تحرکات نظامیان آمریکایی در منبج برای رویارویی با ارتش ترکیه، تلاش برخی کشورهای عربی برای عضویت دوباره سوریه در اتحادیه عرب، طرح ترکیه برای احداث پایگاه های نظامی در اقلیم کردستان عراق، ارسال سی میلیون یورو سلاح به کردستان عراق توسط آلمان، اتهامزنی تازه وزیر دفاع انگلیس علیه ایران و نشست فوق العاده اتحادیه عرب درباره تحولات غزه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به واکنش تحلیلگر آمریکایی به تهدید مقام سعودی علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ تحلیلگر آمریکایی در واکنش به تهدید مقام سعودی به حمله موشکی به تهران تصریح کرد، سعودیها نباید به خاطر صرف مبالغ گزاف در ارتش خود مقابل ایران رجزخوانی کنند، زیرا بدون حمایت آمریکا، دوام نمیآورند.
«آرون دیوید میلر»، تحلیلگر برجسته آمریکایی و مدیر برنامه غرب آسیای اندیشکده «ویلسون» به تهدید موشکی تهران از سوی یکی از مقامات سعودی واکنش نشان داد و به آنها خاطرنشان کرد، بدون حمایت آمریکا، چیزی نیستند.
«انور عشقی»؛ ژنرال بازنشسته عربستانی و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاض امروز به یک خبرگزاری روسی گفته بود که «عربستان به موشک بالستیک دوربرد و راهبردی چینی «دانگفنگ» مجهز است و تنها چهار تیر از این موشک برای تخریب کامل تهران کافی است، ولی ریاض خواهان این سناریو نیست.»
گفتههای عشقی، ادامه لفاظیهای دیگر مقامات سعودی است. «محمد بن سلمان» ولیعهد جوان سعودی هم چند روز پیش در سفر به آمریکا گفته بود، اگر جلوی اقدامات منطقهای ایران گرفته نشود، عربستان در ۱۰ یا ۱۵ سال آینده با ایران وارد جنگ خواهد شد.
آرون دیوید میلر امروز در توئیتر به گفتههای انور عشقی واکنش نشان داد و نوشت: «با داشتن سومین بودجه بزرگ نظامی دنیا، باز هم سعودیها دلیلی برای رجز خواندن ندارند. اگر حمایت آمریکا نباشد، آنها مانند خانه پوشالی فرو میریزند. ببینید که بدون مداخله آمریکا، بین صدام و کویت چه اتفاقی افتاد.»
تحرکات نظامیان آمریکایی در منبج برای رویارویی با ارتش ترکیه
برخی منابع از تحرکات نظامیان آمریکایی در شهر منبج در حومه شمالی حلب به منظور مقابله با ارتش ترکیه خبر دادند.
منابع محلی به خبرگزاری آناتولی اعلام کردند، نیروهای آمریکایی در شهر منبج در حومه شمالی حلب، اقداماتی انجام داده و مواضع و استحکامات خود را به منظور رویارویی احتمالی با ترکیه تقویت کرده اند.
این منابع بیان کردند: در این راستا ۳۰۰ نظامی دیگر به همراه ادوات سنگی و نفربر به منطقه حائل میان شهر منبج و منطقه تحت کنترل گروه موسوم به ارتش آزاد سوریه مورد حمایت ترکیه در حومه شمال شرقی حلب اعزام شده اند.
به گفته این منابع آمریکا از پایگاه نظامی خود در شهرک صرین در حومه شمال شرقی حلب اقدام به تقویت نیروهای خود کرده است.
این در حالی است که قبلا «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه از تصمیم کشورش برای اعزام نیروی نظامی به خاک سوریه خبر داد.
بنابراین، وی در دیدار با گروهی از سران کردهای سوریه به آنها اعلام کرده، پاریس برای مقابله با پیشروی نیروهای ترکیه، به منبج نیرو اعزام میکند.
