کافه کتابهای تهران تا فردا صبح فرصت تخلیه مکان خود را دارند، در غیر این صورت اداره اماکن نیروی انتظامی این کافهها را پلمپ خواهد کرد.
کافهکتابها که تعداد آنها در تهران به بیش از پنج مورد میرسد، فضاهایی است که در کنار کتابفروشیها شکل گرفته و امکان گفتوگوی میان مراجعهکنندگان و مؤلفان آثار و حتی ورق زدن کتابها را فراهم کرده است.
به گزارش «بي.بي.سي» نخستین کافه کتاب تهران به همت نشر روشنگران و مطالعات زنان در اوایل دهه ۸۰ با عنوان پاتوق فرهنگی تهران شکل گرفت که شعار آن خواندن کتاب با یک فنجان چای بود، اما در نهایت مدیر این پاتوق ناگزیر به تعطیلی و تخلیه این مکان شد.
اگر از پاتوق فرهنگی تهران بگذریم، شاید مهم ترین کافه کتاب تهران را بتوان «کافه کتاب نشر چشمه» دانست که به رغم فضای کوچکش به سرعت تبدیل به یکی از پاتوق های روشنفکری تهران شد و نه تنها به رونق کتابفروشی نشر چشمه انجامید که خود به تأسیس این کافهها کمک کرد.
اما دولت کافه کتاب «نشر چشمه» هم مستعجل بود و به حکم اداره اماکن نیروی انتظامی پیش از این که ناگزیر شوند کتابفروشی را هم تعطیل کنند، کافه آن را تعطیل کردند.
کافه کتاب «نشر چشمه» هنگامی تعطیل شد که کافهکتابهای دیگری نیز در حال تأسیس بودند و مخاطبان ایرانی و به خصوص جوانان از این کافهها استقبال میکردند.
کافه کتاب «ثالث» در چند متری کافهکتاب تعطیلشده «نشر چشمه»، مهمترین کافه کتابی بود که تأسیس شد و پس از آن کافه کتابهای دیگری در تهران شکل گرفت؛ که «شهر کتاب ونک»، «کتاب روشن»، «بدرقه جاویدان» و «ویستار» از آن جملهاند.
کافهکتابها به جز برنامه روزانه خود، برنامههای ویژهای نیز به مناسبتهای مختلف تدارک میدیدند که از آن جمله میتوان به برنامههای سخنرانی، رونمایی کتاب و دیدار با نویسندگان نیز اشاره کرد.
اداره اماکن نیروی انتظامی با ارسال اخطاریهای به ۶ کافه کتاب از آنان خواسته است تا کافه کتاب و کتابفروشی هایشان را تا صبح فردا تخلیه کنند، این در حالی است که مدیران این کافه کتاب در حال رایزنی هستند تا حداقل بتوانند کتابفروشیهای خود را از این حکم مصون نگهدارند.
اداره اماکن نیروی انتظامی مشکل این کافهکتابها را تداخل صنفی اعلام کرده است. بر اساس قانون نظام صنفی ایران هر شغلی باید از اتحادیه مربوطه مجوز دریافت کند و اتحادیه مربوط به هر شغل نمیتواند مجوز به شغل دیگری بدهد، در حالی که کافهکتابها فقط از اتحادیه ناشران و کتابفروشان مجوز دارند و پیگریهایشان برای دریافت مجوز از صنف مربوط به کافهها به جایی نرسیده است.
با این همه به گمان برخی از کارشناسان تداخل صنفی بهانهای بیش نبوده و پیش از این کافهکتابهای «چشمه» و «پاتوق فرهنگی تهران» به دلایل دیگری تعطیل شده بودند و همچنین تداخلهایی در صنوف دیگر نیز متدوال است و کسی کاری به آنها ندارد.
جالب این جاست که پس از تأسیس کافهکتابها، وزارت ارشاد نیز به تازگي «سرای اهل قلم» را راهاندازی کرده است که میتوان آن را نوعی از همین کافهها ارزیابی کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.