واکنش یک روزنامه به «قمار» خواندن «برنده باش»

کد خبر: ۸۹۴۱۵۸
|
۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۴ 24 April 2019
|
29532 بازدید
|

دیروز فتوایی از آیت‌ا... مکارم شیرازی در فضای مجازی منتشر شد که در آن با صراحت اعلام شده بود مسابقه تلویزیونی «برنده باش» قمار است و برندگان مسابقه، از نظر شرعی مالک آن چه که برنده می‌شوند نیستند.

به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه خراسان، این حکم، تذکرات و اظهارنظرهای فراوان پیشین درباره شباهت این مسابقه به قمار را به خاطر آورد. می‌دانید یکی از دلایل حرمت قمار در اسلام، آن است که روح کار و تلاش را در جامعه از بین می‌برد و مخاطب را به تدریج به سمت کسب یک‌شبه ثروت سوق می‌دهد. به علاوه روزنامه خراسان یکی از اولین رسانه‌هایی بود که سال گذشته در دو مطلب با عنوان «سراب یک‌شبه پولدار شدن» و «بخت‌آزمایی تلویزیونی» به وجه قمارگونه این برنامه تلویزیونی اشاره کرده بود. با این حال، ماجرا به پاسخ رسمی روابط عمومی برنامه کشیده شد و دامنه گسترده‌ای پیدا کرد.

متن استفتا

در متن این استفتا از حضرت آیت‌ا... مکارم شیرازی آمده است: «مسابقه‌ای حضوری با عنوان «مسابقه بزرگ برنده‌باش» از طریق شبکه سه سیمای جمهوری اسلامی ایران در حال اجرا و پخش است که به شرکت‌کنندگان در این مسابقه به ازای پاسخ صحیح به هر سوال، مبلغ قابل توجهی به صورت پلکانی (تا سقف 100 میلیون تومان) اعطا می‌کند که با کمک مجری برنامه و فرصت‌هایی که در اختیار هر شرکت‌کننده قرار می‌گیرد، مبلغ جایزه اغلب از 5 میلیون تومان کمتر نیست. شرط حضور در این برنامه، خرید سوال و پاسخ درست به آن‌ها از طریق اپلیکیشن مخصوص است و در صورت درست بودن جواب‌ها، در یک رقابت فشرده، چهار نفر به مسابقه حضوری دعوت خواهند شد. آیا برگزاری این نوع مسابقات جایز است؟ آیا شرکت در این نوع مسابقات جایز است؟ آیا شرکت کننده، مالک شرعی جایزه خواهد شد؟» حضرت آیت‌ا... مکارم شیرازی در پاسخ به این استفتا مرقوم کرده‌اند: «این کار قمار است و کسانی که شرکت می‌کنند مالک آن جوایز نیستند.»

تأیید فتوا و پاسخ «برنده باش»

با توجه به این که فتوا ،ابتدا در فضای مجازی منتشر شده بود و طبعاً ،به تنهایی قابل استناد نبود، با دفتر این مرجع تقلید تماس گرفتیم. دفتر ایشان در قم این استفتا و پاسخ آن را تأیید کرد و پس از آن نیز ،خبرگزاری های رسمی این استفتا و پاسخ آن را منتشر کردند.ساعتی بعد از انتشار گسترده این فتوا، روابط عمومی مسابقه «برنده باش» توضیحی کوتاه درباره آن منتشر کرد و نوشت: «فرض مطرح‌شده در سوال استفتا کامل نیست و طبیعتاً فرض ناکامل، جایگاه سوال را مخدوش می‌سازد.» روابط عمومی مسابقه تنها همین یک جمله را منتشر کرده و مشخص نکرده که دقیقاً نقص این سوال کجاست. این در حالی است که به نظر می‌رسد متن استفتا، همه جنبه‌های این مسابقه را در نظر گرفته است. شاید عوامل برنامه تلویزیونی «برنده باش» با استراتژی فرار رو به جلو، نمی‌خواهند قبول کنند شیوه برگزاری مسابقه، آلوده به «قمار» است. حالا باید منتظر بود و دید با این فتوای صریح، آیا «برنده باش» باز هم به پخش می‌رسد یا خیر.

