تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون جدیدترین وضعیت بازار سهام/ آسیا صعود کرد، هنگ کنگ سقوط، یک مقام عراقی: عراق کاملا به برق ایران وابسته است، چین برای آمریکا شرط گذاشت/بخشی از تعرفهها در فاز یک مذاکره باید لغو شود، افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی با امیدواری به بهبود جنگ تجاری چین و آمریکا، کاهش قیمت انواع سکه در بازار تهران، همتی: استفاده اجباری از رمز پویا در حال حاضر مقدور نیست و قیمت دلار و یورو در آخرین روز هفته را در بر دارد.
بانک جهانی اعلام کرد در حمایت از دولت دید لبنان کوتاهی نخواهد کرد و هشدار داد، این کشور برای رسیدگی به بحران اقتصادی خود که روز به روز شرایطش بدتر می شود زمانی برای هدر دادن ندارد. بانک جهانی خواستار تشکیل هرچه زودتر کابینه جدید دولت لبنان شد و پیش بینی کرد، رکود اقتصادی لبنان بالاتر از برآوردهای پیشین این بانک خواهد بود. اعتراضات در لبنان باعث شد چندی پیش سعد حریری، نخست وزیر این کشور استعفا کند. هنوز نشانه هایی از توافق برای تشکیل کابینه جدید دولت به گوش نرسیده است. بانک جهانی پیشتر پیش بینی کرده بود که لبنان امسال با رکود و رشد اقتصادی ۰.۲ درصدی روبه رو خواهد بود که در هشدار جدیدش این برآورد را خوش بینانه دانسته است.
شاخصهای اصلی بازارهای بورس کشورهای آسیایی روز (پنجشنبه ۷ نوامبر ۲۰۱۹) در چهارمین روز کاری هفته روند صعودی در پیش گرفتند. در این راستا، شاخص ترکیبی شانگهای چین با افزایش نسبی ارزش در سطح ۲.۹۷۸,۷۰ واحد قرار گرفت. با این حال شاخص «نیکی ۲۲۵» بورس ژاپن با رشد ۰.۱۱ درصدی به ۲۳.۳۳۰,۳۲ واحد صعود کرده و نرخ برابری دلار/ ین ژاپن نیز با روند افقی در سطح به ۱۰۸,۹ واحد قرار گرفت. همچنین ارزش شاخص «سنسکس» بورس هند با ۰.۲۲ درصد افزایش به ۴۰.۵۵۷,۸۲ واحد رسید. در همین حال شاخص «هنگ سنگ» بورس هنگ کنگ نیز با کاهش ۰.۳۴ درصدی در سطح ۲۷.۵۹۳,۳۵ واحد و شاخص «کوسپی» بازار بورس کره جنوبی با افزایش نسبی در سطح ۲.۱۴۴,۲۹ واحد قرار گرفت.
رویترز: یک مقام رسمی وزارت انرژی عراق اعلام کرد: این کشور برای تأمین نیاز برق داخلی 7 گیگاوات برق از ایران وارد کرده است. عباس جابر، معاون وزیر انرژی عراق در کنفرانس خبری در قاهره گفت: شاید در سه سال آینده عراق بتواند نیازهای برق خود را تامین کند و در این زمینه خودکفا باشد، البته این مسیر پرچالش خواهد بود، چون مصرفکنندگان باید هزینه زیاد تولید را بپردازند. بر اساس این گزارش، دههها تحریم عراق و چالشی که در این کشور ایجاد شده، باعث کمبود برق در این کشور شده است. معاون وزیر انرژی این کشور با بیان اینکه ظرفیت تولید برق داخلی این کشور 19.5 گیگاوات است، گفت: نیاز این کشور 25.5 گیگاوات است که این شکاف از طریق واردات از ایران جبران میشود.
این مقام عراقی گفت: صادقانه بگویم ما باید این واردات از ایران را انجام دهیم، چون در تولید برق خودکفا نیستیم و برای تامین نیاز کشور عراق باید این واردات را انجام دهیم و در این زمینه وابسته به ایران هستیم. وی در ادامه گفت: انتظار ما این است که بتوانیم تامین انرژی خود را متنوعتر کنیم و پروژهای را که سال 2020 آغاز میشود، بتوانیم تا ظرفیت 500 مگاوات انرژی استحصال کنیم. عباس جابر با بیان اینکه صورت حسابی که مردم این کشور پرداخت میکنند، تنها 10 درصد هزینههای تولید را تامین میکند، گفت: با این حال عراق به ظرفیتهای تولید برق خود اضافه خواهد کرد، البته جزئیات آن را توضیح نداد. به گفته این مسئول عراقی حملات اخیر داعش حدود 4.5 گیگاوات به تولید برق این کشور خسارت زده است.