تلاش برخی کشورهای عربی برای عضویت مجدد سوریه در اتحادیه عرب
جاسم محمد جعفر از نمایندگان پارلمان عراق از تلاش برخی کشورهای عربی برای عضویت دوباره سوریه در اتحادیه عرب خبر داد.
وی طی سخنانی از تلاش عراق و برخی کشورهای عربی برای عضویت دوباره سوریه در اتحادیه عرب پرده برداشت.
این نماینده پارلمان عراق افزود: عراق، مصر، الجزایر، تونس از بازگشت سوریه به حالت طبیعی خود و عضویت دوباره آن در اتحادیه عرب به شدت حمایت می کنند.
جاسم محمد جعفر گفت: مصر مهم ترین بازیگر در این عرصه و متحد قدرتمند روسیه است و از نظر اداری، بر اتحادیه عرب سیطره دارد.
عبدالباری عطوان، نویسنده برجسته جهان عرب اخیرا طی مقالهای به این موضوع اشاره کرد و نوشت: اجلاس آتی اتحادیه عرب، تقریباً دو هفته دیگر در ریاض برگزار خواهد شد، چهبسا بازتابدهنده استراتژی جدید خواهد بود؛ چه از طریق دعوت از کشور سوریه برای مشارکت در آن ــ که این احتمال ضعیف است ــ و چه صدور توصیههایی برای برداشتن هرگونه محدودیت، یا محافظهکاری در زمینه بازگرداندن کرسی سوریه در اتحادیه عرب به دمشق، که این امر نیز مستلزم موافقت رسمی سوریه و یا کاهش شدت تندی لحنها علیه سوریه در مقایسه با بیانیههای پایانی نشستهای سابق این اتحادیه است؛ گزینهای که احتمالش بهعنوان یک مقدمه، قوی است.
طرح ترکیه برای ساخت پایگاه های نظامی در اقلیم کردستان عراق
منابع کُرد با اشاره به پیشروی ارتش ترکیه به اراضی اقلیم کردستان عراق تا عمق ۱۷ کیلومتر، اعلام کردند، آنکارا به دنبال ایجاد پایگاه های نظامی در منطقه است.
به گزارش رووداو، منابع کُرد با اشاره به پیشروی ارتش ترکیه به اراضی اقلیم کردستان عراق تا عمق ۱۷ کیلومتر اعلام کردند که آنکارا به دنبال ایجاد پایگاه های نظامی در منطقه است.
به گفته این منابع، ترکیه در کوه «کتکین» قصد دارد پایگاه نظامی ایجاد کند و از سه روز قبل در حال صاف و هموار کردن مسیر برای رسیدن به این کوه و مناطق مجاور آن است.
این منابع اعلام کردند، نظامیان ترکیه از محلیها تقاضای غذا کرده و تأکید نمودند به اهالی کاری ندارند.
قبلا کرمانج عزت فرماندار منطقه سوران گفته بود، نیروهای ترکیه در منطقه پیشروی کرده اند.
رسانه های ترکیه نیز از عزم آنکارا برای احداث سه پایگاه نظامی در اقلیم کردستان عراق خبر داده بودند.
ارسال ۳۰ میلیون یورو سلاح به کردستان عراق توسط آلمان
دولت آلمان مجوز ارسال سلاح به ارزش 60 میلیون یورو به عراق را در دو سال گذشته صادر کرده است. تقریبا نیمی از این سلاحها به مناطق کردنشین صادر شده است.
براساس گزارش وزارت خارجه آلمان، دولت این کشور در دو سال گذشته مجوز ارسال تقریبا 60 میلیون یورو سلاح به عراق را صادر کرده است.
تقریبا نیمی از مجوزها مربوط به ارسال سلاح به مناطق کردنشین بوده است. در سال 2017 میلادی مجوز صدور سلاح به ارزش 17 میلیون یورو برای تمام عراق صادر شده است.
آمار ارائه شده از سوی وزارت خارجه بر مبنای سؤال و بازخواست رسمی مطرح از سوی فراکسیون حزب چپها در مجلس آلمان (بوندس تاگ) از دولت این کشور بوده است.