انتقادات سابقه داشت

نظر آیت‌ا... مکارم شیرازی، اولین انتقاد از شیوه درآمدزایی «برنده باش» نیست. مدت‌هاست در فضای مجازی و بسیاری از رسانه‌ها، از الگوهای نادرست درآمدزایی سازمان صداوسیما انتقاد می‌شود. ماجرای ستاره‌مربع‌ها و قرعه‌کشی‌های آن، «برنده باش» و «پنج ستاره»، مسابقه جدید روبیکیو و... نارضایتی زیادی از تلویزیون بین مخاطبان به وجود آورده که باعث شده در فضای مجازی، واژگانی نظیر «کازینو» برای آن به کار برده شود. در صفحه سینما و تلویزیون هم بارها روش‌های درآمدزایی صداوسیما را نقد کرده بودیم. به علاوه ،در تعطیلات نوروزی نیز، احکامی از چند مرجع تقلید منتشر شد که قرعه‌کشی‌های ستاره‌مربع‌ها را حرام می‌دانستند و در نتیجه با عقب‌نشینی توسکا (شرکت دارنده انحصاری تبلیغات تلویزیونی) تبلیغات این کدهای دستوری در صداوسیما متوقف شد. با فتوای جدید، به نظر می‌رسد مسئولان سازمان صداوسیما باید تجدید نظری جدی در روش درآمدزایی برای رسانه خود داشته باشند. زیرا روش‌های کنونی علاوه بر نارضایتی مخاطبان، مخالفت مراجع تقلید را هم به دنبال داشته است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۴۲
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
آیت الله مکارم در مورد ربوی بودن تسهیلات اعطایی بانک ها به افراد هم فتوی داده اند، عمل می شود؟
کریمی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
من پیشنهاد می کنم تابلو صدا وسیمای خیابان جام جم را به جای صدا وسیما به ستاره ،مربع تغییر دهند
ناامید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
از این جعبه الکترونیکی کسی استفاده نمی کند. ما که فقط از شبکه مستند شیر و پلنگ (حیات وحش) را می بینیم چون نمی شود، روباه را نشان داد و به مخاطب بگویی این شیر است. از شبکه 6 هم مستند پزشکی را زیرا دروغ در پزشکی به درد کسی نمی خورد. بقیه شبکه ها و برنامه ها هم ارزانی صاحبانشان!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
واقعا از آقای علی عسگری بعیده.
یک مدیر کاملا ارزشی و اخلاق مدار و مومن،
و سازمان تحت امر با ده ها برنامه که هر کدام قمارخانه ای برای خود شده اند. با تهیه کننده هائی که تفاوت شرعی و غیر شرعی و حلال و حرام را از هم تشخیص نمی دهند و تنها چیزی که برایشان آشناست و برای آن همه ی ارزش های دینی و انقلابی را فدا می کنند پول است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
چرا به فتواهای مربوط به بانک ها توجه نمیشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
اگر اینگونه حساب کنیم اکثر تبلیغات تلویزیونی را می توان تبلیغ قمار دانست.

چون چنان تبلیغ می کنند که در نگاه اول بنظر میرسد خرید یک محصول چند ده یا چند صد هزاری معادل خواهد بود با برنده شدن جایزه چند یا چند ده یا چند صد میلیونی. انگار نه انگار که بنا به قانون احتمالات برنده شدن چنین جایزه ای با خرید محصول با آن قیمت احتمال نزدیک به صفر دارد.
جلال
|
Australia
|
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
به نظر نمیرسه برگزاری این مسابقات نارضایتی زیادی از تلویزیون بین مخاطبان به وجود آورده باشه
ف.ب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
ای بابا حالا هم که یه برنامه پیدا شده که به مردم بیچاره یه پولی میده نمیذارن.دیدین که خیلیا میخوان با پولی برنده میشن یه کار خیر کنن
داود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
از مراجع عظیم الشان که در تمامی امور زندگی مردم ورود کرده وراه درست وصحیح زندگی را می آموزند بسیار سپاسگزارم چراکه ما مردم همه کور و از هوش پایینی برخورداریم وخود نمی توانیم برای زندگیمان تصمیم بگیریم .از حضرات معظم می پرسم آیا فتاوای ایشان صرفا در خصوص مواردی چون مسابقه برنده باش ونحوه پول درآوردن ما مردم خلاصه می شود؟ اینکه من کارمند ویا کارگر با حداقل حقوق همیشه شرمنده زن وبچه هستم واینکه با تمامی صرفه جویی ها وزندگی بخور ونمیر نمی توانم تا بیستم برج بااین حقوق سرکنم ودستم جلوی مغازه داربرای نسیه دراز است ؛ چه کار باید بکنیم.دراین مواقع مراجع کجا هستند تا راهی پیش پایمان بگذارندتا ازگرسنگی نمیریم؟نمی خواهم وارد ریزخیلی از مسایل شوم تا عزت .کرامت مرد وزن ایرانی بیش ازاین شکسته نشوداما همه ما میدانیم وحتی مراجع هم می دانند لایه های فساد تا کجاهای زندگی مردم نفوذ کرده وزن ومرد ایرانی برای به دست آوردن لقمه ای نان تن به چه کارهایی می دهند آیا این نوع روش برای پول درآوردن گناه نیست ؟تنها اینکه مسابقه ای شکل گرفته وعده ای در آن شرکت کرده وعده ای دیگر نیزبا تماشای آن سرگرم می شوند.این فقط گناه است؟به خدای احد و واحد قسم مواری مهمتری از مسابقه برنده باش است تا مورد تذکر قرار گیرد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
چیه. به خاطر فردوسی پور داری خودت را می کشی
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