براستی چگونه شده که سیلاب مخرب معمولان و پلدختر و روستاهای پایین دست و بالادست این شهرها را به خرابههایی وسیع تبدیل کرده، اما تلفات جانی به دنبال نداشته است؟ این سوالی است که تلاش برای یافتن پاسخ آن به نکات جالب توجهی میرسد. نکاتی از جمله یک انفجار مهیب و بزرگ که بسیاری از اهالی این خطه جانشان را مدیون آن هستند.
به گزارش «تابناک»، درباره انفجاری سخن میگوییم که پیش درآمد سیلابی شدن رود کشکان و نابودی بخشهای وسیعی از شهرهای معمولان و پلدختر و چندین روستا بوده است. انفجاری که موجب شده مردم سراسیمه از خانهها بیرون بزنند و در نتیجه این هشیاری، بتوانند از مسیر سیلاب گریخته و جان به در ببرند.
رویدادی که سحرگاه به وقوع پیوست و به گفته شاهدان، عامل بیدار کردن مردمی بود که در منازل خود در خواب بودند و خبر نداشتند که مخربترین سیلابی که در تصورات شان نیز نمیگنجد، در چند دقیقهای شان است. سیلابی که به مدد آن انفجار، مردم از مسیرش خارج شدند و خساراتش به خسارات مادی محدود ماند.
به این بخش از روایت یکی از اهالی روستای بابازید، واقع در میانه مسیر معمولان به پلدختر دقت کنید: «قبل از سیل یک انفجاری در پتروشیمی نزدیک اینجا شد، دهیار با موتور در روستا میچرخید و میگفت: برای بچهها ضرر دارد فرار کنید، ما هم سریع فرار کردیم، ولی بلافاصله سیل هم آمد، ما نمیدانستیم قرار است سیل بیاید که چیزی با خود ببریم.»
یا این روایت که رسمیتر است و از زبان سرهنگ همایون بخشی، فرمانده انتظامی پلدختر در گفتگو با تسنیم بیان شده و البته سخنان یکی از اهالی روستای «بابازید» هم به آن پیوست شده است:
جالب نیست؟ انفجاری که بی شک نشان دهنده رعایت نکردن اصول ایمنی در خطوط انتقال است و میتوانسته روی مرگبار آن با سیلاب خودنمایی کند و بر دردهای ناشی از سیلاب بیافزاید، به اتفاقی نجات بخش تبدیل شده که شماری از هموطنانمان را از مرگ نجات داده است. اتفاقی که به گفته پیرمرد اهل بابازید، شاید تقدیر خداوندی در رقم خوردنش نقش داشته است.
اما بشنوید از ادامه ماجرا؛ از واکنش مسئولان مربوطه به این انفجار که به گفته مردم و پلیس، به حریق خط انتقال منجر شده و در سایه تدابیری عاجل، اطفا گردیده است، اما به گفته و بنا بر ادعای مسئولان مربوطه،
از بیخ و بن تکذیب شده (
اینجا) و تاکید شده که رانش کوه موجب نشست خط لوله گاز شده که بلافاصله برطرف شده است!
اتفاقی که بنا بر ادعای بوجارزاده، سخنگوی شرکت گاز، برای خط لوله انتقال ۳۶ اینچی (قطر حدود ۹۰ سانتیمتر) رخ داده و به گفته مردم، بخشهایی از آن از مجاور روستا و رودخانه عبور کرده و میدانیم که در برابر سیلاب یا رانش کوه هم آسیب پذیر است، چه برسد به رویدادهایی، چون زلزله. آسیب پذیریای که قابل قبول به نظر نمیرسد و حکایت از رعایت نکردن اصول ایمنی در دایر کردن این مسیر انتقال دارد؛ گزارهای که تکذیب و سانسور رویداد شرح داده شده، واکنش مناسبی به آن نیست!