در فاصله کمتر از ده روز تا کنفرانس سالانه آیپک لابی طرفدار اسرائیل در آمریکا، این سازمان که در ماههای اخیر با چالشهای بسیاری روبهرو بوده، یک خبر بد دیگر هم میشنود؛ خبری که شدیدترین چالشهای دوران نخستوزیری نتانیاهو برای بد جلوه دادن چهره ایران است.
به گزارش «تابناک»، جیم لوب روزنامهنگار برجسته آمریکایی به نظرسنجی گالوپ پرداخته که بر پایه آن، تعداد افرادی که در ایالات متحده، ایران را بزرگترین تهدید علیه ایالات متحده میدانند، نسبت به دو سال پیش نصف شده است.
در واقع برای نخستین بار از سال ۲۰۰۶ به این سو، بنا بر این نظرسنجی که از بیش از هزار بزرگسال آمریکایی انجام شده است، ایران دیگر در نزد افکار عمومی آمریکا بزرگترین دشمن کنونی آمریکا به شمار نمیآید.
بنا بر این نظرسنجی، دو سال پیش، ۳۲ درصد پاسخدهندگان ایران را بزرگترین تهدید میدانستند، در حالی که این رقم برای چین ۲۲ درصد بود.
ولی امسال، ۱۶ درصد آمریکاییها، ایران را بزرگترین دشمن خود میدانند، در حالی که این رقم برای چین به ۲۰درصد رسیده است.
این یک شکست بزرگ برای آیپک است که در دهه گذشته، همه تلاش خود را بر ایران متمرکز کرده بود و زنجیرهای از شکستها را در موضوعاتی مانند وزیر شدن چاک هگل، سوریه و به تازگی تصویب نشدن تحریمها علیه ایران متحمل شده است.البته شاید استناد به تنها یک نظرسنجی برای نشان دادن قطعیت یک روند، آسان نباشد، ولی همان گونه که از روند نظرسنجیهای گالوپ در فاصله سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۴ روشن است، کاهش در میزان تهدید دانستن ایران از سال ۲۰۱۲ تا کنون نسبت به تغییر میزان تهدید دانستن چین بسیار شدید بوده است.
حتی اگر به این نکات هم توجه شود که ایران در نزد افکار عمومی آمریکا محبوبیت پایینی دارد، (۱۲ درصد آمریکاییها تصویر مثبتی از ایران دارند و ایران از این نظر در رده دوم پس از کره شمالی قرار دارد) ولی مسأله مهم این است که برای درصد بالایی از آمریکاییها، ایران دیگر اصلیترین دشمن آمریکاییها نیست.
از سوی دیگر، تحلیلهای گالوپ نشان میدهد که گروههایی مانند مردان، افراد سالمند و فارغالتحصیلان دانشگاهی که پیش از این عادت داشتند ایران را دشمن اصلی آمریکا بدانند، بیشترین کاهش در میزان نگاه منفی به ایران را داشتهاند. پاسخدهندگان جوانتر (از ۱۸ تا ۳۴ سال) به میزان کمتری یعنی ۹ درصد، ایران را اصلیترین دشمن آمریکا دانستهاند، در حالی که این میزان برای چین و کره شمالی به ترتیب ۲۱ و ۲۰ درصد بوده است.
از نگاه حزبی نیز، جمهوریخواهان به ترتیب ایران و چین را با ۲۰ و ۱۹ درصد، اصلیترین دشمن آمریکا میدانند. این میزان برای افراد مستقل به ترتیب ۱۶ و ۲۳ درصد بوده، در حالی که در میان دموکراتها، کره شمالی با ۲۴ درصد اصلیترین دشمن شناخته شده است، ولی این رقم برای ایران تنها ۱۲ درصد است.
آشکار است که روحانی و ظریف رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران که پوشش اخبار ایران در زمان سفر به نیویورک را در دست خود گرفتند و نیز پیشرفت در مذاکرات هستهای، باعث این تغییر جدی شده و بزرگترین ترس برای نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را به وجود آورده است. البته بروز تنش در منطقه شرق آسیا بین چین و همسایگان آن و نیز توجه بیشتر دولت اوباما به مسائل این منطقه در دور شدن از ترس ایران کارساز بوده است.
هرچند شاید مسائلی از جمله اختلال در مذاکرات هستهای یا یک حادثه دریایی بین دو طرف این روند را معکوس کند، به روشنی و در اوضاع کنونی، نتانیاهو که در روزهای آتی برای شرکت در کنفرانس آیپک به آمریکا میآید، برای ادامه دادن به اظهارات تند خود علیه توافق هستهای با ایران با شدیدترین چالشهای دوران نخست وزیری خود در تخریب چهره ایران و معرفی آن به عنوان تهدید اصلی روبهروست.