انتخابات در ایران دو مرحله و به تعبیر برخی سه مرحله دارد. حتی برخی اعتقاد دارند گذشتن از مرحله اول سختتر از مرحله دوم نیز هست. در واقع به اعتقاد این افراد، مرحله تایید صلاحیت، سختترین مرحله ورود به انتخابات برای یک کاندیدا به شمار میآید.
به گزارش «تابناک»؛ البته مرحله نخست یا به عبارت دیگر، مرحله تایید صلاحیت نیز از دو بخش تشکیل شده است. در دورههای گذشته، بخصوص در انتخابات مجلس، خیال نمایندهها از بابت هیاتهای اجرایی آسوده بود و بیشتر کاندیداها نگران بررسی پروندهها در شورای نگهبان بودند؛ اما گویا امسال رویه قدری متفاوتتر شده است!
موضوع رد صلاحیتهای گسترده در هیاتهای اجرایی و نگرانی از رد صلاحیتهای بیشتر توسط شورای نگهبان باعث شده برخی موضوع رایزنی با شورای نگهبان را که پیش ازین نیز توسط برخی اصلاحطلبان مطرح شده بود، جدیتر بگیرند.
یک عضو شورای مرکزی فراکسیون امید مجلس از آغاز رایزنی اصلاح طلبان با شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت کاندیدهای اصلاح طلب خبر داد و گفت: از آن جا که برخی از هیاتهای اجرایی در بررسی صلاحیتها اعمال سلیقه کرده اند، امیدوارم شورای نگهبان با بررسی دقیقتر، صلاحیت این کاندیداها را احراز کند.
حجت الاسلام احمد مازنی در گفتوگو با تابناک با اشاره به رد صلاحیت تعدادی از کاندیداهای اصلاح طلب و نمایندگان عضو فراکسیون امید توسط هیاتهای اجرایی گفت: بنا بر اخبار رسیده، رد صلاحیتهای هیاتهای اجرایی به گونهای بوده که متاسفانه زحمت شورای نگهبان را کم کرده و در برخی موارد، مبانی محکمی دال بر رد صلاحیت وجود ندارد.
وی توضیح داد: هیاتهای اجرایی برخی افراد را با این استدلال رد صلاحیت کردند که آنها قبلا عضو حزبی بودند که منحل شده؛ حال اینکه آنها طبق قانون حزب جدید تاسیس کرده و بعد عضو آن حزب شدند؛ این مدنیترین کار قانونی است و باید آنها را تشویق کرد.
همچنین برخی نمایندگان فعلی به دلیل عدم التزام عملی به جمهوری اسلامی رد صلاحیت شدند. نمایندگانی که نه تنها عملکردشان حکایت از این التزام عملی دارد که هرگاه رهنمودی از سوی رهبری صادر شده با آن همراهی کردند، لذا به نظر میرسد هیاتهای اجرایی در بررسی صلاحیتها تا حدی اعمال سلیقه کرده اند که این باعث از دست رفتن اعتماد مردم به مجریان و ناظران میشود.
وی با تاکید بر اینکه راه برخورد با ردصلاحیتها تقابل نیست، افزود: باید ضمن اینکه مجریان و ناظران را از خود بدانیم، همه جناحها اعم از اصلاح طلب و اصولگرا و احزاب و تشکلها و کاندیداها ارتباطشان را با شورای نگهبان ناظرین و مجریان انتخابات بر پایه تعامل و گفتوگو تعریف کرده و از هرگونه حرکتی با استنباط تقابل به شدت پرهیز کنند، چون ما در یک کشتی با یک هدف مشترک هستیم که ممکن است افراد نفوذی با ورود به آن تلاشهایی در جهت تبدیل روابط تعاملی به تقابلی انجام دهند؛ توجه به این نکته از سوی شورای نگهبان، وزارت کشور، هیاتهای اجرایی، احزاب، جناحها و نامزدها ضروری است.
مازنی گفت در همین چهارچوب جناحها و شخصیتهای تاثیرگذار با یکدیگر تعامل داشته و گفتوگوهای مستقیم و غیرمستقیم با اعضای شورای نگهبان صورت میگیرد. مشخصا آقای عارف دیداری با حقوقدانان شورای نگهبان داشته و آقای انصاری نیز بعد از انجام دیدار کوتاهی قرار شده مجددا دیدار مفصل تری داشته باشد؛ بنابراین، در مجموع احساس میکنم مسیر تعامل و گفتوگوست.
نماینده تهران در پیش بینی از سرانجام پیگیری وضعیت کاندیداها و نمایندگان فعلی رد صلاحیت شده گفت: در انتخابات این دوره مجلس به دلیل برداشتی از قانون، دادستانی در انتخاب معتمدین و هیاتهای اجرایی نقش داشته و در نتیجه ترکیب هیاتهای اجرایی منحصرا مربوط به یک گروه نیست. در جایی همه اصلاح طلب و در شهر دیگری کاملا اصولگرا هستند یا در حوزه انتخابیهای ترکیب از هر دوست؛ بنابراین، عملا تفاوتی بین نحوه بررسی و اعلام نظر هیاتهای اجرایی با شورای نگهبان دیده نمیشود و حتی برخی میگویند این بار هیاتهای اجرایی زحمت شورای نگهبان را کم کرده است.
مازنی در پایان اظهار کرد: به رغم رد صلاحیتهای صورت گرفته توسط هیاتهای اجرایی باز هم میتوان به این عرصه نگاه مثبت داشت، به گونه ای که شورای نگهبان به عنوان دستگاه ناظر بر احقاق حق ورود کند؛ یعنی شورای نگهبان درباره پرونده این افراد بررسی دقیقتر داشته و صلاحیت آنها را احراز کند؛ اتفاقی که در رابطه تعاملی، شدنی است. انشاءالله شورای نگهبان طبق مر قانون عمل کند.