به جای تولید، سود سپرده بگیرید و از مالیات معاف شوید!

چگونه است ما از تولیدکننده‌ای که زحمت می‌کشد و تلاش می‌کند، مالیات‌های به نام مالیات بر درآمد و مالیات بر مشاغل دریافت می‌کنیم، ولی از کسی که ۲۳ میلیارد تومان سال گذشته سود سپرده دریافت کرده است، مالیاتی دریافت نمی‌کنیم؟ یا مردم عادی با خرید یک ساندویچ باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند، ولی سودهای میلیاردی از سپرده های بانکی، معاف از مالیات...
کد خبر: ۹۱۱۴۷۷
|
۲۳ تير ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۰ 14 July 2019
|
15425 بازدید
|
تابناک اقتصادیلایحه مالیات بر عایدی سرمایه هم اکنون در حال نهایی شدن در دولت می‌باشد و قرار است به زودی به مجلس ارسال شود. جزئیات منتشره در مورد این لایحه توسط مسئولین نشان می‌دهد، گویا دولت برنامه‌ای برای اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی ندارد. به گفته وحید شقاقی شهری، کارشناس مسائل اقتصادی در سال گذشته فردی ۲۳ میلیارد تومان درآمد بدون زحمت از محل سود سپرده دریافت کرده و مالیاتی بابت آن نپرداخته و این در حالی است که تولیدکننده مالیات‌هایی تحت عنوان مالیات بر درآمد و مالیات بر مشاغل پرداخت می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ لایحه مالیات بر عایدی سرمایه در سال گذشته و با بالا گرفتن فعالیت‌های سوداگرانه در بازار‌ها به صورت جدی از سوی وزارت اقتصاد پیگیری شد. بعد از مدت‌ها وعده در مورد این لایحه، سرانجام گویا این لایحه در دولت در حال نهایی شدن می‌باشد و قرار است به زودی به مجلس ارسال شود. محمدعلی دهقان دهنوی، معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی طی مصاحبه‌ای در این زمینه اعلام کرد، بررسی لایحه عایدی بر سرمایه در وزارت اقتصاد به پایان رسیده و این لایحه به دفتر وزیر اقتصاد برای تأیید نهایی ارسال شده است.

همچنین امیدعلی پارسا، رئیس سازمان امور مالیاتی نیز در خطبه‌های نماز جمعه هفته گذشته اعلام کرد، این لایحه برای تصویب به هیأت دولت ارائه شده است. رئیس سازمان امور مالیاتی در این سخنان خود افزود: طرح مالیات بر عایدی بر سرمایه شامل املاک، خودرو، سکه و ارز می‌شود؛ بنابراین مالیات ستانی از سود سپرده‌های بانکی فعلاً منتفی است. پیش از این نیز معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده بود که مالیات بر سود سپرده‌های بانکی از دستور کار لایحه مالیات بر عایدی سرمایه خارج شده است.

بر این اساس آنچه تاکنون در مورد جزئیات لایحه مالیات بر عایدی سرمایه مشخص شده، این است که گویا قرار نیست مالیات بر سود سپرده‌های بانکی اعمال شود، بلکه قرار است این نوع مالیات بر فعالیت‌های سوداگرانه در بخش‌های املاک، خودرو، سکه و ارز متمرکز باشد.

حالا پرسش این است با توجه به اینکه سود سپرده‌های بانکی بدون زحمت و تلاش به دست می‌آید، آیا بهتر نبود دولت از سود سپرده‌های بانکی هم مالیات می‌گرفت؟

وحید شقاقی شهری از کارشناسان مسائل اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی در پاسخ به این پرسش به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: به طور کلی در ایران حداکثر ۴۰ پایه مالیاتی داریم ذیل هفت یا هشت سرفصل مالیاتی و این در حالی است که در کشور‌های توسعه یافته ۴۰۰ پایه مالیاتی تعریف شده است. مثلاً در ایران، مالیات بر واردات یک پایه مالیاتی است که ذیل آن مالیات بر واردات خودرو، سیگار و ... تعریف شده است؛ بنابراین ما در ایران پایه‌های مالیاتی بسیار کمتری نسبت به دنیا تعریف کرده ایم که یکی از آن پایه‌های مالیاتی که تاکنون در ایران وجود نداشت، مالیات بر عایدی سرمایه بود.

