وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به ایجاد سیستم عامل بومی و نصب آن روی گوشیهای داخلی، به سوالاتی که در این زمینه برای کاربران ایجاد شده بود، پاسخ داده است.
به گزارش ایسنا، تصمیم برای بومی کردن سیستم عامل، بهدنبال حذف اپلیکیشنهای ایرانی ازمارکتهای خارجی و با هدف تأمین دو فاکتور امنیت و استقلال، گرفته شد و محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- علت ایجاد این سیستم عامل را حمایت از استارتآپهای داخلی عنوان کرده است.
روز گذشته اعلام شد سیستم عامل بومی موبایل طراحی نصب آن روی گوشی داخلی جیالایکس آغاز شده است. پس از آن، جهرمی در اینستاگرام خود دربارهی سیستم عامل اندروید سفارشیشده، با طرح این پرسش که چرا این سیستم عامل پیگیری شد؟ نوشت: در یک سال گذشته، تعدادی از نرمافزارهای ایرانی از گوشیهای تلفن همراه، توسط شرکتهای آمریکایی به بهانههای مختلف حذف شدند. ضربه بزرگی به کسبوکارهای ایرانی وارد شد، این اقدام از شرکت اپل آغاز و به گوگل نیز تسری پیدا کرد. آیا باید دست روی دست گذاشت تا کسبوکار جوانان ایرانی از دست برود؟
وی در ادامه در پاسخ به صحت این موضوع که شرکت گوگل دلیل حذف نرمافزارهای ایرانی را عدم رعایت امنیت کاربران ذکر کرده بود، توضیح داد: در خصوص پوستههای تلگرام، وزارت ارتباطات در دی ماه ۹۶ بیانیه داد و اعلام کرد که امنیت این پوستهها را تأیید نمیکند، هماینک نیز با پایان مهلت قضائی فعالیت آنها خاتمه یافته است. اما یک سوال: آیا گوگل در خصوص بدافزارهایی که با نصب روی گوشی تلفن همراه، تحت عنوان ستارهمربعها و خدمات ارزش افزوده جیب مردم و نیز اطلاعات آنها را هم سرقت میکند، همین برخورد را میکند؟ سیاست حفاظت از دادهها باید همواره مورد احترام باشد و نه سلیقهای.
با سیستم عامل بومی محدودیت ایجاد میشود؟
یکی از شائبههایی که دربارهی سیستم عامل بومی وجود دارد، امکان ایجاد محدودیت در دسترسی به سرویسهای بینالمللی است. آذری جهرمی دربارهی این موضوع و در پاسخ به اینکه آیا همه نرمافزارها اندرویدی روی این سیستم عامل قابل نصب است؟ گفت: با این سیستم عامل، شما قادر به استفاده از تمام نرمافزارهای بینالمللی هستید، اما به عکس، گوگل قادر به دستکاری گوشی شما نخواهد بود. به دیگر سخن، جاده یکطرفه شده و ایرانیها قادر به استفاده از همه خواهند بود اما دیگر قابلیت تحریم و حذف ایرانیها وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به امنیت اطلاعات کاربران در این سیستم عامل، اظهار کرد: این سیستم عامل در اختیار همه است، قابلیت بررسی در همه آزمایشگاههای امنیت سایبری دنیا را دارد. ارزیابی مرکز امنیت سازمان فناوری اطلاعات، سلامت سیستم را نشان میدهد. از بررسیهای داخلی و بینالمللی نیز استقبال میکنیم.
او دربارهی زمان عرضهی گوشیهایی که از سیستم عامل بومی استفاده میکنند، بیان کرد: عرضه آزمایشی از ۱۷ تیر آغاز شده و در سطح انبوه تا شهریورماه صورت خواهد گرفت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین در پاسخ به اینکه آیا سرنوشت این سیستم عامل مانند پیامرسانهای داخلی است؟ گفت: اصولاً تفاوت زیادی بین این دو وجود دارد، تصور کنید یک روز صبح متوجه شوید نرمافزار حمل و نقل عمومی، سفارش غذا، بانکداری و بسیاری خدمات دیگر ایرانی را که روی گوشی خود استفاده میکردید، دیگر روی گوشی شما نباشند و با دخالت کشوری دیگر حذف شده باشند. توسعه این سیستم عامل کمک میکند در آن روز بیچاره نباشیم.