به چنگ آورد. افتتاح این خط لوله کمک بزرگی به اطمینان از این هدف کرده است. این امر در کنار این واقعیت است که امارات پنجمین صادر کننده بزرگ اوپک است.

دوم، هرچند خط لوله حبشان ـ فجیره در ‌‌بالاترین ظرفیت، قادر به انتقال 1.5 میلیون بشکه نفت در روز است، اهمیت استراتژیک و روانی این خط لوله برای غرب و حاشیه‌نشینان خلیج فارس است که موجب شده به سرعت خبر آن در رسانه‌ها بازتاب داده شود.

به عبارتی در اوضاع کنونی، احساس امنیت روانی ناشی از پیدا شدن مسیری جایگزین برای تنگه هرمز، بیش از میزان نفت عبوری از این خط لوله اهمیت دارد. محمد الحمیلی صراحتاً به این امر اذعان کرده؛ آنجا که اشاره نموده است: برای ما درباره انتخاب مسیر حمل نفت صادراتی خود، امکان گزینش میان دو گزینه (تنگه هرمز و خط لوله یاد شده) خواهد بود.

به عبارتی هرچند از اهمیت تنگه هرمز در این میان چیزی کاسته نشده، یک خط لوله با اهمیت و استراتژیک در کنار آن و در راستای اهداف کشورهای عربی و غرب راه‌اندازی شده است. نگاهی به اخبار رسانه‌های غربی درباره این خط لوله، بازگو کننده همه چیز در این زمینه است.

سومین نکته به این امر بازمی‌گردد که متأسفانه در ماه‌های اخیر، برخی مقامات ایرانی با سخن گفتن از بستن تنگه هرمز، برگ برنده خود در این باره را سوزانده‌اند. در واقع ما فرصت مدیریت شاهراه تنگه هرمز را که بدون هیچ بحثی در دست ایران است و مزیتی بزرگ برای ایران به شمار می‌رود، با بیان سخنانی که دست‌کم در شرایط کنونی، اثر عملیاتی در پس آن‌ها دیده نمی‌شود، تبدیل به تهدید کرده و به کشور‌ها اعلام می‌کنیم به فکر مقابله با طرح ما باشند و آنان این تهدید را به فرصت خود تبدیل کرده و مزیت و فرصت ما را تبدیل به تهدید می‌کنند.

و اما سخن برخی از مقامات ایرانی درباره به بستن تنگه هرمز، باعث شد که تا اندازه‌ای فرصت استثنایی در دست ایران برای مدیریت تهدیدهای تحریم، از دست برود و کشورهای همسایه برای فرار از این تهدید، اقدامات عملی خود را انجام دهند. خط لوله نفت امارات تنها خط لوله‌ای نیست که افتتاح شده. عربستان نیز به شدت در صدد راه‌اندازی خط لوله قدیمی خود است که نفت عراق، عربستان و حتی کویت را می‌تواند از این‌ راه به دریای سرخ برساند.

اکنون پرسش اصلی اینجاست که چرا باید با سخنانی که عملاً جمع بندی ملی و کلان برای اقدام احتمالی در پشت آنها نیست، این چنین فرصت سوزی کرد؟ چرا باید برگ‌های برنده کشور در منطقه به این ترتیب، با تهدید اقتصادی کشورهای همسایه از دست بروند؟

