۴۴ اشکال سازمان نظام پزشکی و یک درخواست:

لطفا پزشک خانواده را متوقف کنید!

در شرایطی که افزایش سهم مردم در هزینه‌های درمان و مشکلات عدیده درمانی مورد وثوق وزیر نیز بوده و بار‌ها با انتقاد وی روبه‌رو شده است، طرح پزشک خانواده که همواره راه برون رفت از این مشکلات عنوان می‌شد، مدتی است به صورت پایلوت اجرایی شده، ولی نتایج اجرای چند ماهه این طرح، به گواه گزارش‌های سازمان نظام پزشکی، چنگی به دل نمی‌زند تا جایی که خواستار توقف اجرای آن شده‌اند!
کد خبر: ۲۹۳۰۶۹
|
۰۲ دی ۱۳۹۱ - ۲۲:۰۴ 22 December 2012
|
31178 بازدید
|
در شرایطی که چند ماهی است از اجرای آزمایشی برنامه پزشک خانواده در دو استان گذشته و به گفته رییس ستاد اجرایی این طرح، به زودی در پایتخت و یک استان دیگر هم اجرایی خواهد شد، هنوز مشکلاتی در سر راه این برنامه بزرگ تحول نظام سلامت کشور هست که چه بسا تداوم هر کدام برای عقیم گذاشتن طرح کافی است؛ شاید بد نیست توصیه اخیر رئیس جمهور را برای متولیان طرح بازخوانی کنیم!

به گزارش «تابناک»، روز گذشته و با دعوت هیأت رئیسه سازمان نظام پزشکی، سمیناری برای کار‌شناسی مشکلات طرح پزشک خانواده (نسخه ۰۲) برگزار شد که در پایان آن، قطعنامه‌ای صادر شد که بر اساس آن، حاضران خواستار توقف اجرای برنامه پزشک خانواده تا زمان برطرف شدن ضعف‌ها و ایرادهای اجرایی شدند.

در قطعنامه پایانی سمینار کار‌شناسی طرح پزشک خانواده شهری، موارد زیر «ایرادات اصلی طرح» بیان شده‌اند:
- عدم ایجاد بسترسازی فرهنگی و آموزش‌های لازم برای دست اندرکاران و مجریان طرح، پزشکان و مردم.
- بی‌توجهی به مشارکت نمایندگان پزشکان عمومی به عنوان خط اول و مجریان اصلی نظام ارجاع و پزشک خانواده شهری درسیاست گذاری طرح.
- عدم تخصیص بودجه لازم برای اجرای طرح و عدم پرداخت مطالبات پزشکان درگیر در طرح برخلاف وعده‌های اولیه
- عدم فعالیت جامع و به موقع سامانه خدمات سلامت ایرانیان، که این ناهماهنگی مشکلات زیادی را در اجرای طرح در استانهای پیشتاز پدید آورد.
- عدم یکپارچگی بیمه‌ها، در حال حاضر تنها بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت (خدمات درمانی) و کمیته امداد به طرح گرویده و سایر بیمه‌ها (که متعدد و با فعالیت گسترده می‌باشند) تمایلی به همکاری با نظام ارجاع نشان نداده‌اند.
- نادیده گرفتن نقش اساسی بخش خصوصی (اصل ۴۴ قانون اساسی) و احترام به استقلال شغلی (اصل ۲۹ قانون اساسی).


از جمله نکات جالب توجه این سمینار این بود که هیچ کدام از مدیران وزارت بهداشت (متولیان اجرای برنامه) در آن حضور نداشتند و این موضوع سبب شد تا رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، به عنوان یکی از حاضران در سمینار در گلایه نسبتا تندی بگوید: اگر یک نماینده بخواهد از وزیر سؤالی بکند، تمام معاونین و مشاورین او حضور پیدا می‌کنند تا شاید نماینده را از پرسش منصرف کنند اما آیا طرح ملی پزشک خانواده ارزش این را نداشت که کسی از وزارت بهداشت حضور پیدا کند؟

عبدالرضا عزیزی با اشاره به ارائه نشدن گزارشی از اجرای طرح پایلوت برنامه پزشک خانواده، می‌گوید: بنا بر قانون اساسی، آموزش و درمان مردم می‌بایست رایگان باشد؛ اما متأسفانه نه تنها رایگان نیست که برعکس، سهم مردم از پرداخت حق بیمه بسیار زیاد است، به گونه‌ای که دو سوم حق بیمه را مردم می‌پردازند؛ این طرح هم هنوز می‌لنگد و کامل نیست.

