محمدرضا لطفی خالق «ایران، ای سرای امید» بدرود حیات گفت+ویدئو

او اشعار ماندگار هوشنگ ابتهاج را برایمان به موسیقی بدل کرد تا در «سپیده» را با نوای استاد محمدرضا شجریان برای همیشه به یادها بسپاریم. نوازنده چیره‌دست سنتور، چنگ تار، سه تار، کمانچه، نی و پیانو و استادِ بسیاری از اساتید جوان موسیقی این مرز و بوم که یادش با ماندگارهای شاد و غم انگیزش تا ابد در دل هر ایرانی عاشقی باقی خواهد ماند. زنده‌یاد لطفی طبق وصیتش در زادگاهش به خاک سپرده می‌شود.
کد خبر: ۳۹۷۴۳۲
|
۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۴ 02 May 2014
|
98705 بازدید
|
استاد محمدرضا لطفی، موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده‌ برجسته و پیشکسوت تار، سه تار و کمانچه و از سازندگان مطرح ساز صبح امروز (جمعه، دوازدهم اردیبهشت‌ماه) پس از تحمل مدت‌ها درد و رنج ناشی از بیماری سرطان، چشم از جهان فروبست و بدرود حیات گفت تا بدین ترتیب، یکی از نوادر موسیقی ایران و صاحب گروهی از ماندگارترین نواهای ملی از میان عاشقان موسپید موسیقی ایران رخت بربندد و مکتبخانه میرزا عبدالله تنها گذارد تا در خاک زادگاهش، گرگان آرام بگیرد.

به گزارش «تابناک»، «ایران ای سرای امید / بر بامت سپیده دمید  / بنگر کزین ره پر خون / خورشیدی خجسته رسید»؛ او اشعار ماندگار هوشنگ ابتهاج را برایمان به موسیقی بدل کرد تا در «سپیده» را با نوای استاد محمدرضا شجریان برای همیشه به یادها بسپاریم. محمدرضا لطفی آهنگساز، ردیف دان و نوازنده چیره‌دست بسیاری از سازها از جمله سنتور، چنگ تار، سه تار، کمانچه، نی و پیانو از برجسته ترین اساتید موسیقی ایران زمین و استادِ بسیاری از اساتید جوان موسیقی این مرز بوم  ـ که یادش با ماندگارهای شاد و غم انگیزش تا ابد در دل هر ایرانی عاشقی باقی خواهد ماند ـ است. این هنرمند پیشکسوت کشورمان مدت‌ها با بیماری سرطان دست و پنجه نرم کرد و ساعاتی پیش از دنیا رفت.


استاد محمدرضا لطفی در سال ۱۳۲۵ در گرگان به دنیا آمد. او پنج سال در هنرستان موسیقی به آموختن موسیقی نزد استادانی چون علی‌اکبر شهنازی و حبیب‌الله صالحی پرداخت و پس از پایان هنرستان، به دانشکده‌ موسیقی راه یافت و به تکمیل آموخته‌هایش پرداخت. محمدرضا لطفی در سال ۱۳۲۵ در شهر گرگان به دنیا آمد. این استاد شهیر موسیقی ایران زمین پنج سال در هنرستان موسیقی به آموختن موسیقی پرداخت و موسیقی را نزد استادانی چون علی اکبر شهنازی، حبیب الله صالحی فرا گرفت.

صاحب اثر ماندگارِ «همیشه در میان» پس از پایان هنرستان به دانشکده موسیقی راه یافت و به تکمیل آموخته‌هایش پرداخت. در این زمان از دیگر استادان نیز بهره جست که می توان به نورعلی برومند، عبدالله دوامی، سعید هرمزی و سایر استادان دانشکده موسیقی اشاره کرد. محمدرضا لطفی در سال ۱۳۴۳ جایزه نخست موسیقی‌دانان جوان را نیز به دست آورد و در اجرای ردیف آوازی توسط عبدالله دوامی با ساز تار وی را همراهی کرد.


خالق  «عشق داند» در سال ۱۳۵۳ به عضویت گروه علمی دانشکده موسیقی درآمد و در همین سال همکاری خود را با رادیو آغاز کرد. به مدت یک سال و نیم به مدیریت گروه موسیقی دانشکده موسیقی هنرهای زیبای تهران به کار مشغول شد و پس از آن از این سمت استعفا کرد. در سال ۱۳۵۴ گروه شیدا را راه اندازی کرد و به همراه گروه عارف به سرپرستی حسین علیزاده به بازخوانی و اجرای دوباره آثار گذشتگان پرداخت. در دوران اوج گیری انقلاب، گروه موسیقی «شیدا» به همراه گروه موسیقی «عارف» به سرپرستی حسین علیزاده در اعتراض به رژیم پهلوی از همکاری با رادیو انصراف دادند و کانون موسیقی «چاووش» را راه انداختد.

