یک تحلیلگر بینالمللی بازار انرژی پیشبینی کرد اقدامات خصمانه ترامپ علیه ایران و تحریم نفت این کشور میتواند قیمت نفت را از هر بشکه 100 دلار فراتر ببرد.
به گزارش «تابناک اقتصادی» و به نقل از شبکه تلوزیونی CNBC آمریکا، در آستانه شروع دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران و افزایش نگرانیهای بازار در مورد تامین انرژی، امروز سه شنبه نفت همچنان روند صعودی خود را حفظ کرد.
بر این اساس، نفت خام وست تگزاس اینترمدیت با 5 سنت افزایش با قیمت 67 دلار و 59 سنت برای هر بشکه معامله شد.
نفت خام برنت نیز با جهش 40 سنتی به هر بشکه 77 دلار و 77 سنت رسید.
به عقیده فریدون فشارکی، موسس و رییس هیات مدیره شرکت مشاوره «فکتس گلوبال انرژی»، «در صورتی که تحریمها وجود نداشتند، قیمت نفت اکنون 70 دلار یا حتی کمتر از آن بود. اما اکنون که خطر تحریمها حس میشود و بازار در انتظار اتفاقات دو ماه آینده است، به طور قطع قیمتها از آنچه که هست فراتر خواهد رفت.»
«مقصر اصلی این افزایش قیمت ترامپ است. در صورتی که تحریمها به اجرا در بیاید، از دست هیچ کس برای کنترل رشد قیمتها کاری بر نخواهد آمد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه 8 می به طور یکجانبه آمریکا را از توافق برجام خارج و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی 90 و 180 روزه امضا کرد. بخشی از این تحریمها اوایل ماه میلادی گذشته به اجرا درآمد، در حالی که سایر تحریمها به خصوص تحریمهای نفتی پس از چهارم نوامبر اجرا خواهد شد.
فشارکی با اشاره به اینکه ایران هم اکنون یکی از بزرگترین تامینکنندگان نفت خام دنیا است، گفت: «حذف کامل نفت ایران از بازارهای جهانی قیمت طلای سیاه را از 100 دلار فراتر خواهد برد زیرا جبران این کمبود حتی برای تولیدکنندگان بزرگ دنیا نیز کار آسانی نخواهد بود.»
در پی فشارهای سیاسی ترامپ، کره جنوبی، که یکی از سه مشتری اصلی نفت ایران بود، واردات نفت خود از این کشور را به طور کامل قطع کرده است.
چین و هند، که مشتریان اول و دوم نفت خام ایران هستند، برخلاف رویکرد کره جنوبی، همچنان در مقابل تهدیدات ترامپ برای قطع کامل واردات نفت از ایران مقاومت کردهاند.
البته، در حالیکه آمار موجود حاکی از افزایش واردات نفت ایران توسط چین در ماه گذشته میلادی است، آمارهای رسیده از صادرات نفت ایران به هند چنین نبوده و روندی نزولی داشته است.
ترامپ در ماه جولای با انتقاد از قیمت بالای نفت، از کشورهای عضو اوپک خواست ظرفیت تولید خود را بالا ببرند. اگرچه عربستان به عنوان یکی از اعضای اصلی اوپک و روسیه به عنوان یک غول نفتی غیر اوپک تصمیم به افزایش سهم خود در بازار گرفتهاند، به عقیده بسیاری از کارشناسان، این دو کشور توان افزایش تولید نداشته و رشد ناچیز فروش نفت آنها نیز کوتاه مدت خواهد بود.
ایالات متحده برای کنترل قیمتها حتی به برداشت از ذخایر استراتژیک خود اقدام نموده است، اما گزارشها حاکی از کاهش چشمگیر این ذخایر در هفتههای اخیر بوده است.
حتی اگر برداشت از ذخایر استراتژیک به طور موقت موجب پایین آمدن قیمت قرارداد های آتی شود، هیچ تضمینی درباره پایین ماندن قیمتها وجود ندارد.