وزیر بازرگانی چین روز پنجشنبه اعلام کرد: دو کشور چین و آمریکا باید همزمان برخی از تعرفههای اعمالشده را لغو کنند که در چنین حالتی فاز نخست مذاکرات تجاری به نتیجه خواهد رسید. گائوفنگ، سخنگوی وزارت بازرگانی چین گفت: سهم هر دو کشور از تعرفههایی که لغو میکنند باید یکسان باشد و درباره مقدار تعرفهها باید بین دو طرف مذاکره صورت گیرد. گائو گفت: دو طرف طی دو هفته گذشته درباره لغو تعرفههای اضافی که در چند ماه جنگ تجاری در فازهای مختلف اعمال شده بود را توافق کردهاند.
روز گذشته در بازارهای جهانی قیمت نفت افزایش یافت. نفت برنت با افزایش 73 سنتی نسبت به روز چهارشنبه 62.47 دلار معامله شد. نفت وست تگزاس آمریکا هم با 69 سنت افزایش بشکهای 57.04 دلار به فروش رفت. در گروه سایر فرآوردههای نفتی هم بنزین با رشد 1.22 دلار گالنی 163.84 دلار معامله شد،نفت کوره و گازوئیل هم افزایشهایی به ترتیب 1.34 و 1.25 دلار را تجربه کردند. خبرگزاری رویترز نوشت: روز پنجشنبه قیمت نفت به بالای 62 دلار رسید، چون سرمایهگذاران امیدوارند که جنگ تجاری چین و آمریکا پایان مییابد.
روز پنجشنبه در بازارهای جهانی قیمت هر اونس طلا با 7.3 دلار کاهش نسبت به روز چهارشنبه به قیمت 1483 دلار معامله شد. قیمت طلا دیروز در کمترین زمان 1480.3 دلار و در بیشترین زمان 1492.9 دلار به فروش رفت. قیمت این فلز گرانبها دیروز در مقایسه با یک ماه گذشته 22 دلار کاهش داشت، اما نسبت به یک سال گذشته 257 دلار با افزایش همراه شد. در گروه سایر فلزات گرانبها هم، نقره با کاهش 10 سنتی هر اونس به قیمت 17.5 دلار معامله شد. فلز پلاتینوم یک دلار کاهش داشت اما فلز پالادیوم 4 دلار با افزایش همراه شد. رویترز نوشت: روز پنجشنبه قیمت طلا در بازارهای جهانی تحت تأثیر سیگنالهای مثبت بهبود مذاکرات تجاری چین و آمریکا کاهش یافت. زمانی که سرمایهگذاران خبرهای مثبتی از بهبود اقتصاد میشنوند، سرمایهگذاری از سمت طلا منحرف میشود. سرمایهگذاران معمولا فلز زرد را به عنوان یک منطقه امن سرمایهگذاری میدانند.
در معاملات روز پنجشنبه شانزدهم آبان ماه ۹۸؛ بر اساس اطلاعات اتحادیه طلا و سکه تهران، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با افت نرخ نسبت به روز سه شنبه، به قیمت ۳ میلیون و ۹۸۵ هزار تومان رسید. هر قطعه سکه تمام طرح قدیم نیز ۳ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان ارزشگذاری شد. هر نیم سکه بهار آزادی به رقم ۲ میلیون و ۹۰ هزار تومان و هر ربع سکه بهار آزادی نیز به رقم یک میلیون و ۲۹۰ هزار تومان رسیده است. همچنین هر سکه یک گرمی در بازار امروز، ۸۱۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است. هر گرم طلای ۱۸ عیار به رقم ۴۰۶ هزار تومان معامله شد و هر مثقال طلای ۱۷ عیار که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، به یک میلیون و ۷۶۲ هزار تومان رسید.