در واقع یکی از نتایج ملموس سخنان برخی از مقامات ایرانی درباره بستن تنگه هرمز ـ که چند ماه است وجود دارد ـ این بوده است که کشورهای همسایه با داشتن فرصت، به فکر راه‌های جایگزین برای دور زدن تنگه هرمز بیفتند و در عین حال، پیامدهای منفی ناشی از این تهدید بدون هیچ شکی، موجب بر هم خوردن تعادل بازار‌ها در درون کشور شده است.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳۸۵
انتشار یافته: ۶۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
به این ترتیب طرح انسداد تنگه هرمز به جمع هزاران هزار طرح بی منطق و بی ارزش خواهد پیوست که برایمان چیزی جز خسران و ضرر به همراه نداشته اند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
500 هزار بشکه در روز فقط یک دهم نفتی هست که روزانه از این تنگه می گذرد تابناک بهتر اعلام کنید که چقدر نفت روزانه از این تنگه می گذرد
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
خب کاری نداره برای باقیش هم خط لوله جدید می زنن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
اصلا شما بگو یک بشکه همینکه تحرکات برای مقابله باما شروع شده کافیه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
چرا به این موضوع فکر نمی کنید که این یکی از برنامه های غربی ها برای تدارک حمله به ایران است. تا در شرایط حساس نگران نفت نباشند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
فکر میکنید ساختن خط لوله به همین راحتیه هیچ وقت نیشه لوله رو جایگزین کشتی کرد
گاز رو میخوان چکار کنن!
همه این ساخت و سازها باعث بالا رفتن قیمت تموم شده نفت نمیشه
فکرش رو کردین چه اسکله بزرگی باید بسازن
در مورد جایگزینی نفت ایران باید بگم که نفت ایران با کیفیت تر از بقیه هست در ضمن یک پالایشگاه رو با توجه به نفت که به او وارد میشه طراحی میکنن بنابراین بازهم باید برای اصلاح سیستمهای پالایشگاه هزینه کنند...
بازم هست بگم....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
روزانه 18 ميليون بشکه نفت از تنگه هرمز به ديگر نقاط جهان صادر مي شود و 1.5 ميليون بشکه تاثير خاصي ندارد .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
زیاد به حرفهای این تابناک اهمیت ندید از اول منفی نگر بوده... . دست خودش هم نیست. یک خبر مثب توو این سایت پیدا نمیشه. شدیدا هم مغرر و متکبر هستند
000
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
دوست عزیز ناشناس 500 هزار بشکه برای راه اندازی خط لوله بوده و ظرفیت اصلی خط لوله امارات 5.1 میلیون بشکه میباشد{خبر رو کامل بخون}
در ضمن
خط لوله نفت امارات تنها خط لوله‌ای نیست که افتتاح شده. عربستان نیز به شدت در صدد راه‌اندازی خط لوله قدیمی خود است که نفت عراق، عربستان و حتی کویت را می‌تواند از این‌ راه به دریای سرخ برساند.
موفقیت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
اول اینکه سایت تابناک بی طرفه و وصله چسباندن به ان خیلی زشته دوست ناشناس عزیز.
دوم-بستن تنگه هرمز اول سخنی بود که معاون اول رئیس جمهوری زد
هرگز رهبری حرفی در این مورد نزد
سوم-امریکا اگر می خواست به ایران حمله کند همان سال 2001 بعد حوادث برج های دوقلو حمله می کرد نه امروز که رشد اقتصادیش منفی است
چهارم-اصلا امکان بستن تنگه هرمز وجود ندارد چون قسمتی از این تنگه مال کشور عمان است که بعضی دوست به ان اشاره کردند
پنج-همان طور که کارهای بی منطق سیاسی نظیر بستن تنگه غلط است این همه ترس از امریکا هم غلطه
عزیزان کمی شجاع باشید زشته ما مثل.... از امریکا بترسیم
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
افرین جالب بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
این که لوله نفت افتتاح بشود یک بحثی است که مهم است ولی استراتژیک نیست چون اگر تنگه هرمز بسته شود ای خطوط لوله هم وجود نخواهند داشت . در خصوص صادرات نفت ایران هم اگر این تحریم ها به مرور باعث کاهش صادرات ایران می شود که بسیار عالی است چون وجود نفت صادراتی خام باعث عقب ماندگی کشور ما در این مدت شده است . این کاهش تدریجی باعث پالایش و صادرات ارزش افزوده آن خواهد شد و در کنار آن باعث تولید علم و افزایش سطح دانش و تکنولوژی برای بیشبرد این امر خواهد شد. به امیر روزی که ما در کشور روزی 20 میلیون پالایش کنیم (نه مصرف) و به عنوان یک وارد کننده نفت خام شناخته شویم . که این امر مبارکی خواهد بود در صورتی که ما به عنوان صادر کننده مواد خام در دنیا شناخته نشویم خیلی از تهدیدات هم کاسته خواهد شد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
