شروط بارزانی برای استعفا، سخنان تیلرسون در مورد سوریه، سفر محمد بن سلمان به عراق، تلاش ترکیه برای ایجاد منطقه امن در خاک سوریه و امضای توافقنامه همکاری نظامی دوحه و مسکو، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. از سوی دیگر، باید به اتهام سازمان ملل به دولت سوریه در مورد استفاده از سلاح های شیمیایی در خان شیخون نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، سازمان ملل متحد مدعی شد که دولت سوریه در حمله به خان شیخون، واقع در استان ادلب از سلاح شیمیایی استفاده کرده است.
به گزارش الجزیره، سازمان ملل در گزارشی ادعا کرد که دمشق در حمله ماه آوریل گذشته، به خان شیخون واقع در ادلب از سلاح شیمیایی استفاده کرده است.
فروردین ماه گذشته، منابع وابسته به معارضان سوری از حمله شیمیایی به شهر خان شیخون واقع در جنوب استان ادلب خبر دادند.
حمله به خان شیخون بیش از هشتاد کشته بر جای گذاشت که قربانیان زن و کودک بودند.
بعد از این حادثه، ناوگان دریایی آمریکا به فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور، با بهانه قرار دادن حمله شیمیایی دولت سوریه به خان شیخون، بیش از هفتاد موشک به پایگاه هوایی الشعیرات شلیک کردند.
روسیه گزارش سازمان ملل در این مورد را مغرضانه دانست و طرح آمریکا علیه سوریه را وتو کرد.
شروط بارزانی برای استعفا منابع داخلی عراق و برخی رسانهها اعلام کردند، مسعود بارزانی با استعفا و تشکیل دولت نجات ملی موافقت کرد، به این شرط که نچیروان بارزانی رئیس آن باشد.
این منابع تأکید کردند، برخی طرف های مشخص، بارزانی را که دوره ریاست او رو به پایان است، برای استعفا و تشکیل دولت نجات ملی تحت فشار قرار داده اند.
بر اساس این منابع، تمدید دوره پارلمان در جلسه روز گذشته نخستین گام برای تحقق پیشنهاد مزبور است.
از دیگر شروط بارزانی برای استعفا، لغو پست ریاست اقلیم از سوی پارلمان و حفظ نخست وزیری نچیروان بارزانی به اضافه انتقال اختیارات رئیس اقلیم به او و تمدید هشت ماهه فعالیت پارلمان است.
منابع عراقی، پذیرش این شروط را به معنای حمایت از منافع مالی بازانی ـ چه در بغداد و چه در شمال عراق ـ برشمردند و در عین حال قبول استعفای او را نیز به معنی حفظ اقلیم با حفظ هویت کُردی آن دانستند.
تیلرسون: کار بشار اسد تمام است! رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در اظهاراتی مداخله جویانه در امور سوریه گفت، حکومت خاندان اسد در سوریه در شرف پایان است و تنها مسأله باقی مانده، چگونگی اجرای آن است.
وی افزود: آمریکا خواهان سوریهای یکپارچه بدون حضور بشار اسد در حکومت این کشور است.
تیلرسون گفت: تنها دلیل پیشروی نیروهای سوریه، حمایت هوایی روسیه است.
وی افزود: من معتقد نیستم که شکست داعش و آنچه در سوریه رخ میدهد، پیروزی ایران است، بلکه من معتقدم ایران در حال سوء استفاده از اوضاع در خاک سوریه است.
وزیر خارجه آمریکا افزود: در دیدار با استفان دیمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، بر پایبندی خود بر روند ژنو تأکید کردیم.
وی از رهبران عراق خواست، با آنچه وی آن را نفوذ ایران خواند، مقابله کنند.
وزیر خارجه آمریکا اظهار داشت، واشنگتن از درگیری بین نیروهای عراقی و نیروهای پیشمرگه نگران است.
سفر محمد بن سلمان به عراق
منابع عراقی از سفر قریب الوقوع محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به بغداد خبر دادند و اعلام کردند، وی با حیدر العبادی نخست وزیر، فواد معصوم رئیس جمهور و سلیم الجبوری رئیس پارلمان عراق دیدار خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، سفر ولیعهد عربستان به عراق در ماه آینده میلادی خواهد بود و هدف از این سفر، ادامه شورای هماهنگی عراق ـ عربستان و توسعه روابط به شکل جدی میان دو کشور است.
این منابع روند تحولات مثبت در روابط میان میان عربستان و عراق را به نفع ثبات عراق دانستند.
منابع عراقی اعلام کردند، بن سلمان در سفر به عراق فقط با رؤسای سه
گانه عراق دیدار می کند و نشستی با شخصیت های سیاسی دیگر نخواهد داشت.
به گفته این منابع محمد بن سلمان به اربیل سفر نخواهد کرد.
ترکیه به دنبال ایجاد منطقه امن به عمق 450 کیلومتر در خاک سوریه
روزنانه ینی شفق ترکیه در شماره روز پنجشنبه خود در خبری نوشت: ترکیه قصد ایجاد منطقه امن به عمق 450 کیلومتر در خاک سوریه را دارد.
این رسانه در این خبر خود نوشت: ترکیه در جریان عملیات سپر فرات 110 کیلومتر از مناطق شمالی سوریه را از عناصر داعش و پ.ک.ک پاکسازی کرده و قصد دارد، این خط امن مرزی را توسعه دهد.
به نوشته این رسانه، ترکیه می خواهد با نفوذ 130 کیلومتری در عمق خاک سوریه و تا شهر عفرین، عناصر گروه پ.ک.ک را از این منطقه بیرون براند و مجموع مناطق امن در شمال سوریه را به 240 کلومتر افزایش دهد.
به نوشته این رسانه، هدف دیگر نظامیان ترکیه، پیشروی به سمت غرب در خاک سوریه تا سواحل دریای مدیترانه و به عمق 450 کیلومتر است تا به این طریق، به تهدید گروه های تروریستی در شمال سوریه به شکل کامل پایان دهد.
به نوشته ینی شفق، علاوه بر این ترکیه هم اکنون در حال احداث هشت پایگاه نظامی در داخل و اطراف شهر ادلب است.
بر اساس خبر این روزنامه، قرار است ترکیه در اجرای مفاد توافقنامه آستانه 14 نقطه عاری از تنش در استان ادلب ایجاد کند و پس از آن برای آزادسازی عفرین از اشغال پ.ک.ک به این شهر حمله خواهد کرد.
به ادعای این رسانه، هم اکنون عناصر پ.ک.ک، پی در پی اردوگاه پناهجویان را در عفرین گلوله باران می کنند و به همین علت، ترکیه در مرز 911 کیلومتری خود با سوریه، عفرین را مهمترین منطقه ارزیابی کرده و برای حمله به این منطقه آماده می شود تا این منطقه را از دست عناصر تروریستی پ..ک.ک پاکسازی کند.
امضای توافقنامه همکاری نظامی دوحه و مسکو
وزارت دفاع قطر اعلام کرد، دوحه و مسکو، توافقنامه همکاری نظامی فنی و یادداشت تفاهم تجهیزات نظامی و پدافند هوایی امضا کردند.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه برای نخستین بار به قطر سفر کرده است.
پیشتر خالد بن محمد العطیه وزیر دفاع قطر از علاقه مندی این کشور به همکاری با روسیه در بخش دفاعی به ویژه فناوریهای جدید این کشور خبر داده بود.