در معاملات روز پنجشنبه شانزدهم آبان ماه ۹۸، بر اساس اطلاعات سامانه سنا بانک مرکزی ـ که بیانگر میانگین وزنی نرخ خرید و فروش ارزبر مبنای معاملات ثبت شده در سامانه نظارت ارز توسط بانکها و صرافیهای مجاز کل کشور است ـ هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۱۱۲۵۰ تومان از مردم خریداری و به قیمت ۱۱۳۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد که نسبت به روز سه شنبه، ۵۰ تومان افزایش داشت. این در حالی است که آخرین خبرها از بازار آزاد تهران حکایت از نوسان نرخ دلار در محدوده ۱۱۴۱۰ تا ۱۱۴۳۰ تومان دارد. همچنین هر اسکناس یورو در صرافیهای مجاز و بانکی سطح کشور به نرخ ۱۲۵۵۰ تومان خریداری شد و به قیمت ۱۲۶۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شده که نسبت به سه شنبه، ۵۰ تومان گرانتر شد.
راشاتودی: تجارت بین دو اقتصاد بزرگ جهان یعنی چین و آمریکا در 9 ماهه نخست امسال با کاهش بسیار جدی مواجه شد که عمده دلیل آن جنگ تجاری بین دو کشور است. بر اساس این گزارش، میزان واردات آمریکا از چین طی این مدت با 53 میلیارد دلار کاهش در محدوده 342 میلیارد دلار ایستاد. در ماه سپتامبر، آمریکا تنها 40 میلیارد دلار کالا از چین وارد کرده که این رقم در مدت مشابه سال گذشته 48 میلیارد دلار بوده است. این گزارش مینویسد: صادرات آمریکا به چین هم با کاهش جدی مواجه شده است و به 78.7 میلیارد دلار رسیده، در حالی که این رقم سال گذشته 93.3 میلیارد دلار بوده است. همچنین کسری تجاری با چین نیز از رقم 302 میلیارد دلار به 263 میلیارد دلار در 9 ماهه نخست سال 2018 رسیده است.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی پنجشنبه شب در یادداشتی در اینستاگرام درخصوص اقدامات انجام گرفته برای مقابله با فیشینگ (Phishing) نکات زیر را تشریح کرد.
۱- مسئولیت حفاظت از اطلاعات مشتریان به عهده بانکها و هرگونه ضرر و زیان وارده از این ناحیه به مشتریان به عهده آنهاست.
۲- بانکها اطلاع رسانی درخصوص مزایای استفاده از رمز پویا را آغاز کرده اند و در حال حاضر رمز ایستا و رمز پویا توامان فعال هستند و به همین دلیل مشتریان به دلیل راحتی ترجیح می دهند از رمز ایستا استفاده کنند.
۳- رمز ایستا بایستی به گونهای غیرفعال شود که موجب نگرانی مشتریان در دریافت روزانه بیش از ۱۰ میلیون خدمت نشود و نیز تعدادی از بانکها هنوز به سرویس شاهکار برای انطباق شماره ملی و موبایل مشتریان خود متصل نیستند.
۴- بانک مرکزی ایران به موازات اقدامات لازم پیشگیرانه با رصد مرتب شبکههای اجتماعی و پایش درگاههای شبکه پرداخت کشور و نیز تعامل با نهادهایی نظیر دادستانی، پلیس فتا و مرکز ماهر اقدام به مسدودسازی تعداد زیادی سایتهای جعلی کرده است.
۵- بیش از سی بانک فعال سازی رمز پویا را شروع کردهاند؛ اما به دلیل هوشمند نبودن خیلی از موبایلها اجباری کردن استفاده از رمز پویا در حال حاضر مقدور نیست.
۶- بانک مرکزی یک سیستم متمرکز مبتنی بر پیامک را راه اندازی کرده است، لیکن اتصال کلیه بانکها به آن تا ابتدای دی ماه زمان لازم دارد. بانک مرکزی اطلاع رسانی لازم در این خصوص را به هموطنان عزیز انجام خواهد داد.