مفهوم مالیات بر عایدی سرمایه این است که شما سرمایه‌ای را خریداری کرده و در یک دوره زمان محدودی شما بر آن سودی کرده اید و وقتی قرار است بفروشید باید درصدی از این سود را با کسر تورم از آن به دولت به عنوان مالیات پرداخت کنید. مثلا شما خودرویی را که در کشور ما هم کالای مصرفی محسوب می‌شود و هم کالای سرمایه‌ای به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان خریداری کرده اید و قیمت این خودرو در مدت دو ماه به ۱۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است و بنابراین، شما در این مدت ۲۰ میلیون تومان سود کرده اید و قصد فروش آن را دارید. اگر در این مدت تورم ۵ درصد بوده باشد، دولت از این ۲۰ میلیون تومان نرخ تورم ۵ درصد را خارج کرده و بر مابقی سود شما مالیاتی تحت عنوان مالیات بر سرمایه اعمال خواهد کرد؛ بنابراین این ماجرای مالیات بر عایدی سرمایه است. حالا یک پایه مالیاتی دیگری نیز به اسم مالیات بر سود سپرده بانکی وجود دارد. هنوز این پایه مالیاتی در دولت فعلی مورد بحث قرار نگرفته است.

در دولت یازدهم، دکتر طیب نیا وزیر وقت اقتصاد این پایه مالیاتی را چند باری مطرح کردند و گفتند که دولت از سود سپرده‌های بانکی مالیات دریافت کند، ولی این پایه مالیاتی با تغییر دولت و رفتن طیب نیا از وزارت اقتصاد به فراموشی سپرده شد.

شقاقی افزود: به نظر من سود سپرده‌های بانکی نیز باید مشمول مالیات شود. مثلاً بگویند کسانی که بالای یک یا دو میلیارد تومان سپرده گذاری کرده اند و سودی دریافت می‌کنند، باید درصدی از این سود را مالیات دهند. من معتقدم هر فعالیت و کاری که بدون تلاش و بدون زحمت صاحب سود یا درآمد می‌شود باید مالیات بدهد.

چگونه است ما از تولیدکننده‌ای که زحمت می‌کشد و تلاش می‌کند مالیات‌های تحت عنوان مالیات بر درآمد و مالیات بر مشاغل دریافت می‌کنیم، ولی از کسی که ۲۳ میلیارد تومان سال گذشته سود سپرده دریافت کرده است، مالیاتی دریافت نمی‌کنیم؟ یا مردم عادی با خرید یک ساندویچ باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند، ولی فردی که در سال گذشته ۲۳ میلیارد تومان سود سپرده بانکی دریافت کرده است نباید مالیات پرداخت کند.

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی ضمن بیان این پرسش که برخی‌ها می‌گویند اگر ما از سود سپرده‌های بانکی مالیات دریافت کنیم آن گاه سپرده گذاران پول‌های خود را از بانک‌ها خارج می‌کنند گفت: اولاً قرار نیست از همه سپرده گذاران مالیات بر سود سپرده اخذ شود و قرار است به عنوان مثال از کسانی که بالای یک میلیارد تومان سپرده دارند، مالیات ستانی شود و ثانیاً این سپرده‌هایی که به دلیل مالیات ستانی قرار است از بانک‌ها خارج شوند کجا بروند؟ قرار است تبدیل به مسکن، طلا، ارز و ... بشود. خب، وقتی طرح مالیات بر عایدی سرمایه تصویب شود طرف پولش را به هر یک از موارد فوق تبدیل کند باید مالیات بدهد و در ثانی آن شخصی که مسکن را به شما فروخته و پول را دریافت کرده است، این پول را می‌خواهد چکار کند؟ باید در نهایت به بانک برگرداند؛ این پول را که در خانه خود نگهداری نمی‌کند.

مقصود این است که برخی‌ها می‌گویند، با این نوع مالیات، سپرده‌ها از بانک خارج شده و بانک‌ها با بحران مواجه می‌شوند، اما من معتقدم که تمام این پول‌ها در نهایت به سیستم بانکی باز خواهند گشت؛ لذا این مالیات بر سود سپرده بانکی مناسب است و باید برای سپرده‌هایی از یک میزان بالاتر اعمال شود تا آن قشری که زندگی آن‌ها از این سود سپرده‌ها تأمین می‌شود تحت الشعاع قرار نگیرد.

شقاقی شهری در مورد نقش مالیات ستانی از سود سپرده‌های بانکی در کاهش رشد نقدینگی نیز گفت: طبیعتاً وقتی شما از سود سپرده مالیات می‌گیرید، باعث خواهد شد گروهی تلاش کنند که سپرده‌های خود را در بانک نگهداری نکنند و با آن کار کنند و این موجب می‌شود که در مجموع پرداخت سود کلان بانکی کاهش یابد و این منجر به کنترل نقدینگی خواهد شد.

