معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه بعد از دیدار روز گذشته با آیات عظام در قم ضمن توضیح درباره این دیدارها اعلام کرد که ایران برای هر سناریویی در مقابل برجام آمادگی دارد.
به گزارش اعتمادآنلاین، سیدعباس عراقچی شب گذشته پس از بازگشت از دیدار با جمعی از آیات عظام و مراجع تقلید در قم در گفتوگو با رادیو معارف درباره این دیدارها گفت: «در جریان مذاکرات هستهای هر ازچندگاهی خدمت مراجع و آیات عظام در قم میرسیدیم و توضیحاتی درباره آخرین وضعیت مذاکرات ارائه میدادیم. در آن دیدارها هم از راهنماییهای ایشان بهرهمند میشدیم و هم مورد دعاهای نیکی قرار میگرفتیم که برای تیم مذاکرهکننده میکردند.»
وی ادامه داد: «در دیدارهای اخیر با برخی از مراجع و آیات عظام نیز بنده گزارشی از آخرین وضعیت اجرای برجام، تازهترین تحولات در حوزه سیاست خارجی و موقعیت منطقهای و بینالمللی ایران بهخصوص درباره اجرای برجام ارائه دادم. استقبال بسیار خوبی از این گزارشها صورت گرفت و آیات عظام و مراجع تقلید مانند همیشه ما را مورد عنایت و دعای خیر خود قرار دادند. حقیقت این است که هربار که با عزیزان دیدار میکنیم نسبت به ادامه کار دلگرمی پیدا میکنیم و همواره ما را به صبر و استقامت تشویق میکنند.»
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره دستاوردهای انقلاب اسلامی در بعد منطقهای و جهانی افزود: «انقلاب اسلامی جهتگیری به کشور داد و ایران را در مسیر جدیدی قرار داد که صرفا متکی به مردم ایران و تواناییهای ملی بود. از همان ابتدا تمام قدرتها به نوعی در برابر این انقلاب بسیج شدند و هر ابزاری از تحریم، تهدید و فشار و جنگ تحمیلی که در اختیار داشتند استفاده کردند تا مانع از پیشرفت انقلاب شوند. اما همه این اتفاق ها این ملت و نظام را آبدیدهتر کرد و ما امروز پس از ٤ دهه که از انقلاب میگذرد شاهد هستیم که این تجربه و استقامت در مسیر طوفانهای متعدد، ایران را به یکی از قدرتهای بزرگ جهانی بدل کرده است.»
عراقچی ادامه داد: «امروز قدرت ایران فراتر از منطقه شناخته میشود و اتفاقا این قدرت بعد از اجرای برجام مورد احترام جامعه بینالمللی قرار گرفته است.»
عضو ارشد تیم مذاکره کننده در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا بر روی حیات توافق هستهای گفت: «در حال حاضراختلاف نظری میان اروپا و امریکا در این باره به وجود آمده است و البته شاید عبارت دقیقتر آن این است که اختلاف نظری میان کل جامعه بینالمللی و دونالد ترامپ به وجود آمده است.»
وی افزود: «تمام دنیا برجام را دستاوردی برای جامعه بینالمللی میداند که توانسته است یکی از غامضترین مشکلات و بحرانهای بینالمللی را از طریق مذاکره حل کند. ما اکنون در دنیا با این معضل روبه رو هستیم که تمام مشکلات و بحرانها از طریق درگیری و تنش و تشنج حل میشود و بخصوص در خاورمیانه هیچ بحرانی وجود ندارد که با راه حل مسالمتآمیز و بدون خونریزی حل و فصل شود. برجام یک نمونه است که نشان میدهد میتوان از طریق تفاهم و دیپلماسی مشکلات بینالمللی را حل کرد. به همین دلیل جامعه بینالمللی از این رویکرد محافظت میکند.»
عراقچی در ادامه با اشاره به اینکه باید دید ترامپ چگونه شعارهایی را که در دوره رقابتهای انتخاباتی داده بود به سیاست عینی بدل خواهد کرد، خاطرنشان ساخت: «هنوز موضع گیری مشخصی از جانب دونالد ترامپ درباره برجام مطرح نشده است. در حال حاضر توصیههایی که به دولت جدید آمریکا میشود همگی حاکی از این است که جامعه بینالمللی مخالف شعارهای انتخاباتی ترامپ برای خروج امریکا از برجام است. با این وجود ذکر این نکته ضروری است که جمهوری اسلامی ایران برای تمام شرایط آمادگی دارد و برای همه سناریوها برنامهریزی کرده است. این نکته حائز اهمیت است که هر چند جمهوری اسلامی ایران از طریق توافق هستهای دستاوردهایی داشته است اما متکی به برجام نیست و آینده خود را به برجام گره نزده است. ما آماده هستیم که بلافاصله به شرایط قبل بازگردیم. سناریوهای مختلف را طراحی کردیم و اتکای کشور به اقتصاد مقاومتی و توانمندیهای ملی است. در داخل نگرانی از اینکه دونالد ترامپ چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد، نداریم. »
رئیس ستاد پیگیری برجام در پاسخ به سوالی درباره راهکارهای ایران درصورت نقض برجام از سوی طرف آمریکایی گفت: «درحال حاضردرموقعیتی نیستیم که در مورد جزییات سناریوهای احتمالی صحبت کنیم اما برای هر سناریویی آمادگی داریم. در حال حاضر منتظر هستیم تا ارتباطها و تعاملهایی که در داخل سیستم آمریکا میگذرد و همچنین گفتوگوهایی که میان اروپاییها و آمریکاییها و سایر کشورها با دونالد ترامپ در جریان است، دولت جدید آمریکا را به جمعبندی برساند تا ترامپ سیاستهای خود را اعلام کند.بر اساس موضعگیری ترامپ، ما عکسالعمل نشان خواهیم داد.»
سیدعباس عراقچی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا اگر به گذشته بازگردید باز همین مسیر را در مذاکرات طی میکنید یا مسیر متفاوتی را در پیش خواهید گرفت، گفت: «در عالم سیاست نمیتوان با فرضیات و اما و اگرها پیش رفت اما فکر میکنم اگر به عقب بازگردیم همین مسیر را پیش خواهیم رفت. این مسیر منجر به توافقی شده است که ترامپ میگوید بدترین توافق تاریخ آمریکا است و میگوید من تعجب میکنم که چرا وزیر امور خارجه آمریکا میز مذاکره با ایرانیها را ترک نکرد. دستاوردهای ایران در بعد سیاسی و سیاست خارجی، کسب مشروعیت بینالمللی، تثبیت برنامه هستهای خود، رفع تحریمها و گشایشهای اقتصادی و تحمیل اراده بر دیگر کشورها بخصوص آمریکا قابل توجه است. این مسیری است که ما با مقاومت مردم طی کردیم و حتما مسیر درستی بوده که تحت ارشاد مقام معظم رهبری با مدیریت رییسجمهوری محترم طی شده و به نتایج خوبی هم رسیده است.»