رئیس سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی با بیان اینکه ذرتهای آلوده، دامی بوده و وارد کشور نشده است، گفت: تحت هیچ شرایطی اجازه «مصرف ثانویه، فروش داخل و فروش به کشور همجوار» را نداریم. جمشید قسوریان جهرمی در گفت و گو با مهر با بیان اینکه این محمولهها، ذرتهای دامی هستند و مصرف انسانی ندارند، گفت: این ذرتها به دلیل آلودگی، مجوزهای بهداشتی لازم را نتوانستند اخذ کنند و از گمرک ترخیص نشدند؛ به همین دلیل، مشمول اموال متروکه شده و در همان محلی که قرار داشتند، یعنی گمرک بنادر، تحت کلید ما قرار گرفتند. وی افزود: محمولهای که تحت کلید ما قرار گرفته ۱۲۵ هزار تن است و تحت هیچ شرایطی نیز اجازه «مصرف ثانویه، فروش داخل و فروش به کشور همجوار» را نداریم. وی تصریح کرد: این محمولهها باید به خارج از کشور اعاده شود؛ یا به مبدأ خود و یا به کشوری که درخواست داشته باشند که مصرف دیگری برای این محموله ها انجام دهند.
رئیس سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی درباره اینکه از نظر حقوق تجارت بین الملل و با توجه به آلودگی بهداشتی این محمولهها، اعاده آن به خارج از کشور مسأله ساز نخواهد بود، توضیح داد: با توجه به اینکه این محموله در مناطق آزاد و ویژه وارد کشور قرار دارد، اعاده آن به مبدا یا کشورهای دیگر (در صورت ارائه درخواست)، مشکلی از نظر حقوقی برای کشور ایجاد نخواهد کرد. وی درباره زمان اعاده این محموله ها به خارج از کشور نیز گفت: گمرک در حال انجام مکاتبه برای اعاده به خارج از کشور است. وی یادآور شد: دستور رئیس جمهور هم این است که این محموله امحا و یا اعاده شود. قسوریان جهرمی در پاسخ به این سوال که چرا به جای اعاده، اقدام به امحای این محموله نمی کنید، توضیح داد: با توجه به حجم محموله، امحا زمانبر است و هزینه های سنگینی را باید متقبل شویم به همین دلیل مقرر شد که محموله های مذکور اعاده شود. وی گفت: در حال حاضر ۱۲۵ هزار تن ذرت دامی در اختیار سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی قرار گرفته است که اگر بخواهد برای امحا، جابجا شود به ۶۵۰۰ تریلی نیاز دارد.
با قیمت خانهها در ۵ شهر گران قیمت آمریکایی آشنا میشوید؛
سان خوزه- کالیفرنیا
در حال حاضر در این شهر ۳۶۹ هزار و ۷۲۴ واحد مسکونی برای فروش قرار دارد که از این تعداد ۲۰۸ هزار و ۷۴۵ واحد بالای یک میلیون دلار قیمت گذاری شده اند. بدین ترتیب ۵۶ درصد کل خانه های موجود در این شهر میلیون دلاری هستند.
سان فرانسیسکو- کالیفرنیا
در حال حاضر در این شهر ۹۳۳ هزار و ۹۰۴ واحد مسکونی برای فروش قرار دارد که از این تعداد ۳۹۵ هزار و ۸۶۰ واحد بالای یک میلیون دلار قیمت گذاری شده اند. بدین ترتیب ۴۲ درصد کل خانه های موجود در این شهر میلیون دلاری هستند.
لس آنجلس- کالیفرنیا
در حال حاضر در این شهر دو میلیون واحد مسکونی برای فروش قرار دارد که از این تعداد ۴۰۰ هزار و ۵۶۲ واحد بالای یک میلیون دلار قیمت گذاری شده اند. بدین ترتیب ۱۹ درصد کل خانه های موجود در این شهر میلیون دلاری هستند.
سن دیگو- کالیفرنیا
در حال حاضر در این شهر ۶۰۰ هزار و ۵۴۵ واحد مسکونی برای فروش قرار دارد که از این تعداد ۸۴ هزار و ۷۶۹ واحد بالای یک میلیون دلار قیمت گذاری شده اند. بدین ترتیب ۱۴ درصد کل خانه های موجود در این شهر میلیون دلاری هستند.
سیاتل- واشنگتن
۱۱ درصد کل خانه های موجود در این شهر میلیون دلاری هستند. متوسط قیمت مسکن در این شهر ۴۸۷ هزار و ۴۰۰ دلار است.