زماني مي‌توانيم بگوييم كه بسته شدن لوله‌هاي نفت به نفع اقتصاد ايران است كه اين عمل را انتخاب كرده باشيم، با اقتصاد دنيا پيوند داشته باشيم و در دنيا تلاش كنيم از راه هاي ديگر ارزش‌افزوده ايجاد كنيم. به عنوان مثال جاي صادرات نفت خام صنعت پتروشيمي‌مان را فعال كنيم و يا اين‌كه از صنعت توريسم خودمان بهره‌برداري كنيم؛ اما بپذيريم كه اين تحليل‌هاي بي‌معنا و قطع ارتباط با دنيا فقط و فقط به ضرر مردم ايران است.
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
طبق چه منطقی اگه تنگ بسته شه این خط لوله هم وجود نداره؟ وجدا خودت درک کردی جملت رو؟ میگی صادرات اصلا نکنیم و در عوض وارد کننده بشیم؟؟؟ به این میگن منطق ایرانی.....اونایی هم که طرح بستن تنگه رو میدن همچین منطقی دارند....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
ناشناس جان دو واقعیت را باید در مورد ایران و ایرانی ببینیم و کتمان نکنیم.
نخست آنکه ایرانی امروز کاملا مصرف گرا شده است و نه تولید محور.ترجیح می دهد با واسطه گری و نه تولید پول به دست آورد.
دوم ایران باری تولید نیازمند پول و نیروی کار است. مشکل اقصادی را کسی نمی تواند انکار کند. دوم نیروی کاری را که حاضر نیست به کارگری و تولید بپردازد و همه به دنبال یافتن کار دولتی و کارمندی هستند.
هرگاه این دو مساله حل شود، آنگاه ما بدون بستن تنگه و دادن بهای زیاد هم می توانیم با بستن چاه هایمان نفت خود را به روی دنیا بپبندیم و با تولید خودمان روی پای خودمان بایستیم
امید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
حرف شما در مورد پیشرفت بدون صادرات نفت منطقی است اما باید توجه داشته باشید که ایران منابع نفتی مشترکی دارد و کشورهایی مانند قطر در حال حاضر سرمایه کشور ما را می فروشند
متعجب
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
متوجه بعضي قسمتهاي اين نوشته نميشم! يكي توضيح بده لطفا":‌ 1- لوله نفت چطوري افتتاح مي شه؟ 2- بسته شدن هرمز ارتباطش با خط لوله مگه چطوريه كه اگر هرمز بسته بشه خط لوله هم وجود نخواهد داشت؟ 3-كاهش صادرات نفت چه ربطي به گسترش پالايش نفت داره و توليد علم رو بالا مي بره؟ 4-.... خسته شدم ولش كن! شما راحت باش...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
در سیاست خارجی ما
بی برنامگی عین برنامه است.
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
دقیقا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
خط لوله مسیر مطمئنی نیست ؟! هر آن امکان عملیلت خراب کارانه در آن وجو دارد ؟!اگر جنگی شروع شود خط لوله که دردی را دوا نمی کند
پاسخ ها
فرید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
مگر قرار است با امارات هم وارد جنگ شویم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
بالاخره تیری ،ترکشی، چیزی که بهش میخوره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
شما نگران نباش برادر.... اونها مثل ما نيستن كه اول عمل كنن بعد وسط كار يادشون بيافته كه فكر هم بايد كرد! قبلا فكرش رو كردن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
آتش جنگ که شعله ور شود تر و خشک با هم خواهند سوخت . امارات عضو شوراي همکاري خليج فارس است و هيچ درگيري نظامي بدون موافقت اعضاي اين شورا در منطقه رخ نمي دهد پس ضرر آغاز جنگ در منطقه متوجه آنها هم هست .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
مجید جان، ببخشید فرید جان مگه هواپیما های امریکایی الان تو خونه بابای من اند؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
ما حرف می زنیم
آنها عمل می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
بسیار حرف منطقی ودرستی است اما کو گوشی که گوش گند تازه اگر هم باشد دیگر دیر شده وفرصت ازدست رفته است ...
ناشناس
|
-
|
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
به نظر مي رسد منظور از بستن تنگه هرمز ناامن كردن منطقه هرمز و كشورهاي نف خيز است نه صرفا يك تنگه 40 كيلو متري. در اين صورت لوله نفت كشيدن هم كارساز نخواهد بود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
اون وقت باید با تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس وارد جنگ بشیم که اصلا به نفعمون نیست!
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
متاسفانه مسئولان با بی دقتی این فرصت رو به اونا دادن.
کاش قبل از صحبت کردن بیشتر فکر میکردن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
تو جنگ ، اگه بشه .این خط لوله خرجش یک موشکه
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
اونوقت باید با اتحادیه عرب هم بجنگی!
000
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
یکم فکر کن برادر من
با حمله به این خط لوله دیگه فقط اسرائیل و امریکا دشمنون نیست همه دنیا دشمنون میشن
حتا روس های عزیز
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