دو هزار و دوازدهمین بسته ویژه خبری «تابناک»
پیشنهاد عباس عبدی درباره نحوه رهبری اصلاحات / روایت نادران از مخالفت پایداریها با قالیباف / احمدینژادیها بر سر ریاست مجلس توافق کرده اند؟
رصدخانه «تابناک» خبرهایی از اخبار روز برای مخاطبان آماده میکند که غیررسمی هستند، یا اینکه کمتر از اهمیت خود، مورد توجه قرار میگیرند. تیترهایی مانند: زاکانی به نفع کدام کاندیدای ریاست مجلس انصراف داد؟ / بهزاد نبوی: روی کار آمدن دولتی تندرو در ۱۴۰۰ قطعی است / میرسلیم با وزرای احمدینژاد به توافق رسید و ... رصدخانه امروز تابناک را تشکیل میدهند.
تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
ممنوعیت مبارزه با ورزشکاران اسرائیلی قانون شد
نمایندگان مجلس، دو فوریت طرح چهارده مادهای را تصویب کردند که بر اساس آن برگزاری هرگونه رقابت ورزشی اعم از رسمی یا تدارکاتی میان ورزشکاران و تیمهای ورزشی ایران با حریفان رژیم صهیونیستی ممنوع خواهد بود. هر یک از فدراسیونها، موظفند با بهرهمندی از ظرفیتهای داخلی و برقراری ارتباط اصولی با مجامع بینالمللی، اقدامات لازم برای جلوگیری از هرگونه مجازات و محرومیتهای احتمالی ورزش اتخاذ کنند.
مطهری: اگر به شورای نگهبان میگفتم «هرچه شما میفرمایید»، تأیید صلاحیت میشدم
علی مطهری در واکنش به مصاحبه عباسعلی کدخدایی با روزنامه شرق توضیحاتی برای این روزنامه فرستاده که در بخشی از آن آمده است: «این موضوع را برای اولینبار است که میشنوم. موضوع خبرنگاران اصلا به من گفته نشد که میتوانید خبرنگار به داخل جلسه ببرید. فقط زمان خروج، یک نفر به من گفت: میتوانید با خبرنگار مصاحبه کنید. من ملاحظه شورای نگهبان را کردم. اگر به خبرنگار میگفتم به این دلایل مرا ردصلاحیت کردهاند، به ضرر شورای نگهبان تمام میشد و شاید اصلا منتشر نمیکردند. البته این را بدانید که اگر من به آن عضو حقوقدان میگفتم که درست میفرمایید، اظهارنظرهای من غلط بوده، هرچه شما میفرمایید، تأیید صلاحیت میشدم، ولی من برای اینکه این رویه تثبیت نشود، برخورد تندی با او کردم، در پاسخ به حرفهای او که میگفت: شما این را گفتهاید، باید اینطور بگویید، خطاب به او گفتم: متأسفم که شما با این طرز فکر عضو شورای نگهبان هستید. حیف خون شهید مطهری که به زمین ریخت و امروز من باید این حرفها را از شما بشنوم. بعد بلند شدم و از جلسه بیرون آمدم».
واعظی نقش مشایی را در دولت دارد
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو به «نامه نیوز» گفت: «توجه داشته باشید که قضاوت فعلی از نقش آفرینی واعظی در دولت ناشی از اخبار جسته و گریخته و غیررسمی است. در زمان احمدی نژاد هم بر اساس گفتهها، برداشتها و اخبار پنهانی گفته میشد که مشایی چه نقشی در دولت دارد. اکنون هم بر اساس آنچه جسته، گریخته میشنویم، نقش واعظی، نوبخت و با فاصله، نقش نهاوندیان بسیار پررنگ است. اینها نقش مهمی در تصیمات دولت و شخص رئیس جمهور دارند». وی افزود: «البته در دولتهای قبلی هم این مسائل بود، در دولت احمدی نژاد هم مشایی و بقایی بودند. در دولت آقای خاتمی هم برخی افراد بودند البته با درصد کمتری چنین نقشی را ایفا میکردند. مثلا علی آقای خاتمی اخوی ایشان. در دولت آقای هاشمی هم اگرچه ایشان جایگاه بالایی از نظر تصمیم گیری داشتند، افرادی مثل این بودند. در واقع در همه دولتها افرادی بودهاند که بسیار مورد اعتماد رئیس جمهور بوده و در تصمیم سازیها دخالت داشتند. حالا در دولتهایی مثل این دولت و دولت احمدینژاد پررنگتر بوده و در برخی دولتها کمرنگتر بوده است».
