سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک برنامه زنده تلویزیونی، قیمت بالای کتاب را دلیل پائین بودن میزان مطالعه کتاب بین خانوادههای ایرانی اعلام کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، علی اسماعیلی سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شب گذشته (21 آبان) در برنامه زنده تلویزیونی «میدان فرهنگ» که از شبکه سوم سیما پخش میشد، گفت: درخواستم از خانوادهها این است که به کتاب به عنوان یک نیاز عمیق نگاه کنند و آن را به هیچ وجه از سبد خانوار خود حذف نکنند.
پس از این صحبت اولیه، اسماعیلی با پرسش مجری مواجه شد که نظر او را درباره سوال برنامه جویا شد. سئوال برنامه این بود:
چرا میزان مطالعه کتاب بین خانوادههای ایرانی پائین است؟
نداشتن زمان کافی
دسترسی سریع و آسان به اطلاعات در فضای مجازی
قیمت بالای کتاب
عدم جذابیت فرم و محتوای کتاب
عدم پاسخگویی به نیازهای ضروری
سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که تمایل به پاسخ دادن به این سوال را نداشت، در نهایت به اصرار مجری به آن جواب داد و گزینه 3 (قیمت بالای کتاب) را انتخاب کرد.
وی روند تولید کتاب را در سه دهه اخیر خوب توصیف کرد و گفت: در اول انقلاب 1000 عنوان کتاب تولید میشد و الان 69 هزار عنوان چاپ میشود.
اسماعیلی افزود: باید به کتاب به عنوان یک نیاز دائمی نگاه شود و نباید منحصر به یک هفته شود؛ البته ما افتخار میکنیم که هفتهای به نام هفته کتاب داریم اما هر روز جامعه باید با کتاب مرتبط باشد.
سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس خطاب به بینندگان تلویزیون گفت: شما حساب کنید اگر هر کدام از ما شبی 10 صفحه کتاب بخوانیم، چقدر در افزایش سرانه مطالعه تاثیر دارد؟ البته قبول دارم که حتی مواردی مانند طرح جلد کتاب هم در جاذبه کتاب مهم است.
وی نقش وزارت آموزش و پرورش را در فرهنگ پذیری جامعه موثر خواند و افزود: اولین گام در این زمینه آشنایی کودکان با کتاب است؛ چرا که فرهنگ پذیری از انعقاد نطفه شروع میشود و تا انتهای زندگی ادامه دارد.
اسماعیلی سپس پیشنهاد «همیار کتاب» را شبیه طرح «همیار پلیس» ارائه کرد و گفت: ما کارگروههای مختلفی را در جهت توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی راه انداختهایم.
این مقام مسئول وزارت ارشاد سپس از صدور مجوز به فعالان بخش خصوصیِ متقاضی فعالیت در زمینه توزیع کتاب خبر داد و گفت: ما داریم به بخش خصوصی مجوزهایی در جهت توزیع کتاب در دربِ منازل میدهیم. هر ناشری که درخواستی برای صدور مجوز در بحث توزیع کتاب را داشته باشد، ما آمادهایم این کار را برای او انجام دهیم و الان در 29 استان این کار انجام میدهد.
وی ادامه داد: در کنار مشوقها که باید وجود داشته باشد، لازم است حمایتهایی قبل و بعد از تولید کتاب هم صورت گیرد؛ چرا که کتاب یک ثروت ملی است.
اسماعیلی همچنین بر لزوم توجه به محتوای کتاب هم تاکید کرد و افزود: اگر من بدانم کتابی که دارم میخوانم، در یک حوزه برای من قابل استفاده است، طبیعی است از آن استفاده کنم.
مجری برنامه «میدان فرهنگ» از سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در مورد قیمت کاغذ و مشکلات مولفان در این راه سئوال کرد که اسماعیلی گفت: بپذیریم که مسئول تنظیم بازار کاغذ ما (وزارت ارشاد) نیستیم، ولی با توجه به اینکه ما مصرفکننده کاغذ هستیم، در این زمینه وارد عمل شدهایم.
وی ادامه داد: ما بلافاصله کارگروهی تشکیل دادیم که مرتب جلسه برگزار میکند.
اسماعیلی همچنین از تلاش برای کوتاه کردن روند صدور مجوز کتاب در چند ماه مسئولیتش در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد سخن گفت.
مجری برنامه از سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد درباره دلیل اعزام تعداد زیادی از مدیران این زیرمجموعه به نمایشگاه کتاب فرانکفورت سئوال کرد که وی این مسئله را یک بیانصافی توصیف و تاکید کرد: ما سالی که در این نمایشگاه حضور پیدا نمیکنیم، باید پاسخگو باشیم، سالی هم که حضور پیدا میکنیم، میگویند چرا میروید و باز هم باید جواب بدهیم!
وی افزود: اعلام کردهاند 18 نفر از مدیران ارشاد به نمایشگاه کتاب فرانکفورت رفتهاند. خب! بیایند اسامی اینها را اعلام کنند. یا اینکه میگویند اینهایی که رفتهاند هیچکدام به زبان انگلیسی مسلط نبودهاند در حالی که ما دو نفر را آنجا داشتیم که به این زبان مسلط بودند و مشکلی از این جهت وجود نداشت.
در پایان هم مجری نظرات مردم را درباره سئوال برنامه - البته بدون اعلام تعداد پیامکها - اعلام کرد که از این قرار بود:
نداشتن زمان کافی 21.4 درصد، دسترسی سریع و آسان به اطلاعات در فضای مجازی 14.8 درصد، قیمت بالای کتاب 35.1 درصد، عدم جذابیت فرم و محتوای کتاب 14.2 درصد و عدم پاسخگویی به نیازهای ضروری 14.5 درصد.