اساتید محمدرضا لطفی در دوران اوج گیری انقلاب، کانون موسیقی چاووش را با همکاری هنرمندانی چون هوشنگ ابتهاج، محمدرضا لطفی، شهرام ناظری، حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان، علی اکبر شکارچی و ... راه‌اندازی کرد و در یک فعالیت چشمگیر آثاری از این گروه به جای ماند که به گفته بسیاری از اساتید از بهترین کارهای موسیقی ایران به شمار می‌روند؛ آثاری که بخش‌هایی از آن در قالب «چاووش» در چند آلبوم تولید شد و برخی از آنها نواهای انقلابی بود که حتی به شکل دستفروش در ایام انقلاب توزیع می‌شد.


این گروه پس از انقلاب به واسطه شرایط متفاوتی که برای هر یک از اعضایش پدید آمد، منحل شد و پس از آن، چاووش پس از سفرهای بسیاری که برای کنسرت به ایتالیا، فرانسه و آلمان کرد، در سال ۱۳۶۵ به آمریکا رفت و علاوه بر اجرا در کنسرت‌های متعدد در سراسر آمریکا، مرکز فرهنگی هنری شیدا را در واشنگتن تاسیس کرده است.

خالقِ «کاروان شهید» سال 80، پس از سال‌ها دوری از وطن به ایران بازگشت و در مکتب خانه میرزا عبدالله و کانون شیدا به تدریس علاقه مندان موسیقی مشغول بود و ضمن چندین اجرای تازه، شاگردان بسیاری نیز در ایران توانستند در کنار این استاد برجسته موسیقی، مشقِ ساز بگیرند. او در این دوران برخی اظهارنظرهای تندی نسبت به استاد شجریان داشت که واکنش برخی شاگردان استاد و پیشکسوتان موسیقی پیرامون دعوت به خویشتن‌داری را در پی داشت.



محمد رضا لطفی در سال 90 و دولت پیشین با مشکلاتی برای برگزاری برنامه‌هایش مواجه شد. او در نشستی خبر در همین سال با انتقاد از مشکلاتی که وزارت ارشاد بر سر پوستر کنسرت اخیر او ایجاد کرده گفت: «...پوستر کنسرت اخیر ما که با تصویری از من است به خاطر موها و ریش من به مشکل برخورده است! در حالی به عکس من در این پوستر گیر داده‌اند که همین عکس از من در روزنامه‌ها چاپ می‌شود و حتی زمانی نیز که برای اولین بار به صداو‌سیما رفتم هم با همین موها و ریش‌ها رفتم... این مشکلی است که می‌دانم حل می‌شود ولی بالاخره اعصاب آدم خرد می‌شود. من از زمان دانشجویی ریش بلند و موهای بلند داشته‌ام و نمی‌توانم که به‌خاطر مجوز دادن به پوستر کنسرتم در آنها تغییراتی بدهم‌!»

بیماری سرطانِ این استاد برجسته موسیقی ایران زمین در یک سال گذشته رو به وخامت گذاشت و چندین بار در بیمارستان بستری شد که این اقامت پایانی به واسطه وخامت احوالِ او، نگرانی‌های وسیع را در پی داشت که بی‌دلیل نیز نبود و این استاد در 68 سالگی بدرود حیات گفت. زنده‌یاد استاد «محمدرضا لطفی» طبق وصیتش در زادگاهش به خاک سپرده شود.


از آلبوم‌های محمدرضا لطفی می‌توان به «به یاد عارف» (بیات ترک)، «چهره به چهره» (نوا)، «سپیده» (ماهور)، «چشمه نوش» (راست پنجگاه)، «جان جان» (سه‌گاه)، «معمای هستی» (شور)، «عشق داند» (ابوعطا)، «رمز عشق» (ماهور)، «گریه بید» (سه‌گاه-اصفهان)، «قافله‌سالار» (نوا-راست پنجگاه)، «پرواز عشق» (سه‌گاه-اصفهان)، «خموشانه» (ابوعطا-بیات ترک)، «چهارگاه»، «به یاد درویش خان» (تکنوازی سه‌تار)، «یادواره استاد نورعلی برومند» (گروه همنوازان شیدا، دستگاه شور)، «همیشه در میان» (بداهه نوازی تار و سه‌تار در شور و دشتی)، «بال در بال» (شعر و موسیقی با ه.ا.سایه)، «تنها یک خاطره» (بداهه نوازی تار و سنتور همراه با فرامرز پایور)، «وطنم ایران» (اجرای گروه همنوازان شیدا، ۱۳۸۷) و «ای عاشقان» (اجرای گروه همنوازان شیدا در بیات اصفهان, ۱۳۸۸) اشاره کرد.