محسن هاشمی نمیتواند با استفاده از نام پدرش رئیسجمهور شود
حسن بیادی درباره میزان رأی آور بودن نام مرحوم هاشمی رفسنجانی برای فرزندش در انتخابات ریاست جمهوری یادآور شد: مرحوم آقای هاشمی، چون همه اعتبارش را برای رأی آوری حسن روحانی گذاشت و به دنبال آن جامعه عملکرد دولت آقای روحانی را ناموفق قلمداد میکند بنابراین آقای محسن هاشمی گرچه فرد لایقی است، نمیتواند با استفاده از نام پدر مرحومش رئیس جمهور شود. وی با اشاره به ضعیف شدن جریان اصلاحات افزود: فقط پول و شهرت برای کاندیداتوری کافی نیست، بلکه برای رأی آوری باید یک جریان سیاسی قوی و مردمی پشت سر یک نامزد قرار گیرد. دبیرکل جمعیت آبادگران جوان صحبت درباره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را زودهنگام خواند و تأکید کرد: اگر همین فردا انتخابات برگزار شود و احمدی نژاد و قالیباف نیز تأیید صلاحیت شوند، معتقدم نامزدهای دیگر برای ادامه رقابت کارشان به مشکل میخورند و باید یک فکری اساسی بکنند.
میرسلیم با وزرای احمدینژاد به توافق رسید
علی خضریان نماینده تهران در مجلس یازدهم در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «به برکت ماه رمضان در جلسه وفاق امروز که با حضور جمعی از منتخبان مجلس یازدهم برگزار شد، با توافق میان آقایان سیدمصطفی میرسلیم، حمیدرضا حاجیبابایی، علی نیکزاد و سیدشمسالدین حسینی کمیتهای ۷نفره با سازوکار مشخص جهت کمک به وحدت جریان انقلاب برای ریاست مجلس آینده تشکیل شد.» وی همچنین با اشاره به اینکه افراد نامبرده عضو این کمیته نیستند، اما سازوکار آن را پذیرفتهاند، تاکید کرد: «از جناب قالیباف نیز جهت حضور در این پروسه دعوت شده بود تا براساس سنجش شاخصها و ارایه برنامه و نقد و بررسی آن و در نهایت توافق بر روی نحوه کمک به وحدت جریان انقلاب حضور یابند و ایشان خودشان نپذیرفتند. این موضوع به معنای عدم نامزدی ایشان نیست.»
بهزاد نبوی: هیچ وقت مشارکت آنقدر کم نشد که نشانه عدم مشروعیت نظام باشد
بهزاد نبوی: در هر انتخاباتی که شرکت مردم گسترده بوده، اصلاحطلبان و میانهروها پیروز شدهاند و در هر مورد که مشارکت کاهش یافته، مخالفانشان پیروز شدند لذا اصلاحطلبان هرگز از عدم شرکت فعال در انتخابات سود نبرده و نخواهند برد. برخی از اصلاحطلبان بر این باور بوده و هستند که کاهش مشارکت مردم در انتخابات، مشروعیت آن را زیر سوال خواهد برد حال آنکه برای یک جریان اصلاحی که معتقد به حفظ اصل نظام و طبعا مشروعیت آن و نهادهای تحت پوشش نظام است، علیالقاعده نباید کاهش مشروعیت انتخابات که به تضعیف نظام منجر میشود خشنودکننده باشد. ثانیا تاریخ انتخابات در جمهوری اسلامی نشانگر آن است که هیچ دورهای به جز دوره اخیر مشارکت کمتر از ۵۰ درصد نبوده است که در استاندارد جهانی نشانه عدم مشروعیت نظام نمیباشد حتی مشارکت ۴۲ درصدی این دوره از مجلس نیز در استاندارد جهانی قابل قبول است؛ لذا تشویق مردم به عدم مشارکت یا حتی سکوت در این زمینه، تنها سودش، شکست اصلاحطلبان و میانهروها بوده و خواهد بود.
نظر مهاجرانی در مورد برکناری وزیر صمت
وزیر اسبق ارشاد در دولت اصلاحات به برکناری رضا رحمانی وزیر پیشین صمت واکنش نشان داد و نوشت: «وزارت جزو حقوق طبیعى و شرعى کسى نیست!» سید عطاالله مهاجرانی در صفحه توییتر خود نوشت: «وزارت جزو حقوق طبیعى و شرعى کسى نیست! رئیس جمهور فردى را به عنوان وزیر انتخاب مى کند. پس از رأى اعتماد وزیر وظایف قانونى خود را تحت مدیریت عالى ریاست جمهورى انجام مى دهد. به هر دلیلى رئیس جمهور وزیرى را ناتوان یا به مصلحت نبیند، وزیر مى بایست محترمانه کنار برود، نامه سرگشاد!»
