اتهامات شدید وزیر امور خارجه مراکش علیه ایران؛

چرا رباط مجدد روابط خود با ایران را قطع کرد؟ / وابسته فرهنگی ایران، به جوانان مراکشی، بورسیه تحصیلی در قم می‌داد / ایران در آفریقا هتل و سوپرمارکت می‌خرد

ناصر بوریطه، وزیر امور خارجه مراکش در یک مصاحبه با نشریه تندرو و راست افراطی آمریکایی «بریت بارت» انتقادات تندی علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح و اتهامات زیادی را در خصوص دخالت و نفوذ ایران در شمال آفریقا متوجه ایران نموده است.
کد خبر: ۸۳۴۷۵۶
|
۲۶ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۲ 17 September 2018
|
28447 بازدید
|

ناصر بوریطه، وزیر امور خارجه مراکش در یک مصاحبه با نشریه تندرو و راست افراطی آمریکایی «بریت بارت» انتقادات تندی علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح و اتهامات زیادی را در خصوص دخالت و نفوذ ایران در شمال آفریقا متوجه ایران نموده است.

به گزارش «تابناک»؛ بوریطه در مصاحبه‌ای که در بخارست، پایتخت رومانی با نشریه افراطی بریت بارت در مورد ایران و مسائل خاورمیانه داشته، بیان کرده است، از فرصت دولت ترامپ و موضع شفاف و سفت‌وسخت این دولت در برابر ایران استقبال و حمایت می‌کند. وی ابراز امیدواری کرده که در همکاری با دولت ترامپ، مراکش قادر به مقابله با نفوذ ایران در شمال آفریقا باشد.

سابقه روابط تاریخی مراکش و ایران سابقه چندان دوستانه‌ای نیست. روابط تهران و رباط یک ‌بار در سال 2009 قطع شد تا این‌که در سال 2016 مجدداً روابط دیپلماتیک میان دو کشور برقرار شد. با این‌ حال، از اول ماه می سال 2018 مجدداً رباط روابط خود با ایران را متوقف کرد.

بوریطه در خصوص قطع روابط با ایران در سال 2009 به بریت بارت گفته است: ایران در پی نفوذ در مراکش بود و در پی آن بود که سلطه خود در مراکش را ایجاد کند. امروز هم آن‌ها به دنبال یک چنین تلاش‌هایی هستند و در این راستا به جوانان مراکش بورسیه تحصیلی می‌دهند.

چرا رباط مجدد روابط خود با ایران را قطع کرد؟ / وابسته فرهنگی ایران به جوانان مراکشی بورسیه تحصیلی در قم می‌داد / ایران در آفریقا هتل و سوپرمارکت می‌خرد

وی گفته: وابسته‌ای فرهنگی از سوی ایران در رباط داشتیم که به بهانه برگزاری مراسم فرهنگی همچون نمایشگاه کتاب به شهرهای کوچک مراکش سفر می‌کرد و کتاب‌هایی را به جوانان مراکشی می‌داد. ما از خود پرسیدیم: چرا این شخص کتاب‌های ایرانی را در مراکش توزیع می‌کند؟ بعد متوجه شدیم او به جوانان مراکشی بورسیه تحصیلی از سوی ایران می‌دهد. ما از 10 تا 120 جوان را شناسایی کردیم که به آن‌ها بورسیه تحصیلی در قم داده ‌شده است. از 2009 تا 2016 ما روابط خود را با تهران بر سر این بورسیه‌های تحصیلی قطع کردیم.

بوریطه اقدام ایران را تلاش برای منحرف کردن جوانان معتدل سنی به سمت شیعه گرایی افراطی خوانده و بیان کرده است که این اقدام میسیونری ایران در مراکش تبعات وخیمی برای اروپا دارد.

وی گفته: ایرانی‌ها جمعیت پراکنده مراکشی‌ها در اروپا از جمله بلژیک را هدف قرار داده‌اند، چون اروپا به ما اجازه فرستادن ائمه سنی به اروپا را نمی‌دهد، جوانان ما در اروپا به لحاظ دینی به خود واگذار شده‌اند. اکنون این جماعت از سوی ایرانی‌ها و افغان‌ها به سمت اسلام شیعه سوق داده می‌شوند.