«سویم داغدلم»، رئیس فراکسیون حزب چپها در مجلس آلمان «صدور مجوز فروش سلاح به مناطق جنگی از سوی دولت آلمان را غیر قابل قبول» خواند و گفت: «دولت آلمان نمیتواند جایگاه نهایی این سلاحها را کنترل یا تعیین کند.»
داغدلم افزود: «هیچ ضمانتی وجود ندارد که نیروهای کرد و دولت مرکزی عراق از این سلاحها علیه یکدیگر استفاده نکنند».
به گفته رئیس فراکسیون حزب چپها در مجلس «دولت نه تنها قرارهای خود مبنی بر محدودکردن صادرات سلاح را زیر پا گذاشته»، بلکه «قوانین آلمان را هم نقض کرده است.»
اتهامزنی تازه وزیر دفاع انگلیس علیه ایران
در ادامه اظهارنظرهای اخیر ضد ایرانی مقامهای انگلیسی، امروز یکشنبه وزیر دفاع این کشور درباره برنامه هستهای و حضور منطقهای ایران ادعاهایی مطرح کرد.
دولت انگلیس در سند بازبینی امنیت ملی این کشور که نهم فروردین انتشار آن رسانهای شد، فعالیتهای ایران در غرب آسیا را «ثباتزدا» توصیف و تهران را به مخاصمهجویی متهم کرد.
در این سند، فعالیتهای ایران روسیه، ایران و کره شمالی تهدیدآمیز تلقی شده و در دستهبندی «تهدیدات دولتپایه» قرار گرفته که میتواند «نظم قانونمحور بینالمللی» را تضعیف کرده و ایجاد «اجماع و مقابله با تهدیدات جهانی» را دشوار کند.
به گزارش روزنامه «اکسپرس»، وزیر دفاع انگلیس امروز یکشنبه اظهارات تازهای مطرح و اتهامهای حاضر در این سند علیه روسیه و ایران را تکرار کرد.
وزیر دفاع انگلیس در بخش مربوط به ایران مدعی شد: «حضورنظامی نیابتی ایران در عراق، سوریه و یمن و جاهطلبیهای اتمی آن برای همگان شناخته شده است».
«گاوین ویلیامسون» در بخش روسیه با خطاب قرار دادن رئیسجمهور این کشور گفت: «پوتین در حال سرمایهگذاری روی موشکهای برد بلند است و به سیستمهای اتمی افتخار کرده و مشغول به عملیات سایبری مخرب است».
او با بیان اینکه «ما باید با تهدیدات دولتپایه مقابله کنیم و به بی ثباتی جهانی روزافزون واکنش نشان دهیم»، اتهامزنیهای قبلی مقامهای لندن علیه روسیه، چین، کره شمالی و ایران را تکرار کرد.
از نظر این مقام ارشد انگلیسی، چین در تلاش برای «کسب موقعیت ابرقدرتی» در جهان است.
نشست فوق العاده اتحادیه عرب درباره تحولات غزه
به گزارش معا، منابع فلسطینی اعلام کردند که اتحادیه عرب نشستی درباره تحولات غزه که به شهادت ۱۶ فلسطینی و زخمی شدن بیش از هزار تن دیگر به دست نظامیان رژیم صهیونیستی انجامید، نشست برگزار خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، این نشست به درخواست فلسطین که خواستار موضع محکم کشورهای عربی در برابر رژیم صهیونیستی شده است، برگزار خواهد شد.
این نشست بر حمایت کامل از حقوق ملت فلسطین که در رأس آن تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس و حق بازگشت است، تأکید خواهد کرد.
این در حالی است که قبلا شورای امنیت نیز درباره غزه نشستی برگزار کرده بود. شورای امنیت سازمان ملل که برای بررسی تحولات غزه جلسه اضطراری تشکیل داده بود، موفق نشد تا بیانیه ای در محکومیت اقدامات رژیم صهیونیستی در نوار غزه علیه شهروندان فلسطینی صادر کند.