احمدینژادیها بر سر ریاست مجلس توافق کرده اند؟
منتخب مشکینشهر در مجلس یازدهم گفت: من احتمال میدهم پایداریها با دوستان دولت نهم و دهم ائتلاف کنند. ائتلاف رهپویان با این دوستان هم دور از انتظار نیست.محمود عباسزاده مشکینی که زمانی استاندار اردبیل در دولت محمود احمدینژاد بود و حالا در ردای نمایندگی ظاهر شده است، درباره معاملات پشت پرده برای کرسیهای هیات رئیسه مجلس معتقد است هیچکدام از بلوکهای اصولگرایی در مجلس یازدهم دست بالا را ندارند و هر یک اگر میخواهند حرفشان به کرسی بنشیند چارهای جز ائتلاف ندارند. او احتمال ائتلاف پایداری را با وزرای دولت نهم و دهم دور از انتظار نمیداند و معتقد است رهپویان هم احتمالا به این ائتلاف میپیوندند. عباسزاده در مورد انصراف زاکانی از کاندیداتوری برای ریاست مجلس میگوید زاکانی یک فعال سیاسی است و معمولا این افراد وقتی تحلیلشان به این منتج شود که رای نمیآورند از خیر رقابت صرف نظر میکنند.
کنایه معنادار نماینده اصلاحطلب به برکناری وزیر صمت
سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس به برکناری وزیر صنعت از سوی رییس جمهوری واکنش نشان داد.بهرام پارسایی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «پس از اینکه تلاش چهارساله ما در تهیه و قرائت گزارش بخشی از تخلفات خودروسازان در مجلس با وجود مقاومتهای زیاد به ثمر نشست، خبر رسید وزیر همسو با خودروسازان، برکنار شده است.قطعا این برکناری علاج کامل دردهای چندین ساله و اجحافهای خودروسازان در حق مردم نیست، اما آن را به فال نیک میگیریم.»
نامه انتقادی فلاحتپیشه به لاریجانی
یک نماینده مجلس با انتقاد از عملکرد هیات رئیسه در برگزاری جلسات غیر علنی مجلس در طول ۴ سال گذشته گفت که تعدد جلسات غیر علنی بزرگترین ظلم به مجلس دهم بوده است.حشمت الله فلاحت پیشه در نامهای به علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی از عدم ارائه فایلهای تصویری و صوتی اظهارات نمایندگان در جلسات غیر علنی انتقاد و ابراز امیدواری کرد که در این باره به وظایف قانونی عمل شود.
بهزاد نبوی: روی کار آمدن دولتی تندرو در ۱۴۰۰ قطعی است
نایب رییس مجلس ششم دولت آینده را یک دولت تندرو میداند.بهزاد نبوی فعال اصلاح طلب و نایب رییس مجلس ششم در مورد دولت بعدی گفت: البته آنچه قطعی به نظر میرسد روی کارآمدن دولتی تندرو در ۱۴۰۰، با بهرهگیری از تجربیات دوره آقای احمدینژاد و کاهش نقاط ضعف آن دوره و به احتمال قوی از طریق کاهش بیشتر قوه مجریه برای تحت کنترل گرفتن بیشتر آن خواهد بود.
روایت نادران از مخالفت پایداریها با قالیباف
منتخب مجلس یازدهم گفت: در جمعی که توسط محصولی اداره میشده، شرکت و تذکر داده است که " نه به قالیباف"، عملی ضدوحدت است. متن توییتهای الیاس نادران به شرح زیر است: آنها که در مقابل شورای مرکزی فراکسیون و ساز و کارهای روشن فرایند وحدت در آن پرچم جدایی بلند میکنند چگونه خود را منادی وحدت و انقلابی میدانند؟! "بعد از آنکه سیدمحمود رضوی از نادران خواست که پشت پرده این اقدامات را تشریح کند، منتخب مردم تهران در توییت دیگری نوشت:" در جلسه اول به دوستانی که توسط جناب پژمانفر دعوت و توسط آقای محصولی اداره میشدند عرض کردم که راهاندازی یک جمع فقط با هدف «نه به قالیباف» عملی ضدوحدت است؛ هرچند دلیلی هم برای دعوت نکردن از قالیباف نداشتند.