بوریطه به شکلی عجیب مدعی شده، حملات تروریستی که در شهرهای اروپایی انجام می‌شود، توسط این افرادی است که از سوی ایران به سمت آنچه وی اسلام افراطی شیعه خوانده، هدایت شده‌اند.

وی همچنین با پرداختن به حزب‌الله لبنان و متهم کردن این گروه به همراه ایران، بیان کرده: آمریکا و اسرائیل حزب‌الله را تنها به‌ عنوان یک تهدید نظامی تلقی می‌کنند؛ اما واقعیت این است که فعالیت‌های حزب‌الله لبنان بسیار فراتر از اقدامات نظامی است و این گروه به ‌عنوان بازوی عملیات قدرتمند ایران در عرب آفریقا فعالیت‌های گسترده‌ای دارد. به ادعای بوریطه، حزب‌الله به‌عنوان ابزار مالی عملیات ایران فعالیت می‌کند.

وی به بریت بارت گفته: شما حزب‌الله را یک تهدید نظامی می‌بینید، اما ما آن را یک تهدید اقتصادی هم می دانیم. آقای تاج‌الدین که سال گذشته در مراکش دستگیر و به آمریکا استرداد شد، در حال پول‌شویی در غرب آفریقا بود. همه منافع مالی ایران از مسیر حزب‌الله در حال سرمایه‌گذاری مجدد در آفریقاست. ایران در حال خرید هتل، سوپرمارکت و مانند آن است؛ پس اقدامات ایران در جنوب صحرا را دست کم نگیرید، به‌ویژه اقدامات مالی ایران را.

وی ادامه داد: چرا این جنتلمن (تاج‌الدین) اهمیت دارد؟ به این خاطر که حلقه ارتباط ایران، حزب‌الله و غرب آفریقا به‌ ویژه جنوب صحراست. برای ایالات‌متحده این یک شکار بزرگ است، چراکه دستور کار مربوط به همه این عملیات را می‌داند. این‌که چطور این پول‌ها سرمایه‌گذاری شده و جریان یافته است.

بوریطه به همین بسنده نکرده و مدعی ارتباط نزدیک بین حزب‌الله لبنان و گروه جدایی‌طلب پولیسارو ـ که بر سر استقلال صحرا از مراکش درگیری‌های زیادی با رباط داشته و دارند ـ شده است. وی مدعی شده که ایران از طریق حزب‌الله اقدام به ارسال مستقیم سلاح به این گروه کرده و مدعی شده که ایران موشک‌های SAM-9 و SAM-11 که موشک‌های زمین به هواست را در اختیار پولیسارو قرار داده است.

بوریطه پیش ‌از این در گفت وگو با فاکس نیوز مدعی شده که بعد از در اختیار گرفتن اسنادی مبنی بر این فعالیت‌های ایران به تهران سفر کرده و خواهان پایان دادن این فعالیت‌ها از سوی ایران شده؛ اما چون مقامات ایرانی اسناد وی را رد کرده و هیچ قولی در خصوص توقف فعالیت و حمایت‌های خود از پولیسارو نداده‌اند، رباط دوباره روابط خود را با ایران در یکم ماه می سال 2018 قطع کرده است.

بوریطه در گفت وگو با بریت بارت نیز مدعی شده که حزب‌الله بعد از این اتفاق عملیات خود در حمایت از پولیسارو را مخفیانه صورت می‌دهد و در منطقه تندوف (مرز الجزایر و مراکش که محل درگیری این گروه با رباط است) از همه خواسته که به لهجه لبنانی صحبت نکنند. همچنین مدعی شده که حزب‌الله سفارت مراکش در بیروت را تحت‌فشار مستقیم قرار داده تا محل سفارت به ‌جای دیگری منتقل شود.

بوریطه گفته سفارت مراکش قرار است از جنوب لبنان به یک منطقه سنی نشین تغییر مکان دهد و از برخی "دوستان" خواسته شده که امنیت سفارت ما را تضمین کنند. وی مدعی شده که ایران از مسیر حمایت از پولیسارو، می‌خواهد این گروه و الجزایر را از یک‌سو و مراکش را از سوی دیگر در مقابل هم و در یک تعارض اساسی قرار دهد تا به این طریق نفوذ و قدرت خود را در شمال و غرب آفریقا افزایش دهد.

