بنا به اظهارات امروز «رکس تیلرسون» قرار است وی با فعال کردن «مکانیسم ماشه» در برجام به اعمال تحریم های بیشتری علیه تهران مبادرت نماید.
تیلرسون در این خصوص اضافه کرد: این بهترین راه برای اصلاح توافق مذکور است.
قرار است ترامپ بررسی بیشتر این موضوع را با ارسال برجام به کنگره بسپارد.
به گفته وزیر خارجه آمریکا، اگر ایران از خطوط قرمز تعیین شده یا همان «مکانیسم ماشه» عبور کند، واشنگتن ممکن است تحریم های خود علیه تهران را مجدداً اعمال نماید.
این در حالیست که به گفته تیلرسون، دولت ترامپ بر آن است تا متمم هائی را در کنار توافق هسته ای به آن بیفزاید تا بر اساس آن بندهای موسوم به «غروب آفتاب» (بندهای مربوط به زمان انقضای برخی محدودیت ها برای فعالیت های هسته ای ایران) پایان خواهد یافت.
وی در اقدامی بدون اشاره به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران گفت: نمی توانیم بپذیریم که ایران برنامه تسلیحات هسته ای خود را آغاز کند!
بنا به اذعان این مقام آمریکائی، راهبردی که قرار است امشب ترامپ آن را اعلام کند، اقدامی در راستای سنگ اندازی با هدف محدود کردن ایران است.
«نوربرت روتگن» سیاستمدار آلمانی از حزب دموکراتمسیحی به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در زمینه اتخاذ تصمیمی فاجعهبار درباره توافق هستهای با ایران هشدار داد.
روتگن که هم حزبی «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و رئیس شورای امور خارجی پارلمان آلمان است در این مورد به شبکه خبری ZDF گفت که چنین اقدامی میتواند ایران را به این سمت سوق دهد تا بمب اتمی بسازد.
ولی افزود: « از لحاظ روابط فراآتلانتیک و روابط با کره شمالی، خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران پیامد منفی دارد. ترامپ اعتبار جهانی آمریکا در زمینه پایبندی به توافقهای جهانی را زیر سوال میبرد و اروپاییها در این زمینه از وی پیروی نمیکنند.»
وی با بیان اینکه به کنگره گفته ایم که توافق هستهای موفق بوده و باید آن را حفظ کنیم، گفت: در این زمان که شک و تردید وجود دارد، ما اروپاییها میخواهیم تأکید کنیم که این توافق خوبی است.
سفیر اتحادیه اروپا در واشنگتن با تاکید بر اینکه توافق با ایران تنها در مورد یک موضوع است، عنوان کرد: ما هرگز نمیخواستیم تمام مشکلاتی که با ایران داشتیم را (با این توافق) حل کنیم.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا قرار است امشب آنچه «راهبرد کلان در قبال ایران» خوانده شده است را اعلام کند.
مقامات آمریکایی به رسانهها گفتهاند همانطور که از پیش هم انتظار میرفت، ترامپ در این سخنرانی اعلام میکند که توافق هستهای با منافع ایالات متحده همسو نیست و او قصد ندارد تائیدیه پایبندی ایران به توافق هستهای را صادر کند.
در صورت این اقدام، کنگره 60 روز زمان خواهد داشت تا در مورد احیا یا عدم احیای تحریمهای رفعشده ذیل برجام، تصمیمگیری کند. تاکنون چند عضو جمهوریخواه سنا اعلام کردهاند که مخالف خروج آمریکا از توافق هستند.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» به نقل از مقامات آمریکایی نوشته است که ترامپ با وجود خودداری از صدور تائیدیه، از کنگره نخواهد خواست که تحریمهای هستهای ایران را بازگرداند.
در عوض، او از کنگره خواهد خواست با تصویب طرحهایی جدید زمینه را برای اعمال فشار بیشتر به ایران فراهم کنند. وی همچنین به نمایندگان توصیه خواهد کرد با اصلاح قانون پیشین، الزام گزارشدهی فصلی دولت در مورد برجام را حذف کرده یا اصلاح کنند.
رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که رایزنیها برای اصلاح قانون نظارت بر توافق هستهای از چندی قبل میان دولت و کنگره آمریکا آغاز شده است.
گفته میشود که «باب کورکر» رئیس کمیته سیاست خارجی سنا و «تام کاتن» سناتور جمهوریخواه هریک پیشنویس متممی را آماده کردهاند که وجه مشترک آنها طولانیتر کردن دوره گزارشدهی دولت و گسترش مولفههای گزارش است.
بر این اساس، احتمالا دوره گزارشدهی دولت به کنگره در مورد برجام، به 6 ماه افزایش خواهد یافت و از این پس دولت به جای 4 بار در سال، باید دو بار در سال به پایبندی ایران به توافق هستهای را تائید کند.
علاوه بر این، جامعه اطلاعاتی آمریکا ملزم خواهد شد با زیر نظر گرفتن فعالیتهای هستهای ایران، در مورد آنچه «امکان فعالیت پنهانی ایران» در اماکنی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از آنها بازدید نکرده، به کنگره گزارش دهد. دولت برای تائید پایبندی ایران به برجام، علاوه بر مسائل مربوط به توافق هستهای، باید در مورد عملکرد ایران در حوزههای غیرهستهای از جمله برنامه موشکی هم به کنگره گزارش دهد.
یک دیپلمات اروپایی که از سوی مقامات آمریکایی در جریان جزئیات سخنرانی ترامپ قرار گرفته، به گاردین گفته است: «این وضعیت به مراتب بهتری از بین همه جاهایی است که این روند میتوانست به آن ختم شود.»
دیپلماتهای اروپایی گفتهاند دستکم فعلا به نظر میرسد که ترامپ قصد خروج از توافق هستهای را ندارد. وی در عوض خواهد گفت که با کنگره و متحدان اروپاییاش برای رفع «نواقص» برجام کار خواهد کرد و پایبندی ایران به توافق را به نحوی سختگیرانهتر راستیآزمایی میکند.
یک مقام ارشد گفته است: «در عمل، او میگوید اگر ایران یک میلیمتر از محدودیتهای برجام عبور کند، ایالات متحده توافق را ترک میکند. هیچ انعطافپذیریای وجود نخواهد داشت.»
نکته ای که هربرت مک مستر درصدد انتقال آن به مخاطبان خود بود، این است که «[ترامپ] می خواهد برجام از جلوی چشم او برداشته و از ذهن او پاک شود».
به گفته سه تن از منابع آگاه، مک مستر در انتخاب الفاظ برای انتقال این پیام خود بسیار دقیق و زیرکانه عمل کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.