وی در ادامه با مرتبط دانستن ضعف‌های حاد برنامه با حضور نیافتن مسئولان وزارت بهداشت در سمینار می‌افزاید: کمترین حقوق یک قاضی ماهانه سه میلیون تومان است و یک کار‌شناس دامپزشکی هشتصد هزار تومان می‌گیرد، در حالی که برای پزشک خانواده باید بابت یک ماه چهار هزار تومان دریافت کند و این خنده‌دار است؛ وقتی کسی از این وزارتخانه به این سمینار مهم نمی‌آید، معلوم است که طرح دچار ضعف است. حداقل دربان وزارتخانه را بفرستند تا بعد به سایر مسائل بپردازیم!

بدین ترتیب، جدای از حضور نیافتن عجیب مدیران وزارت بهداشت در این سمینار، مشکلاتی در آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته که حقوق دوازده هزار تومانی پزشکان خانواده به ازای سه ماه خدمت در این برنامه (از آغاز آزمایشی طرح در مهر تا پایان آذر) تنها یکی از آن‌ها بوده و تا اندازه‌ای عجیب و باور نکردنی است و گویا به تنهایی برای از میان بردن طرح کافی باشد.

این ماجرای عجیب، هنگامی باورپذیر خواهد شد که بدانیم به رغم تأکید بر اجرای این طرح در برنامه چهارم توسعه و پس از آن، برنامه پنجم، از یک سو اعتبار مورد نیاز برای اجرای این طرح در بودجه سال جاری دیده نشده و از سوی دیگر، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی اجرای برنامه ملی پزشک خانواده، حتی موفق به دریافت ارز مورد نیاز برای واردات دارو نیز نشده است.

این در حالی است که به گواه بیانیه روز گذشته مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی، افزون بر مشکلات اقتصادی برنامه پزشک خانواده، حتی نقطه نظر کار‌شناسان این سازمان که درگیر ماجرا هستند، دریافت نشده و وقعی به آن نهاده نشده است تا جایی که بیژن گودرزی، رئیس مجمع سازمان نظام پزشکی می‌گوید: هر چند با اصل اجرای طرح پزشک خانواده موافقیم، در اجرای آن دغدغه‌های بسیاری مطرح است تا جایی که ۴۴ اشکال اساسی بر این طرح وارد می‌دانیم؛ در مازندران برخی از پزشکان طرح پس از سه ماه کار کردن صد تا دویست هزار تومان دریافت کردند و حتی دریافتی برخی یازده هزار تومان بوده، در حالی که حتی یک کارگر ساختمانی نیز حاضر نمی‌شود با این دستمزد کار کند. در این شرایط چگونه می‌توان از پزشکان خانواده توقع داشت که حقوق ماما و منشی خود را نیز پرداخت کند؟

رئیس سازمان نظام پزشکی هم در این باره می‌گوید: دولت‌ و دستگاه‌های اجرایی فعالیت‌های انجمن‌های تخصصی و صنفی را برنمی‌تابند. این در حالی است که در سازمانی مانند سازمان نظام پزشکی بیش از ۲۲۰ هزار نفر عضو هستند و چه سازمانی بهتر از نظام پزشکی برای ارائه مشورت به دستگاه‌های اجرایی؛ دو سال پیش نامه‌ای به معاون وقت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و شخص رئیس جمهور نوشتیم و در این نامه به این نکته اشاره کردیم که بهترین کار، بهره‌گیری از دیدگاه‌های برگزیده جامعه پزشکی است، چرا که موفقیت طرح پزشک خانواده در گرو همکاری جامعه پزشک است.

سیدشهاب الدین صدر می‌افزاید: در همه بیانیه‌هایمان شتاب زدگی اجرای این طرح را یادآوری کردیم، چراکه در ۵۶ کشوری که طرح پزشک خانواده در آن اجرا شده، ۲۵ تا ۳۰ سال صرف فرهنگ سازی برای ارائه دهندگان خدمت و مردم انجام شده است. اگر قصد اجرای موفق طرحی را داریم، باید افراد دلسوز کار‌شناسی کنند و انجام این طرح‌ها به شکل دستوری نمی‌تواند بازدهی لازم را داشته باشد.

وی با بیان اینکه نباید با حوزه سلامت سرسری برخورد شود، گفت: در ماه‌های اخیر بحث‌هایی در زمینه دارو مطرح شده و ما نیز در نشست شورای عالی نظام پزشکی چندین بار درباره ارز دارو و تأمین آن صحبت کرده‌ایم؛ باید دو و نیم میلیارد دلار ارز برای دارو اختصاص یابد، ولی گفته می‌شود که این بودجه صرف کار دیگری شده و بخشی از دولت تقصیر را گردن بخش دیگری از دولت می‌اندازد.

