«به نانواییها اجازه دادیم نرخ نان را تا ۳۰ درصد گران کنند»؛ هر چقدر این جمله سخنگوی دولت گنگ و عجیب به نظر میرسد، اتفاقاتی که در نخستین روز بعد از آن رخ داد، عجیبتر است!
به گزارش «تابناک»، به فاصله کمتر از یک روز از صدور مجوز گران کردن قیمت نان از سوی دولت، نرخ این کالا به چنان اوضاع سردرگمی رسیده که اگر بگوییم در کشورمان بیسابقه است، به نظر سخنی به اغراق نگفتهایم؛ اینقدر که اخباری از گرانی ۱۰۰ درصدی و ۲۰۰ درصدی انواع نان از نقاط مختلف کشور به گوش میرسد!
تنوع نرخها به حدی است که برخی مسئولان در گفتوگو با خبرگزاریها، میزان افزایش قیمت نان را که قرار بود حداکثر ۳۰ درصد باشد، به طور میانگین ۳۰ تا ۳۵ درصد دانسته و شواهد حکایت از آن داشته باشند که افزایش رقم خورده بیش از حرفها بوده و دست کم ۴۰ درصد است.
این در حالی است که اخبار رسیده از برخی مناطق کشورمان به شدت متعجب کنندهتر است و به اعدادی میرسد که در وهله نخست باورپذیر به نظر نمیرسد؛ از جمله این شهرها، شیراز است که اخبار رسیده از آنجا حکایت از افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ نانهای سنگک و بربری و رسیدن نرخشان به هزار تومان برای هر قرص نان خبر میدهند.
یک منبع آگاه در این باره به «تابناک» میگوید: آنچه این افزایش نرخ را رقم زده، اقدامی است که دولتمردان به طور موازی با «مجاز خواندن افزایش نرخ نان» در دستور کار قرار دادهاند و نانوایان را مجبور کردهاند برای جلوگیری از ضرری که ممکن است متحمل شوند، رأسا برایش تدبیر کنند.
وی میافزاید: تصمیم دولتمردان برای گران کردن نرخ نان به این دلیل بیان شده که قرار است به کمک آن، هزینههای تحمیل شده به این قشر جبران شود؛ اما آنچه در عالم واقع رخ داده، دو تصمیم بوده که یکی از آنها رسانهای شده است؛ نخست افزایش قیمت ۳۰ درصدی در قیمت نان و افزایش نرخ آرد و دیگری کاهش ۲۰ درصدی سهمیه آرد نانوایان که افزایش بیش از ۳۰ درصد ریشه در این تصمیم دوم دارد.
بدین ترتیب میتوان دریافت که چرا نرخ نان بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته و مسئولان در قبال این افزایش، واکنشی بروز نداده و سکوت کردهاند، زیرا نیک میدانند فروش ۲۰ درصد آرد مورد نیاز نانوایی به نرخ آزاد به ایشان، باید جایی جبران شود! البته ماجرا به اینجا ختم نمیشود.
این منبع آگاه در ادامه درباره چرایی فروش نان در شیراز با نرخهای بسیار گرانتر میگوید: در شیراز با استدلالی شبیه به اینکه نان لواش و تافتونی بیشتر مورد استفاده قشر کم درآمد است و سنگک و بربری بیشتر توسط افراد با درآمدهای بالاتر مورد استفاده قرار میگیرد، به نانواییهایی که سنگک و بربری پخت میکنند، آرد سهمیهای نداده و افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ این نوع نانها را مجاز دانستهاند. البته این افزایش در نانهای فانتزی بیشتر اعمال شده و از ۱۰۰ درصد هم فراتر رفته است.
بدین ترتیب میتوان دریافت آنچه این افزایش نرخهای عجیب و غریب را رقم زده، نه ضعف دولتمردان در نظارت بر نرخ فروش این کالای مصرفی عموم جامعه، که ناشی از تصمیمی اعلان نشده است؛ ابهامی بزرگ که سخنان مبهمِ سخنگوی هیأت دولت در قیاس با آن صرفنظر کردنی به نظر میرسد!