اگر فرض کنیم که به سپرده‌ها در سال جاری ۲۰ درصد سود تعلق بگیرد با توجه به اینکه هم اکنون حدود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان حجم شبه پول است، باید بانک‌ها در سال جاری حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان سود سپرده پرداخت کنند و این رقم به نقدینگی افزوده خواهد شد؛ بنابراین اگر ما از سود سپرده‌ها مالیات بگیریم یکی از مزایای آن، این خواهد بود که فرد سپرده گذار با توجه به اخذ مالیات از فعالیت‌های سوداگرانه در سایر بازار‌ها مجبور خواهد بود که پول خود را در صورت خارج کردن از بانک به سوی تولید هدایت کند. در ضمن اگر بخواهد در بانک نگه دارد و یا به سایر بازار‌ها وارد کند، دولت می‌تواند از آن درآمدی کسب کند.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۱۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
چون توليد انحصار خصولتي هاست .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
آخه این چه تیتریه زدید؟

مالیات سودهای بانکی رو نه دولت بلکه کل حاکمیت با ایجاد تورم چند صد درصدی و گرانفروشی ارز از مردم چند برابر می گیرد!

پس با این تیترها آدرس غلط ندهید به مردم
مهدی
| Germany |
۱۶:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
البته به این اشاره نشده است،که اصل سپرده را یه وقتی از دست می دهند که اینجور هم شده است.
ناشناس
| Netherlands |
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
سود سپرده با حسب نرخ تورم‌محاسبه میشود یعنی اگر عدد اعلامی تورم درست باشد الان باید سود سپرده چهل درصد باشد . دوم اینکه تا این تورم به حد نصاب علمی برنگردد مالیات بر سود سپردها بی معنی هست . چون اگر این روند را ادامه دهند مردم پول ها را از بانک ها خارج میکنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
درود بر شما ناشناس عزیز
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
الان هرکی پول بانک بزاره در واقع
! داره ضرر میکنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
اول:پول سپرده شده در بانک برای سود اوری جایی سرمایه گذاری میشود که اکثرا هم سهم وام همین شرکتهای خصولتی میشود که مالیات ان سرمایه گذاری از ان کسر می گردد.بنابراین دولت از یک پول دوبار مالیات میگیرد
دوم:سیستم مالیات کشور اینجوری است که من کارمند و یا کارگر وقتی حقوق می گیرم از درامد من قبل از دریافت ان مالیات کسر می گردد ،بعد هنگامی که با این پول خرید میکنم دوباره مالیات ارزش افزوده کسر می گردد و حالا از باقیمانده پس انداز من هم قرار است مالیات کسر شود البته اگر پس اندازی وجود داشته باشد....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
آخرش اونیکه پولداره از این مالیاتم در میره، همون یه قرون دوزاری که مردم عادی تو بانک دارن مشمول مالیات میشن. وضع اقتصاد مملکتو درست کنید اونوقت هیچ کس پولشو تو بانک نگه نمیداره آقایون.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
اول و اخرش پول دست بانک ها هست و همه مبادلات از طریق بانک ها انجام می شود. پس خیالتان راحت که همه پول ها بیش بانک ها هست و خواهد ماند.
حمید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
سلام درسته و جالبتر با این وضعیت مسکن که موجران پول پیش نمیگیرند مردم مجبورند پول وسپرده هم که دارند از سودشان اجاره بدهند اون هم مالیات بهش تعلق بگیرد مردم باید چادر بزنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
نمی دانم چرا با سپرده ها هم مثل تولید برخورد نمی کنند. مثل حقوق کارمندها تا 27 میلیون سود سپرده (نه اصل سپرده) معاف از مالیات شود و مازاد بر آن مثل سایر حوزه ها مالیات بگیرند. اینطوری به قشر پایین که سود سپرده هایشان هم اندک هست ظلم نمی شود.
کلا دارم به این نتیجه می رسم که در این کشور اراده ای برای حل مشکلات ولو مشکلات بسیار ساده وجود ندارد.
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
نکته جالب اینه که الآن برعکسه ، یعنی مثلاً بانک میاد میگه زیر ۵۰۰ میلیون ۱۸ درصد ، ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد ۱۹ درصد ، بالای یک میلیارد فرضا ۲۰ درصد و .... ، به تعبیر دیگه هرچی پولدارتر باشی درصد بیشتری هم میگیری
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
تازه به این نتیجه رسیدی هموطن !!!!!!!!!!
ناشناس
| Germany |
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
سپرده گذار حاصل یک عمر نخوردن و تحمل سختی سپرده کرده شما عیش ونوشت سر جاش فقط دوس داری پول داشتی بیشتر عیش کنی. از سرمایه های مردم دست بردارید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
بهتر است کلا مالیات بر دارایی های منقول و غیر منقول و سکه و سهام و ...(همه انواع دارایی بدون استثنا) باشد زیرا در ایران 70 درصد درآمدها از نیروی سرمایه حاصل می شود ولی در کشورهای پیشرفته برعکس است و 70 درصد درآمدها از نیروی کار حاصل میگردد...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
فردی که سرمایه خود را در این شرایط در بانک میگذارد باید سود مناسب هم بگیرد.چون بانک با این پول زمین و دلار و سکه میخرد و دو برابر به ملت میفروشد.
پاسخ ها
حسن
| United States of America |
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
کسیکه از سود بانکی استفاده می کند در واقع به تدریج از اصل سرمایه خود می کاهد. چون سود بانکی زیر نرخ تورم است در واقع بانکها فقط مقداری از کاهش ارزش پول را جبران می کنند و کسی که سود بانکی را به عنوان درآمد خرج بکند در واقع اصل سرمایه خود را خرج می کند.
بانکها باید نقدینگی را جمع و به صورت وام در اختیار بخش تولید بگذارند نه اینکه دولت با وضع مالیات بر
سپرده زمینه فرار نقدینگی از بانکها را فراهم نماید
البته شکی نیست که بانکها در حال حاضر به وظیفه خود عمل نمی کنند و در حال دلال بازی می باشند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
مثل شمشیر دولبه،بزنی تو کار تولیدی و خدماتی اینقدر سنگ جلو پات هست که بیخیال میشی،بزاری بانک تورم ارزش پولت رو میاره پایین،فقط دلالی!!!!.
فریبرز
|
Canada
|
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
چون دولت میدونه اگر کوچکترین حرکتی در این زمینه انجام بشه سیل مردم برای بیرون کشیدن سپرده باعث افشای ورشکستگی بانک ها میشه و کل اقتصاد از هم میپاشد.افتاد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
یکبار برای نجات اقتصاد ایران از دست سپرده بازی باید این کار انجام شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
تورو خدا قبل از هر طرحی یکم فکر کنید
شماهم تابناک جان هر خبریو منعکس نکن