انتقاداتی از این دست نشان می‌دهد که نه تنها زمینه مناسبی برای اجرای پزشک خانواده تدارک دیده نشده، بلکه شاید اجرای عجولانه این طرح، به شکست آن منجر شده و راه تحقق اصلی که در قانون اساسی مورد تاکید قرار گرفته، بسیار ناهموار شود؛ شاید بد نیست از متولیان اجرای این طرح ملی بخواهیم پیش از آن که طرح را کامل اجرایی کنند، نتایج اجرای پایلوت آن را دقیق ارزیابی کنند تا مبادا بعدا مجبور به عقب نشینی شده و مصداق سخن چند روز پیش رئیس جمهور شوند؛ جایی که وی در مراسم دومین سالروز اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها گفت:

«اجرای طرح‌های تحول اقتصادی در سالیان پس از انقلاب مورد توجه مدیران گوناگون بوده و ما بعضا دیده‌ایم که یک گام در این ارتباط جلو رفته‌ و بعضا دو گام نیز عقب آمده‌اند؛ البته این عقب‌نشینی‌ها خسارتش چندین برابر اجرا نکردن طرح‌ها بوده است».
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶۹
انتشار یافته: ۵۴
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۲
من بعضی از این پزشک خانواده ها را میشناسم که از مردم نیز ویزیت دریافت میکنن در صورتی که باید رایگان باشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۲
یعنی یکبار شمامردم ازپزشکا تعریف نکردین.فقط ایرادگیری؟؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
شما حاضري براي 3 ماه کار 100-200 هزار تومان بگيري.با باد هوا که نميشه زندگي کرد عزيز
عليرضا
| Germany |
۱۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
بحث پول گرفتن دکتر نيست ، بلکه خدمت کردن است. دکتر خانواده چه خدمتی قرار است بکند و الان ميکند؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۴
چی چی میگی آقای ناشناس؟! دکترها در دو ساعت بیش از دویست هزار تومان کار میکنند.
شهروند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۲
تو کشور ما همیشه همین بوده " راه بنداز جا بنداز".
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۲
میدونید من با چیش مشکل دارم:
اینکه این پزشک خانواده فقط برای ساعات 8 تا 14 و 16 تا 20 به درد میخوره! خارج از این ساعات یا نباید مریض بشید یا اگر مریض شدید پزشک خانواده ای در کار نیست!
میگن اگر پزشک خانواده یه دلایلی در ساعات مقرر حضور نداشت باید به جانشینش که خود پزشک معرفی می کنه مراجه کنید! یعنی واقعا به همین راحتیه؟!....
اگر من در حین مسافرت و در یه شهر دیگه مریض شدم پزشک خانوادم کیه؟!
و......
و......
کلا طرح خطرناکیه!من که خیلی باهاش مشکل دارم. حالا اگر جوابی هم برای ابهامات من هست راهنمایی کنید.
تابنک لطفا این نظر من را پخش کن.
با تشکر.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۲
یکی از مشکلات این طرح اینه که اگه شما شب مریض بشی و درمانگاهی که پزشک خانواده شما دران حضور دارد بسته باشد شما مجبور می شوید که تمام هزینه درمان را حتی باداشتن دفترچه بیمه در یک درمانگاه شبانه روزی دیگر به صورت آزاد پرداخت کنی که این یعنی دفترجه بیمه کشک!!!
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
یه مشکل دیگه هم هست اینکه چندی پیش یک پزشک عمومی نتونست شکستگی ترقوه رو تشخیص بده براش بروفن نوشت
پزشکی فقط در حد فوق تخصص شده دیگه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۲
چرا حق بیمه درمان بر اساس معیار دولتی نه حق ویزیت واقعی پرداخت می شود؟ لطفا این موضوع را پیگیری کنید.
احمدي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۲
طرح خوبيه به شرط اينكه با برنامه ريزي باشه.بايد ديد كشورهايي كه در اين كار موفق بودند چه رهكارهايي داشتند.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
هر طرح تازه اجرایی، اگر به مشکل برخورد کرد که نباید از ریشه متوقف بشه!
این طرح طرح بسیار خوبیه که چون برای اولین بار به صورت جدی داره اجرا میشه، قطعا با مشکلاتی مواجه میشه که باید در حین اجرا مورد اصلاح و بررسی قرار بگیره (براش آپدیت و سرویس پک بدن تا باگهاش برطرف بشه)