پیشنهاد عباس عبدی درباره نحوه رهبری اصلاحات
یک فعال اصلاحطلب گفت: اصلاح طلبان نیازمند ایده و اراده هستند و باید جمعی را تعریف کنند و بگویند اینها نماینده ما برای پیگیری ایدهها هستند و محکم هم پای آن بایستند، نیازی هم به فرد نیست.عباس عبدی روزنامه نگار و فعال اصلاح طلب در یک گفتگوی لایو اینستاگرامی در واکنش به سخنان اخیر رییس دولت اصلاحات گفت: فکر میکنم آقای خاتمی با این وضع نمیتواند رهبری کند. واقعیت این است و سخنرانی چند روز اخیرشان نشان داد که او متاسفانه در این مقام نیست و خودش را در این مقام تعریف نمیکند.وی افزود: ایشان نباید بگوید که از اصلاح طلبان جامعه محوری میخواهم تا برنامه و طرحهای خود را برای چنین موقعیتی ارائه کنند، بلکه باید بگوید برنامه خودشان چیست. مشکل اصلی ما شکاف قدرت و مسئولیت است، چه در حکومت و چه در میان منتقدان و اصلاح طلبان. وی همچنین گفت: هرکسی میخواهد قدرت داشته باشد باید در هر ساختاری مسئولیت پذیر باشد. مسئولیت پذیرفتن اینگونه نیست که یک شورا درست کنید که سر و ته آن معلوم نباشد. آدم نمیتواند با آن ارتباط برقرار کند، چون اصلاً پاسخگو نیست. عبدی در رابطه با نظرش درباره نحوه رهبری اصلاحات گفت: من فکر نمیکنم کسی با صفت فردی بخواهد در این مقام باشد، بیشتر باید به صفت جمعی رفتار کنند. من از سال ۹۰ گفته ام که اصلاح طلبان نیازمند ایده و اراده هستند. در اراده هم باید یک جمعی را تعریف کنند و بگویند اینها نماینده ما برای پیگیری ایدهها هستند و محکم هم پای آن بایستند، نیازی هم به فرد و صفت شخصی وجود ندارد.
زاکانی به نفع کدام کاندیدای ریاست مجلس انصراف داد؟
پورمختار به انصراف زاکانی از کاندیداتوری برای ریاست مجلس اشاره کرد و گفت: مشخص نیست آقای زاکانی به نفع کدام کاندیدا کنار رفت و کدام کاندیدا مد نظرش است. کسانی که کاندیدا میشوند باید در رأیآوری و تعداد رأیشان ارزیابی داشته باشند و با ملاحظات حضور پیدا کنند.این نماینده اصولگرای مجلس در پاسخ این که چند فراکسیون سیاسی در مجلس یازدهم شکل میگیرد گفت: تعداد زیاد فراکسیون سیاسی در مجلس موضوع خوبی نیست و باعث چند دسته شدن نمایندگان میشود و آرا میشکند. در این شرایط اجماع بر سر قانونگذاری و رأیگیریهای مختلف از بین میرود. او در پایان گفت: احتمال میرود سه فراکسیون سیاسی در مجلس یازدهم تشکیل شود. یک فراکسیون مستقلین خواهند بود. اگر اصلاحطلبان هم بخواهند فراکسیون تشکیل دهند، بیش از سه فراکسیون در مجلس یازدهم خواهیم داشت. اصولگرایان حتماً دو فراکسیون سیاسی تشکیل میدهند.
برنامه تازه مجلس برای طرح اصلاح قانون انتخابات
سخنگوی هیأترئیسه مجلس گفت: طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی اعاده شده از سوی شورای نگهبان هفته آینده در دستور کار صحن علنی پارلمان قرار میگیرد. اسدالله عباسی نماینده مردم رودسر در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس، گفت: طرح دو فوریتی اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی توسط رئیس مجلس برای رفع ایرادات به کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس ارسال شد.وی افزود: پس از رفع ایرادات این مصوبه در کمیسیون شوراها طرح مذکور برای رسیدگی در دستور کار جلسات علنی هفته آینده مجلس قرار خواهد گرفت.سخنگوی هیأت رئیسه مجلس با تکذیب هرگونه خبر درباره نشست مشترک مجلس و شورای نگهبان برای رفع ایرادات طرح اصلاح قانون انتخابات اظهار داشت: تنها یک نفر از اعضای شورای نگهبان بر حسب ضرورت در زمان رسیدگی این طرح در کمیسیون شوراها در جلسه کمیسیون حضور خواهد داشت.