وی مدعی شده که طی ده سال گذشته، ایران از مسیر حزب‌الله و وابسته‌های فرهنگی خود نفوذ مذهبی و حضور مذهبی قوی در این منطقه از آفریقا، در مراکش، گینه، ساحل‌عاج، سنگال و گینه بیسائو ایجاد کرده است و بورسیه‌های تحصیلی فراوانی برای تحصیل جوانان آفریقایی در قم ارائه کرده است. مساجد و نهادهای ظاهراً حقوق بشری زیادی هم از سوی ایران در این کشورها ایجاد شده است.

بوریطه با تکرار ادعاهای آمریکا بیان کرده: ایران افتخار می‌کند که چهار پایتخت از کشورهای عربی را تحت کنترل خود دارد. آن‌ها از طریق قطر و یمن و بحرین بر خلیج‌فارس فشار وارد می‌کنند. از طریق سوریه و لبنان در شام حضور دارند و البته غزه و عراق هم جزو این فهرست است.

وی ادامه داده: امروز هم می‌خواهند این کنترل بر جهان عرب را در آفریقا تکرار کنند. ایران فکر می‌کند بهترین راه برای نفوذ پیدا کردن تعارضات و شکاف‌هاست و الان هم منطقه صحرا را پیدا کرده‌اند.

بوریطه قرار است این هفته به واشنگتن سفر کند و حمایت آمریکا را در برابر اقدامات به گفته او تهاجمی ایران در مراکش جلب کند. وی به بریت بارت گفته که در دو موضوع از آمریکایی‌ها توقع حمایت دارد: اول فکر می‌کنم حمایت از بهار عربی به‌ قصد تثبیت وضعیت در جهان عرب از سوی آمریکا اشتباه بود. به نظرم اولین نکته این است که آمریکا به ما کمک کند در برابر اقدامات ایدئولوژیک و مذهبی ایران ایستادگی کنیم و این کار از طریق تقویت کشورهای سنی امکان‌پذیر است.

چرا رباط مجدد روابط خود با ایران را قطع کرد؟ / وابسته فرهنگی ایران به جوانان مراکشی بورسیه تحصیلی در قم می‌داد / ایران در آفریقا هتل و سوپرمارکت می‌خرد

بوریطه تأکید کرده است: این اقدام نباید به ‌مثابه قرار دادن شیعه و سنی افراطی در برابر هم باشد و نباید در متن تقابل عربستان و ایران دیده شود، بلکه حمایت باید از کشورهای سنی معتدل باشد تا در برابر ادعای او مبنی بر تهدیدات مذهبی ایران ایستادگی کنند و این کار باید از طریق ثبات اقتصادی و توسعه این کشورها باشد.

خواسته دوم بوریطه از دولت ترامپ نیز کمک به ثبات وضعیت منطقه صحرا با کمک به پیشبرد طرح خودمختاری این منطقه است.

وی در پایان این مصاحبه، حضور ترامپ در رأس قدرت اجرایی آمریکا را فرصت بسیار مناسبی برای مراکش در راستای مقابله با نفوذ مورد ادعای او از سوی ایران در منطقه غرب و شمال آفریقا دانسته است.

گفتنی است، این مصاحبه روز چهارشنبه هفته گذشته، صورت گرفته و هنوز وزارت امور خارجه ایران، واکنش و بیانیه‌ای در خصوص ادعاها و اتهامات مطرح از سوی وزیر امور خارجه مراکش نداشته است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۶
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۷۵
ناشناس
|
Romania
|
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
بنده به عنوان شخصی که تحصیلات آکادمیک در حوزه علوم سیاسی دارم، عرض میکنم، نمیتوان با یک دست چند هندوانه را بلند کرد.
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
شمعی که به خانه رواست به مسجد حرام است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
داره دروغ میگه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
المزدور الکفار
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
جالب بود
چگوارا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
بیچاره آفریقا :))
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
دخالت کردن در امور سایر کشور ها اصلا کار جالبی نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
سخنان ایشان که با خط دهی از سوی ترامپ همراه است را بشدت محکوم می کنیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
تفرقه بینداز و حکومت کن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
غورباقه هفت تیر کش!!!!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