پاسخ ها
آرمان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
علی جان وقتی ریشه خرابه باید درش آورد.
از وقتی شنیدم باور کن سردرد گرفتم، یعنی چیزی را که در سخن مذمتش میگم در عمل مدحش می کنیم، این قدر میگیم سرمایه داری بَد بَد بَد، بعد خودمون تمام محاسبات احساساسی و عقلانی رو هم بر مبنا، پول میسنجیم، مثل همیشه، هر کی پول داره بنزین آزاد بزنه!!!، هر کی پول داره وارد طرح ترافیک بشه!!! هر کی پول داره محصولات گران شده رو میخره،!!!......
آخه چرا فکری به حال اکثر مردم که قشر متوسط و رو به پایین هستند نمیشه!!!
این ریشه خرابه چون بر پایه انسانییت، شایستگی نیست!!!!
اگر پزشکی حاذق باشه مردم میرن طرفش قبولش هم دارند پول هم میدن.
اما این طور مردم را مجبور می کنن که به یه عده خاص مراجعه کنن، این یعنی راه افتادن یه کاسبی جدید، یعنی از بین رفتن تخصص ها و شایستگی ها ، یعنی یه فشار روانی و اقتصادی جدید به مردم بیچاره
تو رو خدا تابناک چاپ کن نظرمو، همیشه سعی می کنم خواننده باشم اما این بار حرف جان و مال مردم وسطه واقعا مستاصل شدم.
علی
| Germany |
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
علی آقا ، حرف شما منطقا درست است اما مشکل اينست که اين طرح برای نفع مردم نيست بلکه صرفا برای کمک به پزشکان است. دکتر خانواده بايد هر وقت زنگ بزنيد بياد خونه شما را ويزيت کند اما الان به سختی ميتوانيد دکتر را پيدا و يا وقت بگيريد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
این یه طرحی بود واسه اینکه مردم پول درمان خود را ازاد پرداخت کنن من ماهیانه 121هزار تومان حق بیمه پرداخت میکنم ولی الان بزای هر بار دکتر رفتن باید ویزیت بدم به نرخ ازاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۳۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
پزشکان عمومی گزینه های مناسبی برای مراجعه همه بیماران نیستند و متاسفانه تبحر لازم رو در کار ندارند.چندی پیش یکی از آشناهای ما که در روستا بود و به متخصص دسترسی نداشت مدام سرفه میکرد و در مراجعه های مکرر به پزشکان عمومی برایش شربت ضد سرفه تجویز میکردند اما ایشان مدتی قبل بر اثر سرطان ریه پیشرفته درگذشتند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
عملا" دفترچه های بیمه بی اثر شده و پزشک خانواده در مقابل معرفی بیمار به متخصص از خودش مقاومت نشون میده بطوریکه بار اول با تجویز اشتباه دارو به نوزادم نزدیک بود بچه رو به کشتن بده . با مراجعه مجدد بابت همین درد که عفونت ریه باشه بدون تجویز دارو و یا معرفی به متخصص ما رو برگردوند به خونه تنها توصیش این بود که (( شیر مادر بهترین آنتی بیوتیکه و اگه دیفن هیدرامین تو خونه دارین به بچه بدین))
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
پزشک خانواده در برابر ارجاع به متخصص جريمه ميشود . اين قسمت قانون را که به شما نميگن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
پزشک خانواده در برابر ارجاع به متخصص جريمه ميشود ??? اين خيلي حرف گرانيه . تابناك لطفا با جديت پيگيري بفرمائيد
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۴
کاملا موافقم یعنی چی من مجبور هستم مدام از یک درمانگاه و یک دکتر استفاده کنم؟! بچم رو با تهوع شدید بردم دکتر بهش ویتامین b6 زده که مجبور شدم 2 ساعت بعد دوباره برم یه دکتر دیگه وهزینه دوباره ودوباره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
دقیقا همینطوره ناشناس!
پزشک می تونه میزان محدودی ارجاع بده.بیشتر باشه باید از جیبش پول بده.برو آیین نامشو بخون.
مشکل همین عدم اطلاع هست.یک نفر نوشته هر وقت بخواهیم باید پزشک بیاد منزل!
اولا از نظر قانونی این مورد در نسخه ی جدید حذف شد.در ضمن با این درامد و این حجم بالای تحت پوشش هیچ پزشکی این کار را نخواهد کرد.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