اینجوری کسی دیگه پول رهن نمیگیره، همه دنبال اجاره میرن،....! ما چی میشیم این وسط قشر مستحق
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
دقت نکردین. اگر قرار مالیات بر سود سپرده های بانکی
وضع بشه به سپرده های خاصی مثلاً سپرده هایی با مبلغ بالاتر از یک میلیارد تومان وضع خواهد شد. همه سپرده ها رو شامل نمیشه
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
ربطی ندارد که طرف ۲۳ میلیارد سود سپرده گرفته یا ۲۳ هزار تومن. در هر صورت سپرده گذار هم که در حال حاضر حداکثر ۱۸ درصد در سال میگیرد ولی تورم طبق گفته بانک مرکزی حدود ۴۰ درصد و در عالم واقعیت خیلی بیشتر است ، به نوعی متضرر میشود ، چراکه حتی ارزش پولش حفظ نمیشود. نمی خواهم بگویم تولیدکننده ها وضع خوبی دارند ولی حداقل ارزش سرمایه آنها اعم از ساختمان و زمین و ادوات تولید ( سرمایه ثابت ) افزایش می یابد و اینکه کسانی دائما بگویند چرا از سپرده گذاران مالیات نمی گیرند ، حرف درستی نیست چون این افراد به خاطر اختلاف سود با تورم ، عملاً مالیات سنگینی به سیستم بانکی و نهایتاً دولت پرداخت می‌کنند. این سخن زمانی درست است که تورم در کشور ما هم مانند اکثر دنیا زیر ۲ درصد و سود سپرده هم در همین حدود باشد تا سرمایه دار ترغیب شود به تولید با سود بالاتر بپردازد.
پاسخ ها
افرین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
حرف شما کاملا درست است یعنی گذاشتن پول در بانک به منظور گرفتن سود یک اشتباه است . زیرا در ایران هرگز سود سپرده به میزان تورم نمی رسد و شخص سپردهگذار در اصل متضرر است . ولی بانک که از این پولها استفاده می کند و با انها خرید و فروش می کند سود میبرد فرض کنید کسی سال قبل 100 میلیون تومان در بانک با نرخ 20 درصد سپرده گذاری می کرد فوقش 20 میلیون سود می کرد ولی اگر با این پول هر کالای دیگری اعم از ماشین سکه و یا ارز می خرید سود حاصل از این پول چند برابر می شد .
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
به همون دليل كه تو توليد كننده سود ميبري و سرمايه گذار بايد بدو دنبال اصل پولش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۳
یک چجو میگید تولید مثل اینکه تو تین مملکت تولید هم وجود دارد ! کدوم تولید برادر ! ؟ یک تولید سود دار به من نشان بدید من حتما میرم سراغش !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
منظور آقایان از تولید بسازبفروشیه
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