علی مرادخانی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و اساتید محمدرضا شجریان، فرهاد فخرالدینی، حسین علیزاده، شهرام ناظری، کیهان کلهر، کیخسرو پورناظری، درویش‌رضا منظمی، داود گنجه‌ای، محمد سریر، مجید درخشانی، مصطفی کمال پورتراب، کیوان ساکت، عبدالحسین مختاباد، حسام الدین سراج، علیرضا قربانی، سهراب پورناظری، مجید انتظامی، همایون شجریان، محمد معتمدی با پیام‌ها و گفتارهایی، درگذشت این استاد برجسته موسیقی را تسلیت گفتند.

دانلود
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۱
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۲۶۵
آرش ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
خداوند رحمتش فرماید.
هنوز خیلی حیف بود.
پاسخ ها
علی
| Spain |
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
دختر من 4 سالشه سه تار خودمو بهش دادم استعداد خوبی داره . عاشق ساز زدن استاد لطفیه همش میگه اون مو سفیده پیرمرده را بزار .الان داشتم گریه میکردم میگه چرا گریه میکنی میگم بابا پیره مرده مو سفیده رفته پیشه خدا میگه کجاس میگم تو اسمونا لانم جوگیر شده سه تارو گرفته بقوا خودش داره نوایی نوایی میزنه دلمون گرفته ای خداااااااااااااا
آرش
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
ای خدا ....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
ارش جان هنوز خیلی زود بود
جواد محسنی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
ناگهان چقدر زود دیر می شود...
ابوطالب رحیمی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۳
دریای اشک دیده ما را کرانه نیست // لطفی چو نیست، ساز خوشی در ترانه نیست*** با رفتن تو بلبل مشتاق خون گریست// دیگر نشاط و شور در این آشیانه نیست *** عمری غریب و از وطن خویش بی نصیب // دائم نواختی که سرایی چو خانه نیست *** تنها صدای ساز تو زنده است و جاودان // در دور این زمانه کسی جاودانه نیست *** بد عهدی فلک دون همیشگی است // در هیچ دور و عهد، وفا در زمانه نیست *** ما در فراق ساز تو ایم آستین فشان // بیچاره آن کسی که بر این آستانه نیست *** ای یار شب نورد در این کوچه سار شب // بی تو دگر نوای بلند شبانه نیست *** باور نمی کنم که چنین شمع جانفروز // آهسته آب گشت و دگر در میانه نیست *** رفت آن همه نوای دل انگیز و ماندگار // شوری به تار و تنبک و چنگ و چغانه نیست *** طالب به یاد نغمه لطفی به سوز تار // خون گریه کن که هیچ به از این بهانه نیست (روحش شاد و یادش گرامی)
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
خدای من باورم نمیشه ....
بنده افتخار شاگردی استاد رو داشتم .
به جرات میتونم بگملطفی تکرار ناشدنیه !
آرام بخواب بزرگ مرد هنر ایران زمین ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
خدا رحمت کند این استاد فرزانه را.....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
شوکه شدم، خدا رحمتش کنه... تک بود...
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
یادش گرامی. استاد لطفی همیشه در قلب ایرانیان جاودان است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
خداوند سبحان بیامرزدش
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
خدايش رحمت كند، هنرمندان بزرگي كه سنگ صبورشان گوشه تنهايي و صداي سازشان بوده و هست.
ناشناس
|
Poland
|
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
خدا رحمت کند این هنرمند ارزشمند واستاد موسیقیرا.به خانواده هنرمندش تسلیت می گویم .روحش قرین رحمت الهی باد.
اهوازي
|
-
|
۱۲:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
روحش شاد و يادش گرامي
مژگان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
وایییییی خدا فاجعه است
امروز و همه روز
هر لجظه ای که صدای تار بلند میشه روز عذا است
تسلیت می گم به همه ایرانیان و فرهیختگان
واقعا ناراحت شدم .......
یادش گرامی
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